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ELECTIONS, BOARD OF-PROVIDED FOR REGISTRATlO:\J 
OF ENTIRE COUNTY-ADDITIONAL COMPENSATIO:-{ PRO­
VIDED FOR SUCH lVIEMBERS 13Y SECTION 4785-18 G. C. 

SHOULD BE COMPUTED FOR ANNlJAL PERIOD CO:\D.IEXC­
ING FIRST DAY OF MARCH NEXT FOLLOWING FIRST .-\C­
TUAL REGISTRATION OF VOTERS IN COUNTY. 

SYLLABUS: 

\1/bere a board of elections provides for the registration of an entire county, the 
additional compensation provided for such members by Section 478-J-18 of the General 
Code should be computed for the annual period commencing on the first day of ).larch 
next following the first actual registration of the voters in such county. 

Columbus, Ohio. June 27, 1949 

Hon. Floyd A. Coller, Prosecuting Attorney, vVood County 

Bowling Green, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follows : 

"Section 4785-18 of the General Code after fixing and provid­
ing- for the salary for the members of the Board of Elections of 
each county, provides for additional compensation where there 
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are registration precincts. That part of the section referred to 
reads as follows: 'except that in counties containing registra­
tion precincts additional compensation of two dollars for each 
full one thousand population in the total area consisting of 
such registration precincts in the county shall be allowed;' 

"In vVood County they have had no registration precincts. 
On November 20, 1948, the Board of Elections passed the neces­
sary legislation providing for registration precincts for all of 
Wood County. 

"Under Section 4785-36, registration for the voters for 
the entire county will be held September 22, 1949, and finishing 
September 28, 1949, providing, however, that annual registra­
tion may be had at the office of the Board of Elections in 
Bowling Green thereafter under Section 4785-39. 

"The Board of Elections and their date of appointment is as 
follows: T. 0. C. appointed March T, 1948, K. M. appointed 
March I, r948, J. K. appointed March r, 1946, R. B. appointed 
March 1, c946. 

''The question has arisen, '\,\Then does the increase in salary 
start for each member of said Board of Elections?' that is, 
does their increase in salary start on the clay the resolution was 
passed, to-wit, =--:ovember 20, 1948, does it start on March 1, 1949, 
the beginning of their annual term succeeding said resolution, 
does it start following the registration in September, 1949, does 
it start March r, 1950, the beginning of their annual term succeed­
ing said actual registration, or does it start on some other date 
which you might think of?" 

The compensation of members of county boards of elections is 

provided hy Section 4785-18 of the General Code as follows: 

"The a1111ual co111pe11sation of 111cl1lbers and clerks of the 
boards of elections shall be determined on the basis of the popula­
tion of the county according to the next preceding federal census, 
and shall be paid monthly out of the appropriations made to the 
board of elections and upon vouchers or payrolls certified by 
the chairman, or a member of the board designated by it, and 
countersigned by the clerk or in his absence by the deputy clerk. 
Upon presentation of an~, such voucher or payroll the county 
auditor shall issue his warrant upon the county treasurer for 
the amount thereof as in the case of vouchers or payrolls for 
county offices and the treasurer shall pay the same. 

"The a111ount of a111111al compensation of 111e111bcrs of the 
board shall 1Je as follows: eighteen dollars for each full one 
thousand o t the first one hundred thousand population; eight 
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dollars for each full one thousand of the second one hundred 
thousand population ; six dollars for each full one thousand 
of the third one hundrec1 thousand population; four dollars for 
each full one thousand of the fourth one hundred thousancl 
population; and three dollars for each full one thousand above 
four hundred thousand population; except that in counties con­
taining registration precincts additional compensation of two 
dollars for each full one thousand population in the total area 
consisting of such registration precincts in the county shall be 
allowecl; provicled, however, that the compensation of a member 
of the board shall not be less than two hundred fifty dollars 
and shall not exceed four thousand five hundred dollars annually. 
If the population of the total area consisting of such registration 
precincts in a county is not completely ascertainable from the 
official reports of the next preceding federal census as certified 
by the director of the federal census the board shall determine 
the population of such area by using such census reports to ascer­
tain the population of such portions thereof, the populations of 
which are reported therein, and by determining the population 
of the remainder thereof in such manner as it may deem proper.'' 

( Emphasis added.) 

The first question to be determined in answering your inquiry 1s 

whether or not a member of a county board of elections is an officer 

within the legal definition of that term as used in Section 20 of Article I [ 

of the Constitution of Ohio. This section of the Constitution reads as 

follows: 

·'The General Assembly, in cases not provided for in this 
constitution, shall fix the term of office and the compensation of 
all officers ; but no change therein shall affect the salary of any 
officer during his existing term, unless the office be abolished." 

