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1. WORKMEN'S COMPENSATION LAW-COUNTY SUPERIN­
TENDENT OF SCHOOLS - OFFICIAL - NOT EMPLOYE, 

WORKMAN OR OPERATIVE- EXCLUDED FROM PROVIS­

IONS OF LAW- SECTION 1465-61 G.C. 

2. ASSISTANT COUNTY SUPERINTENDENT IS EMPLOYE -

ENTITLED TO BENEFITS OF SAID LAW. 

3. MEMBERS, OFFICE FORCE, SECRETARY AND ATTEND­
ANCE OFFICER OF COUNTY SUPERINTENDENT OF 

SCHOOLS, ARE EMPLOYES, WORKMEN OR OPERATIVES -

ENTITLED TO BENEFITS OF SAID LAW. 

SYLLABUS: 

1. A county superintendent of schools (appointed under the laws 
of Ohio) is an official and not an employee, workman, or operative 
within the terms of Section 1465-61, General Code, and is therefore ex­
cluded from the provisions of the Workmen's Compensation Law. 

2. An assistant county superintendent of schools appointed under 
the laws of Ohio is an employee, workman or operative under the pro­
visions of Section 1465-61, General Code, and not an official under the 
provisions of that section and is accordingly entitled to the benefits of 
the Workmen's Compensation Law. 

3. The members of the office force of county superintendent of 
schools, including the secretary and attendance officer, are employees, 
workmen or operatives under the provisions of Section 1465-61, General 
Code, and not officials under the provisions of said section and are 
therefore entitled to the benefits of the Workmen's Compensation Law. 

Columbus, Ohio, May 27, 1942. 

The Industrial Commission of Ohio, 

Columbus, Ohio. 

Gentlemen: 

I have for consideration and reply, your request for my opinion, 

which reads in part as follows: 

"Please advise this Commission if a county school super­
intendent appointed under the laws of Ohio is an 'employee,' 
'workman' or 'operative' under the provisions of Section 1465-61, 
Ohio General Code, or an official of the school district under 
the provisions of Section 1465-61, Ohio General Code, and 
exempt from the benefits of the Workmen's Compensation Law. 
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Please advise this Commission if an assistant county super­
intendent appointed under the laws of Ohio is an 'employee,' 
'workman' or 'operative' under the provisions of Section 1465-61, 
Ohio General Code, or an official of the school district under the 
provisions of Section 1465-61, Ohio General Code, and exempt 
from the benefits of the Workmen's Compensation Law. 

Does the office force of the county superintendent of schools 
which consists usually of a secretary and an attendance officer, 
come within the meaning of the term 'employee,' 'workman' or 
'operative' as contained in Section 1465-61, Ohio General Code?" 

Your request has to do with an interpretation or application of 

Section 1465-61, General Code, the pertinent portion of which reads as 

follows: 

"The term 'employee,' 'workman' and 'operative' as used 
in this act shall be construed to mean: 

1. Every person in the service of the state, or of any 
county, city, township, incorporated village or school district 
therein, including regular members of lawfully constituted po­
lice and flte departments of cities and villages, under any ap­
pointment or contract of hire, express or implied, oral or writ­
ten, except any official of the state, or of any county, city, town­
ship, incorporated village or school district therein." 

The questions in your request for my opinion, therefore, narrow 

down to this: Do county superintendents of schools, assistant county 

superintendents, and the office force of county superintendents of schools 

come within the exception contained in the above quoted excerpt as 

"officials," or do they, or any of them, comply with the requirements for 

participation in the public employes' insurance fund as "employees," 

"workmen" or "operatives?" 

The pertinent code sections having to do with county superintendents 

of schools are Sections 4744, 4744-1, 4744-4, 4744-6 and 7706, General 

Code. The most important, if not the controlling provision to be found 

in these sections is that contained in Section 4744, General Code: 

"He ( the county superintendent) shall be in all respects 
the executive officer of the county board of education, and shall 
attend all meetings with the privilege of discussion but not of 
voting." (Words in parenthesis, mine.) 

In the sections noted I find also that the appointment of the county 

superintendent, the fixing of his term of office, his duties, and his salary 
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and expenses are provided for, and definite and detailed requirements for 

eligibility are set out. 

In the case of State, ex rel. Clarke v. Cook, 103 0. S., 465, wherein 

were involved questions relating to the salary of a county superintendent 

of schools, it was assumed without extended discussion that a county 

superintendent of schools is a public officer. However, Judge Wanamaker 

in his opinion in the case, after referring to the statute which created the 

position, said: "The statute itself, providing for the appointment of such 

county superintendent, expressly designates him as 'in all respects the 

executive officer of the co·unty board of education.' " 

In the case of State, ex rel. Srofe v. Vance, 18 O.N.P. (N.S.) 198, 

affirmed by the Court of Appeals on the opinion of the lower court, March 

12, 1915, it was held as stated in the syllabus: 

"A county superintendent of schools, appointed by the coun­
ty board of education under the act of the General Assembly 
passed February 5, 1914, is a public officer and as such his 
eligibility or title to the office can not be brought in question 
in a suit by a tax-payer to enjoin the payment of his official 
salary." 

