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CLERK OF A BOARD OF EDUCATION CANNOT DEDUCT 

FROM MONEYS DUE EMPLOYEES OF THE BOARD ANY 

AMOUNTS REPRESENTING TAXES DUE TO ANOTHER 

STATE FROM SAID EMPLOYEES; AND THE BOARD MAY 

NOT SO INVEST THE CLERK WITH THIS POWER TO DE­

DUCT-§3313.20, RC. 

SYLLABUS: 

The statutes of this state do not authorize a clerk of a board of education to 
deduct from moneys due employees of the board any amounts representing taxes 
due to another state from said employees ; and the board of education may not adopt 
a rule under Section 3313.20, Revised Code, purporting to invest the clerk with the 
power to so deduct. 

Columbus, Ohio, June 14, 1961 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, which request reads in 

part as follows : 

"l. Where a neighboring state enacts a state income tax 
with such tax being applicable to all residents of that state, is the 
clerk of the board of education of a school district in the state of 
Ohio authorized to deduct from the salaries of teaching and non­
teaching employees whose residence is in a state subject to a state 
income tax, the amount of such authorized tax deductions to the 
Tax Commission and/or Treasurer of said state? 

"2. If such tax deductions are not specifically authorized 
by statute, may a clerk of a board of education of an Ohio school 
district, by authority of his board, make such deductions from 
the salary of a teaching or non-teaching employee whose residence 
is in a state subject to state income tax on the basis of the powers 
given to boards of education under the provisions of Section 
3313.20, Revised Code, wherein the board of education is author­
ized to make such rules and regulations as are necessary for its 
government and the government of its employees?" 
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The duties of the clerk of a board of education are specifically promul­

gated by statute. Sections 3313.22 through 3313.32, Revised Code, estab­

lish the duties of the clerk. None of these sections, however, authorize a 

clerk to deduct from the salaries of employees of a board of education, 

those sums of money which may be owing to another state for taxes or 

other purposes. Further, Section 3313.20, Revised Code, which authorizes 

a board of education to make rules and regulations necessary for the 

government of its employees, can not be construed to authorize the deduc­

tion from employees' salaries of certain sums for disbursement to another 

state for the payment of taxes levied by that foreign state. As to the 

statutes of a foreign state, such can not, of course, provide a procedure 

for any Ohio official to follow. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that the statutes 

of this state do not authorize a clerk of a board of education to deduct 

from moneys due employees of the board any amounts representing taxes 

due to another state from said employees; and the board of education may 

not adopt a rule under Section 3313.20, Revised Code, purporting to invest 

the clerk with the power to so deduct. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 


