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PHOTOGRAPHIC OR PHOTOSTATIC COPY OF DEED TO REAL 

ESTATE- SlTH IXSTRl'":\IEXT XOT EXTITLED TO RECORD 

IX COCXTY DEED RECORDS - COCXTY RECORDER HAS NO 

RIGHT KOR DCTY TO RECEIVE AND RECORD SUCH INSTRl'"­

MEJ'l;T. 

SYLLABUS: 

An instrument purporting to be a photographic or photostatic copy 
of a deed to real estate is not entitled to record in the deed records of 
a county, and the county recorder has neither the right nor duty to 
receive and record it. 

Columbus, Ohio, August 8, 1942. 

Honorable Manning D. Webster, Prosecuting Attorney, 

Pomeroy, Ohio. 

Dear Sir: 

I have your letter of recent date requesting my opm1on relative to . 

the duty of the county recorder to receive and record a photographic or 

photostatic copy of a deed. Your letter reads as follows: 

"The county recorder has requested that I secure an opinion 
from you on the following: 

There has been presented to the county recorder copy of 
a deed conveying real estate within this county. The person 
presenting the same stated that the original had been lost or 
misplaced. The recorder would like to know whether it is his 
duty to receive and record this photographic copy the same as 
though it were the original deed. 

Also, would it make any difference whether the copy were 
a photostatic copy?" 

The statutes of Ohio have laid down specifically the requisites of a 

deed, mortgage or other instrument for the conveyance of lands. Sec­

tion 8620, General Code, being a part of the statute of frauds, provides: 

"No lease, estate or interest, either of freehold or terms of 
years, or any uncertain interest of, in, or out of lands, tenements, 
or hereditaments, shall be assigned, or granted except by deed, 
or note in writing, signed by the party so assigning or granting 
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it, or his agent thereunto lawfully authorized, by writing, or by 
act and operation of law." 

Section 8510, General Code, reads as follows: 

"A deed, mortgage, or lease of any estate or interest in real 
property, must be signed by the grantor, mortgagor, or lessor, 
and such signing be acknowledged by the grantor, mortgagor, 
or lessor in the presence of two witnesses, who shall attest the 
signing and subscribe their names to the attestation. Such sign­
ing also must be acknowledged by the grantor, mortgagor, or 
lessor before a judge of a court of record in this state, or a 
clerk thereof, a county auditor, county surveyor, notary public, 
mayor, or justice of the peace, who shall certify the acknowledg­
ment on the same sheet on which the instrument is written or 
printed, and subscribe his name thereto." 

This statute seems to make it an absolute prerequisite to the validity 

of a deed or other instrument of conveyance that it be signed by the 

grantor, that the attestation by the witnesses be signed by them and that 

the certificate of the notary or other officer be signed by him. There is 

no provision in the statute and no inference can be drawn from it that a 

copy of an instrument of conveyance could be regarded as an original in­

strument no matter how that copy is produced. 

Section 8543, General Code, being a part of the same chapter, pro­

vides: 

"All other deeds and instruments of writing for the con­
veyance or incumbrance of lands, tenements, or hereditaments, 
executed agreeably to the provisions of this chapter, shall be 
recorded in the office of the recorder of the county in which the 
premises are situated, and until so recorded or filed for record, 
they shall be deemed fraudulent, so far as relates to a subse­
quent bona fide purchaser having, at the time of purchase, no 
knowledge of the existence of such former deed or instrument." 

( Italics mine) 

Section 2 7 5 7, General Code, provides as follows: 

"The recorder shall keep four separate sets of records, name­
ly: First, a record of deeds, in which shall be recorded all deeds, 
powers of attorney, and other instruments of writing for the 
absolute and unconditional sale or conveyance of lands, tene­
ments and hereditaments; Second, a record of mortgages, in 
which shall be recorded all mortgages, powers of attorney, or 
other instruments of ·writing by which lands, tenements, or here-
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ditaments are or may be mortgaged or otherwise conditionally 
sold, conveyed, affected, or incumbered in law: Third, a record 
of plats, in which shall be recorded all plats and maps of town 
lots, and of the subc.ivi~ions thereof, and of other divisions or 
surveys or lands: Fourth. a record of leases, in which shall be 
recorded all leases anci powers of attorney for the execution of 
leases. .-\II in,truments entitled to record shall be recorded in 
the proper record in the order in which they are presented for 
record." (Italics mine.) 