In an opinion of a former Attorney General published in Opinions 

of the Attorney General for 1935, page 853, it is held categorically as 

stated in the first branch of the syllabus: 

"A county superintendent of schools is a public officer, 
the salary for whom when fixed, may not be changed during his 
term." 

Moreover, the Supreme Court in the cases of Christman v. Cole­

man, 117 0. S., 1, State, ex rel. Westcott v. Ring, 126 O.S., 203, and State, 

ex rel. Rees v. Winchel et al., 136 0. S., 62, all of which cases were ac­

tions in quo warranto to test the right to the office of county superin­

tendent of schools, recognized that the position of county superintend­

ent of schools is a public office. In none of these cases was it questioned 

that quo warra,nto was not the proper action for the purpose and yet it is 

well settled that quo warranto will not lie to test the right to a mere 

employment as distinguished from a public office and will lie only in such 

cases where the title to a public office is involved. 

The writ of quo warrarito owes its existence and its scope in this 
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state to constitutional and statutory provisions. State, ex rel. Price, v. 

Columbus, 104 0. S., 120. Section 12303, General Code, which pro­

vides for actions in quo warranto, in express terms states that such ac­

tions may only be brought to test the right to an office. That section 

provides that quo warranto may be brought in the name of the state 

against a person who usurps, intrudes upon, or unlawfully holds or 

exercises a public office or a franchise within this state. State, ex rel. 

Attorney General v. Hunt, 84 0. S., 143. It has been held that quo 

warranto will not lie to determine a deputy coroner's right to the position 

because the position is not a public office. State, ex rel. v. Hauck, 11 

C.C. (X.S.), 414. In the light of the authorities above noted, there can 

be no question but that a county superintendent of schools is a public 

officer, and therefore comes within the exception contained in Section 

1465-61, General Code. 

\Vith reference to assistant county superintendents of schools, the 

pertinent statutory provisions are found in Sections 4739, 4743, 7706, 

7706-1 and 7706-3, General Code. 

From the provisions of the sections of the Code noted I can find 

nothing to indicate an intention on the part of the Legislature to delegate 

to assistant county superintendents any portion of the sovereign power. 

What meager indication the statutes do give as to the duties of assistant 

county superintendents of schools would indicate that such assistants act 

under the direction and control of and in conformity with the orders of 

the county superintendent of schools. That this probably was the in­

tention of the Legislature is borne out by the fact that although an 

assistant county superintendent is elected by the county board of edu­

cation, he must be nominated by the county superintendent. (See Sec­

tion 4 739, General Code). Furthermore, the county superintendent is 

the officer responsible for the calling of conferences and monthly meet­

ings with assistants and teachers. (See Sections 7706-1 and 7706-3, Gen­

eral Code). 

The case of State, ex rel. Alcorn v. Bemen, 34 0. App., 392, holds 

that deputy county officers are not officials within the meaning of Sec­

tion 1465-61, General Code. The decision is based on a decision of the 

Supreme Court of Ohio in the case of State, ex rel. Attorney General v. 

Jennings et al., 57 0. S., 415, wherein it is pointed out: 
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"To constitute a public office, against the incumbent of 
which quo warranto will lie, it is essential that certain independ­
ent public duties, a part of the sovereignty of the state, should 
be appointed to it by law, to be exercised by the incumbent, in 
virtue of his election or appointment to the office, thus created 
and defined, and not as a mere employe, subject to the direction 
and control of some one else." 

From the foregoing, therefore, it seems clear that an assistant coun­

ty superintendent of schools is not an "official" but is an employee, work­

man or operative under the terms and provisions of Section 1465-61, 

General Code, and is therefore entitled to participation under the Work­

men's Compensation Law. 

A fortiori, it follows that the members of the office force of the county 

superintendent of schools, including the secretary and the attendance 

officer, are not officials but are employees only. In the case of Board of 

Education v. State, ex rel. Parker, 35 Ohio App., 29, this conclusion was 

indicated. The syllabus of that opinion reads as follows: 

"One employed as clerk and stenographer for county super­
intendent could not have mandamus to compel payment of salary 
accruing after discharge without notice (Sections 4744-1 and 
7701, General Code). 

Clerk of county superintendent is employee only, and clerk's 
sole remedy for breach of contract of employment is action for 
damages (Sections 4744-1 and 7701, General Code)." 

\Vherefore, in specific answer to your questions, it is my opinion 

that: 

1. A county superintendent of schools (appointed under the laws of 

Ohio) is an official and not an employee, workman or operative within 

the terms of Section 1465-61, General Code, and is therefore excluded 

from the provisions of the Workmen's Compensation Law. 

2. An assistant county superintendent of schools appointed under 

the laws of Ohio is an employee, workman or operative under the pro­

visions of Section 1465-61, General Code, and not an official under the 

provisions of that section, and is accordingly entitled to the benefits of 

the Workmen's Compensation Law. 

3. The members of the office force of county superintendents of 

schools, including the secretary and attendance officer, are employes, 
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workmen or operatives under the provisions of Section 1465-61, General 

Code, and not officials under the provisions of said section and are there­

fore entitled to the benefits of the Workmen's Compensation Law. 

Respectfully, 

THmus J. HERBERT 

Attorney General. 




