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OPINION NO. 82-012 

Syllabus: 

County commissioners may remove a road from the county highway 
system pursuant to the statutory requirements of R.C. 5541.02 and in 
compliance with the provisions of R,C, 5553.02, and through such 
statutory procedure establish a township road from an already 
existing county road regardless of objections of township trustees. 

To: Ronald L. Colllns, Tuscarawas County Prosecuting Attorney, New Phlladelphla, 
Ohio 

By: Wllllam J. Brown, Attorney General, March 4, 1982 

I have before me your request for an opinion of the Attorney General 
regarding the following questions: 

1. 	 Is there any lawful procedure whereby [county commissioners) 
can unilaterally transfer established [county roads] to 
[townships] over the objection of township trustees? 

2. 	 Would it make any difference in your answer to the first question 
if the roads are dead-end rather than through roads? 

In resolving the above stated questions, it is necessary to examine both the county 
commissioners' and township trustees' statutory powers and duties with regard to 
road systems within their respective jurisdictions. 

R1c. 5535.01 divides the public highway system of the State of Ohio into three 
classes. There are state roads, which "include the roads and highways on the state 
highway system"; county roads, which are "established as a part of the county 
system of roads as provided in sections 5541.01 to 5541.03, inclusive, of the Revised 
Code•••"; and township roads, which "include all ublic hi hwa s other than state 
or county roads." R.C. 5535.0l(A)-(C) emphasis added. Because o the emphasis 
of your questions, it is necessary to examine only the duties of county 
commissioners and township trustees in relation to county and township roads. 

The county commissioners are specifically granted the power to locate, 
establish, alter or vacate roads by R.C. 5553.02, which states, in pertinent part: 

The board of county commissioners may locatei establish, alter, 
widen, straighten, vacate, or change the direction of roads as 
provided in sections 5553.03 to 5553.16 of the Revised Code. This 
power extends to all roads within the county, except that as to roads 

11t should be noted that while a city or village street is sometimes also a 
state, county, or township road, such street may also exist apart from the 
public highway system as provided for in R.C. 5535.01 and, in that situation, is 
entirely under the control of the municipal corporation in which it is located. 
R.C. 723,0l. The State of Ohio has placed the streets of a municipal 
corporation under the control of local authorities and it is the municipal 
corporation which holds the deeds to such lands and is responsible for the 
establishment, improvement, maintenance and repair of the streets. This 
power has been long established and recognized as a "power of local self­
government." Raynolds. v. City of Cleveland, 2 Ohio c. C. (n.s.) 139 
(Cuyahoga County 1902}; Villa e of Perr sbur v. Rid wa , 108 Ohio St. 245, 
140 N,E. 595 (1923). See Ohio Const. art. XVIII, §3 "m unicipelities shall 
have authority to exercise all l?owers of local self-government •..11). 
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on the state highway system the approval of the director of 
transportation shall be had. {Emphasis added.) 

This power extends to and includes all roads, even roads which will become 
township roads. There is, however, a limitation on the power of the county 
commissioners in that, as to roads on t¥ state highway system, the approval of the 
Director of Transportation is required. No corresponding approval by a township 
is req~ired prior to the establishment by the county commissioners of township 
roads. 1956 Op. Att'y Gen. No. 6576, p. 373. See R.C. 5553.04 (procedure for 
establishing, altering, or vacating a public road). ­

Pursuant to R.C. 5535.0l(C), any road which is not a county or state road is a 
township road and "[t] he board of township trustees shall maintain all such roads 
within its township." R.C. 5535.0l(C); R.C. 5535.08 ("[t] he state, county, and 
township shall each maintain its roads, as designated in [R.C. 5535.01] "); R.C. 
5571.02 ("[t] he board of township trustees shall have control of the township roads 
of its township and shall keep them in good repair"). 

As noted in R.C. 5535.0l(B), designation of a road as a county road is 
accomplished as provided in R,C. 5541.01 to 5541.03. R.C. 5541.01 provides for 
township trustees to make reports to the county commissioners "setting forth the 
relative value of each road in the township in consecutive order as a used highway, 
the kind of traffic over such road, its length and present condition, together with 
such other information as may be desired and requested by the board of county 
commissioners." See 1945 Op. Att'y Gen. No. 208, p. 181 (syllabus, third paragraph) 
(the same procedure "should be substantially followed by the county commissioners 
in a proceeding to add a township road to the system"). R.C. 5541.02 requires the 
commissioners, after considering the information furnished by the townships, to: 

select and designate a connected system of county highways, of such 
mileage as it deems proper and expedient, connecting with the 
intercounty and state highways of such county all of the villages and 
centers of rural population within the county. Such system of 
highways, when selected and designated by the board of county 
commissioners, shall be known as the system of county highways of 
the county, and all of the roads composing such system shall be known 
and designated as county roads. 

R.C. 5541.02 also provides that, after designating the system of county roads, the 
board of county commissioners shall require the county engineer to make a map of 
the roads and shall submit this map, with the mileage of the roads and a brief 
statement of the reasons for the selection made, to the Director of Transportation. 
R.C. 5541.02 continues: 

If the director finds that the system has been designated in 
substantial compliance with this section and section 5541.03 of the 
Revised Code, and that all portions of the system of county highways 
connect with either a state or intercounty highway, or another county 

2R.C. 5553.02 also limits the places where a public road may be located or 
established. 

