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OPINION 65-39 

Syllabus: 

Funds raised by a township recreation levy pursuant to 
Section 5705.19 (H), Revised Code, may not be used to operate 
a free public parlc under the control of park commissioners 
of a township parlc distr"i_ct. 

To: Joseph Loha, Jefferson County Pros. Atty., Steubenville, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, March 24, 1965 

Your request for my opinion poses the following problem, 
to wit: 

On July 27, 1964, a petition was filed with the board of 
township trustees requesting to organize a park district and 
to establish a free public par!{ within the township. After 
considering the petttion, the common pleas court appointed 
a board of park commiss:i.oners. Soon thereafter the town­
ship trustees passed a resolution authorizing a levy of five 
tenths (5/10) of' a mill to be placed upon the ballot , n 
November, 1964, for the benefit of the to\mship for purposes 
of recreation. The levy was passed at the election when the 
voters also approved the establishment of a free publ~c park. 
May the funds raised by the levy be used to operate the free 
public park? 

Section 511.18, Revjsed Code, provides that a township park 
district may be organized and that a township board of park 
commissioners may be appo1nted in the manner which you have out-
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lined in your letter. The board of parlc commissioners then 
makes a writ;ten report to the townsh •.p trustees pursuant to 
Section 511.20, Revised Code, recommending that one or more 
free public parks be located and established. Upon the filing 
of the report of the board of park commissioners, Section 511.21, 
Revised Code, provides that the question of whether the parlc 
commissioners shall establish and maintain a free public park 
in the township shall be submitted to the voters for their ap­
proval. If the voters approve the establishment of a park, the 
park commissioners shall organize as a body politic and cor­
porate and maintain a free public park in the townshi.p, all 
pursuant to Section 511.23, Revised Code. 

In order to determine whether funds may be transferred from 
the township recreation levy fund to the township board of park 
commissioners, it is necessary to determine ,;hether the town­
ship park district is a "taxing unit", separate and distinct 
from the township. The definition of "taxing unit" found in 
Section 5705.01, Revised Code, reads as follows: 

"As used in sections 5705.01 to 5705.47, 
inclusive, of the Revised Code: 

"* * * * * * * * * 
"(H) 'Taxing unit' means any subdivision 

or other governmental district having authority 
to levy taxes o.n the property in such district, 

II 

The question of whether a township park district so created 
is a "taxing unit" was treated in Opinion No. 4881, Opinions 
of the Attorney General for 1932, page 1504, Paragraph one of 
the syllabus of that Opinion reads as follows: 

"l. A township park district is a 'taxing 
unit' as such term is used in sections 5625-1 
to 5625-39, inclusive, General Code (now 
Chapter 5705, Revised Code), and as such, has 
authority by virtue of the provisions of section 
3423, General Code (now Sect ion 511. 27, Revised 
Code), to levy taxes on the property within the 
township fop the maintenance of township parks." 

When a township par!c district is created, it has the necessary 
authority to levy taxes on property within the township to 
operate parl{S under its control pursuant to Section 511.27, 
Revised Code. 

The recreation levy to which you refer in your letter is 
authorized by Section 5705.19, Revised Code, which reads in 
part as follows: 

"The taxing authority of any subdivision 
at any time prior to the fifteenth day of 
September, in any year, by vote of two-thirds 
of all the members of said body, may declare 
by resolution that the amount of taxes which 
may be raised within the ten-mill limitation 
will be insufficient to provide for the neces­
sary requirements of the subdivision, and that 
it is necessary to levy a tax in excess of such 
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limitation for any of the following purposes: 

"(H) For recreational purposes, provided 
the total levy for such purposes authorized by 
vote of the people shall not exceed five tenths 
of a mill; 11 

You will note that 11 subdivision" is defined in Section 5705.01 
(A), Revised Code, as to include townships and township fire 
districts and waste disposal districts but not township park 
districts. Thus, the proceeds of the recreation levy are 
township funds to be used by the township for the specific pur­
pose of recreation. 

Township funds may be used for public park purposes only 
when there is a public park 11 not under the control of' a board 
of park commissioners" as provided in Section 511.32, Revised 
Code. This problem was the subject of Opinion No. 271, Opinions 
of the Attorney General for 1945, page 274. Paragraph two of 
the syllabus of that Opinion reads as follows: 

"Township trustees have no authority to 
appropriate or transfer township funds for 
the purpose of maintaining public parks under 
the control of the park commissioners of town­
ship park districts established under Section 
3415, et seq., General Code (now Section 
511.18, et seq., Revised Code)." 

In Opinion No. 4881, Opinions of the Attorney General for 1932, 
page 1504, it was pointed out that Section 511.27, Revised Code, 
which authorizes a township board of park commissioners to 
levy taxes, specifically imposes upon the township board of 
park commissioners the duty of maintaining the parks by the 
proceeds of such tax levies and that no responsibility or duty 
in that regard rests upon the township trustees. There can be 
no transfer of funds from the township trustees to the tow~ship 
board of park commissioners since no provision is made for 
transfers from one trucing unit to another in the Revised Code. 

Therefore, it is my opinion and you are advised that funds 
raised by a township recreation levy pursuant to Section 
5705.19 (H), Revised Code, may not be used to operate a free 
public park under the control of par!< commissioners of a town­
ship p~rk district. 




