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r. SIGNATURES-PERSONS ACTUALLY VOTING IN LAST 

GENERAL ELECTION-VALID-PETITION TO TRANSFER 

TERRITORY FROM LOCAL SCHOOL DISTRICT OF 

COUNTY SCHOOL DISTRICT TO ADJOINING COUNTY 

SCHOOL DISTRICT OR ADJOINING CITY OR EXEMPTED 

VILLAGE SCHOOL DJSTRICT-PROPER PETITION-SEV­

ENTY-FIVE PER CENT OF QUALIFIED ELECTORS RE­

SIDING IN TERRITORY TO BE TRANSFERRED-SECTION 

4831-13 G. C. 

2. "GENERAL ELECTION" - ANY ELECTION HELD ON 

FIRST TUESDAY AFTER FIRST MONDAY IN NOVEMBER 

-SECT[ONS 4785-3, 4831-13 G. C. 

SYLLABUS: 

1. Under the prov1s1011s of Section 48:H-i:3, General Code, in the case of a 
petition requesting the transfer of territory from a local school district of the county 
school district to an adjoining county school district or to an adjoining city or 
exempted village school district. the only signatures that are valid, so as to constitute 
a proper petition containing the names of 75% of the qualified electors residing in 
the territory sought to be transferred, are those of persons actually voting in the 
last general election. 

z. By virtue of Section 4783-::1, General Code, as contained in the Election Laws 
of this state, the term "general election" means any election held on the first Tuesday 
after the first Monday in November. Such meaning must be ascribed to said term 
in construing the provisions of Section 4831-13, General Code. 



OPINIONS 

Columbus, Ohio, January 30, 1948 

Hon. Oscar 0. Raberding, Prosecuting Attorney 

Auglaize County, Wapakoneta, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads: 

"Kindly refer to Section 4831-13, second paragraph quoting: 
'and such petition is signed by 75 '}'o of the qualified electors re­
siding in the territory which the petition seeks to have transferred 
voting at the last general election.' Kindly advise me whether in 
your opinion this means that if a number of qualified electors 
amounting to 75'}'o of the number voting at last general election 
or whether it means that you have to have 75'}'o of the people who 
actually did the voting? And are we right that a general election 
is any November election? Or is it the e,ven year election or is it 
the quadrennial presidential election?" 

Attention will first be directed to the fact that on June I 3, 1947 the 

97th General Assembly, by virtue of Amended Senate Bill No. 75, passed 

an act which provides, as stated in part in the title thereof, "for the 

transfer of school district territory and for the creation of new school 

districts." Under the terms thereof then Section 4831-13, General ·Code, 

underwent substantial revision and other related sections were also amended 

and in such amended form became effective September 25, 1947. 

Section 4831-13, General Code, as it heretofore existed provided as 

follows: 

"If the county board of education deems it advisable to 
transfer territory from a local school district within the county 
school district to an adjoining county school district or to an 
adjoining city or exempted village school district, or if a petition, 
signed by 75'}'o of the qitalified electors residing within the terri­
tory proposed to be transferred, requests such a transfer, and 
such petition is filed with the county board of education on or 
before February first -in an even numbered year, the proposed 
transfer of territory shall be included in a forthcoming plan of 
territorial organization of the school districts to be made and 
adopted under the provisions of section 4831 of the General 
Code." (Emphasis added.) 

Said section 4831-13, as amended, is somewhat lengthy and need be 

quoted only in part. At the outset thereof it is provided: 
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"If a county board of education deems it advisable to trans­
fer territory from a local school district within the county school 
district to an adjoining county school district or to an adjoining 
city or exempted village school district, such transfer may be 
made by the county board of education by the adoption of a reso­
lution providing for such transfer. A county board of education 
may accept a transfer of territory from another county school 
district or from a city or exempted village school district and 
annex such territory to a contiguous local school district of the 
county school district. 

