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OPINION NO. 86-081

Syllabus:

Permit fees collected by the county engineer from
persons installing driveways or other approaches to
county roadgs, or from ©persons placing utility
installations across county roads, must, under R.C.
325.31 and R.C. 5705.10, be paid into the general fund
of the county, unless a special fund has Dbeen
established under R.C. 5705.12 for the deposit of such
fees, in which case the fees are to be paid into the
special fund.
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To: C. Keith Plummer, Guernsey County Prosecuting Attorney, Cambridge, Ohio
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, November 13, 1986

I have before me your request for my opinion, which reads
as follows:

The Board of County Commissioners for Guernsey County
has adopted, by Resolution, a procedure by which
permits are issued to those persons installing
driveways or other approaches to County Roads, and for

utility installations across county roads. - The
Commissioners charge a fee for the issuance of such
permits. The Guernsey County Engineer's Office

collects the permit fees and they are presently being
depositad in the Engineer's MVL funds. (The motor
vehicle fuel excise tax funds distributed to the
Engineer pursuant to Revised Code §5735.05).

The issue on which I am requesting your opinion is
whether the funds collected by the Engineer for the
permits mentioned above should be deposited in the
County's General Fund or the Engineer's MVL fund.

I not? i‘nitially that both a county engineer and a board of
county commissioners have only those powers expressly granted
by statute and those powers which may be necessarily implied
from their express powers. See, e.g., State ex rel. Shriver v.
Board of Commissioners. 148 Ohio St. 277, 74 N.E.2d 248 (1947).

Various statutory provisions grant the county commissioners
the authority to regulate the installation of utilities beneath
the surface of county roads and other obstructions or
construction on such roads. See R.C. 4931.03 ("[a]) telegraph
company may, subject to such reasonable regulations as the
board of county commissioners prescribes, construct telegraph
lines, and fixtures necesgary for containing and protecting
them, beneath the surface of any public highway outside the
limits of a municipal corporation, but shall not incommode the
public in the use of such highway"): R.C. 4931.11 (extending
the rights granted under R.C. 4931.03 to telephone and
communications compani2s); R.C. 4933.14 (extending the rights
granted under R.C. 4931.03 to electric 1light and power
companies); R.C. 5547.02 ("{a) person owning land abutting a
public road, not within a municipal corporation, wuen approved
by the...board of county commissioners if upon a county
road...may lay a pipe line, within the line of the road, for
the purpose of conveying water for public and other purposes.
The 1laying of such pipe 1line...shall be done upon such
conditions as the.. .board of county commissioners
...prescribes®); R.C. 5547.04 ("[n]Jo person, partnership, or
corporation shall erect, within the bounds of any highway or on
the bridges or culverts thereon, any obstruction without first
obtaining the approval of the board [of county commissioners]
in case of highways other than roads and highways on the state
highway system and the bridges and culverts thereon®); 1980 Op.
Att'y Gen. No. 80-043 (an obstruction is any object that has
the potential of interfering with the highway easement,
including pipes, tubing, conduits, poles, or wires); 1980 Op.
Att'y Gen. No. 80-039 (a geophysical exploration firm must
obtain the approval of the county commissioners pursuant to
R.C. 5547.04 prior to erecting any obstruction within the
bounds of a highway, other than a state highway): 1979 Op.
Att'y Gen. No. 79-095 (a <cable television system is a
“communications business® for purposes of R.C. 4931.11, subject
to regulation by a board of county commissioners within the
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limited scope of R.C. 4931.03); 1974 Op. Att'y Gen. No. 74-073
(syllabus, paragraph two) ("[t]Jo the extent that R.C. 4931.03
and 4933.14 [authorize)] telegraph, telephone and electric light
and power companies to construct lines and fixtures beneath
highways outside the limits of a municipal corporation, such
companies are exempt from all permit fees except those charges
nececsary to cover the cost of enforcing the county's
regulations under R.C. 4931.03%).

