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OPINION NO. 81-059 

Syllabu1: 

1. 	 A prosecuting attorney does not have a statutory duty to be the 
legal adviser of a joint recreation district established under R.C. 
755.14(C), or of the board of trustees, officers, or employees of 
such a district. 

2. 	 A prosecuting attorney does not have a statutory duty to be the 
legal adviser of a joint recreation board established under R.C. 
755.14(B), or of the members, officers, or employees of such a 
board. 

To: Craig S. Albert, Geauga County Pro1. Atty., Chardon, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, October 21, 1981 

I hav(l before me your request for my opinion whether a county prosecuting 
attorney is designated by R,C, 309.09 or any other section of the Revised Code as 
the legal adviser to a joint recreation district established under R.C. 755,14(C), or 
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· 	the board of trustees, officers or employees of such a district. Further, you have 
asked, similarly, whether the prosecuting attorney is designated as the legal adviser 
to a joint recreation board established under R.C. 755.14(8), or to the members, 
officers, or employees of such a board. 

A prosecuting attorney is a county officer whose duties are prescribed by 
statute. See State ex rel. Finley v. Lodwich, 137 Ohio St. 329, 29 N.E.2d 959 (1940); 
R.C. 309.01, 309.08. Among these duties is the duty to act as legal adviser for 
various entities. R.C. 309.09 pt·ovides, in pertinent part, as follows: 

(A) The prosecuting attorney shall be the legal adviser of the 
board of county commissioners, board of elections, and all other 
county officers and boards, including all tax supported public 
libraries, and any of them may require written opinions or 
instructions from him in matters connected with their official duties. 
He shall prosecute and defend all suits and actions which any such 
officer or board directs or to which it is a party, and no county 
officer may employ any other counsel or attorney at the expense of 
the county, except as provided in section 305.14 of the Revised Code. 

Such prosecuting attorney shall be the legal adviser for all 
township officers. When the board of township trustees deems Tt 
advisable or necessary to have additional legal counsel it may employ 
an attorney other than the prosecuting attorney of the county, either 
for a particular matter or on an annual basis, to represent the 
township and its officers in their official capacities and to advise 
them on legal matters•... (Emphasis added.) 

In addition to this general duty imposed on a prosecuting attorney to advise 
county officers and boards and township officers, he is specifically made the 
adviser to certain other governmentt•J entities and counsel in -:::ertain other special 
proceedings. See, !::.B'.:., R.C. 3313.35 (prosecuting attorney shfJ.l be the legal adviser 
to all boards ofeducation of the county, other than in city school districts); R.C. 
5719.29 (prosecuting attorney shall represent the county treasurer in all special 
proceedings to collect unpaid real property taxes); R.C. 6131.18 (prosecuting 
attorney shall represent the county in all county ditch proceedings). 

A joint recreation district, the subject of your first question, is formed under 
R.C. 755.l4(C), which provides as follows: 

The legislative authorities of the several subdivisions joined in 
the operation and maintenance of recreation facilities under section 
755.16 of the Revised Code may, by resolution, establish a joint 
recreation district, consisting of all the territory of the subdivisions 
so joined. The joint recreation district board of trustees shall be the 
governing body of a district and shall possess all the powers of a 
legislative authority of an individual subdivision under sections 755.12 
to 755.18 of the Revised Code. The number of tru:,tees shall be fixed 
by the resolutions creating the district and may be any number so 
long as there is representation of all participating subdivisions. 

R.C. 755.16, referenced in this division, authorizes certain governmental 
subdivisions to enter into a joint venture by agreement with other such subdivisions 
to provide for common parks and recreational facilities. The component 
subdivisions may be any combination of municipal corporations, townships, township 
park districts, counties, or school districts. 

When a joint recreation district is established under R.C. 755.14(C), a "joint 
recreational district board of trustees" must be simultaneously formed. This 
district and its board of trustees accede to "all the power of a legislative authority 
of an individual subdivision" under R.C. 755.12 to 755.18. 

I am aware of no statute which specifically designates the county prosecutor 
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as legal adviser to a joint recreation district, its board of trustees, its officers, or· 
its employees. Compare with R.C. 3313.35; R.C. 146.06 (prosecuting attorney shall 
be the legal adviser to volunteer fire fighters' dependents fund board); R.C. 1515.11 
(prosecuting attorney shall be the legal adviser to soil and water conservation 
district). There remains the question whether the prosecutor's duty to advise under 
R.C. 309.09 extends to a joint recreation district, its board of trustees, its 
officers, or its employees. 

