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OPINION NO, 68-115 

Syllabus: 

1. Pursuant to Section 5731.53, Revised Code, pertain­
ing to the distribution of inheritance taxes, the political
subdivisions are entitled, upon settlement, to fifty percent
of the gross amount of the taxes levied and paid without any
deduction for the compensation of the agent of the Tax Com­
missioner. 

2. Pursuant to Section 5731.48, Revised Code, effective 
July 1, 1968, pertaining to the distribution of estate taxes, 
the political subdivisions are entitled, upon settlement, to 
fifty percent of the gross amount of the taxes levied and 
paid without any deduction for the compensation of the agent
of the Tax Commissioner. 

To: Roger Cloud, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, July 18, 1968 

I have before me your request for my opinion wherein you 
state that a review of the inheritance tax settlement sheets 
submitted to your office by the several counties reveals that 
the compensation of the agents for the Tax Commissioner are, 
in the case of some of the counties, being deducted from the 
gross amount of the inheritance taxes levied and collected and 
that of the remaining portion, fifty percent is then returned 
to the political subdivision in which the tax originated, and 
wherein you pose the following question: 

"In view of the different methods being
employed in the several counties, your opinion is 
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respectfully requested as to whether a municipal­
ity or township at the February 1968 settlement 
was entitled to receive fifty percent of the gross 
amount of taxes levied and paid under Chapter 5731. 
of the Revised Code, or fifty percent of the gross 
amount of taxes levied and paid under Chapter 5731. 
of the Revised Code, remaining after the deduction 
of the compensation of the agent of the tax com­
missioner. A further question is whether your 
answer to the above question would be the same for 
the settlement of such taxes after June 30, 1968." 

Inasmuch as your question involves the inheritance tax 
settlement for February, 1968, and also future inheritance tax 
and estate tax settlements for subsequent periods, I will con­
sider first the February, 1968, settlement. 

Prior to the enactment of the Ohio Esta~ Tax Law, Amended 
Substitute Senate Bill No. 326 (132 v S 326). Soctiou 5731.43, 
Revised Code, provided in pertinent part: 

"To enforce section 5731.42 of the Revised 
Code, the tax commissioner may appoint agents
• • • Such agents shall, as compensation, re­
ceive annually•** which shall be paid in 
equal monthly installments from the state's 
share of the undivided inheritance tax in the 
county treasury•••" 

Pursuant to Section 3 of Amended Substitute Senate Bill No. 
326, supr3, Section 5731.43, supr3, was repealed effective 
November 0, 1967, and Section 57 1.41, Revised Code, was en­
acted effective December 1, 1967. Said Section 5731.41, Re­
vised Code, now reads in pertinent part: 

"To enforce section 5731.39 of the Revised 
Code, the tax commissioner may appoint agents
• • * Such agents shall, as compensation, re­
ceive annually*** which shall be paid in 
equal monthly installments from the undivided 
inheritance or estate tax in the county treas­
ury***" 

The deletion of the phrase "from the state's share of" from 
newly enacted Section 5731.41, su~ra, as will be demonstrated, 
does not alter the distribution o the inheritance tax in the 
February, 1968, settlement. 

Section 7 of Article XII of the Ohio Constitution author­
izes the passage of laws for the taxation of inheritances and 
Section 9 of Article XII of the Ohio Constitution states: 

"Not less than fifty per centum of the in­
come and inheritance taxes that ma{ be collected 
by the state shall be returned to he county,
school district, city, village, or township in 
which said income or inheritance tax originates, 
or to any of the same• as may be provided by law. " 

(Emphasis added) 
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Pursuant to the authority of Section 
the limitation of Section 9, sup
Section 5731.53, Revised Code, w 6

7, supra, and subject to 
a, the legislature enacted 
ich will remain effective for 

all inheritance taxes levied upon successions to property re­
sulting from a death which occurs on or before June 30, 1968 
(see Section 3 of Amended Substitute Senate Bill No. 326, supra}.
Section 5731.53, supra, reads in pertinent part: 

"Fifty per cent of the gross amount of 
taxes levied and paid under sections 5731.01 to 
5731.56, inclusive, of the Revised Code, shall 
be for the use of the municipal corporation or 
township in which the tax originates, and shall 
be credited as follows: 

"* * * * * * * * * 
"The remainder of such taxes, after deduct­

ing the fees and costs charged against the pro­
ceeds thereof under sections 5731.01 to 5731.56, 
inclusive, of the Revised Code, shall be for the 
use of the state, and shall be paid into the 
state treasury to the credit of the general I'eve­
nue fund." 