The county engineer is, similarly, authorized by statute to
oversee construction on county roads and approaches to such
roads. See R.C. 5543.16 ("owners of land shall construct and
keep in repair all approaches or driveways from the public
roads, under the direction of the county engineer®); R.C.
§589.31 (*[n)o person, firm, or corpo-ation shall construct a
walk or dig a ditch across a public highway outside any
municipal corporation without the consent of the...county
engineer in the case of a county road..."”). See generally R.C.
315.08 ("(t]lhe county engineer shall perform for the county all
duties authorized or declared by law to be done by a registered
professional engineer or registered surveyor”); R.C. 315.14
(*[t)he county engineer shall be responsible for the inspection
of all public improvements made under authority of the board of
county commissioners....He shall make all surveys required by
law and perform all necessary services to be performed by a
registered surveyor or registered professional engineer in
connection with the construction, repair, or opening of all
county roads or ditches constructed under the authority of the
board and shall perform such other duties as the board
requires*); R.C. 5543.01(A)(the county engineer shall have
general charge of "[clonstruction, reconstruction, improvement,
maintenance, and repair of all bridges and highways within his
county, under the jurisdiction of the board of county
commissioners”); R.C. 5543.09 ("(tlhe county engineer shall
supervise the construction, reconstruction, improvement,
maintenance, and repair of tne highways, bridges, and culverts
under the jurisdiction of the board of county commissioners"):
1982 Op. Att'y Gen. No. 82-025 and 1981 Op. Att'y Gen. No.
81-039 ‘' (explaining the allocation of responsibilities between
property owners and a county in regard to approaches, storm
sewers, culverts, and ditches).

The statutes referenced above provide authority for a
county to establish a permit system for the installation of
driveways or other approaches to county roads and for utility
installations beneath county roads. See Op. No. 74-073. See
generally 1956 Op. Att'y Gen. No. 7442, p. 833 (finding that
the authority to require a building permit is implied from the
authority to enforce building regqulations). No stratutory
provisions expressly authorize the imposition of fees in
connection with the establishment of such a permit system. It
has, however, been stated generally that, where a governmental
entity has been given the authority to inspect and regulate a
particular matter, “the further authority to charge a
reasonable fee to cover the cost of inspection and regulation
will be implied." Prudential Co-Operative Realty Co. v. City
of - Youngstown, 118 Ohio St. 204, 214, 160 N.E. 695, 698
(1928). This general principle has been applied by nmy
predecessors in a number of opinions, and provides a basis for
a fee requirement of the sort here under consideration. See,
e.g., Op. No. 74-073; 1974 Op. Att'y Gen. No. 74-023; 1973 Op.
Att'y Gen. No. 73-116; 1966 Op. Att'y Gen. No. 66-172; 1962 Op.
Att'y Gen. No. 2955, p. 288: 196G Op. Att'y Gen. No. 1462, p.
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398; 1956 Op. No. 7442.1 Cf. R.C. 5515.01 (authorizing the

Director of Transportation to grant permits "to use or occupy
such portion of a road or highway on the state highway system
as will not incommode the traveling public,” but providing

that "no condition shall be prescribed which imposes the
payment of a money consideration for the privilege granted®).
The implied authority to charge a fee pursuant to the authority
to regulate extends, however, only to the authority to charge a
fee in such amount as is reasonable to cover the cost of
inspection and regulation.? See Prudential Co-Operative

1 I am aware that .there is some question concerping the
circumstances in which ‘the pt?ncgpfe o% gnp ygngg tRe

authority to charge a fee may be applied. See, e.g.,
Cooperative Pure Milk_ Association v. Board of Health, 20
Ohio App. 24 109, 114, 252 N.E.2d 182, 185 (Clermont County
1969) ("the powers of {a county board of health] to
regulate wagons or other vehicles delivering food and drink
do not include the power to impose an inspection fee...");
Brunner v. Rhodes, 95 Ohio App. 259, 115 N.E.2d 105
(Franklin County 1953): 1974 Op. Att'y Gen. No. 74-073. An
argument might be made that the statutory scheme governing
counties indicates that &expenses of overseeing and
regqulating obstructions and construction on county roads
are not to be charged to individual landowners unlese there
is express authority for the imposition of a fee. Cf..
e.q., R.C. 315.33 ("[c]ounty engineers, chainmen, and
markers shall receive a fee for services rendered under
[R.C. 315.28-.32], but the fee shall not exceed the actual
coast incurred by the county for labor, equipment, and
materials"). See also R.C. 519.12 (*[t]lhe board of
township trustees may require that the owner or lessee of
property filing an application to amend the ({[township]
zoning resolution pay a fee therefor to defray the cost of
advertising, mailing, and other expenses. If the township
trustees require such a fee, it shall be required
generally, for each application®"); R.C. 3709.09 ("[t]lhe
board of health of a city or general health district may,
by rule, establish a uniform system of fees to pay the
ccete 2f any services provided by the board for which no
fee is prescribed by law or by the public health council®);
R.C. 3781.102(C) (the political subdivision associated with
each municipal, township, and county building department
certified by the Board of Building Standards under R.C.
3781.10(E) "may prescribe fees for the acceptance and
approval of plans and specifications, and for the making of
inspections. pursuant to [R.C. 3781.03 and 3791.04])"). It
is my understanding that the practice of charging a permit
fee in the circumstances outlined in your request is not
widespread, and I attribute that circumstance, at least in
part, to the fact that the legal authority for the
imposition of such a fee has not been clearly established.