1f the prohibition contained in the constitutional provision applied to 

such member the statute providing for the increased compensation would 

not apply until the beginning of the next succeeding term of such 

member following the establishment of registration precincts. This question 

was recently before the Common Pleas Court of Trumbull County in 

the case of Gertrude 0. Wilkins and Michael Del Bene v. Trimbur, 

Auclitor, 39 0.0. 178, decided March 9, 1949, in which it was held, 

as disclosed by the syllabus, as follows: 

"Members of a county board of elections are not public 
officers, but merely employees of the state whose compensation 
is not controlled by Section 20, Article 2 of the Constitution 
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denying the right to any change in compensation during their 
term of office. 

"Members of the board of elections are merely deputies, 
performing certain functions coterminous with the county 111 

which they are appointed on behalf of, and representatives of 
the Secretary of State, the chief election officer." 

Having concluded from the foregoing that the compensation of 
such members may be increased during his term of office, we must 

examine the statute awarding the compensation to determine the con­

ditions which would authorize such statutory increase and the time it 

would become effective. It is to be noted that the only type of com­

pensation mentioned in Section 4785-18, supra, is annual compensation. 

Although said section provides for monthly payment of such compensa­

tion and directs the method and manner of computation and payment, 

each paragraph makes reference only to annual compensation. In con­

struing the term ''annual compensation" as used in this section with 

rderence to the payment of the annual salaries of county board of elec­

tions members and the clerks of such boards based on the federal census, 

one of my predecessors, in an opinion rendered by this office in 194 I and 

reported in Opinions of the Attorney General for the year r941, being 

Opinion No. 4042, ruled, as disclosed by the last five branches of the 

syllabus as follows: 

"4. The word 'annual' as applied to the stated salary or 
compensation fixed by Section 4785-18, General Code, for mem­
bers of county boards of elections, and by Section 4785-19, 
General Code, for clerks of county boards of elections, means 
not the calendar years but the years of the particular officer's 
term of office according to the time of the year when the term 
commences. 

J· The years of the term of a member of a county board 
of elections for which annual compensation is provided by Sec­
tion 4785-18, General Code, extends from March 1st of each 
calendar year to and including the last clay of February of the 
following calendar year. 

"6. An 'annual' salary based on population as shown by a 
federal census must be computed on the year as a whole which 
year may not be split up into periods by fluctuations of popula­
tion as so ascertained which may occur during the year. 

"7. The annual salary of all members of a county board 
of elections for the years of their respective terms extending 
from March 1, 1940 to February 28, 1941, should be computed 
on the basis of the 1930 census. 
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"8. The annual salaries for members of a county board of 
elections and the clerks of such boards, now in office should be 
computed for the annual period beginning in March, 1941, and 
for each succeeding annual period during their respective terms 
of office, on the basis of the 1940 census, regardless of when they 
may have been appointed or when their terms of office may have 
begun." 

The basis ior the holding in that opinion that the compensation of 

the members of the board of elections for the annual period beginning in 

l\Iarch, 1940 should be computed on the 1930 census was the fact that 

the 1940 census was not effective until April 1, 1940. It is accordingly 

my opinion that Lhe amount of compensation to which any member is en­

titled must be determined or determinable on the date of the commence­

ment of his term of office or on any succeeding anniversary date thereof. 

As a result of the foregoing it is obvious that the remaining problem 

tr, be considered is whether the members of the board of elections of ,vood 

County would be entitled, under the facts which you present, to the 

increased compensation provided for in the statute on :.Iarch I, 1949, 

or on :\larch 1, 1950. By reference to the last emphasized wording of 

the above quoted statute it will be noted that the words "containing regis­

tration precincts" are used. It is significant that the legislature used the 

transitive verb ''containing." The word "contains·· has been defined by 

lexicographers as meaning '·to hold within fixed limits; to enclose; to 

hold", and ''to occupy or include." To "contain" is normally understood 

to have something within, or as an element, fraction or part of a desig­

nated object or thing. It denotes an existing fact as distinguished from a 

potential one. I am therefore of the opinion that the statute contemplates 

that such precincts shall actually exist before the board members shall be 

entitled to the additional compensation provided therein. 

J n answer to your question you are therefore advised that it is my 

opinion that where registration precincts are newly created by a county 

board of elections, the additional compensation provided for members of 

such boards by Section 4785-18 of the General Code should be computed 

for the annual period commencing on the first day of March next folk,,,._ 

ing the first actual registration of the voters of the respective precincts. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




