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1. CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANT - APPLICANT FOR 

CERTIFICATE TO PRACTICE AS PUBLIC EXPERT AC­

COUNTANT - OHIO STATE BOARD OF ACCOUNTANCY 

HAS SOUND DISCRETION TO DETERMINE IF SUCH AP­

PLICANT IS OF GOOD MORAL CHARACTER. 

2. APPLICANT WHO SEEKS RE-EXAMINATION MORE THAN 

EIGHTEEN MONTHS AFTER DATE OF APPLICATION MUST 

PAY FEE, $25.00. 

3. SAID BOARD WITHOUT AUTHORITY TO EXTEND EIGHT­

EEN MONTH LIMITATION - SECTION 1375 GENERAL 

CODE. 

SYLLABUS: 

I. Taking into consideration all material facts submitted, the de­

termination of whether an applicant for a certificate to practice as a 

public expert accountant is of good moral character rests in the sound 

discretion of the Ohio State Board of Accountancy. 

2. An applicant for a certificate to practice as a public expert ac­

countant who seeks re-examination more than eighteen months after the 

date of his application must pay a fee of $25.00 to the Treasurer of the 

Ohio State Board of Accountancy as provided by Section 13 75, General 

Code. 

3. The Ohio State Board of Accountancy is without authority to 

extend the eighteen month limitation for re-examination prescribed by 

Section 1375, General Code. 

Columbus, Ohio, October 21, 1941. 

Mr. Harry W. Cuthbertson, Secretary-Treasurer, 

Ohio State Board of Accountancy, State Office Building, 

Columbus, Ohio. 
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Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion on the 

following: 

"In the absence of provisions in Sections 13 70 to 1379 and 
13176 of the Ohio General Code pertaining to the Ohio State 
Board of Accountancy covering the following case, we respect­
fully request your opinion. 

An applicant for the C.P.A. examination, prior to sub­
mitting an application, was convicted of perjury and served 
several months in a federal penitentiary. At the expiration of 
his sentence, he received a pardon and his rights of citizenship 
were fully restored in a document over the signature of Hon. 
Herbert Hoover, then President of the United States. Since that 
time the applicant has been employed and has qualified for a 
surety bond. The question is: Shall persons convicted for an 
offense of this kind be considered of such moral character as to 
preclude them from sitting for a C.P.A. examination? 

Also Section 13 75 provides for an applicant who fails to 
pass the examination to be re-examined without the payment 
of an additional fee within eighteen months from the date of his 
appFcation. The question is: May the Ohio State Board of Ac­
countancy waive this requirement, if an applicant is prevented 
from presenting himself at an examination within the eighteen 
month period because of service in the Army, Navy or Marine 
Corps?" 

Your first question is concerned with Section 1373, General Code, 

wherein are contained certain requirements which an app~icant must meet 

in order to practice as a public expert accountant. Said section provides 

as follows: 

"A citizen of the United States or a person who has duly 
declared his intention to become such citizen, not less than 
twenty-one years of age, of good moral character, graduate _of a 
high school or having received an equivalent education, with at 
least three years' experience in the practice of accounting and 
who has received from the state board of accountancy as herein 
provided a certificate of his qualifications to practice as a public 
expert accountant shall be styled and known as a certified public 
accountant. No other person shall assume such title or use the 
abbreviation, 'C.P.A.,' or other words or letters to indicate that 
he is a certified public accountant." 

It will be observed that one of the requirements is that the applicant 

be of good moral character. In view of this provision you inquire whether 
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one convicted of perjury and later pardoned by the President of the 

United States may be said to possess the good moral character required 

by Section 1373, supra. 

At the outset it must be borne in mind that character and reputation 

are not synonymous. As stated in the case of In Re Spenser, 22 Fed. 

Cas.921: 

" * * * Character consists of the qualities which constitute 
the individual; reputation the sum of opinions entertained con­
cerning him. The former is interior, the latter external. The 
one is the substance, the other the shadow." 

In the instant statute we are concerned not with reputation, but rather 

with character, i.e., "what a person really is and not what he is supposed 

to be" (In Re Copozzi, 289 N.Y. Sup. 869, 872). 

