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PUBLIC OFFICIALS ENUMERATED IN SEC. 9.01, R.C. ARE 

AUTHORIZED TO USE THE MICROFILM PROCESS OF RE­
PRODUCTION FOR RECORDING, FILING, MAI NTAINI NG AND 
PRESERVING OF RECORDS AND ARE AUTHORIZED TO 
DISPOSE OF THE ORIGINAL RECORDS OR COPIES OF SUCH 
RECORDS IN ACCORDANCE WITH PROVISIONS OF §§149.31, 
149.32, 149.37, 149.38, 149.39, 149. 41 and 149.42, R.C. 

SYLLABUS: 

Pursuant to the provisions of Section 9.01, Revised Code, the public officials 
therein enumerated, are authorized to use the microfilm process of reproduction for 
the recording, filing, maintaining and preserving of records they are required to 
record, file, maintain and preserve, and to dispose of the original records or copies 
of such records in accordance with the provisions of Sections 149.31, 149.32, 149.37, 
149.38, 149.39, 149.41 and 149.42, Revised Code. 

Columbus, Ohio, April 14, 1962 

Hon. Bruce C. Harding, Archivist, The Ohio Historical Society 
1234 East Broad Street, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"As provided in Section 149.31, Revised Code, I have been 
requested to render advice and aid to several counties interested 
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in taking action nnder Section 149.38, Revised Code, which sets 
forth a system of records disposal for counties. In response to 
a previous request in May, 1960 (Opinion No. 1348), you replied 
as follows: 

" 'County offices may dispose of any records which are 
microfilmed by applying to the county records commission and 
complying with the procedure outlined in Section 149.38, Revised 
Code. (Opinion No. 5667, Opinions of the Attorney General for 
1955, page 371, approved and followed.)' 

''In my discussions of this matter with various public officials, 
some have questioned the necessity of even creating paper copies. 
If an office may substitute microfilm for the paper copy, why 
spend the time, effort, and money creating a paper copy? These 
officials have maintained that Section 9.01, Revised Code, allows 
public officials to utilize microfilm for recording, filing, maintain­
ing or preserving the records of their respective offices. 

"Therefore, I am requesting yonr opinion on the following 
question: 

" 'May public officials utilize a microfilm system for the 
recording, filing, maintaining or preserving those records their 
offices are required to record, file, maintain, or preserve and 
dispose of the originals or other copies as provided in Sections 
149.31, 149.32, 149.37, 149.38, 149.39, 149.41, and 149.42 of 
the Revised Code?' " 

The opinion of the prosecuting attorney of Hamilton County elated 

January 21, 1960, which you enclosed with your letter of request, deals 

with the question of whether or not the clerk of courts is authorized to 

abandon the present photostatic process in making up the books he is 

required to keep, and substitute in lieu thereof, a microfilm or micrographic 

process, and to utilize such films in jackets as a means of reference. 

The prosecuting attorney ruled that Opinion No. 1389, Opinions of 

the Attorney General for 1950, is no longer controlling, and concluded: 

"The clerk of courts has authority to abandon the present 
photostatic process of making up records required under R.C. 
2303.12 and substitute in leu thereof microfilm records as author­
ized by Section 9.01 R.C., provided the original documents are 
maintained on file and until the eventual destruction is accom­
plished only in accordance with the provisions of Section 149.38 
R.C." 

I concur with the opinion above quoted. The conclusion reached 

therein, although it dealt only with the office of the clerk of courts, is 
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consonant with my Opinion No. 1348 of May 11, 1960 to which reference 

is made in your present inquiry. · This is implicit in paragraphs five and 

six of the syllabus of Opinion No. 1348, supra, which read: 

"5. County offices are not required under the provisions of 
Section 149.38, Revised Code, to secure the approval of the county 
records commission to dispose of copies of a record as long as 
the office retains the original, and in those cases where the office 
retains a copy in the first instance, then records, commission 
approval is not necessary for the disposition of extra copies as 
Jong as the office retains the records copy. 

"6. County offices m:iy dispose of any records which are 
microfilmed by applying to the county records commission and 
complying with the procedure outlined in Section 149.38, Revised 
Code. (Opinion No. 5667, Opinions of the Attorney General 
for 1955, page 371, approved and followed.)" 

(Emphasis added) 

It will be noted that under the above quoted paragraphs of the syllabus 

in Opinion No. 1348, supra, the specified public officers are not precluded 

from microfilming original papers and documents. They are only pre­

cluded from disposing of the original papers and documents until the 

provisions of Section 149.38, Revised Code have been complied with. In 
fact, in so far as county officers are concerned, such section expressly 

provides that county records, unless they are no longer of administrative, 

legal or ,fiscal value, may not be put on the disposal list if they have not 

been microfilmed. In other words, no other process will do except the 

microfilming process, to open the door for the disposition of county records 
in view of the provisions contained in the second paragraph of Section 

149.38 supra, which reads : 

"* * * * * * * * *

"The functions of said commission shall be to provide rules 
and regulations for retention and disposal of public records of 
the county and to review records disposal lists submitted by 
county offices. The disposal lists shall contain those records which 
have been microfilmed or no longer have administrative, legal, 
or fiscal value to the county or to the citizens thereof. Such 
records may be disposed of by the commission pursuant to pro­
cedure hereinafter outlined. 

"* * * * * * * * *" 
An examination of the history of Section 9.01, Revised Code, discloses 

that public officers have been authorized to use the microfilming process 

of reproduction since 1945 ( 121 Ohio Laws, 338). The photostatic process 
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111 which, incidentally, the final product appears on paper, instead of on 

film, was authorized earlier, and is to this day included in such section as 

one of the many processes that are sanctioned therein. 

It is not clear to me whether "paper copies," mentioned 111 your 

inquiry have reference to copies produced on ordinary paper by means of 

placing a sheet of carbon paper underneath the paper on which the writing, 

by hand or typewriter, is clone, or to copies produced by a photostatic or 

any other process in which the resulting copy appears on paper. Be that 

as it may, it appears clear that Section 9.01, supra, which applies to all 

state offices and officers, and to all its political subdivisions and their 

officers, while it does not prohibit copying by hand or typewriter, expressly 

authorizes the reproduction of 

"any record, document, plat, court file, paper, or instrument 
in writing * * * by means of any photostatic, photographic, 
miniature photographic, film, microfilm, or microphotographic 
process, which correctly and accurately copies or reproduces, 
or provides a medium of copying or reproducing, the original 
record, document, plat, court file, paper, or instrument in 
writing * * * " 

(Emphasis added) 

In answer to your specific question, it 1s my opinion and you are 

advised that pursuant to the provisions of Section 9.01, Revised Code, the 

public officials therein enumerated, are authorized to use the microfilm 

process of reproduction for the recording, filing, maintaining and preserv­

ing of records they are required to record, file, maintain and preserve, and 

to dispose of the original records or copies of such records in accordance 

with the provisions of Sections 149.31, 149.32, 149.37, 149.38, 149.39, 
149.41 and 149.42, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