"If there is filed with a county board of education prior to 
the first day of February in any even numbered year a petition 
requesting the transfer of territory from a local school district 
of the county school district to an adjoining county school district 
or to an adjoining city or exempted village school district, and 
such petition is signed by 7 5 o/o of the qualified electors residing 
in the territory which the petition seeks to have transferred voting 
at the last general election, such county board of education shall, 
prior to the first clay of April next following the filing of such 
petition with the county board of education, either adopt a reso­
lution transferring the territory as requested by such petition or 
adopt a resolution objecting to the requested transfer." 

( Emphasis added.) 

It is note\\'orthy that the new section, when referring to the petition 

therein provided for which is to be signed by 75% of the qualified electors, 

contains this phrase, to-\\'it: ''voting at the last general election." :No such 

condition is to be discovered in the former section. It is manifest said 

words must have been used for a specific purpose. In respect of said new 

language you have asked whether it refers to ·'a number of qualified elec­

tors amounting to 75% of the number Yoting at the last general election 

or whether it means that you have to have 75% of the people who actually 

did the voting.'' 

Before answering this above question it might be pointed out that the 

phraseology above mentioned differs in meaning from that which, for 

example, will be found in Section 4785-91, General Code, as contained in 

the Election La \\'S, viz. : 

"* * * Each nominating petition herein provided for shall 
be signed by qualified electors of the state, district, county, town­
ship, municipality or other subdivision of the state in which the 
candidate designated therein would be a candidate for election 
as an officer thereof, not less in number than one per cent of the 
number of electors who voted for governor at the next preceding 



OPINIONS 

general election for the office of governor m the state or in the 
respective district, county, township, municipality or other sub­
division; * * *" 

In passing it might also be observed that the prov1s10ns of Section 

4785-90, General Code, are substantially to the same effect. 

In view of this aforesaid express provision "voting at the last general 

election" it must necessarily follow the General Assembly meant precisely 

what it said so that the requirement of Section 4831-13 is, to use your 

language, "that you have to have 75% of the people who actually did the 

voting." 

It may be suggested the General Assembly did not intend for the 

situation to be as has just been pointed out. In response to this suggestion 

it is pertinent to observe that the second paragraph of the syllabus in 

Slingluff v. Weaver, 66 0. S. 621, reads: 

"But the intent of the law-makers is to be sought first of all 
in the language employed, and if the words be free from am­
biguity and doubt, and express plainly, clearly and distinctly, the 
sense of the law-making body, there is no occasion to resort to 
other means of interpretation. The question is not what did the 
general assembly intend to enact, but what is the meaning of that 
which it did enact. That body should be held to mean what it 
has plainly expressed, and hence no room is left for construction." 

The Supreme Court has not thus far seen fit to depart from this rule 

of statutory construction. See State, ex rel. Shaffer v. Defenbacher, 148 

0. S. 465, decided November 19, 1947. 

The other phase of your inquiry is with regard to what constitutes a 

general election. Section 4785-3, General Code, is dispositive thereof as 

evidenced by paragraph "a." which states: 

"a. The term 'general election' shall mean any election held 
on the first Tuesday after the first Monday in November." 

Therefore, in specific answer to your inquiry you are advised as 

follows: 

r. Under the provisions of Section 4831-13, General Code, in the 

case of a petition requesting the transfer of territory from a local school 

district of the county school district to an adjoining county school district 

or to an adjoining city or exempted village school district, the only signa-
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tures that are _valid, so as to constitute a proper petition containing the 

names of 75% of the qualified electors residing in the territory sought to 

be transferred, are those of persons actually voting in the last general 

election. 

2. By virtue of Section 4785-3, General Code, as contained in the 
Election Laws of this state, the term "general election" means any election 

held on the first Tuesday after the first Monday in November. Such 

meaning must be ascribed to said term in construing the provisions of 

Section 4831-13, General Code. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