2 I note that fees collected by the county engineer do
not constitute additional compensation to the engineer.
The county engineer's salary is established in accordance
with the schedule set forth in R.C. 325.14, and it "shall
be in 1lieu of all fees, costs, per diem or other
allowances, and all other perquisites, of whatever kind,
which any engineer collects and receives." R.C. 325.14.

See R.C. 325.27; State ex rel. Enos v. Stone, 92 Ohio St.

63, 110 N.E. 627 (1915); State ex rel. Cromwell v. Myers,
80 Ohio App. 357, 73 N.E.2d 218 (Montgomery County 1947).
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Realty Co. v. City of Youngstown; Op. No. 74-023 at 2-114
("{tlhe fee ([a board of health] could charge for registering
[rendering plants or collectors of rendering materials] would
have to be nominal, because such registration would involve
nothing more than a list of names and addresses”).

I turn now to your specific question concerning the fund to
which fees collected pursuant to a permit requirement of the
sort discussed above must be deposited. It appears that your
question is addressed by R.C. 325.31, which states, in part:

On the first business day of each month, and at
the end of his term of office, each officer named in
gsection 325.27 of the Revised Code [county auditor,
county treasurer, probate judge, sheriff, clerk of the
court of common pleas, county engineer, and county

recorder], shall pay into the county treasury, to the
credit of the general county fund, on the warrant of

the county auditor, all_fees, costs, penalties,
percentages, allowances, and perquisites collected by
his office during the preceding month or part thereof
for official services.... (Emphasis added.)

See also R.C. 325.27 ("[alll the fees, costs, percentages,
penalties, allowances, and other perquisites collected or
received by law as compensation for services by a...county
engineer...shall be received and collected for the sole use of
the treasury of the county..."). Clearly, permit fees covering
the costs of inspection by the county engineer constitute fees
for official services within the meaning of R.C. 325.31. They
should, therefore, be paid into the county treasury, to the
credit of the general fund, pursuant to R.C. 325.31. See R.C.
5§705.09 (providing for the establishment bv a subdivision of a
general fund and certain other funds).

This conclusion is consistent with the following language
of R.C. 325.14:

When ([the county] engineer performs service in
connection with ditches or drainage works, he shall
charge and collect the per diem allowances or other
fees provided by law and shall pay all such allowances

and fees, monthly, into the county treasury to the
credit of the general county fund. The engineer shall

pay into the county treasury all allowances and fees
collected when he ©performs services under. [R.C.

315.28-.34 (surveying «corners, establishing 1lost,
destroyed, uncertain, or agreed corners, taking
depositions, recording ©platgs and certificates of
surveys)]. (Emphasis added.)

While R.C. 325.14 references only spacific types of fees, it
does not appear to preclude the establishment of fees for other
gervices provided by the county engineer and the deposit of
those fees in accordance with R.C. 325.31. See R.C. 325.14
(the compensation established by R.C. 325.14 "shall be in lieu
of all fees, costs, per diem or other allowances, and all other
perquisites, of whatever kind., which any engineer collects and
receives”); R.C. 325.28 (“"[e]ach...county engineer...shall
charge and collect the fees, costs, percentages, allowances,
and compensation allowed by law, and shall give to the person
making such payment an official receiptv). See also R.C.
325.32; R.C. 325.36.
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In further support of this conclusion, I note that R.C.
5705.10 states:

All revenue derived from the general levy for
current expense within the ten-mill limtation, from
any general levy for current expense authorized by
vote in excess of the ten-mill limitation, and from
gsources other than the general property tax, unless
its use for a particular purpose is prescribed by law,
shall be paid into the general fund.

