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A COUNTY CHILD WELFARE BOARD DOES NOT HAVE A 
MANDATORY DUTY TO PROVIDE TRANSPORTATION FOR 

THE MENTALLY DEFICIENT PERSON, BUT MAY DO SO IF 
DEEMED NECESSARY-§§5127.01, RC., 5153.161, Revised Code. 

SYLLABUS: 

A county child welfare board does not have a mandatory duty under Section 
5127.01, Revised Code, to provide transportation for mentally deficient persons, but 
under Section 5153.161, Revised Code, the board may provide such transportation 
as it deems necessary. 

Columbus, Ohio, August 18, 1962 

Hon. Thomas A. Beil, Prosecuting Attorney 

Mahoning County, Youngstown, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Re: Revised Code 5127.01-Training Centers and Work­
shops for Mentally Deficient. 

"We have been requested by the Mahoning County Board 
of Child Vvelfare to seek your opinion on the following : 

'The Mahoning County Board of Child Welfare would 
like to have your opinion on Section 5127.01-B which ap­
plies to mentally retarded people over 21 years of age. 
Briefly, under this section, is it mandatory that The Board 
of Child Welfare furnish transportation to these retarded 
people over 21 years of age? 

'This is a very important matter because as you know 
the New Act just specifies more than 21 years old with no age 
limitation.' 

"We would appreciate your consideration." 

I assume that the "New Act" referred to in your request is Amended 

Substitute House Bill No. 778, which was enacted by the 104th General 

Assembly in 1961. Under this bill, Sections 5127.01 to 5127.03, inclusive, 

and Section 5153.11, Revised Code, were amended, and Sections 5127.04 

and 5153.161, Revised Code, were enacted. 
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Section 5127.01, Revised Code, provides as follows: 

"The commissioner of mental hygiene, with the approval of 
the director of mental hygiene and correction, shall establish in 
any county or district a training center or workshop for the 
special training of mentally deficient persons, including those who 
have been adjudged by the proper authorities to be ineligible for 
enrollment in public schools under sections 3317.01 to 3317.15, 
inclusive, 3321.01, and 3323.01 of the Revised Code, and who are 
determined by the division of mental hygiene to be capable of 
profiting by specialized training. Special attention shall be given 
to the establishment of a training program for the mentally de­
ficient for the purpose of enabling them to become accepted by 
society and to find employment in the structure of society to the 
extent that they may be fitted therefor. The commission shall 
be the final authority in determining the nature and degree of 
mental deficiency, decide all questions relative or incident to the 
establishment and operation of each training center or workshop, 
determine what constitutes special training, promulgate all rules 
and regulations, subject to sections 119.01 to 119.13, inclusive, 
of the Revised Code, governing the approval of mentally deficient 
persons for such training, determine or approve all forms used in 
the operation of programs undertaken under this section, and 
approve the current operating costs of such programs. 

"As used in sections 5127.01 to 5127.05, inclusive, of the 
Revised Code, a 'mentally deficient person' means : 

"(A) A person who has been determined by the proper 
authorities to be ineligible for enrollment in a public school because 
of mental deficiency of such nature and to such degree that the 
person is incapable of profiting substantially by any educational 
program which should be provided by such public school; 

(B) If not of school age, a person who has been determined 
by the proper authorities to be unemployable because of mental 
deficiency to such nature and to such degree that special training 
is necessary. The nature and degree of mental deficiency shall be 
determined in the manner prescribed by the commissioner. 

"As used in sections 5127.01 to 5127.05, inclusive, of the 
Revised Code 'county child welfare board' includes the county 
department of welfare which has assumed the administration of 
child welfare in accordance with the provisions of Chapter 5153. 
of the Revised Code." 

There is no express provision 111 Section 5127.01, supra, which re­

quires a county child welfare board to furnish transportation to anyone 

whether over or under 21 years of age. Under Section 5153.161, Re­

vised Code, however, the county child welfare board has the duty to ad-
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minister and supervise the provisions of Section 5127.01, supra, and to 

"employ personnel and provide such facilities and equipment as are neces­

sary." In order to properly administer and supervise the training center 

for mentally deficient persons provided for in Section 5127.01, supra, a 

county child welfare board might well decide that it is necessary to provide 

transportation for the mentally deficient of all ages in connection with the 

operation of the training center. A decision to provide such transportation 

would, in my opinion, be within the board's authority under Section 

5153.161, supra. Although it would be within the child welfare board's 

authority to provide transportation for mentally deficient persons in con­

nection with the operation of a training center, it is not a mandatory duty 

that the board do so. 

In answer to your specific question, therefore, it is my op1mon and 

you are advised that a county child welfare board does not have a manda­

tory duty under Section 5127.01, Revised Code, to provide transportation 

for mentally deficient persons, bite under Section 5153.161, Revised Code, 

the board may provide such transportation as it deems necessary. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




