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RETIREMENT SYSTEM, PUBLIC EMPLOYES-MEMBER RE­

TIRED FOR DISABILITY-MAXIMUM ALLOWANCE MEM­

BER WOULD BE ENTITLED TO RECEIVE HAD RETIREMENT 

BEEN DEFERRED TO AGE OF SIXTY YEARS-CALCULATED 

TO DATE WHEN SUCH MEMBER WOULD REACH AGE OF 

SIXTY YEARS, NOT TO END OF THEN CURRENT QUARTER 

-SECTION 486-63, PARAGRAPH b G. C. 

SYLLABUS: 

In determining the maximum retirement allowance of a member of the public 
emp)oyes retirement system, retired for disability under paragraph (b) of Section 
486-63, General Code, the allowance to which such member would be entitled had 
retirement been deferred to the age of sixty years, is to be calculated only up to the 
date when such member would reach the age of sixty, and not to the end of the 
then current quarter. 

Columbus, Ohio, December 12, 1947 

Mr. Fred L. Schneider, Secretary, Public Employes Retirement System 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"A question has been raised as to the proper procedure in 
computing the projected retirement allowance on disability retire­
ments as relates to sub-paragraph (b) of Section 486-63, Gen­
eral Code. 

\,Vil! you kindly inform this office whether these calculations 
should merely be extended to the date upon which age sixty years 
is attained or whether the calculation should be projected on to 
the end of the quarter after age sixty years has been attained? 

In approximately one-third of the disability calculations, no 
question would be raised, however, in some cases, there will be 
a question of whether there is one or two months to be considered 
after the member attains age sixty, or until the end of the quarter 
after the member has attained that age." 

Section 486-63, General Code, in so far as pertinent reads as follows : 

"Upon disability retirement, a member shall receive a retire­
ment allowance which shall consist of : 
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(a) An annuity having a reserve equal to the amount of the 
member's accumulated contributions at that time. 

(b) A pension which, together with his annuity, shall pro­
vide an allowance of one and six-tenths per centum of his final 
average salary during the last ten years or fraction thereof imme­
diately preceding retirement, multiplied by the number of his 
years of total-service, but not less than thirty per centum of said 
average salary, with the exception that in no case shall the retire­
ment allowance exceed nine-tenths of the allowance to which he 
would have been entitled had retirement been deferred to the age 
of sixty and had contributions at the rate existing during the last 
year of active service been continued to the age of sixty years 
exclusive of the basic annual pension." (Emphasis added.) 

'vVe are concerned only with the determination of the maximum which 

a disability applicant may receive by way of retirement allowance; that 

maximum is to be determined by making a computation based on the 

hypothesis above stated, to wit, that the member in question, instead of 

now retiring on disability should have continued in service and retired 
at the age of sixty. 

In order to make such computation, we must turn to the law to 

determine just what the member in question would be entitled to if he 

continues his service to the age of sixty and then exercises his right to 

retire. Section 486-59, General Code, provides in part, as follows: 

"On and after January I, 1939, any member, except a new 
member with less than five years of service, who has attained, 
sixty years of age, may retire by filing with the retirement board 
an application for retirement. The filing of such application shall 
retire such member as of the end of the quarter of the calendar 
year then current." (Emphasis added.) 

Here, it will be noted that the member upon attaining the age of sixty 

years "may retire by filing with the retirement board an application for 

retirement." However, the filing of such application does not immediately 

result in the payment of his retirement allowance, for it is provided that 

"The filing of such application shall retire such member as of the end of 

the quarter of the calendar year then current." The quarters of any 

calendar year end on the last days of March, June, September and 

December. 

If, then, the member attains the age of sixty on the first clay of 

January and files his application on or about that day, manifestly he will 
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Le retired as of the close of the 3rst day of March. There is nothing 

in the law that would require him to continue in active seryice until the 

end of the current quarter after he has reached sixty, and filed his applica­

tion for retirement. On the contrary, there is no reason why he should 

not so continue if he desires to do so. In either event, his contributions 

would continue only while he remains on the payroll, and his annuity 

would be computed only on the basis of his actual contributions. If the 

member quits his service and his contributions cease on the day he files 

his application, it would be absurd to hold that his annuity and retirement 

c11lowance should be figured on the basis of contributions to the encl of 

the quarter. 

Applying this rule of measurement to the hypothetical case which the 

Jaw introduces for the purpose of determining the maximum disabilitv 

allowance, what justification can be found for the assumption that in such 

case the member continues in service and continues his contributions until 

the encl of the quarter? That assumption is not warranted by the language 

c,f Section 486-63 supra. On the contrary, the law in my opinion confines 

the calculation of this mythical allowance to the contributions up to sixty. 

The language used is : ''had contributions at the rate existing during the 

last year of active service been continued to the age of sixty years." The 

statute does not say, "to the age of sixty and thereafter until the end 

of the current quarter." Furthermore, there is no basis stated or suggested 

on which the rate of contributions thereafter could be determined for the 

purpose of the computation. 

In my opinion, there is no sound reason to be found in the law as 

it stands, for carrying this hypothesis any further than its terms clearly 

lnclicate, and you would be without authority to project your calculations 

on to the end of the quarter in which the age of sixty has been attained. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 