All revenue derived Trom a source other than the
general property tax and which the law prescribes
gshall be used for a particular purpose, shall be paid
into a special fund for such purpose. All revenue
derived from a source other than the general property
tax, for which the law does not prescribe use for a
particular purpose, including interest earned on the
principal of any special fund, regardless of the
gource or purpose of the principal, shall be paid into
the general fund. (Emphasis added.)

Thus, where the law does not prescribe a particular purpose3
for which the money is to be used, R.C. 5705.10 mandates that
revenue derived from permit fees "ghall be paid into the
general fund." (Emphasis added.) See generally Dorrian_v.
Scioto Conservancy District, 27 Ohio St. 24 102, 271 N.E.2d 834
(1971) (in construing a statute, the word "shall* is to be
interpreted as mandatory, absent a clear and unequivocal
legislative intent that it is to be construed otherwise).

I note, however, that, if the county wishes to restrict the
use of the permit fees in question to a particular purpose, it
may seek to establish a special fund for that purpose pursuant
to R.C. 5705.12. R.C. 5705.12 provides that, in addition to
establishing the funds provided for in R.C. 5709.09 and R.C.
§709.13, "the taxing authority of a subdivision may establish,
with the approval of the auditor of state, such other funds as
are desirable, and may provide by ordinance or resolution that
money derived from specified sources other than the general
property tax shall be paid directly into such funds." See 1981
Op. Att'y Gen. No. 81-037; 1962 Op. No. 2955 (fees for building
permits collected by the board of county commissioners should
be paid into the county's general fund unless a special fund
has been established for the deposit of such fees). See
generally R.C. 5705.14-.16 (governing the transfer of funds).

3 Ohio Const. art. XII, §5a restricts the purposes for
which funds derived from highway related fees, excises, or
license taxes may be used. See 1986 Op. Att'y Gen. No.
86-054; 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-031. That provision
extends, however, only to "moneys derived from fees,
excises, or 1license taxes relating to registration,
operation, or use of vehicles on public highways, or to
fuels used for propelling such vehicles." Permit fees
intended to cover the cost of inspecting and regulating
approaches and utility installations on county roads do not
come within this provision. I find, therefore, that. the
moneys in question are not restricted to the uses set forth
in ohio Const. art. XII, §5a.
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Your letter of request asks specifically whether the county
engineer may deposit permit fees in tne fund -oni2ining moneys
derived from the motor vehicle fuel excise “ax impused by the
State under R.C. 5735.05 and distributed :o th® county under
R.C. 5735.27. $See R.C. "735.23. There is no aullority for the
county engineer to plac~ moneys collected as permit fees into
such fund. The county engineer's offi~e¢ 1is provided and
equipped at the cost of the ccunty. R.C. 215.11. The county
engineer's salary is paid out of the generi) county fund or out
of the county's share of the fund derived from the receipts of
motor vehicle 1licenses, distributed in accordance with R.Z.
4501.04, and the county's share of the fund deiived from the
motor vehicle fuel tax, distributed in accordance with R.C.
§735.27. R.C. 325.14. Two-thirds of the cost of operation of
the county engineeer's office, including the salaries of all »f
the employees and the cost of wmaintenance of the office, shall
be paid out of the county's sharexr of the funds derived from
R.C. 4501.04 and R.C. 5735.27. R.C. 315.12. See generally
Board o ount Commigsioners v. Scioto _Courty Budget
Commigsion, 17 Ohio St. 24 39, 244 N.E.29 888 (1969). Thus,
the county engineer's office is fundad at leaat partially fzom
moneys derived by the motor vehicle fuel tax collected by the
State. There is, however, no authority for the county engineer
to direct moneys collected as permit fees into this fund. R.C.
§705.10 and R.C. 325.31 are mandatory provisions directiny tha“
such receipts be paid into the county's general fund.

It is, therefore, my opinion, and you are advised, thut
permit fees collected by the county engineer from persons
installing driveways or other approaches to county roads, or
from persons placing utility installations across county roads,
must, under R.C. 325.31 and R.C. 5705.10, be paid irto the
general fund of the county, unless a special fund has been
established under R.C. 5705.12 for the deposit of such fees, in
which case the fees are to be paid into the rpecial fund.