3
1 note that, at the present date, there is a bill (H.B. No. 682) before the 

General Assembly which proposes an amendment to R.C. 5553.31 which would 
make the prior approval of township trustees mandatory when county 
commissioners accept for dedication roads that will become part of the 
township road system. However, since H.B. No. 682 has not been enacted, it 
remains that county commissioners may accept the dedication of township 
roads without approval by the township trustees. See generally 1960 Op. Att'y 
Gen. No. 1789, p. 655 (concerning establishment ot'aroad by dedication under 
R.C. 5553.31). 

March 1982 
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road, he shall within sixty days approve such system and certify his 
approval to the board of county commissioners, which shall cause a 
copy of such map, approved by It, to be made a part of its records and 
shall cause a copy thereof to be filed in the office of the county 
engineer and of the clerk of each township within the county. The 
system of roads designated upon such map shall then become the 
system of county roads of the county. 

Hence, the county commissioners have clear authority, with approval of the 
Director of Transportation, to designate which roads shall be county roads. As 
discussed above, a road which is not a state or county road is a township road, and 
the township in which it is located is responsible for its maintenance and repair, 

Your request centers around the question of how established county roads 
may be changed to township roads. On this point, R.C. 5541.02 states: "The board 
of cc,unty commissioners may make changes in or additions to the county system as 
in the manner provided by this section." Thus, the county commissioners have 
authority to modify their determination of which roads should be county roads and 
to request the approval of the Director of Transportation for such modification. 
While R,C, 5541,02 does not state expressly that certain roads previously designated 
as county roads may have that designation changed so that they become township 
roads, such a conclusion is implicit in the language authorizing the commissioners 
to make "changes in" the county system. Even as there is no provision for township 
approval upon the dedication of a road or upon the initial designation of county 
roads, there is no provision for township approval of changes in the county road 
system. There is, however, a requirement that, before changes in the county road 
system become final, they must be approved by the Director of Transportation. 
R,C, 5541,02. 

Since townships are creatures of statute, township trustees may exercise only 
those powers conferred by statute or such others as are necessarily to be implied 
from those granted, in order to enable them to perform their duties. Trustees of 
New London Township v. Miner, 26 Ohio St, 452 (1875). Prior to a 1915 revision of 
the highway laws of Ohio, l91H915 Ohio Laws 574, township trustees had the power 
to create township roads. Since such revision, however, as discussed earlier, the 
power has been exclusively vested in the county commissioners. See 1956 Op, No. 
6576; 1930 Op. Att'y Gen. No. 2121, vol. II, p. 1170. The only express grants of 
power currently delegated to township trustees with respect to roads are those 
concerning road maintenance and repair. R.C. 5535.0l(C) states that a board of 
township trustees: "shall maintain all such roads within its township. The board of 
county commissioners may assist the board of township trustees in maintaining all 
such roads. This section does not prevent the board of township trustees from 
improving any road within its township." Further, R,C. 5571.02 provides that the 
board of township trustees "shall have control of the township roads of its township 
and shall keep them in good repair." See R.C. 5571.01. Township trustees may 
enter into an agreement with the county commissioners, pursuant to R,C. 5535.08, 
for "the repair and maintenance of the roads under the control of the other." 
However, such an agreement is explicitly limited by statute to the repair and 
maintenance of roads. No statute authorizes a township and county to agree to 
transfer the ultimate responsibility for their roads. ~ generally Stat<': ex rel. 
Kerr v. Neitz, 58 Ohio App. 135, 16 N.E.2d 236 (Lucas County 1937) (power of county 
commissioners to establish roads within a county is exclusive and cannot be 
transferred to board of township trustees). 

I conclude, therefore, that township trustees do not have any discretion in the 
creation, alteration, or vacation of roads, and that county commissioners may 
create or establish a township road from an already existing county road if all 
statutory requirements are met and, thus, effectively transfer such roa<1 to the 
township trustees regardless of their objections. 

Your second question refers to the fact that the roads in question ar-:: dead­
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end rather than through roads. It appears that your question arises from the 
following language of R.C. 5553.02: 

[NJ o public road shall be located or established, by the board of 
county commissioners, unless the location or establishment begins on 
a public road and terminates on a public road, or begins on a public 
road and services a public park, a state supported educational 
institution, public school, public aviation area, or a public recreation 
area, or begins on a public road and services at least three private 
residences or businesses in the first five hundred feet and one private 
residence or business in each two hundred feet thereafter. 

This provision states that the county commissioners may not locate or establish a 
public road which does not begin and terminate on a public road, unless the location 
or establishment begins on a public road and services one of the designated areas or 
facilities, or the necessary businesses or residences. This portion of R.C. 5553.02 
was added to the statute "to insure that a road is established only upon need." 1976 
Op. Att'y Gen. No. 76-051 at 2-172. See generally R.C. 5553.10 ("[a] ny part of the 
road made unnecessary by any change or alteration shall be ordered vacated"). 4 

Therefore, so long as a dead-end road begins on a public road and meets one of the 
other conditions set forth in R.C. 5553.02, the fact that the road is dead-end does 
not alter the cc.anty commissioners' authority with respect to the location or 
establishment of that road. 

Therefore, it is my opinion, and you are so advised, that county
commissioners may remove a road from the county highway system pursuant to the 
statutory requirements of R.C. 5541,02 and i11 compliance with the provisions of 
R.C. 5553.02, and through such statutory procedure establish a township road from 
an already existing county road regardless of objections by township trustees. 

4The procedure for vacation of roads is set forth in R,C, 5553.04 through .10. 
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