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262 OPINIONS 

r. COSMETOLOGY, STATE BOARD OF-NOT VESTED WITH 
AUTHORITY TO DETERMINE ACCRUAL OF FEES. 

2. APPLICANT WHO FAILS TO PASS REQUIRED EXAMINA­
TION NOT ENTITLED TO REFUND OF FEiE PAID. 

3. WHERE APPLICATION APPROVED FOR APPLICANT TO 
TAKE EXAMINATION AND TIME SCHEDULED, NO RE­
FUND OF FEE WHERE APPLICANT FAILS TO APPEAR-

0.A.G. 1946, 1142, PAGE 594. 

4. WHERE INFORMATION FURNISHED, EVALUATED AND 
APPLICATION NOT APPROVED, APPLICANT NOT EN­

TITLED TO REFUND OF FEE. 

5. RECIPROCITY-STATE-WHERE APPLICATION DISAP­
PROVED, APPLICANT NOT ENTITLED TO REFUND OF 
FEE-SECTION 1082-rr G. C. 

SYLLABUS: 

1. The State Board of Cosmetology is not vested with authority to determine the 
question of accrual nf fees. 

2. An applicant is not entitled to a refund of his fee where the aP1>lication has 
been approved to take examination and the applicant takes the required examination 
but fails to pass. 

3. Where the application has been approved to take an examination and the 
applicant is scheduled for examination but fails to appear, he is not entitled to a refund 
of the fee. 1!}46 Opinions of the Attorney General No. 1142, approved and followed. 

4. Where the application is not approved after an evaluation of the information 
furnished, the applicant is 1wt entitled to a refund of the fte. 

5. Where the application is made for a license on the basis of reciprocity and 
is disapproved after investigation the applicant is not entitled to a refund of the fee. 

Columbus, Ohio, May 26, 1949 
State Board of Cosmetology 

Colt1mibus,Ohio 

Gentlemen: 

Your recent request for my opinion reads as follows : 

"This is to request your opinion regarding the responsibility 
of this board to either encumber or refund fees paid under Sec-
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tion 1082-12 of the General ,Code, in cases where the license ap­
plied for has not been issued. -Specifically, we would appreciate 
your opinion where the following circumstances govern: 

A. Assuming that the law is silent regarding any basis for 
determining whether the State has earned the fee, is it reasonable 
to presume that the board has the right to arrive at such determi­
nation? 

B. Should the fee be refunded in cases where the application 
has been approved to take examination and the applicant takes 
the required examination but fails to pass? 

C. Should the fee be refunded in cases where the application 
has been approved to take examination and the applicant is sched­
uled for examination but fails to appear? 

D. Should the fee ,be refunded in cases where the application 
is not approved after an evaluation of the information furnished, 
it is determined that the applicant has not met all of the require­
ments, and upon being so advised, makes no further effort to meet 
such requirements. 

E. Should the fee be refunded in cases where the application 
is made under the provisions of Section 1082- II for a license on 
the •basis of reciprocity and is disapproved after the board investi­
gates the training records, license records, etc., along with other 
facts relative to reciprocity with a given state? 

We have reviewed the Opinions of the Attorney General No. 
1873 given in 1940 and No. 1142 given in 1946, but we feel that 
we need your further opinion as it relates to the specific questions 
asked herein." 

Section 1082-12 General Code, reads as follows: 

"The fee for a license as a managing cosmetologist shall be 
five dollars ($5.00). 

"Each applicant for a license, and/or for examination for 
determining his or her fitness to practice cosmetology as an 
operator, shall pay to the board a fee of five dollars, and for each 
re-examination (other than the second examination, for which no 
fee shall be required), a fee of three ($3.00) dollars. 

"The fee for examination and/or license as the case may be, 
as a manicurist shall be five ($5.00) dollars and for each re-ex­
amination (other than a second examination for which no fee 
shall be required), a fee of three ($3.00) dollars. 

"Each applicant referred to in this section shall, in addition 
to the fees herein specified, furnish his or her own models." 
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Section 1082-6 General Code, reads as follows: 

"Every application for admission to examination, and every 
application for a license as a cosmetologist, or any branch of cos­
metology, shall be in writing, on iblanks prepared and furnished by 
the board. Such application shall be accompanied by the fee herein 
specified, and shall contain proof of the qualifications of the appli­
cant for examination, or for license, as provided herein, and shall 
be verified by the oath of the applicant." 

In an opinion of my immediate predecessor, it was said in Opinion No. 

1142, of Opinions of the Attorney General for 1946, at :page 595: 

"From these sections it is clear that payment of the required 
fee is a necessary prerequisite to a valid application for admission 
to examination. In other words, unless an applicant for admission 
to examination has complied with the procedure outlined in Sec­
tion 1082-6, General Code, supra, which provides inter alia that 
the application be accompanied by the fee, the state board of cos­
metology can not proceed to consider the applicant and certainly 
can not schedule him for examination. A glance will suffice to 
suggest that the absence from these sections of any provision for 
a refund of the fee or of any language which would indicate that 
the fee is contingent upon the taking of an examination or any­
thing else." 

In specific ·answer to your first question it is my opinion that the State 

Board of Cosmetology is a creature of statute and as such, its powers and 

duties stem from a grant of power from the Legislature, rather than a 

limitation upon existing powers by the Legislature. Therefore, when the 

law is silent regarding any .basis for determining whether the state has 

earned the fee, and the statute under which the fee is collected, uses man­

datory language in directing the agency to m~ke the charge the agency is 

precluded from determining the status of the fee as to accrual or non­

accrual. 

In answer to your second question it is my opm10n that where the 

applicant has been approved to take the examination and the applicant takes 

the required examination but fails to pass, he is not entitled to a refund. 

The statute, in this instance, permits a second examination for which no fee 

shall 1be required, but any language indicating eligibility of an unsuccessful 

examinee for a refund of the fee is lacking. Section 1082-12 General Code, 

reads in part : 
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"* * * shall pay to the board a fee of five dollars, and for each 
re-examination ( other than a second examination, for which no 
fee shall be required) * * *" 

In answer to your third question, I concur in the language of Opinion 

No. n42 from which I have quoted above, and in which the following ap­
pears: 

"I feel that it could not he successfully urged that any person 
who had set in motion the wheels of the administrative machinery, 
whose application had been acted upon and approved and who had 
been scheduled for examination, receives no benefit from the pay­
ment of the fee. To argue that a person who had been scheduled 
for examination hut had failed to appear is being treated unfairly 
when his request for a return of his fee is denied, would be even 
more unreasonable. The statute contemplates a contribution by the 
applicant to pay, partially at least, the expense of services ren­
dered in his behalf and at his request." 

Therefore, it is my opinion that where the application has been ap­

proved, and the applicant is scheduled for examination but fails to appear 

he is not entitled to a refund. 

In answer to your fourth question, I am of the opinion that where an 

application has been submitted and is not approved after an evaluation of 

the information furnished, that the applicant is not entitled to a refund. In 

this case, the applicant has set in operation the administraive procedure of 

the State Board of Cosmetology after acquainting himself with the sections 

of the General Code under which he is making application. The cost of 

processing these unapproved applications is in no way diminished by their 

subsequent rejection. The fees accompanying these applications are nominal 

and do not represent a full payment of the cost necessary to process the 

application. The legislature not having provided for a refund, the appli­

cant is not entitled thereto. 

In answer to your fifth question, I am of the opinion that an applicant 

for a license on the basis of reciprocity is not entitled to a refund where 

the board after investigation disapproves the same. The reasoning applied 

to the foregoing question is equally applicable in this case. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 


