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SYLLABUS: 

1. In organizing a police department pursuant to Section 715.05, Revised 
Code, the legislative authority of a noncharter village may pass an ordinance 
or resolution pursuant to Sections 715.03 and 731.17, Revised Code, prohibiting 
members of the village police department, including the chief of police, from 
holding any elective or appointive political office, because such an ordinance or 
resolution would not be at variance with the provisions of Sections 737.15 and 
737.16, Revised Code, providing for the selection of the chief of police and the 
members of the police department. 

2. A village marshal appointed pursuant to Section 737.15, Revised Code, 
accepts the office of chief of police on the ba!>iS of the law in effect at the time 
of his appointment, and any ordinance or resolution passed by the legislative 
authority of the village after the marshal's appointment purporting to prohibit 
him from holding any elective or appointive political office would not apply to 
said marshal. 

3. Since Section 143.41, Revised Code, does not apply to the chief or mem­
bers of a village police departme~t, and Sections 737.i5 and 737.16, Revised 
Code, do not prohibit the chief or such membe'rs from taking part in politics, 
then, iri the absence of a valid ordinance or resolution by the legislative author­
ity of the village prohibiting the chief or such members from taking part in 
politics, the chief or any such member may hold. an elective· or appointive 
political office at the same time he is· serving in the police department, assuming 
he is physically able to do so. 

January 4, 1963, Columbus, Ohio 

Honorable James H. ··neWeese 
Prosecuting Attorney 
Miami County 
Troy, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"One of the villages in our county recently adopted 
rules for the ·regulation of the village police department. 
These include one rule which precludes any member of 
the police department· from holding any elective or ap­
pointive political office. At the time of the adoption of these 
rules, the chief of the police department of this village 
was vice chairman of the county central committee of one 
of the political parties. He held this office at the time he 
was appointed chief and had held it continuously during 
his term of service. 
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"Your opinion is requested as to the following: 
"l. Does avillage council have authority to adopt a 

rule prohibiting all members of the villa,ge police depart­
ment, including .the chief of police, from holding any 
elective or appointive political office? 

"2. Assuming that a village council does have such 
authority, would such a rule apply to a chief or member 
who already held a political office at the time of his ap­
pointment to the village police department and prior to 
the promulgation of the rule by the village coucil? 

"3. In the absence of such a rule, would achief of 
police of a village police ·department be prohibited by 
law from holding the office of vice chairman of the county 
central committee of l;l, political party at the same time as 
he is serving as chief of police·?" 

Before proceeding to answer your specific questions, a general 
observation should be made concerning the authority of village 
councils to "adopt and promulgate rules." Ordinarily, administra­
tive bodies adopt and promulgate rules, whereas legislative bodies 
enact legislation: A village coundl may adopt rules for the conduct 
of its own sessions (Section 731.45, Revised Code), but in all other 
matters, it ·acts by ordinance or resolution (Sections 715.03 and 
731.17, Revised Code). In answering your specific questions, there­
fore, I shall refer to the authority of a village council to pass 
ordinances or resolutions (rather than rules) prohibiting members 
of the villag~ police department from holding political office. 

Regarding your first question, Section 715.05, · Revised Code, 
provides as follows : 

"All municipal corporations may. organize and main­
tain police and fire departments, erect the necessary build­
ings, and purchase and hold all implements and apparatus 
required therefor." 

(Emphasis added) 

In regard to organizing a police department, paragraph one of the 
syllabus in The State ex rel Canada v. Phillips, 168 Ohio St., 191 
,(1958) provides as follows: 

"1. The appointment of officers in the police force of 
a .city represents the exercise of a power of local self­
government within the meaning of those wpr4s as used 
in Sections 3 and 7 of Article XVIII of the Ohio Consti­
tution." 
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The authority of a noncharter municipal corporation to ap­
point officers in its police force, however, is not as broad as the 
authority of a charter municipality. In this regard, the syllabus 
in The State ex rel Petit v. Wagner, 170 Ohio St., 297 (1960), pro­
vides as follows : 

"A noncharter municipality is without authority 
under the provisions of Section 3, Article XVIII, Con­
stitution, to prescribe by ordinance a method for the 
selection of a chief of police which is at variance with the 
provisions of Section 143.34, Revised Code." 

Although the civil service laws, of which Section 143.34, supra, 
is a part, do not apply to villages (Opinion No. 1772, Opinions of 
the Attorney General for 1916, Volume II, page 1186), the rationale 
of the Wagner case, supra, would apply, in my opinion, to any 
statute providing for the selection of a chief of police of a village, 
if the village were a noncharter municipality. 

Section 737.15, Revised Code, which is a statute providing for 
the selection of a chief of police of a village, provides as follows : 

"Each village shall have a marshal, designated chief 
of police, appointed by the mayor with the advice and con­
sent of the legislative authority of the village, who is an 
elector thereof, and who shall continue in office until 
removed therefrom as provided by sections 733.35 to 
733.39, inclusive, of the Revised Code. In case of the re­
moval of a marshal or chief of police of a village, an 
appeal may be had from the decision of the legislative 
authority to the court of common pleas to determine the 
sufficiency of the cause of removal. Such appeal shall be 
taken within ten days from the finding of such legislative 
authority." 