More particularly we must inquire into the meaning of "good moral 

character." That expression is difficult of definition. The difficulty arises 

by reason of changing conditions and divergence of standards in society. 

Nevertheless, courts and textwriters have attempted to define that ex­

pression as exemplified below. In the case of In Re Hopp, 179 Fed. 561, 

at page 563, it was defined by the court as follows: 

" * * * A good moral character is one that measures up as 
good among the people of the community in which the party 
lives; that is, up to the standard of the average citizen. Or­
dinary care is the test of liability in every case of negligence. 
This standard is arrived at, not by the overcautious or the reck­
less man, but by the average man, representing the great mass 
of men. So here, where the law says a good moral character, 
it means such a reputation as will pass muster with the average 
man. It need not rise above the level of the common mass of 
people." 

The federal naturalization laws require applicants to show they have 

"behaved as a man of good moral character." Construing this phrase in 

In Re Spenser, supra, the court said at page 921 as follows: 

"What is 'a good moral character' within the meaning of 
the statute may not be easy of determination in all cases. The 
standard may vary from one generation to another, and probably 
the average man of the country is as high as it can be set. In one 
age and country duelling, drinking and gaming are considered 
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immoral, and in another they are regarded as very venial sins 
at most. * * * 

Upon general principles it would seem that whatever is 
forbidden by the law of the land ought to be considered, for the 
time being, immoral, within the purview of this statute." 

In 14 C.J.S. 400, the following is said concerning "good moral char­

acter": 

"The words are general in their application but they include 
all the elements essential to make up such a character; among 
these are common honesty and veracity, especially in all pro­
fessional intercourse, although it has been held that the highest 
degree of moral excellence is not required; and the term has been 
defined as meaning a character that measures up as good among 
the people of the community in which the person lives, or that 
is up to the standard of the average citizen; that status which 
attaches to a man of good behavior and upright conduct." 

Having in lJ'!-ind the foregoing, let us consider whether one who has 

been convicted of perjury may meet the character requirement of Section 

1373, supra. Perjury, of course, is a crime in Ohio punishable upon con­

viction by sentence in the penitentiary ( Section 12 842, General Code). 

In the Spenser case, supra, the court took a very definite stand in this 

regard as evidenced on page 922 of the opinion: 

"But perjury is not only malum prohibitum but malum in 
se. At both the civil and common law it was classed among the 
crimina falsi, and wherever, as in this case, it affected the ad­
Ininistration of justice, by introducing falsehood and fraud 
therein, it was, at common law, deemed infamous, and the person 
committing it held incompetent as a witness and unworthy of . 
credit. U.S. v. Block (Case No. 14609). 

There can be no question, then, but that a person who 
commits perjury has so far behaved as a man of bad moral 
character. But it may be said that an alien who has otherwise 
behaved as a man of good moral character during a residence in 
the country of at least five years, ought not to be denied ad­
Inission to citizenship on account of the commission in that time 
of a single illegal or immoral act. This suggestion is based upon 
the idea that it is sufficient if the behavior of the applicant was 
generally good - that the good preponderated over the evil. In 
some sense this may be correct. * * * But in the case of murder, 
robbery, theft, bribery, or perjury it seeIIlS to me that a single 
instance of the commission of either of them is enough to prevent 
the admission." 
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Whether your Board desires to adopt the above expression, of course, 

rests within its sound discretion. In creating the State Board of Ac­

countancy, the Legislature empowered it to license applicants who meet 

the statutory requirements. The function of the Board in this respect 

is similar to that exercised by a federal court in naturalization cases as 

expressed in the case of In Re Ross, 188 Fed. 685, as follows: 

" * * * It is the duty of the court to determine, taking into 
account the whole career and conduct of the applicant, in so far 
as it is made to appear, whether such a one possesses the neces­
sary qualifications, moral and otherwise, to entitle him to the 
rights of citizenship." 

In like manner, we feel it is the duty of your Board to determine 

from all the facts whether an applicant possesses the necessary statutory 

requirements, including good moral character, to be licensed as a certified 

public accountant. Such determination is peculiarly the Board's and may 

only be made by it. In the absence of a gross abuse of discretion it may 

be pointed out that a judicial tribunal would not disturb the Board's 

finding. 

