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OPll':IION NO. t14-095 

Syllabus: 

L 	 Where a building purchased by the county board of education 
houses offices of the county superintendent of schools, in 
addition to serving other purposes, R.C. 3319.19 requires the 
board of county commissioners to provide heat, light, water, 
and janitorial services for only that portion of the building 
oncupied by the county superintendent of schools and his staff, 

2. 	 Office space required by assistants of the county 
superintendent of schools or by other members of his staff is 
included in the "offices" which the board of county 
commissioners is required to provide for the use of the 
superi11tendent pursuant to R.C. 3319.19. (1981 Op. Att'y Gen. 
No. 81-005, followed.) 

To: J. David Webb, Paulding County Prosecuting Attorney, Paulding, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 31, 1984 

I have before me your request for my opinion on the following questions: 

l. 	 When a County Board of Education acquires real estate 
[pursuant to R.C. 3313.37] for the primary purpose of providing 
necessary facilities for conducting Special Education Programs 
and such building is also used secondarily to house the office 
facilities for the County Superintendent and the staff, what 
are the responsibilities of the County Commissioners under 
Section 3319.19 of the Ohio Revised Code with reference to 
providing heat, light, water, and janitorial services for the 
offices of the Superintendent and his staff? Are they required 
to provide heat, light, water, and janitorial services for the 
entire building, just that portion of the building occupied by 
the Superintendent and his staff, or none of the building? 

2. 	 If the County Commissioners are required to provide heat, 
light, water, and janitorial services for just that portion of the 
building occupied by the offices of the County Superintendent, 
what personnel are included within the Superintendent's offices 
for the purposes of Section 3319.19 of the Ohio Revised Code? 

R.C. 3317.ll provides. for the payment of operating expenses of a county 
board of education from funds allocated to it under that section.· R.C. 3317.11 
states, In pertinent part: 

(Al. Annually, on or before a date designated by the state 
board of 'education, each county board of education shall prepare a 
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budget of operating expenses for the ensuing year for the county 
school district on forms prepared and furnished by the state board of 
education and shall certify the same to the state board Jf education, 
together with such other information as the board may require. Such 
budget shall consist of two parts. Part (A) shall include the cost of 
the salaries, employers retirement contributions, and travel expenses 
of supervisory teachers approved by the state board of education•••• 
Part (8) shall include the cost of all other lawful expenditures of the 
county board of education. The state board of education shall review 
such budget and may approve, increase, or decrease such budget. 

The county board of education shall be reimbursed by the state 
board of education from state funds for the cost of part (A) of the 
budget. The county board of education shall be reimbursed by the 
state board of education from state funds for the cost of part (B) of 
the approved budget which is in excess of six dollars and fifty cents 
times the total number of pupils under the board's supervision 
certified under section 3317.03 of the Revised Code, for all the local 
school districts within the limits of such county school district. The 
cost of part (B) not in excess of six dollars and fifty cents times the 
number of such pupils shall be apportioned by the state board of 
education among the local school districts in the county school 
district on the basis of the total number of such pupils in each such 
school district. 

If part (B) of the budget is in excess of that approved by the 
state board of education, such excess cost shall be apportioned by the 
state board of education among the various school districts in the 
county school district on the basis of the total number of such pupils 
in each such school district, provided that a majority of the boards of 
education of such local school districts approve such apportionment. 
The state board of education shall initiate and supervise the 
procedure by which the local boards shall approve or disapprove such 
apportionment. 

Absent an express statutory provbion to the contrary, a county board of education 
is responsible for the payment of its operating expenses from the funds allocated to 
it under R.C. 3317.ll. See 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-053; 1978 Op. Att'y Gen. No. 
78-042. 

R.C. 3319.19 provides a limited exception to the general provisions set forth 
in R.C. 3317.11 in that it requires the board of county commissioners to assume 
responsibility for certain operating expenses of the county board of education 
related to the offices of the county superintendent of schools. R.C. 3319.19 
provides as follows: 

The board of county commissioners shall provide and equip 
offices in the county for the use of the county superintendent of 
schools, and shall provide heat, light1 water, and janitorial services 
for such offices. Such offices shall be the permanent headquarters of 
the superintendent and shall be used by the county board of education 
when it is in session. Such offices shall be located in the county seat 
or upon the approval of the county board of education may be located 
outside of the county seat. (Emphasis added.) 

