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OPINION NO. 86·018 

Syllabus: 

A county children's home is not a •food service 
operation" as defined in R.C. 3732.0l. and thus. is 
not required to obtain a food service operation
license under R.C. 3732.03. 

To: C. Keith Plummer, Guernsey County Prosecuting Attorney, Cambridge, 
Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, March 21, 1986 

I have before me your request foray opinion as to whether 
a county children's hoae. which cares for ainor children. is 
required to obtain a food service operation license. You note 
in your letter of request that the home in question is operated 
by a county children services board and that food is provided 
for the children in the hoae without cost to the children. 

R.C. 3732.03 provides that. •[p]rior to conducting a food 
service operation in this state. every person or governmental 
agency shall procure a license for the food service operation." 
and that. with certain exceptions. •no food service operation 
shall be maintained and conducted in this state without such a 
license." See R.C. 3732.0l(B) (a "licensor" of food service 
operations ·is •the board of .~ealth of any city or general 
health district. or the authority having the duties of a board 
of hedth as authorized by [R.C. 3709.05)"). A "food service 
operation• is defined. for purposes of R.C. 3732.03. to 
include. with var!ous exceptions not relevant herein: "Any 
place. including any governmental operation. where meals or 
lunches. or portions thereof. are pre1>ared or served for a 
consideration•. regardless of whether the meals. lunches. or 
portions are to be consumed on or off the premises" (emphasis
added). R.C. 3732.0l(A)(l). 

In order to be considered a "food service operation." a 
place must prepare or serve food for a consideration. In 1956 
Op. Att 'Y Gen. No. 6401. p. 278. one of my predecessors. in 
responding to the question whether a county home is a food 
service operation 1and thus subject to licensure and regulation 
under R.C. Chapter 3732. addressed the meaning of the phrase 
"preparing or serving meals or lunches for a 
consideration."1 The opinion states: 

1 The version of R.C. 3732 .01 in effect when 1956 op.
Att•y Gen. No. 6401. p. 278. was written defined a "food 
service operation" as "any place which is kept or 
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The board of county commissioners has the authority to 
construct and maintain a county home, and prescribe 
rules and regulations for its management ..•. The county
home is then maintained for the purpose of caring for 
the indigent, infirm, or aged persons in the county, 
and is essentially therefore a charitable institution 
of the county.

In view of the character and purpose of the 
county home, it is manifestly not a place which is 
kept or maintained for the purpose of preparing or 

. serving meals or lunches for a consideration. The 
purpose of the county home in the preparing and 
serving of food is in direct opposition to a food 
service operation as defined in section 3732.01, 
supra. Such food as is prepared for the persons in 
the county home is part of th~ total maintenance 
required for these indigent or infirm persons, and 
there is no consideration required to be paid for such 
food, or a demand for a consideration made upon such 
persons for the preparation or serving of the meals. 

In the consideration of section 3732.01, supra, 
it is my opinion that the section must be given a 
reasonable construction consistent with the ordinary 
and usual meaning of its terms. I am therefore led to 
the conclusion that the phrase "preparing or serving 
meals or lunches for a consideration" comprehends the 
usual sale transaction in which payment is made or 
promised conditioned upon the serving of the food. 
Any money paid to the county home by persons kept at 
the home is not a quid pro quo for the food served, as 
consideration is often described, and I must therefore 
hold that a county home is not a food service 
operation within the meaning of section 3732.01, 
Revised Code • 

. . . I am of the opinion that a county home ... is 
not a food service operation within the meaning of 
Section 3732.01, Revised Code, where the food served 
is primarily for those persons employed c,r kept at the 
institution without consideration. 

