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RETIREMENT SYSTEM, PUBLIC EMPLOYES - MEMBERS 

WHO, PRIOR TO JANUARY r, 1942, WERE STATE EMPLOYES 

JN CONNECTION WITH STATE EMPLOYMENT SERVICE 

AND WHO TRANSFERRED SERVICE TO UNITED STATES 

GOVERNMENT-MEMBERSHIP RELINQUISHED THROUGH 

\VITHDRAWAL OF ACCUMULATED CONTRIBUTIONS­

UPON RETURN TO STATE SERVICE AND IN EMPLOYMENT 

MORE THAN SIXTY DAYS, MEMBERS MAY NOT RESTORE 

TO PUBLIC EMPLOYES SAVINGS FUND ACCUMULATED 

CONTRIBUTIONS PREVIOUSLY WITHDRAWN - SECTION 

486-65b G. C.-HOUSE BILL 356, 96th GENERAL ASSEMBLY. 

SYLLABUS: 

Former members of the Public Employes Retirement System who, prior to 
January 1, 1942, were employed by the state in connection with the State Employ­
ment Service, and who, upon the transfer of such service to the United States Govern­
ment, relinquished their membership in said System through withdrawal of their 
accumulated contnoutions, may not, if they have returned to the service of the 
state and have since their return been in such service for a period of more than 
sixty days, restore, under t~ authority of Section 486-65b, General Code, to the 
Public Employes Savings Fund the accumulated contributions previously withdrawn 
by them. 

Columbus, Ohio, April 8, 1947 

Mr. Fred L. Schneider, Secretary, Public Employes Retirement System 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 
1Tads as follows : 

"At a special meeting of the Retirement Board on March 
21, the Secretary was requested to secure from your office an 
opinion relating to House Bill No. 356 enacted by the Ninety­
sixth General Assembly. 

·while this Bill was passed by the General Assembly late in 
June, 1945, it was vetoed by the Governor apparently on July 
r8 and returnee! to the House of Representatives on July 19. 
However it now develops that the veto of the Governor was in-
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effective since the Bill was not returned to the House of Repre­
sentatives within the statutory ten day period (please see your 
informal opinion, number 146). 

The question in which the Board is interested involves the 
last sentence in paragraph one of Section I. At present Section 
486-57, General Code, provides that former members of the 
System who leave public service and withdraw their accumulated 
savings contributions and who return to public service within five 
years, may redeposit the amount withdrawn, and thus restore the 
forfeited annuity rights. In Attorney General Opinion No. 447 
elated September 17, 1945, it was held that the member must both 
return to service and repay the amount withdrawn with interest 
to have the annuity rights restored. The Employment Service 
was returned to the State of Ohio by the Federal Government on 
or about November 16, 1946, therefore the sixty clays referred to 
in the last sentence of paragraph one of Section l of House Bill 
No. 356 apparently would expire on or about January 15, 1947. 
However, we understand that House Bill No. 356 did not be­
come effective until on or about March 12, 1947. 

Our question is this: vVoulcl a member whose period of five 
years since the date of refund, expired on, before, or shortly 
after the expiration date of House Bill No. 356 be permitted to 
make the redeposit of funds at any time within sixty clays of the 
effective elate of the Act?" 

In order that a complete understanding of the unusual situation exist­

ing with respect to the provisions of and the effective date of the bill in 

question may be had, it is felt that the history thereof should be set out. 

House Bill No. 356 of the 96th General Assembly, after having 

passed both houses of the General Assembly, was, on July 6, 1945, pre­

sented to the Governor for his approval or disapproval. On July 19, 1945, 

at 2 :55 P. M., said bill, together with the Governor's veto message with 

respect thereto, was returned to the Clerk of the House of Representatives. 

Said official, presumably in doubt as to his duty in the premises, accepted 

said bill and, from said elate until December IO, 1946 when it was filed 

in the office of the Secretary of State, the same remained in the office 

of the Clerk of the House of Representatives. 

On the same date and at the same time the above bill was returned 

to the Clerk of the House of Representatives, there was also returned to 

that official from the Governor's office a copy of Item No. 3 of Amended 

House Bill No. 485 of the ¢th General Assembly, along with the 

Governor's veto message regarding said item. Said House Bill No. 485 
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was presented to the Governor for his approval or disapproval on the same 

date as House Bill No. 356 was presented to the Governor for such 

purpose. 

On October 9, 1945, in Opinion No. 4¢ (Opinions of the Attorney 

General for 1945, page 642), I held: 

"vVhere an item in a bill making an appropriation of money 
was disapproved by the governor, and a copy of such item with 
his objections in writing was cleEverecl to the House in which 
such bill originated, on the eleventh clay following the clay on 
which such bill was presented to him, the attempted veto of the 
governor was ineffective and such item, on the expiration of the 
tenth clay following the clay of presentation of such bill to the 
governor, became law." 

