
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1966 Op. Att’y Gen. No. 66-170 was overruled by 
1991 Op. Att’y Gen. No. 91-008. 
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OPINION NO. 66-170 

Syllabus: 

The soldiers' relief commission, on its own initiative, has 
no authority to transfer funds from one item of the fund appro­
priated for operation and maintenance of the commission to another 
item in the same appropriation. 

To: Thomas R. Spellerberg, Seneca County Pros. Atty., Tiffin, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, October 21, 1966 

I have before me your request for my opinion which reads in 
part as follows: 

"On May 4, 1966 the Commissioners asked our 
opinion regarding transfer of appropriated funds. 

"* * * * * * * * * 
"In January of 1966 the commissioners appro­

priated for the Soldiers' Relief Commission and 
as their budget requests as follows: 

20A Relief-Soldiers, etc. 60,000.00 
20Al Salary of Investigators 7,200.00 
20A2 Salary of the Clerk 3,000.00 
20A3 Rent, Fuel & Light 1,000.00 
20A4 Stationery & Supplies 500.00 
20A5 Other Expense 900.00 
20A6 Mileage of Service Officers 900.00 
20B Salaries of the Commission 2,520.00 
20C Mileage of the Commission 100.00 

"After the appropriation was made, without the 
knowledge of the County Commissioners the Soldiers' 
Commission certified to the County Auditor a $300.00 
a year raise for the investigator for a salary from 
$7,200.00 to $7,500.00 per year and upon being
questioned about this by the county commissioners, 
the Soldiers' Relief Commission stated that they 

https://7,500.00
https://7,200.00
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intended to transfer funds from some other account 
to the salary appropriation. 

"***the question is does the Soldiers• 
Relief Commission have authority to make a trans­
fer from one fund to the other by merely writing 
a letter to the county auditor rather than request­
ing the County Commissioners to authorize such a 
transfer from one fund to the other. 

"* * * * * * * * *" 
In essence you ask whether or not the soldiers' relief com­

mission, on their own, may transfer amounts from one item of the 
fund appropriated for their operation and maintenance to another 
item in the same fund. 

Section 5705.38, Revised Code, to which you refer provides 
in part: 

"***Appropriation measures shall be 
classified so as to separately set forth the 
amounts appropriated for each office, depart­
ment, and division, and within each, the amount 
appropriated for personal services; * * *" 

This statute was discussed in Opinion No. 3435, Opinions of 
the Attorney General for 1948, page 348, to which you refer in 
your question. In the pourse of that opinion it was said: 

"Your first question as to the form of the 
appropriation by the county commissioners, ap­
pears to be answered quite definitely by Sec­
tion 5625-29{ General Code, (Section 5705.38, 
Revised CodeJ from which you have quoted. 
Compliance with its provisions would require 
that in making the appropriation for the work 
of the Soldiers• Relief Commission, the amount 
appropriated should be divided as stated in 
the statute. This would appear to involve an 
item for relief proper, one for the compensa­
tion of the investigators and clerks, one for 
the compensation of the service director and 
his assistants, one for the compensation al­
lowed the commissioners, and a further item 
for miscellaneous expenses." 

The county commissioners• authority to itemize the funds al­
located in an appropriation to the soldiers• relief commission 
is provided for in this section, and I find no authority in the 
Ohio Revised Code empowering the soldiers' relief commission, on 
their own initiative, to supplement, amend, or transfer funds 
from one itemized amount in an appropriation to another itemized 
amount in the same appropriation. 

The procedure for such amending, supplementing, or transfer­
ring is set out in Section 5705.40, Revised Code. This section 
reads in part: 

"Any appropriation ordinance or measure 
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may be amended or supplemented, provided that 
such amendment or supplement shall comply with 
all provisions of law governing the taxing au­
thority in making an original appropriation, 
and provided that no appropriation for any 
purpose shall be reduced below an amount suf­
ficient to cover all unliquidated and outstand­
ing contracts or obligations certified from or 
against the appropriation. Transfers may be 
made by resolution or ordinance from one appro­
priation item to another.***" 

"Taxing authority" as defined by Section 5705.01, Revised 
Code, is as follows: 

"* * * * * * * * * 

"(C) 'Taxing authority' or 'bond issuing 
authority' means, in the case of any county, 
the board of county commissioners; * * * 

"* * * * * * * * *" 
Thus by statute it is the county commissioners who are au­

thorized to transfer funds from one item of an appropriation to 
another item of the same appropriation. This was emphasized in 
Opinion No. 1554, Opinions of the Attorney General for 1950, 
page 148, wherein the syllabus reads as follows: 

"County commissioners, in their discretion, 
may transfer appropriated funds from one item of 
an appropriated fund to another item in the same 
fund if such transfer violates no laws which 
govern the taxing authority in making an original 
appropriation and does not reduce the item from 
which such transfer is made below an amount suffi­
cient to cover all unliquidated contracts or obli­
gations certified from or against such item." 

It must be pointed out at this point that nothing prevents 
the soldiers' relief commission from setting the compensation of 
their authorized employees. The Ohio Revised Code expressly 
grants this power (see Sections 5901.06, 5901.07, Revised Code). 
The Ohio Revised Code further provides for the soldiers' relief 
commission to determine the amount required for its maintenance 
and operation, then to certify such to the county commissioners. 
The county commissioners are required by statute to appropriate 
the amount requested unless the total amount exceeds the limits 
set by the statute (Section 5901.11, Revised Code). 

However, Section 5705,38, supra, requires the county com­
missioners to set forth the amounts appropriated for each office 
and division under the control of the soldiers' relief commis­
sion, and within each, the amount appropriated for personal ser­
vice. It is clear that after the appropriation has been effected 
and the funds allocated, the disbursal of the funds within each 
itemized amount is completely within the discretion of the sol­
diers' relief commission, but there is no authority which would 
permit the soldiers' relief commission to effect transfers be­
tween itemized allocations in the fund appropriated for their 
operation and maintenance. Indeed, if such a practice was 
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sanctioned, nothing would prevent the soldiers' relief commis­
sion from transferring funds allocated by the county commis­
sioners for the compensation of commission investigators and 
clerks to the itemized amount allocated for the compensation 
of the commission members themselves. Obviously such a pro­
cedure is not authorized by the Legislature. The soldiers' 
relief commission must establish compensation rates within 
the aggregate amount allocated and itemized by the county 
commissioners for such purposes. 

In summary, therefore, it is my opinion and you are advised: 

The soldierst relief commission, on its own initiative, has 
no authority to transfer funds from one item of the fund appro­
priated for operation and maintenance of the commission to another 
item in the same appropriation. 
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