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COUNTY COMMISSIONERS WHO HAVE ENTERED INTO A 
CONTRACT WITH MUNICIPAL LEGISLATIVE AUTHORITIES 
TO PROVIDE LOCAL POOR RELIEF MAY LEVY TAXES ON 
THE CITY FOR POOR RELIEF WITHOUT SUBMITTING THE 
LEVY TO THE ELECTORS IF IT IS WITHIN THE 10 MILL 
LIMIT-§§5113.02, 307.15 R.C. 

SYLLABUS: 

Where under Section 5113.02, Revised Code, a board of county commissioners and 
the legislative authority of a city enter into a contract prior to the first day of July 
in any year under which the county becomes the local relief authority for poor relief 
administration within the city, the county may levy taxes within the city for poor 
relief administration without submitting the levy to the electors so long as the levy 
is within the ten-mill limitation, anything to the contrary in Section 307.15, Revised 
Code, notwithstanding. 

Columbus, Ohio, May 17, 1962 

Hon. George C. Steinemann, Prosecuting Attorney 
Erie County, Sandusky, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion states that under Section 5113.02, Revised 
Code, the Erie County Board of County Commissioners and the City 
Council of the City of Huron, desire to enter into a contract under which 
the county would become the local relief authority for poor relief adminis­

tration within the city, and would have power to levy taxes within the city 

https://LIMIT-��5113.02


376 OPINIONS 

for poor relief. You state that Section 5113.02, Revised Code, appears to 

give the parties power to enter into such a contract without having to get 

approval from a majority of the city's electors; on the other hand, Section 

307.15, Revised Code, which gives general authority for a county to enter 

into contracts with other units of government, requires consent from a 

majority of the electors of the other unit of government before the county 

can acquire power to levy taxes within that other unit of government. 

You ask for my opinion as to which section governs the contract for 
poor relief. 

Under Chapter 5113., Revised Code, the poor relief program is admin­

istered by local units of government called "local relief areas" rather than 

by the state. Under Section 5113.02, Revised Code, the local relief authority 

for territory outside the corporate limits of cities is the board of county 

commissioners, while for territory within the corporate limits of a city the 

local relief area is the city itself. This section also permits contracts between 

cities, or between a city or cities and the county, under which any one of 

the parties may become the local relief authority for the others. Specifically, 

a contract under which the county takes on the poor relief obligation of a 

city is permitted by a sentence in Section 5113.02, supra, reading: 

"* * * The legislative authority of a city, on the one part, and 
the board of county commissioners of the county in which such 
city or any part thereof is located, on the other part, may under 
sections 307.14 to 307.19, inclusive, of the Revised Code, enter into 
an agreement whereby such board of county commissioners may 
act in behalf of such city as the local relief authority. * * * 

"* * * * * *"* * * 
The second and third paragraphs of Section 5113.02, supra, describe 

how the money necessary to carry out such contracts should be raised; they 

read: 

"An agreement whereby the board of county commissioners 
may act as the local relief authority for a city, if entered into prior 
to the first day of July in any year, may provide that, for the pur­
pose of tax levies for poor relief and the appropriation and ex­
penditure thereof for one or more next ensuing fiscal years, the 
city shall be a part of the county local relief area, anything to the 
contrary in section 307.15 of the Revised Code notwithstanding; 
in which event the city shall not, for the duration of such contract, 
levy taxes for poor relief. 

"If the county local relief area is not coextensive with the 
county, it shall constitute a special taxing unit, within which the 
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board of county commissioners may levy a tax for poor relief on 
the taxable property, and for which purpose it may submit to the 
electors the question of a special levy, outside the ten mill limita­
tion, in the manner provided by sections 5705.19 to 5705.26, 
inclusive, of the Revised Code." 

Thus, ( 1) it is the legislative authority of the city which enters into the 

contract, (2) the city is then a part of the county local relief area, the local 

authority for which is the board of county commissioners, despite anything 

to the contrary in Section 307.15, Revised Code, and (3) the only pro­

vision for going to the electors is where, as a special taxing unit the board 

of county commissioners feels it is necessary to obtain funds from a special 

levy outside the ten-mill limitation. Under these considerations I conclude 

that, taking Section 5113.02, supra, alone, a board of county commissioners 

may levy taxes within a city for poor relief without approval from the 

electors, unless, of course, the levy is a special levy outside the ten-mill 

limitation. 

It therefore becomes necessary to consider Section 307.15, Revised 

Code, reading in part : 

"The board of county commissioners may enter into an agree­
ment with the legislative authority of any municipal corporation, 
township, port authority, water or sewer district, school district, 
library district, health district, park district, soil conservation dis­
trict, water conservancy district, or other taxing district, or with 
the board of any other county and such legislative authorities may 
enter into agreements with the board, whereby such board under­
takes, and is authorized by the contracting subdivision, to exercise 
any power, perform any function, or render any service, in behalf 
of the contracting subdivision or its legislative authority, which 
such subdivision or legislative authority may exercise, perform, or 
render. 

"* * * Nor shall the board, by virtue of any agreement entered 
into under this section acquire any power to levy taxes within and 
in behalf of a contracting subdivision unless approved by a 
majority of the electors of the contracting subdivision. 

"* * * * * *"* * * 
Prior to 1957, the last part of the sentence last quoted read: 

"* * * unless otherwise provided by law." 

The question that arises is whether the change in language alters the 

effect of Section 5113.02, supra. 
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It is my opinion that it does not. This is primarily because the contract 

for poor relief is not entered into by virtue of Section 307.15, supra, but by 

virtue of Section 5113.02, supra. Secondly, Section 5113.02, supra, specif­

ically rejects all terms contrary to it in Section 307.15, supra. Thirdly, 

Section 5113.02, supra, deals specifically with contracts between political 

subdivisions for the administration of poor relief, while Section 307.15, 

supra, covers only the general contract-making powers of a board of county 

commissioners; and it is axiomatic that as between a specific and a general 

statute, the specific governs ( 50 Ohio Jurisprudence 2<l., "Statutes", Sec­

tion 104, pages 83-86.) 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that where under 

Section 5113.02, Revised Code, a board of county commissioners and the 

legislative authority of a city enter into a contract prior to the first day of 

July in any year under which the county becomes the local relief authority 

for poor relief administration within the city, the county may levy taxes 

within the city for poor relief administration without submitting the levy 

to the electors so long as the levy is within the ten-mill limitation, anything 

to the contrary in Section 307.15, Revised Code, notwithstanding. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