I had occasion in 1975 Op, Att'y Gen. No. 75-014 to consider what is meant by 
a county board which a prosecutor must advise under R.C. 309.09, and concluded, 
after reviewing various opinions of my predecessors, that the term "county board" 
as used in that section is limited to boards which are essentially a subdivision of a 
county or a subordinate department of the county. See 1961 Op. Att'y Gen. No. 
2383, p. 366 (prosecuting attorney has no duty toadvise regional planning 
commission). As noted above, a joint recreation district is a separate entity, 
established by action of the participating subdivisions, rather than a subdivision or 
subordinate department of a county. Further, as noted above, the subdivisions 
comprising a joint recreation district may be any combination of municipal 
~orporations, townships, township park districts, and counties. Thus, it is clear that 
a joint recreation district will not necessarily have jurisdiction coextensive with 
the county. I conclude, therefore, that a joint recreation district is not a county 
board for purposes of R.C. 309,09, nor is it governed by county officers. ~ 1927 
Op. Att'y Gen. No. 279, vol. I, p. 489 (prosecuting attorney has no duty to advise a 
metropolitan park district created under R.C. Chapter 1545, formerly G.C. 2976-1 
et ~.); 1919 Op. Att'y Gen. No. 125, vol. I, p. 217. Similarly, since the jurisdiction 
of a joint district may encompass a varied combination of municipal, school, 
foreign county, and distinct township park districts in addition to any member 
townships, and since the district is an entity apart from a particular township, the 
joint district is not a township board, and the members of the board of trustees are 
not township officers. See 1964 Op. Att'y Gen. No. 1297 (prosecuting attorney has 
no duty to advise a townsliip park G~Jtri•~t created under R.C. 5ll.18 et~.). 

I conclude, therefore, that a joint recreation dirtrict created pursuant to R.C. 
755.14(C), its board of trustees, its officers, and its employees, are not included 
with the clientele for whom the prosecuting attorney must act as legal adviser 
under R.C. 309.09 or any other section of the Revised Code. While it is true that 
the cou_'lty prosecutor may have a duty to advise certain members of a joint 
recreation district (~, a county or a school district), or certain persons (~, 
county or township ufficers) who may serve as trustees, officers, or employees of 
the district, in their capacities as his statutory clients under R.C. 309.09, the 
prosecutor's duty to so advise does not extend to advising the district as such, or to 
advising there who serve as trustees, officers, or employees in their capacities with 
the district. 

In contrast with a joint recreation district, a joint recreation board is formed 
under R.C. 755.14(B), which provides as follows: 

The legislative authorities of the municipal corporations, boards 
of township trustees of the townships, boards of township park 
commissioners, boards of county commissioners of the counties, and 

1 ·r note that, under R.C. 755.15, a board established pursuant to R.C. 755.14 
has the authority to "employ such ...persons as are needed." As a result, 
such a board apparently has the authority to hire the legal adviser of its 
choice, if it finds such counsel necessary. See, ~· 1975 Op. No. 75-014 
(authority of a joint county community mental health and retardation board 
to employ includes authority to employ counsel.); 1964 Op. No. 1297 (authority 
of a township park district to employ includes authority to employ attorney 
when necessary); 1958 Op. Att'y Gen. No. 2736, p. 567 (authority of a regional 
planning commission to employ necessary employees includes authority to 
employ counsel). 
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boards of education of the school districts joined in the operation and 
maintenance of parks or recreation facilities under section 755.16 of 
the Revised Code may, by resolution, establish a joint recreation 
board which may possess all the powers and be subject to all the 
responsibilities of the respective local authorities under sections 
755.12 to 755.18 of the Revised Code. The resolutions shall specify 
the number of members of the joint recreation board and the method 
of appointing members and filling vacancies. Members of the board 
shall serve without pay. 

Like R.C. 755.14(C), this division references R.C. 755.16, which authorizes any 
member subdivision to enter into a joint venture by agreement to provide for 
common parks and recreational facilities. However, unlike a joint recreation 
district created under R.C. 755.14(C), a joint recreation board does not necessarily 
accede to all power of a legislative authority of an individual subdivision under 
R.C. 755.12 to 755.18; rather, it is charged with only such powers and 
responsibilities of its establishing legislative authorities under R.C. 755,12 to 755.18 
as those local authorities choose to confer and impose by the establishing 
resolutions. 

A joint recreation district is not a subdivision or subordinate department of a 
county. It is not necessarily county-wide, nor is it limited to the area of a single 
township. Thus, like a joint recreation district, it is neither a county nor a 
township board. Accordingly, neither it nor its members, officers, or employees 
are included with the clientele set forth in R.C. 309.09. Nor am I aware of any 
specific statute imposing upon a prosecuting attorney a duty to advise such boards. 

I conclude, therefore, that a joint recreation board created pursuant to R.C. 
755.14(8), and its members, officer, and employees are not included with the 
clientele for whom the prosecuting attorney must act as legal adviser under R,C, 
309.09 or any other section of the Revised Code. 

In conclusion, it is my opinion, and you are hereby advised, that: 

l. 	 A prosecuting attorney does not have a statutory duty to be the 
legal adviser of a joint recreation district established under R.C. 
755.14(C), or of the board of trustees, officers, or employees of 
such u district. 

2, 	 A prosecuting attorney does not have a statutory duty to be the 
legal adviser of a joint recreation board established under R.C. 
755.14(8), or of the members, officers, or employees of such a 
board. 




