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OPINION NO. 66-065 

Syllabus: 

1. Under the provisions or Section 5553.042, Revised 
Code, notice to the public and a hearing are not required. 

2. All abutting landowners are not required to sign
the petition mentioned in Section 5553.042, Revised Code. 

3. Section 5553.042, Revised Code, is applicable both 
to platted and unplatted areas. 

To: Everett Burton, Scioto County Pros. Atty., Portsmouth, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, March 25, 1966 

Your request for my opinion reads as follows: 

"we have received a request from the 
Board of County Commissioners of Scioto 
County, Ohio, with respect to the procedures 
to be followed under Section 5553.04.2 of 
the Ohio Revised Code in vacating streets 
and alleys in townships. The question is 
specifically whether or not notice is re­
quired under this section, or whether or not 
all of the abutting land owners have to join
in the Petition. Also, whether or not a 
hearing must be had with some kind of notice 
to the public in order for the Board to make 
a proper determination of whether or not the 
street or alley in question has been aban­
doned and not used for the necessary 21 years, 
pursuant to the statute. 

"The other question that was posed is 
whether or not the above Section applies to 
both platted and unplatted areas, in view of 
the fact that there are specific statutes 
with respect to platted areas and it is not 
clear whether or not these sections are ex­
clusive, or whether 5553.04.2 also apply to 
platted areas. 
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11we will appreciate 7.our opinion with 

respect to these matters.' 

Section 5553.042, Revised Code, reads as follows: 

11A township shall lose all rights in 
and to any public road, highway, street. or 
alley which has been abandoned and not used 
for a period of twenty-one years, formal 
proceedings for vacation as provided in sec­
tion 5553.04 of the Revised Code not having 
been taken; and upon·petition for vacation 
of such road, highway, street, or alley filed 
with the board of county commissioners by any
abutting landowner, if the board finds that 
said public road, highway, street, or alley
has been abandoned and not used for a period
of twenty-one years as alleged in such peti­
tion, the board of county commissioners 
shall, by resolution, order the road, high­
way, street, or alley vacated and such road, 
highway, street, or alley shall pass, in fee, 
to the abutting landowners thereof, as pro­
vided by law,· subject to the preservation of 
any existing right of way in, over, or under 
such roadway by any public utility or rural 
electric co-operative service facilities, in­
cluding any conduit, cable, wires, towers, 
poles, or other equipment or appliances of 
any public utility or rural electric co-oper­
ative located on, over, or ·under such road­
way and for such period of time as such pub­
lic utility or rural electric co-operative
service facilities continued to be used to 
render service to the public and also subject 
to the right of ingress and egress for the 
purpose of servicing and maintaining the 
same." 

You ask whether or not notice is required to be given.
It becomes necessary to examine the nature of the action re­
quired of a board of county commissioners pursuant to Section 
5553.042. supra. The basic concern of the board was stated in 
Opinion No. 1517, Opinions of the Attorney General for 1964, 
page 2-412, paragraph 4 of the syllabus, which reads as fol­
lows: 

"4. If a board of county commissioners 
acting pursuant to Section 5553.042, Revised 
Code, finds that a public road, highway, 
street, or alley has been abandoned and not 
used for a period of twenty-one years, it 
must, by resolution, order such road, high­
way, street, or alley vacated." 

I stated at page 2-414, in part, as follows: 

11When a board of county commissioners 
is seeking to determine whether or not a 
township has 'abandoned' a particular road, 
highway, street, or alley, it must examine 
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the actions of the board of trustees of the 
township with respect to such road, highway, 
street, or alley. If the board finds, upon
consideration of the facts involved, that 
the board of trustees of the township has 
acted in a manner consistent with the defi­
nitions set out above in its treatment of 
such road, it should determine that such 
road, highway, street, or alley has been 
1abandoned,' as that term is used in Sec­
tion 5553.042, Revised Code." 

SectioR 5553.042, supra, does not specifically provide
for notice. Furthermore, since the board's primary task is 
the determination of the relationship of a township to the 
public road, highway, street, or alley, it would not appear 
that a notice to the public requirement would be, by inference 
or operation of other rules of law, necessary to the procedure
of vacation. This is not to say that the board of county com­
missioners in their discretion could not provide notice to the 
public. 

You then ask whether or not all of the abutting landowners 
have to join in the petition. I conclude that they do not. 
Section 5553.042, supra, states, in part, as follows: 

"* * * upon petition * * * filed * * * 
by any abutting landowner,***" 

(Emphasis added) 

Inasmuch as the statute does not provide for a hearing 
on this matter, I do not believe that a special hearing on 
this matter is mandatory. The fact that the statute does not 
provide for a hearing, in my opinion, is not violative of due 
process of law. 

Your last question concerns whether or not Section 5553-
.042, supra, applies to both platted and unplatted areas. The 
section provides in part as follows: 

"A township shall lose all rights in 
and to any fiUblic road, highway, street, or 
alley***' (Emphasis added) 

Since the statute provides no limitation as to the matter 
of platting, I find it logical to conclude that no such restric­
tion was intended. An examination of other provisions of law 
relating to plats does not reveal logical purposes for any dif­
ferent interpretations. 

Therefore, you are advised as follows: 

1. Under the provisions of Section 5553.042, Revised 
Code, notice to the public and a hearing are not required. 

2. All abutting landowners are not required to sign the 
petition mentioned in Section 5553.042, Revised Code. 

3. Section 5553.042, Revised Code, is applicable both 
to platted and unplatted areas. 