Therefore, since the facts concerning the enactment of House Bill No. 

356 are identical with those considered in the above mentioned opinion, 

I held in my Informal Opinion No. 146, referred to in your letter, that 

the attempted veto of the Governor of said bill was ineffective and that 

the same became law immediately after midnight of July 18, 1945. 

House Bill No. 356 was, as stated abo_ve, filed in the office of Secretary 

of State on December IO, 1946. In Section rc of Article II of the Consti­

tution of Ohio it is prov.ided that no law passed by the General Assemblj 

shall go into effect until ninety days after it shall have been filed in the 

office of the Secretary of State. In view of this provision the act in 

question did not become effective until March 12, 1947. Said act, 110\V 

coclifiecl as Section 486-65b of the General Code, reads: 

"Members of the public employes retirement system on leave 
of absence as provided in section 486-65a of the General Code, 
who are covered in Sections 1345-13a and 1345-13b of the Gen­
eral Code, or who are employes of the United States Employment 
Service at the time of the return of these functions to the state, 
or who reach retirement age prior to this elate, or who return to 
the state ser_vice prior to the return of the employment service, 
may be permitted to pay into the retirement fund the amount, 
with interest, they would have paid through clecluctions, had they 
continued as contributing members during the period on leave of 
absence, and be reinstated as active members with all prior service 
rights. Those who withdrew their accumulated contributions 
from the retirement system at the time of their separation from 
the state service, may, within sixty clays after their return to the 
state service from the United States Employment Service, restore 
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to the retirement fund such accumulated contributions with inter­
est, as provided in Section 486-57 of the General Code, and there­
after be entitled to all the benefits of this act." 

Since your question concerns only the provisions set out m the last 

sentence of the above section, I shall confine my attention thereto . 

•\s stated in your letter, the Employment Service was returned to the 

state on November 16, 1946. Therefore, assuming that the affected em­

p!oyes returned to the employment of the State of Ohio upon the return 

cf such Employment Service to the state, the sixty day period referred to 

m the act expired before the act became effective. vVe are, consequently, 

confronted with the anomalous situation where a right clearly intended 

to be given under the act can not be exercised because the time during 

which action had to be taken in order to exercise such right before the 

law granting it became effective. In other words, during the sixty day 

period immediately following the return of the former members of the 

Retirement System to the state service there was no law in effect granting 

them the rights conferred by Section 486-65b, General Code, and conse­

quently, since said section limits the time for the exercise of the rights 

conferred under it to a period which has elapsed before the effective date 

of the section, the accomplishment of its object becomes impossible. In 
Yiew of this, there seems to be no means of escape from the situation 

other than to declare the part of the statute here under consideration 

impotent as an operating force to grant the right set out therein. 

It should be pointed out, however, that former members of the 

Retirement System, who were employed by the state in connection with the 

State Employment Service and who, upon the transfer of such service o 

the United States Government, relinquished their membership in the Sys­

tem through withdrawal of their accumulated contributions, could, upon 

their return to the state service in November, 1946, have availed them­

selves of the benefits of the act notwithstanding the fact that the last sen­

tence thereof is ineffective. 

As you point out in your letter, a former member of the System who 

has left the state service and withdrawn his accumulated contributions 

may, under the terms of Section 486-57, General Code, restore to the 

Employes Savings Fund such withdrawn contributions, with interest, upon 

his return to the state service within five years and thereupon be restored 

to the annuity rights forfeited by him at the time of such withdrawal. 



OPINIONS 

The State Employment Service was transferred to the United States 

Government on January I, 1942, pursuant to executive orders of the 

President of the United States, Nos. 8990 and 9008. Therefore, all em­

ployes who left the state service and entered the employ of the United 

States Government by reason of such transfer did so on or shortly after 

said date. Since the Employment Seryice was, as above stated, returned 

to the state on November 16, 1946, there remained approximately six 

weeks of the five year period during which any former members of the 

Retirement System, who had withdrawn their contributions, could have 

repaid the same and thereby become eligible to the benefits of the act. 

However, in any case where a returned employe has not, during the 

five year period folowing the withdrawal of his accumulated contributions, 

restored the same in accordance with the terms of Section 486-57, General 

Code, it would appear that it is now too late to do so inasmuch as the 

rights with respect thereto, given by Section 486-65b, General Code, can 

no longer be exercised by an employe who has worked for the state more 

than sixty clays since his return from the federal service. 

Therefore, in specific answer to your question, you are advised that, 

m my opinion, the provisions of Section 486-65b of the General Code, 
which permit the restoration of accumulated contributions previously with­

drawn by certain former members of the Public Employes Retirement Sys­

tem, referred to therein, are without any force and effect as to any such 

former members who have returned to the state service and have, since 

their return, been in such service for a period of more than sixty clays. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 


