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4966 

HEALTH DISTRICT BOARD - :MEMBER :\,IL"ST BE RESIDENT 

OF SlTH DISTRICT-SECTION 1261-16 ET SEQ., G.C. 

SYLLABUS: 

A member of a general health district board established under the 
provisions of Section 1261-16, et seq., General Code, must be a resident 
of such district. 

Columbus, Ohio, l\larch 28, 1942. 

Hon. George E. Gerhardt, Prosecuting Attorney, Pickaway County, 

Circleville, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion as 

follows: 

"The following opinion has been requested of my office: 

"The General Health District of Pickaway County includes 
all of Pickaway County except the City of Circleville. 

"They have a member of their board who was appointed 
in May, 193 7 and who does not reside within the boundaries 
of this district. He lives in Laurelville, Ohio, Hocking County. 
Laurelville is his permanent residence. He was living there 
when he was appointed to the aforesaid office and is still living 
there. His term will expire May 4, 1942. Is this man entitled 
to hold the office as a member of the Board of Health of the 
General Health District of Pickaway County? 

"He claims Pickaway County as his residence because he 
says that he votes in Tarlton, Pickaway County, Ohio. Has 
he the legal right to vote in Pickaway County? 

"James E. Bauman, Legal Division, State Department of 
Health quoted the following Attorney General's Opinion, No. 
2603, given November 28, 1930, but I do not feel that this 
answers our inquiry as to the above." 

General health districts are established under the authority of Sec­

tion 1261-16, et seq. General Code. Section 1261-17, General Code, 

provides: 

"In each general health district, except in a district formed 
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by the union of a general health district and a city health dis­
trict, there shall be a district board of health consisting of five 
members to be appointed as hereinafter provided and as pro­
vided in section 4406 of the General Code. Each member of 
the board of health of a general health district shall be paid 
three dollars a day and mileage at the rate of five cents a mile 
to and from the place of meeting to cover the actual and neces­
sary expenses incurred during his attendance upon any meeting 
of the board not exceeding twelve meetings in any one year. 
A vacancy in the membership of the board of health of a 
general health district shall be filled in like manner as an 
original appointm,ent and shall be for the unexpired term. Pro­
vided, that when a vacancy shall occur more than ninety days 
prior to the annual meeting of the district advisory council the 
remaining members of the district board of health may select 
a resident of the district to fill such vacancy until such meeting. 
A majority of the members of the district board of health shall 
constitute a quorum." 

Section 1261-18, General Code, provides in part: 

"The district advisory council shall proceed to select and 
appoint a district board of health as hereinbefore provided, hav­
ing due regard to the equal representation of all parts of the 
district." 

Section 1261-40a, General Code, contains the following provision: 

"Vacancies in boards of health in general health districts 
caused by non-residence shall be filled as provided by this act 
for other vacancies.'' 

In Opinion No. 2603 of the Opinions of the Attorney General for 

the year 1930, Vol. III, page 1718, the then Attorney General discussed 

the first question which you have presented. Based on the foregoing 

s~ctions, the then Attorney General ruled as disclosed by the syllabus: 

"A member of a general health district board must re­
side within the boundaries of said district." 

It was pointed out in that opinion that there was no express statutory 

provision requiring that a member of a general health district board be 

a resident of such district. However, it was emphasized that Sections 

1261-16, General C-0de and 1261-40a, General Code, definitely imply 

that such residence is required, inasmuch as the former section provides 

that the board must be appointed with due regard to the equal rep­

resentation of all parts of the district, and the latter section states in 
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what manner vacancies in such board caused by non-residence shall be 

filled. 

I have reviewed the reasoning of the 1930 Opinion, supra, and am 

in full accord with the conclusion announced therein. I am, therefore, 

of the opinion that a member of a board of a general health district 

must be a resident of such district. 

Coming now to your second question, Section 4 7 85-31, General 

Code, prescribes certain rules for the guidance of registrars and judges 

of elections in determining the residence of a person offering to register 

or vote. This section provides in part: 

"a. That place shall be considered the residence of a per­
son in which his habitation is fixed, and to which, whenever he 
is absent, he has the intention of returning. 

"b. A person shall not be considered to have lost his 
residence who leaves his home and goes into another state or 
county of this state, for temporary purposes only, with the in­
tention of returning. 

"c. A person shall not be considered to have gained a 
residence in any county of this state, into which he comes for 
temporary purposes only, without the intention of making such 
county his permanent place of abode." 

The question as to whether a person is a resident of a particular 

county and entitled to vote therein is a question of fact and may be 

determined from an application of the foregoing rules to the given situ­

ation. You have not related the circumstances of the instant case and 

therefore it is impossible for me to express an opinion thereon. How­

ever, you have resolved this question of fact by stating that the residence 

of the individual here concerned is in Hocking County. Consequently, 

this question requires no further discussion. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General. 




