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OPINION NO. 66-088 

Syllabus: 

l. A board of township trustees has the authority t;o 
discharge constables appointed by the board. 

2. It is not necessary that such discharge be for 
cause. 

3. In discharging appointed t~wnship constables there 
is no requirement to use a formal procedure of complaint
and hearing. 

To: David F. McLain, Trumbull County Pros. Atty., Warren, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, May 10, 1966 

I have before me your request .for my opinion on the 
following questions: 

"l. Do the Trustees of B1•ookfield 
Township have the power to discharge
police constables appointed by the board? 

"2. Is it necessary that such dis­
charge be for cause? 

"3. In diocharging appointed town­
ship constables, is it necessary that any
formal procedure of complaint and hearing
be used?" 

Section 509.01, Revised Code, provides the authority
for the appointment o.r police constables within a tot-mship. 
Section 509.01, supra, became effective November 6, 1959, 
and replaced Sections 509.01 to 509,16, Revised Code. The 
repealed Section 509.01, su~ra, provided .for the election 
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of constables. Former Section 509.16, supra, is basically
included in the net·, Section 509.01, supra. 

Therefore, the Revised Code now provides only one method 
for selecting constables within a totmship and that is by ap­
pointment by the board of township trustees under section 
509.01, supra. 

There is no provision in Chapter 509, Revised Code, pro­
viding for the discharge of a constable. Therefore, we must 
look else11here to determine the authority of a board of to,m­
ship trustees to dismiss a township constable. 

Section 143.08 (a) (10), Revised Code, which is part of 
the civil service lam; states that constables are in the un­
classified civil service and therefore are not subject to the 
provisions of the state civil service lat'TS. Since constables 
are not in the classified civil service, they are not entitled 
to a notice and hearing 11hen they are discharged from the 
tovmship's employment. 

In Opinion No. 281, Opinions of the Attorney General 
for 1959, pae;e 138, my predecessor in office, in dealinz with 
a question involvinB an interpretation of the repealed Sec­
tion 509.01, supra, stated at page 139: 

"It is to be noted that the office of 
constable is not created by the General 
Assembly within each township of the state. 
Rather the board of i;otmship trustees is 
given the authority to deter·mine the num­
ber, if any, of constables to be elected 
in the totmship. Eased on the foregoine;
I deem the rule of major continet in se 
minus to be applicable, 1. e., t·ihere a grant
of a certain quantum of authority is made 
such grant aloo includes all po\'rers of les­
ser degree. Since the board may, in its 
discretion, determine the number of consta­
bles necessary for the preservation of lat·1 
and order in the township, it follows logi­
cally that they may determine that no con­
stables are needed. 

"* * * * * * ***II 

It is my opinion that the rule of ma1or continet in se 
minus is also applicable in the presents tuatlon and there­
fore since the General Assembly has made a grant of a certain 
quantwn of authority, without reotricting such grant, the 
grant of pot-rer also includes all po\'rers of a lesser de~ree. 
That is, the board of township trustees has the authority to 
appoint cons tableo and therefore they should have the pot·rer 
to dismiss theru, l'lith or without cause, and 11ithout notice 
and hea1•ing. 

Therefore, in conclusion, it io my opinion and you are 
hereby advised: 

1. A board of township trusteeo has the authority to 
discharge constables appointed by the board. 
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2. It is not necessary that such dischar8e be for 
cause. 

3. In dischar6in6 appointed totmship constables there 
is no requirement to use a formal procedure of complaint
and hearing. 