Assuming that the village in question is a noncharter munici­
pality, then in my opinion said village would. be without authority to 
prescribe by ordinance a method of selection of a chief of police 
which is a variance with the provisions of Section 737.15, supra. 
The question, therefore, is whether the council of a noncharter 
village has authority to pass an ordinance or resolution prohibiting 
all members of the village police department, including the chief 
of police, from holding any elective or appointive political office. 
In other words, would such an ordinance or resolution be at vari­
ance with the provisions of Section 737.15, supra? 
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Since there is no provision in Section 737 .15, supra, regarding 
the chief of police holding any elective or appointive political office, 
it is my opinion that an ordinance or resolution prohibiting him 
from holding such an office would not be at variance with the pro­
visions of Section 737.15, supra. The council of a noncharter munic­
ipality, therefore, may pass such an ordinance or resolution. 

I note in passing that Herbert, J., in an opinion in the case of 
In re Removal of Walker, Village Marshal and Chief of Police, 
171 Ohio St., 177 (1960), commented on the political activity of a 
village marshal as sufficient cause for his removal. The Walker case, 
however, is not in point because it involved an administrative rule 
promulgated by the mayor, rather than an ordinance or resolution 
of council, and the comments of Judge Herbert in this regard do 
not appear in the syllabus of that case. 

Regarding your second question, the headnotes in the case of 
Village of Newcomerstown v. The State, ex rel Blatt, 36 Ohio 
App., 434 (Tuscarawas Co.-1930), read as follows: 

"l. Any elective or appointive officer, properly quali­
fied and serving, is such officer until removed or office 
becomes vacant by operation of law. 

"2. Where no written charges were filed against vil­
lage marshal, neither council nor mayor had power to 
suspend marshal (Sections 4263 and 4265, General Code). 

"3. Suspensions of village marshal when there were 
no charges or proceedings pending with council held 
illegal and void (Sections 4263 and 4265, General Code). 

"4. Where no action was taken by village to suspend 
marshal after filing charges, marshal was entitled to sal­
ary until date of resignation (Sections 4263 and 4265, 
General Code) . 

"5. Officer's candidacy for appointment or election, 
commission, oath, law under which he served, and emolu­
ments of office constitute contract between officer and 
public. 

"6. Officer accept office on basis of law at time of 
election or appointment (Sections 4213 and 4219, General 
Code). 

"7. Ordinance reducing village marshal's salary be­
low amount paid under ordinance in effect when marshal 
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was appointed.held invalid (Section 4219, General Code). 

"8. Ordinance diminishing salary of village marshal, 
though termed emergency ordinance, could not be emer­
gency ordinance contemplated by law (Sections 4227_.3, 
General Code). . . 

•· 
"9. Where village marshal's salary was illegally 

reduced, mandamus to compel issuance of warrant for 
payment of salary fixed and determined was proper re~­
edy. 

"10. One within classified service wrongfully de­
prived of employment by voici and illegal ouster from 
which there is no appeal may be restored to employment 
and emoluments thereof by mandamus." 

Under the rule in the"Newcomerstown case, supra, a village 
marshal accepts the office of chief of police on the basis of the law 
in effect at the time of his appointment. Thus, an ordinance· or 
resolution passed after the marshal's appointment purporting to 
prohibit him from holding any elective or appointive political office 
would not apply to said marshal. 

In regard to your. third question, the chief of police of a city 
is prohibited from taking part in politics under the civil service 
laws (Section 143.41, Revised Code). Such is not the case, however, 
in regard to the chief of police of a village. Opinion No. 1772, 
supra; In re Removal of Walker, supra. On the contrary, it was 
held in Opinion No. 4664, Opinions ~f the· Attorney General for 
1941, page 1079, that the office of villa~e marshal was not incom­
patible with the elective office of township trustee. 

Thus, in the absence of. a valid ordinance or resolution pro­
hibiting the village marshal from engaging in politics (or perhaps 
a valid administrative rule, (see Walker case, supra). Then, in 
my opinion, the marshal could hold an elective or appointive po­
litical office at the same time he is serving as chief of police (as­
suming he is physically able to do so:) 

Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

1. In organizing a police department_ pursuant to Section 
715.05, Revised Code, the legislative authority of a noncharter vil­
lage may pass an ordinance or resolution pursuant to Sections 
715.03 and 731.17, Revised' Cqde, prohibiting members of the vil-
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lage police department, including the chief of police, from holding 
any elective or appointive political office, because such an ordinance 
or resolution would not be a variance with the provisions of Sec­
tions 737.15 and 737.16, Revised Code, providing for the selection 
of the chief of police and the members of the police department. 

2. A village marshal appointed pursuant to Section 737.~5, 
Revised Code, accepts the office of chief of police on the' basis of 
the 1aw in effect at the time of his appointment, and any ordinance 
.or resolution passed by the legislative authority of the.·village after 
the marshal's appointment purporting to prohibit him from holding 
any elective or appointive political office would not apply to said 
marshal. 

3. :;Since Secti_oii 143.41, Revised ·code, does not apply to the 
chief or members of a village police depart~ent, and Sections 737.15 
and 737.16, Revised Code, do not prohibit the chief or such members 
f!om taking part in poHtics, ~h~n, in the absence of a valid ordin­
ance or resolution by the legislative authority of the village pro­
hibiting the chief or such members from taking part in politics, the 
chief or any such member may hold an elective or appointive politi­
cal office at the same time he is serving in the police department, 
assuming he is physically able to do so. 

Respectfully, 
MARK McELROY 

Attorney General 