Before leaving this topic, I deem it proper to point out what some 

courts have said with respect to the effect of a pardon. Reference to the 

three authorities below should prove adequate in this regard: 

In Re Addis, 252 Fed. 886, 887: 

"I am of the op1mon that the commiss1on of an offense 
against the United States, which by the Criminal Code is de­
clared to be a felony, precludes the offender from claiming suc­
cessfully that he has behaved as a man well disposed to the 
good order and .happiness of the same. While a pardon releases 
the punishment and blots out the existence of guilt, it does not 
obliterate the fact that the applicant has not behaved as one 
well disposed to the good order and happiness of the United 
States." 

In Re Capozzi, 289 N.Y. Sup. 869, 874: 

"Too much reliance should not be placed upon the fact that 
a pardon has been granted. A pardon lacks the cleansing powers 
of baptism. It never seems to efface the stigma of conviction." 

In Re Spenser, 22 Fed. Cas. 921, 922: 



866 OPINIONS 

"The effect of the pardon is prospective and not retro­
spective. It removes the guilt and restores the party to a state 
of innocence. But it does not change the past and can not an­
nihilate the established fact that he was guilty of the offense. 

* * * By the commission of the crime the applicant was 
guilty of misbehavior, within the meaning of the statute, during 
his residence in the United States. The pardon has absolved 
him from the guilt of the act and relieved him from the legal dis­
abilities consequent thereupon. But it has not done away with 
the fact of his conviction. It does not operate retrospectively. 
The answer to the question: Has he behaved as a man of good 
moral character? must still be in the negative; foi; the fact re­
mains, notwithstanding the pardon, that the applicant was 
guilty of the crime of perjury - did behave otherwise than as 
a man of good moral character." 

It certainly can not be denied that many persons who have never 

been convicted of crime are not of good moral character, and on the other 

hand, it might safely be said that a man who has been convicted of a 
felony might nevertheless, even though not pardoned, be of good moral 

character. 

It appears to me, therefore, that whether or not the applicant in 

question is of good moral character can not be answered categorically as 

a matter of law. 

As stated above, such determination rests within the sound dis­
cretion of your Board and should be made upon consideration of all the 

material facts submitted, including the conduct of the applicant in ques­
tion, both prior and subsequent to his pardon. 

Turning now to your second question, your attention is directed to 

Section 1375, General Code, referred to in your inquiry. Said section 

provides: 

"At the time of filing the application for such examination 
and certificate, each applicant shall pay to the treasurer of the 
state board of accountancy a fee of twenty-five dollars. Such 
examination fee shall not be refunded, but an applicant may be 
re-examined without payment of an additional fee within eight­
een months from the date of his application." 

The l_anguage of this section is clear and unambiguous. Under the 
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accepted rules of statutory construction, therefore, no interpretation is 

necessary. By its terms the Legislature has seen fit to permit unsuccessful 

applicants to be re-examined within a period of eighteen months from 

date of application without payment of an additional fee. The right to 

take the examination is not an inherent one. The Legislature could have 

required the payment of an additional entrance fee to each examination. 

It must follow, therefore, that one desiring to avail himself of the pro­

visions of Section 13 75, supra, with respect to re-examination, must do 

so within the time limitation of eighteen months therein prescribed. 

Being a creature of the Legislature, the Board has only those powers 

expressly granted or necessarily implied from the express grants. An 

examination of the statutes under which your Board operates (Sections 

1370 to 1379, inclusive, General Code), fails to disclose any power, either 

express or implied, in your Board to waive any requirements or limitations 

prescribed by law with respect to examination. Such being the case, I 

am constrained to the view that an applicant who seeks re-examination 

more than eighteen months after the date of his application must pay a 

fee of Twenty-Five Dollars ($25.00) as provided by Section 1375, 

supra. Further, it is my opinion that the Board is without authority to 

extend the eighteen month limitation prescribed in said section. I am 

cognizant of the hardship which will result from the above holding as re­

gards one .serving in the armed forces of the United States. The power to 

correct that situation rests exclusively with the Legislature. The Attorney 

General may not usurp the functions of the legislative arm of the govern­

ment by supplying apparent deficiencies in a statute. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


