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OPINION NO. 66-075 

Syllabus: 

Section 1155.13, Revised Code, makes it mandatory upon 
a building and loan association to pay the fee for filing the 
annual statement of the association required by Section 1155,07, 
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Revised Code, and the superintendent of building and loans can 
not return the fee paid although the association has converted 
to a federal charter. 

To: J. Gordon Peltier, Director, Department of Commerce, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, April 7, 1966 

I have your request for my opinion which reads as fol­
lows: 

"The Division of Building and Loan Associa­
tions has requested us to secure your opinion con­
cerning matters in that division involving Sections 
1155.07 and 1155.13, Ohio Revised Code. 

"Section 1155. 07 provided that 

'Every building and loan association 
doing business in this state shall, on 
the thirtieth day of June and the thirty­
first day of December of each year, or 
within forty days thereafter, make a re­
port in writing of the affairs and bus­
iness of the association for the preced­
ing half year, showing its financial con­
dition at the end thereof. The statement 
on the thirty-first day of December shall 
be the annual statement of the associa­
tion. 1 

"Section 1155 .13 provides that 

'Every building and loan association 
organized under Chapter 1151. of the Re­
vised Code shall pay to the superintendent
of building and loan associations, for 
filing each annual report of such associa­
tion, at the time said report is filed, 
ten dollars plus a sum equal to one eight­
ieth of one per cent of the assets of 
such association shown in such report,
unless the collection of such fees is 
omitted as provided in this section. All 
such fees shall be paid into the state 
treasury to the credit of a fund which 
shall be used only for the official func­
tions of the superintendent, and only 
upon his order. 

'In any years when, in the opinion 
of the superintendent, the amount of 
such fund on hand at the close of bus­
iness on the thirtieth day of June is 
sufficient to meet the expenses of his 
official functions for the ensuing year, 
the fees provided for in this section 
shall be omitted for such year. 1 

"As a matter of information, no opinion of 
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the superintendent has been made to the effect 
that fees be omitted under the last paragraph 
of Section 1155.13. 

"The facts are as follows: 

"l. A state chartered building and loan 
association submitted its annual report on 
February 2, 1966 for the period ending Decem­
ber 31, 1965, together with a check for 
$4,301.87 representing the filing fee based 
on the statutory amount due, There is no 
difference of opinion as to the correct 
amount of payment. 

"2. After the close of business on De­
cember 31, 1965, the state chartered savings
and loan association converted to a federal 
charter, as provided by law, and new articles 
were filed at that time with the Secretary of 
State. There is no question as to the vali­
dity of the conversion. 

"3. The association, while sending the 
fee (which Section 1155.13 provides shall be 
paid for filing the annual report) has re­
quested return of the fee since it is no 
longer a state chartered institution. Fur­
ther, they claim that since they will no 
longer be examined by the state superin­
tendent and therefore will no longer cause 
that office to incur any expense, they do 
not have an financial responsibility to the 
state. 

"4. The association was last examined 
as a state chartered association on September 
20, 1965, 

"We request your opinion regarding the 
above stated sections and facts as to whether 
or not we may legally keep the fee of $4,301.87 
submitted with the annual report of December 31, 
1965?" 

The fee in question is that fee required by Section 
1155.·13, Revised Code, which reads in pertinent part as fol­
lows: 

"* * * * * * * * * 
"Every building and loan association 

organized under Chapter 1151, of the Re­
vised Code shall pay to the superintendent
of building and loan associations, for fil­
ing each annual report of s•.1ch association, 
at the time said report is filed, ten dol­
lars plus a sum equal to one eightieth of 
one per cent of the assets of such asso­
ciation shown in such report, unless the 
collection of such fees is omitted as pro­
vided in this section, All such fees shall 
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be paid into the state treasury to the cre­
dit of a fund which shall be used only for 
the official functions of the superintendent,
and only upon his order. 

"In any year when, in the opinion of 
the superintendent, the amount of such fund 
on hand at the close of buniness on the 
thirtieth day of June is sufficient to meet 
the expenses of his official functions for 
the ensuing year, the fees provided for in 
this section shdll te om!tted for cuch year." 

(Emphasis added) 

This section of the code was originally enacted in 1908, 
90 Ohio Laws 535, Section 43; althou.sh it has been amended 
several times, the general terminolcgy that this fee is for 
the filing of the annual report or st2.tement which is required 
to be filed, has remained in the section since its inception.
In addition it is mandatory that it be paid at the time of fil­
ing the annual report for the precedlng year. This payment shall 
be made unless the superintendent finds, upon filing his report 
to the Governor pursuant to Section 1155.14, Revised Code, in 
June, that there are sufficient funds to his credit in the 
state treasury to meet his expemes for the ensuing year he 
may order that the collection of the fees be omitted. 

There is no doubt but that the annual report was required 
to be made to the Superintendent pu:r•iJuant to Section 1155.07, 
Revised Code, by the building a~d loan association, although
the conversion to a federrt.l charter was im:ninent. The fee is 
required to be paid "for filing the annual report" and "at the 
time such report is filed." 

I agree that the association has no fqrther financial 
responsibility to the state inasmuch as s~ction 1151.36, Re­
vised Code, sets out the procedure for cchvarsion to a federal 
savings and loan association and states th~t after the new 
charter is filed with the Secretary of State that: 

"* * * * * * -~ * *
" (4) The power and authori.ty of the 

superintendent with respect to u1ch asso­
ciation, its property, and its assets shall 
terminate. 

"* * * * * * * * *" 
It is therefore my opinion and you are hereby advised 

that Section 1155,13, Revised Code, makes it mandatory upon 
a building and loan association to pay th<:? fee for filing the 
annual statement of the association required by Section 1155.07, 
Revised Code, and the superintendent of building and loans can 
not return the fee paid although the association has converted 
to a federal charter, 
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