1956 Op. No. 6401 at 281-82. 

1956 Op. No. 6401 was followed in 1965 Op. Att•y Gen. No. 
65-025, which concludes that, "[a] home maintained for elderly 
members of a fraternal organization in which meals are served 
only to the residents and employees and to which such 
member-residents may or may not contribute for their care and 
maintenance, including meals, is not a food service operation 
within the meaning of [R.C. 3732.0l(A)(l)]" {syllabus) and in 
1970 Op. Att•y Gen. No. 70-082, which concludes that, "[a) 
group home, under the jurisdiction of the Ohio Youth 
Commision ... does not constitute a 'food service operation• as 
defined in Section 3732.01, Revised Code," regardless of 

maintained for the purpose of preparing or serving meals or 
lunches for a consideration." 1955-1956 Ohio Laws 32 (Am. 
Sub. S.B. 27, eff. Sept. 20, 1955). The definition was 
changed to its present form by 1983-1984 Ohio Laws, Part 
II, 3422 (Am. Sub. H.B. 311, eff. April 3, 1984). This 
change haF no effect on the analysis or result reached 
herein. 

March 1986 
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whether the home is paid a consideration for the overall care 
and maintenance of the children (syllabus and at 2-141). 

In applying the reasoning of those opinions set forth 
above. I believe that a county children's home is not a food 
service operation. · A county children's home is established 
pursuant to R.C. 5153.21. which states that. "[t]he board of 
county commissioners may establish a children's home upon the 
recommendation of the county children services board or county 
department of welfare and subject to the approval of the 
department of public welfare." The purpose of these homes is 
to provide "a refuge and home for needy children." In Re Estate 
of Parish. 107 Ohio App. 43. 45, 153 N.E.2d 409. 411 (Fairfield 
county 1958). Food prepared for the residents of a children's 
home is served as part of the children's care and. as you note 
in your request. is provided at no cost to the children. 2 
Thus. a county children's home is not a place where meals are 
prepared or served for a consideration. and thus is not a food 
service operation subject to licensure under R.C. 3732.03. 

I note that in 1954 Op. Att•y Gen. No. 3700. p. 181. one of 
my predecessors considered the issue whether a county
children's home is a "food service operation." as defined in 
R.C. 3732.01. At that time R.C. 3732.0l defined a Nfood 
service operation" as "any structure or building ...which is 
kept. maintained. advertised. or held out to the public to be a 
place where meals or lunches are served for a consideration." 
see 1953-1954 Ohio Laws 682. 685 (Am. Sub. H.B. 429. eff. Oct.n. 1953). In concluding that a children's home is not a food 
service operation. the opinion relies primarily on the fact 
that a children's home does not hold itself out to the public 
as a place where meals are served. The requirement of "holding
out" is no longer contained in the definition of "food service 
operation" found at R.C. 3732.01. The opinion went on to 
state. however. that "in addition to this lack of holding out 
to the public. there is a serious question as to whether [a 
county children•a home] is serving meals or lunches for a 
'consideration'. within the ordinary 111eaning of that term." 
1954 Op. No. 3700 at 187. Thus. 1954 Op. No. 3700 supports my 
conclusion that the lack of consideration charged for 111eals 
prepared and served by a children's home indicates the home is 
not a food service operation•. 

Although a children's home is not subject to licensure as a 
food service operation under R.C. 3732.03. a board of health 
does have the authority to inspect a county children• s home. 
a.c. 3709.22; R.C. 3709.26. Such inspactions may include an 
examination of the home's facilities where food is prepared and 
served. See 1956 Op. No. 6401. 

In conclusion. it is ay opinion and you are advised, that a 
county children&' home is not a "food service operation" as 
defined in R.C. 3732.0l. and thus. is not required to obtain a 
food service operation license under R.C. 3732.03. 

2 A child. his parent, or guardian may. in some 
instances. be required to contribute to the county• s cost 
of caring for the child. see R.c. 5153.19. such 
contribution is for the overall care and maintenance of the 
child. and cannot be considered as payment for the meals 
provided the child for purposes of determining whe··cher a 
children's home provides meals for a consideration a~d thus 
qualifies as a food service operation. see 1970 Op. Att•y
Gen. No. 70-082; 1956 Op. Att•y Gen. No. 6401. p. 278. 




