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"AREA AFFECTED" REFERS TO THE PORTION OF A SCHOOL 
DISTRICT TO BE TRANSFERRED-A PETITION FILED PRO­

POSING THE TRANSFER OF A SCHOOL DISTRICT TERRI­

TORY MAY CONTAIN ONLY THE SIGNATURES OF QUALI­

FIED ELECTORS-§§3311.22, 3311.231, R.C., OPINIONS 3336, OAG 

1962. 

SYLLABUS: 

1. The words "area affected" as appearing in the first paragraph of Section 
3311.22, Revised Code, and of Section 3311.231, Revised Code, refer to the portion of 
the school district or districts proposed to be transferred. 

2. A petition filed under either Section 3311.22 or 3311.231, Revised Code, pro­
posing the transfer of school district territory may contain only signatures of quali­
fied electors of the area proposed to be transferred. 

Columbus, Ohio, November 9, 1962 

Hon. Edward D. Mosser, Prosecuting Attorney 

Harrison County, Cadiz, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Your opinion is respectfully requested with respect to the 
following matter: 

"Sections 3311.22 and 3311.231 of the Ohio Revised Code 
provide in part as follows: 

"'... or qualified electors of the area affected equal in 
number to not less than 55% of the qualified electors voting 
at the last general election residing within that portion of 
a school district may propose.. .' ( emphasis added) 

"The problem arises out of the meaning of the phrase 'area 
affected'. Is the usage of the term 'area affected' synonymous with 
or equivalent in meaning to 'that district or districts from which 
the territory is sought to be transferred'. 

"I can appreciate that literal reading of the Statute would 
indicate that the phrase 'area affected' refers only to that part of 
a district which is sought to be transferred. However, analysis 
of this reasoning would indicate that situations could arise along 
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the border of districts whereby a very few, or perhaps even one 
elector, signing a petition could require the expense of an election, 
and that such an interpretation might lead to a futile but ex­
pensive balloting procedure, especially along the border of districts 
which had a substantial tax differential. 

"If the Statute is to be read literally, can you inform me as 
to whether or not there is any other Statute of the school laws 
which would prevent the occurrence of the situation contemplated 
in the last paragraph." 

The first paragraph of Section 3311.22, Revised Code, reads as follows: 

"A county board of education may propose, by resolution 
adopted by majority vote of its full membership, or qualified 
electors of the area affected equal in number to at least fifty-five 
per cent of the qualified electors voting at the last general election 
residing within that portion of a school district, or districts pro­
posed to be transferred may propose, by petition, the transfer of 
a part or all of one or more local school districts to an adjoining 
local school district or districts within the county school district." 

The first paragraph of Section 3311.231, Revised Code, reads as fol­

lows: 

"A county board of education may propose, by resolution 
adopted by majority vote of its full membership, or qualified elec­
tors of the area affected equal in number to not less than fifty-five 
per cent of the qualified electors voting at the last general election 
residing within that portion of a school district proposed to be 
transferred may propose, by petition, the transfer of a part or all 
of one or more local school districts within the county to an 
adjoining county school district or to an adjoining city or ex­
empted village school district." 

Your main question appears to be concerned with whether under the 

above provisions of law the petition may contain only signatures of quali­

fied electors residing in the area to be transferred, as opposed to signa­

tures from the district or districts from which the transfer is to be made. 

As you state, where part of a school district is transferred the part 

not transferred could be said to be "affected" by the transfer. Reading all of 

the language of the paragraphs concerned, however, it appears to me that 

the words "area affected" as used therein should be construed to refer only 

to that part of the district sought to be transferred. 

The intent of Sections 3311.22 and 3311.231, supra, as to a petition 

for transfer, appears to be to allow persons of a certain area to petition to 
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be moved to another district, and not to provide a method where petitioners 

of one area of a district could attempt to force another area of the district 

out of said district. 

Also, in both sections concerned, it is clearly spelled out that the per­

sons qualified to vote upon a proposal are the electors residing in the dis­

trict or districts containing territory that is proposed to be transferred. It 

is significant that the legislature deemed it necessary to use this specific 

language in these instances rather than merely the words "area affected," 

as if those words were intended to refer to the entire district or districts 

involved, such specific language would have been unnecessary. 

I thus conclude that the words "area affected" refer only to the por­

tion proposed to be transferred, and that a petition under either Section 

3311.22 or Section 3311.231, Revised Code, may thus contain only signa­

tures of qualified electors of the area sought to be transferred. 

As to whether very few ( or even one) electors might present a pro­

posal for transfer by petition, such is indeed possible under the statutes 

in question since the number of signatures required is based solely upon 

the number of qualified electors voting at the last general election in the 

area proposed to be transferred. Such an area might possibly contain only 

one such qualified elector, in which case his signature would constitute the 

necessary fifty-five per cent. On this point, I stated in the second para­

graph of the syllabus of Opinion No. 3336, Opinions of the Attorney Gen­

eral for 1962, issued on October 9, 1962: 

"2. Where under Section 3311.22 or Section 3311.231, Re­
vised Code, a petition of transfer of part of a school district is filed 
with the county superintendent of schools, and the petition is 
signed by one person, the petition is sufficient if the one signature 
is equal in number to at least fifty-five per cent of the qualified 
voters voting at the last general election within that portion of the 
school district proposed to be transferred." 

I might note in passing that even if I were to adopt the construction 

that the words "area affected" refer to the entire school district or districts 

from which the transfer would be made, such construction would not 

prevent the filing of petitions with few, or even one, signatures in certain 

cases. The number of signatures required would still be only fifty-five 

per cent of the qualified electors voting at the last general election residing 

within the portion proposed to be transferred. 
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Concluding, therefore, it is my opinion and you are advised: 

1. The words "area affected" as appearing in the first paragraph of 

Section 3311.22, Revised Code, and of Section 3311.231, Revised Code, 

refer to the portion of the school district or districts proposed to be trans­

ferred. 

2. A petition filed under either Section 3311.22 or 3311.231, Revised 

Code, proposing the transfer of school district territory may contain only 

signatures of qualified electors of the area proposed to be transferred. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