A board of county commissioners, as a creature of statute, has only that 
authority which is expressly granted by statute or necessarily implied therefrom. 
See State ex rel. Shriver v. Board of Commissioners, 148 Ohio St. 277, 74 N.E.2d 
248 (1947). Further, in State ex rel. Locher v. Menning, 95 Ohio St. 97, 99, 115 N.E. 
571, 571-72 (1916), the court stated: 

The legal principle is settled in this state that county commissioners, 
in their financial transactions, are invested only with limited powers, 
and that they represent the county only in such transactions as they 
may be expressly authorized so to do by statute. The authority to act 
in financial transactions must be clear and distinctly granted, and, if 
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such authority Is of doubtful import, the doubt Is resolved against its 
exercise in all cases where a financial obligation is sought to be 
imposed upon the county. 

Thus, although it is clear that, pursuant to R.C. 3319.19, the board of county 
commissioners is required to provide heat, light, water, and j,mitorial services for 
the otrices of the county superintendent of schools, this requirement does not 
extend to other ortices operated by a county board of education. T-he board of 
county commissioners is neither required nor empowered to provide such services 
to other offices of the county board of education. Pursuant to R.C. !319.19, the 
board of county commissioners is required to provide heat, light, water and 
janitorial services for only fhat portion of the building which is used ~y the county 
superintendent of schools. As discussed below, however, the portion of the 
building which is occupied by the superintendent's staff must be included within the 
"offices" provided under R.C. 3319.19. 

I turn now to your second question, in which you inquire as to what personnel 
are ii.eluded within the superintendent's offices for purposes of R.C. 3319.19. As 
used in R.C. 3319.19, the term "offices" has been construed to include not only the 
office of an im11vidual superintendent, but also the office space required by those 
assistants and clerical employees who constitute his staff. 1958 Op. Att'y Gen. No. 
3051, p. 695 at 696 ("[c) ertainly the offices of the county superintendent •••may 
include an extensive suite of rooms if the number of his assistants and clerical staff 
demands it. The purpose of providing him with offices is not merely for his 
personal comfort, but rather that he may have the facilities for performing the 
duties and fulfilling the responsibilities incident to his office"). In 1981 Op. A tt'y 
Gen. No. 81-005 (syllabus), that term was found to include "programmatic personnel 
who assist the superintendent, as members of his staff, in fulfilling his duties and 
responsibilities as the chief executive officer of the county board of education." 
Accordingly, office space required by assistants of the superintendent or by other 
members of his staff is included in the "offices" the county commissioners are 
required to provide for the superintendent pursuant to R.C. 3319.19. 

Therefore, it is my opinion, and you are advised, that: 

l. 	 Where a building purchased by the county board of education 
houses offices of the county superintendent of schools, in 
addition to serving other purposes, R.C. 3319.19 requires the 
board of county commissioners to provide heat, light, water, 
and janitorial services for only that portion of the buikllng 
occupied by the county superintendent of schools and his staff. 

2. 	 Office space required by assistants of the county 
superintendent of schools or by other members of his starr is 
included in the "offices" which the board of county 
commissioners is required to provide for the use of the 
superintendent pursuant to R.C. 3319.19. (1981 Op. Att'y Gen. 
No. 81-005, followed.) 

l I note that one of my predecessors concluded that, pursuant to R.C. 
307.01 and the duty of tlte board of county commissioners to furnish offices 
for county officers, a bl.,ard of county commissioners may agree to pay -a' 
part of the cost of the operation of a private office whert such office is also 
used as r branch office of the prosecuting attorney. 1965 Op. Att'y Gen. No. 
65-091. See 1959 Op. Att'y Gen. No. 963, p. 653. Thus the possibility of 
having the county commissioners pay only a portion of the r.-xpenses of a 
particular office has been recognized in the past. 
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