(Emphasis added) 

In Opinion No. 2819, Opinions of the Attorney General 
for 1958, page 591, I had occasion to consider the question of 
charging the compensation of the state examiners of the Bureau 
of Inspection and Supervision of Public Offices to the county's
share of the undivided inheritance tax fund in light of Section 
5731.53, supra, and I there observed, on page 595: 

"* * * The question then arises, how can 
the compensation and expenses of the examiner be 
paid without charging the fund distributable to 
the municipalities and townships with a share of 
such cost, and deducting it from the fifty per­
cent of the tax to which they are entitled under 
the provision of the statute last above quoted?
But Section 5731.53, supra, plainly requires pay­
ment of 'fifty per cent of the gross amount of 
taxes levied and paid.' 'Gross amount• according 
to Webster, means 'the entire earnings, receipts, 
or the like, without any deduction.' 

"Our Supreme Court, in the case of Light
Company v. Evatt, 140 Ohio St., 85, had occasion 
to consider--uiemeaning of the words •gross re­
ceipts,' in a statute relating to an excise tax 
on receipts of public utilities. It was held as 
shown by the second branch of the syllabus: 

11 '2. The term "gross receipts" 
as employed in Section 5475, General 
Code, embraces all receipts of a pub­
lic utility regardless of the form of 
ownership and without exclusion or 
deduction of payments by those owning 
an interest in such utility for serv­
ice furnished them. ' 11 
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The syllabus of Opinion No. 2819, supra, states: 

"The compensation and expenses of state 
examiners of the bureau of inspection and 
supervision of public offices, in connection 
with the inspection of the proceeds of the in­
heritance tax levied pursuant to Section 5731.-
01 et seq., Revised Code, are to be paid by the 
state, and may not be charged to the portion of 
the proceeds of such tax distributable to munici­
pal corporations and townships under the provi­
sions of Section 5731. 53, Revised Code." 

There is no conflict between Section 5731.41, supra, as 
it now reads and Section 5731.53, supra; the former statute 
specifies the amount of the agent's compensation and that said 
compensation be paid out of inheritance tax revenues rather 
than from other sources such as the Tax Commissioner's appro­
priation, the county auditor's appropriation or the county pro­
bate court appropriation while the latter statute, Section 
5731.53, supra, specifies and controls the issue of the dis­
tributionofthe taxes. Hence, in regard to the February, 1968, 
settlements, the subdivisions are entitled, pursuant to Section 
5731.53, supra, to fifty percent of the gross amount of the in­
heritance taxes levied without any deduction for the compensa­
tion of the agent of the Tax Commj_ssioner. 

In regard to inheritance and estate tax scttlP-ments sub­
sequent to February, 1968, it must be obser·ved that 1nher-1t.ance 
tax collections will continue, probably for several years hence, 
to be made 1n respect to successions to estates of persons whose 
deaths occurred prior to July 1, 1968; that there is no statu­
tory authority for maintaining two separate county death tax 
funds; and that newly enacted Section 5731.48, Revised Code, ef­
fective July l, 1968, which is the distribution provision for 
the estate taxes, again reads: 

"Fifty percent of the gross amount of taxes 
levied and paid under Chapter 5731. of the Re­
vised Code, shall be for the use of the municipal 
corporation or township in which the tax origi­
nates***" 

(Emphasis added) 

Therefore, considering the interpretation that Section 
5731.41, supra, relates to the revenue or source against which 
the agent~mpensation is to be charged while Section 5731.53, 
supra, and newly enacted Section 5731.48, supra, relate to the 
distributions of the taxes levied, considering that both taxes 
will be in the process of collection for the next several years, 
and finally considering the desirability of a uniform method of 
accounting for the agents' compensation when said agents are 
performing duties respecting both taxes, I must therefore con­
clude that the subdivisions are entitled, upon settlements made 
after February, 1968, pursuant to Section 5731.53, supra (in­
heritance tax), and newly enacted Section 5731.48, supra (estate 
taxes), to fifty percent of the gross amount of the taxes levied 
without any deduction for the compensation of the agent of the 
Tax Commissioner. 

Therefore, it is my o~inion and you are hereby advised that: 

1. Pursuant to Section 5731.53, Revised Code, pertaining 
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bdi­to the distribution of inheritance taxes, the political su
visions are entitled, upon settlement, to fifty percent of the 
gross amount of the taxes levied and paid without any deduction 
for the compensation of the agent of the Tax Commissioner. 

2. Pursuant to Section 5731.48, Revised Code, effective 
July 1, 1968, pertaining to the distribution of estate taxes, 
the political subdivisions are entitled, upon settlement, to 
fifty percent of the gross amount of the taxes levied and paid 
without any deduction for the compensation of the agent of the 
Tax Commissioner. 




