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OPINION NO. 1187 

Syllabus: 

1. Funds for maintaining a public park under the control 
of the park commissioners of a township park district established 
under Section 511.18, Revised Code, may be secured by tax levies 
made by the park commissioners under the authority of Section 
511.27, Revised Code. 

2. Township trustees have no authority to appropriate or 
transfer township funds for the purpose of maintaining public 
parks under the control of the park commissioners of township 
park districts, established under Section 511.18, et seq., Re­
vised Code. (Opinion No. 271, Opinions of the Attorney General 
for 1945 is hereby approved and followed.) 

To: Paul R. Young, Montgomery County Pros. Atty., Dayton, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, July 2, 1964 

Your request for my opinion reads in pertinent part as 
follows: 

"The Township of Madison is the owner in fee 
of a parcel of real estate used for park purposes.
The township had a park commission appointed pur­
suant to authority of Sections 511.18, et seq., 
of the Ohio Revised Code. The Park Commission is 
without funds to operate both the parcel of real 
estate used for park purposes as owned by Madison 
Township and real estate leased to the township 
for park purposes. 

"The Township Board of Trustees have ample 
funds to provide for the operation and mainten-
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ance of township parks and would like to appro­
priate a lump sum to the Board of Park Commis­
sioners to assist them in the operation and main­
tenance of the township parks. 

"l. Are the Trustees of the township per­
mitted under law to provide the Board of Park 
Commissioners with funds to operate and maintain 
a park located on real estate owned in fee in the 
name of the Township? 

"2. Are the Trustees of the Township per­
mitted under law to provide the Board of Park 
Commissioners with funds to operate and main­
tain a park located on real estate leased to 
the township? 

"I note in a review of the issue, a de­
cision of the Attorney General, 1945 OAG 271. 

113. _Is this decision cited herein your 
present opinion as to this matter, or is there 
a distinction to be made depending upon who 
holds title to the real estate?" 

Let us review a portion of the Opinion No. 271 issued in 
1945: 

"The law is well settled in this state that 
township trustees possess only such powers as 
are expressly conferred upon them by statute, or 
are by necessary implication requisite to per­
form the duties so imposed upon them. 39 0. Jur., 
p. 306, Sec. 46; Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1939, No. 1545. And the Ohio Consti­
tution expressly provides in Section 2 of Article 
X, that 'No money shall be drawn from any town­
ship treasury except by authority of law. 1 " 

"An examination of the statutes relating to 
the powers and duties of township trustees gen­
erally, and also those relating specifically 
to township park districts and parks, parti­
cularly Section 3415, et seq., General Code, 
(now Section 511.18, Revised Code}, discloses 
that the only authority conferred upon town­
ship trustees to use township funds for park 
purposes, is contained in and limited by Sec­
tions 3427-1 General Code, (now Section 511.32, 
Revised Code}, and 3427-2, General Code, (now 
Section 511.33, Revised Code). The two sec­
tions last mentioned, according to their own 
terms, extend only to public parks which are not 
under the control of park commissioners 1 ,and 
therefore have no application to the park speci­
fically mentioned in your letter." 

Of the basic constitutional requirements and statutory pro­
visions governing your problem and its solution I have been able 
to find only two significant changes in the law since 1945. Sec­
tion 511.18, Revised Code, now permits one or more free public 
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parks to be established, while Section 3415, General Code, then 
in effect permitted the establishment of only one. Section 
511.23, Revised Code, empowers the board of park commissioners 
to lease land in various ways for park purposes while its 
counterpart of 1945, Section 3420, General Code, made no mention 
of leasing land for public parks. 

It is then apparent that under the present statutes the 
leased land as well as that which is owned in fee by Madison 
Township, is under the control of the board of park commis­
sioners and as such does not fall within the requirements of 
Section 511.32, Revised Code, permitting the board of township 
trustees to assume the cost of operation and maintenance of the 
same. 

It is therefore my opinion and you are advised that: 

Funds for maintaining a public park under the control of 
the park commissioners of a township park district established 
under Section 511.18, Revised Code, may be secured by tax levies 
made by the park commissioners under the authority of Section 
511.27, Revised Code. 

Township trustees have no authority to appropriate or 
transfer township funds for the purpose of maintaining public
parks under the control of the park commissioners of township 
park districts established under Section 511.18, et seq., 
Revised Code. (Opinion No. 271, Opinions of the Attorney 
General for 1945 is hereby approved and followed.) 