Referring to the provisions of Section 8510, it is said m 35 0. Jur. 

p. 82: 

"It has long been the rule in Ohio that any such instrument 
defectively executed, i.e.. which fails to conform in all respects to 
this provision, is not entitled to record and derives no efficacy 
from its admission to record." 

It seems unnecessary to refer to the numerous cases which are cited as 

supporting that statement. 

The only reference which I find in the statutes of Ohio to the use 

of a photographic or photostatic process in connection with public rec­

ords is in Section 32-1, General Code, which reads as follows: 

"Any officer, office, court, commission, board, institution, 
department, agent or employee of the state, county, or any 
political subdivision being charged with the duty or authorized 
or required by law to record, preserve, keep, maintain or file 
any record, document, plat, paper or instrument in writing, 
may, whenever any such officer, office, court, commission, board, 
institution, department, agent, or employee of the state, county, 
or any political subdivision shall deem it necessary, for the pur­
pose of recording or copying same; preserving and protecting 
same, reducing space required for storage or filing of same, or 
any similar purpose, have or cause to have any or all such records 
recorded, copied or reproduced by any photostatic, photographic 
or miniature photographic process which correctly and accurately 
copies or reproduces, or forms a medium of copying or reproduc­
ing, the orginal record, document, plat, paper, or instrument in 
writing. When so copied or reproduced to reduce space re­
quired for storage or filing such records, the original filing 
record may be destroyed or otherwise disposed of, provided, 
however, that no such original filing records shall b::! destroyed 
or otherwise disposed of unless nor until the time for filing legal 
proceedings based on such instruments shall have elapsed. 
Such copies or reproductions shall have the same force and ef­
fect at law as the original record, and may be offered in like 
manner and shall be received as evidence in any court where 
such original record could have been so introduced." 
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It will be noted that in this section also, the instruments which any 

of the officers named are required to record are referred to as any "docu­

ment * * * paper, or instrument in writing." 

I note also that the language of the above section, in describing a 

photographic or photostatic process, uses the words "which correctly and 

accurately copies or reproduces or forms a medium of copying or re­

producing, the original record, document, plat, paper, or instrument in 

writing." 

The conclusion is irresistible that the law regards photographic or 

photostatic processes merely as a means of producing a copy. 

Section 32-1 is a provision of law which was first enacted m 1929. 

Prior to that time the manner of recording was provided by Section 2759, 

General Code. This section is still in force and reads as follows: 

"The county recorder shall record in the proper record in 
a fair and legible handwriting, typewriting, or printing, all deeds, 
mortgages, or other instruments of writing required by law to 
be recorded, presented to him for that purpose. They shall be 
recorded in regular succession according to the priority of 
presentation, entering the file number at the beginning of such 
record. At the foot of the record of each instrument he shall 
record the date and precise time of day when it was presented 
for record." 

It will be noted that in this section also, the statute referred 

specifically to "instruments of writing," but limited the manner of re­

cording to "legible handwriting, typewriting, or printing." 

One of my predecessors in construing this statute held that the 

language of Section 2 7 59, General Code, was not broad enough to in­

clude the process of photographic or photostatic printing. (1922, Opinions 

Attorney General, p. 290.) 

There is no essential difference, so far as concerns the matter we are 

considering, between a photographic copy and a photostatic copy. Both 

are photographic, and both are copies or images, the only difference be­

ing in the method. A photographic process strictly implies that the image 

of the original is taken on a negative plate or film and then reproduced 

by a printing process on paper, while the character of the photostatic 

process is indicated by Webster's definition of "photostat" as: "A de-
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vice for making photographic copies of drawings, manuscripts, maps, 

records, etc., directly upon the surface of prepared paper with the image 

in correct position and not reversed as in a negative." 

Answering your question specifically, it is my opinion that an in­

strument purporting to be a photographic or photostatic copy of a deed 

to real estate is not entitled to record in the deed records of the county 

and that the county recorder has neither the right nor the duty to re­

ceive and record it. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Atton~ey General. 




