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VACANCY-ON.BOARD OF TOWNSHIP TRUSTEES-TO FILL 

THE VACANCY OF UNEXPIRED TERM IS LIMITED TO A 

PERIOD OF THIRTY DAYS AFTER OCCURRENCE OF VA­

CANCY-§503.24, R.C. 

SYLLABUS: 

Under Section 503.24, Revised Code, where a vacancy occurs on a board of 
township trustees, the authority of the remaining members of the board to fill the 
vacancy for the unexpired term is limited to a period of thirty days after the occur­
rence of the vacancy. 

Columbus, Ohio, April 21, 1960 

Hon. John S. Moorehead, Prosecuting Attorney 

Guernsey County, Cambridge, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Center Township, Guernsey County, Ohio, had a vacancy 
created on its Board of Trustees by the resignation of a trustee, 
submitted in writing, to the Clerk of the Board on December 31, 
1959, stating that the resignation was effective midnight Decem­
ber 31, 1959. 

"Thereafter, at a meeting of the Trustees held on February 
1, 1960, the two remaining trustees filled the vacancy by nam­
ing a new trustee to the Board. 

"These facts satisfy me that more than thirty days had 
elapsed after the occurrence of the vacancy on the Board, but 
leave the question as to whether or not the remaining trustees 
have any jurisdiction to make an appointment under authority 
of Section 503.24 of the Revised Code after the elapse of thirty 
days after the occurrence of the vacancy. This county has a 
municipal judge with county-wide jurisdiction. 

';May I have your opinion as to whether or not these re­
maining trustees have concurrent jurisdiction with the judge of 
the municipal court after the passage of thirty days after the oc­
currence of the vacancy, or in the opposite approach, under such 
circumstances, does the municipal judge have sole authority? 
Also, I would appreciate your advice upon the elapse of thirty 
days tinder the facts as presented and the statutes." 
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Assuming there existed an unexpired term to be filled after the 

trustee's resignation on the midnight of December 31, 1959, I direct your 

attention to Section 503.24, Revised Code, \vhich reads as follows: 

"If, by reason of the nonacceptance, death, or removal of a 
person chosen to an office in any township at the regular election, 
or if there is a vacancy from any other cause, the board of town­
ship trustees shall appoint a person having the qualifications of 
an elector to fill such vacancy for the unexpired term. 

"If a township is without a board or if no appointment is 
made within thirty days after the occurrence of a vacancy on 
the board, the county court of such county shall appoint suit­
able persons, having the qualifications of electors in the town­
ship, to fill such vacancies for the unexpired term. 

"\Vherever, in any township, a municipal court replaces the 
county court and there is no board of township trustees, or if no 
appointment is made within thirty days after the occurrence of 
a vacancy on the board, the municipal judge or the presiding 
municipal judge, if there is more than one, may fill vacancies 
on the board. In those townships wherein there are no judges 
of a county court or municipal judges and there is no board of 
township trustees, or if no appointment is made within thirty days 
after the occurrence of a vacancy on the board, the probate 
judge may fill vacancies on such board." (Emphasis added) 

It has been held that a statute wherein "may" and "shall" is used 

interchangeably is to be construed mandatory. Campbell v. McCormick, 

1 C.C. 510. Regarding statutory construction, the literal meaning of the 

words "may" and "shall" is not always conclusive. State ex rel. Myers, 

v. Board of Education, 95 Ohio St., 367; State v. Budd, 65 Ohio St., 1. 

Also pertinent is Section 1901.14, Revised Code, which reads in part 

as follows: 

"Municipal judges have further powers and duties as fol­
lows: 

" (A) * * * perform any other duties which are conferred 
upon judges of county courts;* **" 

When the legislature imposes a duty, "may" means must. Roettinger 

v. Cincinnati, 16 Ohio App., 273. Where the public interests or rights 

are concerned, or where something is directed to be done for the public 

good, "may" is imperative, meaning "must" or "shall." Colwmbus S. & 
C.R. Co. v. Mowatt, 35 Ohio St., 284; State ex rel. Mitman v. Commis­

sioners, 94 Ohio St., 296; Luthringer v. State, 11 Ohio App., 294; 

Buehrle v. Commissioners, 14 Ohio App., 334; Board of Education v. 

Board of Education, 8 Ohio N.P., 558. 
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A direct analogy is drawn from the opinion of Hart, J., in State ex 

rel. Jones v. Farrar, 146 Ohio St., 467, which reads in part, at page 472, 

as follows: 

"* * * but, where it (a statute) directs acts or proceedings 
to be done in a certain way and indicates that a compliance with 
such provision is essential to the validity of the act or proceeding, 
or where it requires some antecedent and prerequisite conditions 
to the exercise of a power, the statute may be regarded as man­
datory. * * *" (Emphasis added) 

It is clear that the "antecedent and prerequisite" condition for ap­

pointment to fill a vacancy of an office of a township trustee by the sur­

viving township trustees must be accomplished within thirty ( 30) days 

after vacancy as provided by Section 503.24, supra. A failure of this an­

tecedent condition is repeated within the statute in conferring this duty 

by priority to the county court, the municipal court and the probate court, 

respectively. There are no words restoring this authority to the remaining 

township trustees after such 30-day period. If the word "may" should 

be construed otherwise than mandatory, the repeated prerequisite con­

dition is meaningless. Not only would the absurdity result in "legis­

lating" many interpretations to accomplish a non-manifested intention of 

the General Assembly for an unwritten "concurrent jurisdiction," but 

the public might well be infringed in bearing the brunt of constant liti­

gation in the various circumstances determining with whom the final 

power of appointment lies. 

It follows under the facts presented that the 30-day period within 

which the remaining trustees had the authority of appointment to fill a 

vacancy in the board of trustees pursuant to Section 503.24, supra, be­

ginning with the date of effective resignation, assumed to be midnight 

December 31, 1959, terminated midnight January 30, 1960. Their exer­

cise of appointment of February 1, 1960 occurred two days after their 

jurisdiction elapsed, the authority to appoint resting solely with the 
municipal judge. 

Accordingly, in answer to your query, it is my opinion that under 

Section 503.24, Revised Code, where a vacancy occurs on a board of town­

ship trustees, the authority of the remaining members of the board to 

fill the vacancy for the unexpired term 1s limited to a period of thirty 

days after the occurrence of the vacancy. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 


