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ZONINiORDINANCE - TOWNSHIP -ADOPTED - SECTION 

318o-35 G.C.-APPROVAL OF ELECTORS IN UNINCORPOR­

ATED AREA OF TOWNSHIP-NOT AFFECTED BY ACTION 

OF COUNTY COMMISSIONERS-ERECTION OF NEW TOWN­

SHIP OUT OF PORTION OF TOWNSHIP WITHIN LIMITS OF 

MUNICIPAL CORPORATION-SECTION 3249 G.C. 

SYLLABUS: 

A township zoning ordinance which has been adopted under the prov1s1ons of 
Section 3180-35, General Code, with the approval of the electors residing in the 
unincorporated area of such township, is not affected by the action of the county 
commissioners, under the provisions of Section 3249, General Code, in erecting a new 
township out of that portion of such township within the limits of a municipal 
corporation. 

Columbus, Ohio, June 3, 1952 

Hon. Thomas H. Blakely, Prosecuting Attorney 

Lake County, Painesville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Acting under General Code Section 3249 of the State of 
Ohio, the municipalities of Willoughby, Eastlake, Willowick, 
Wickliffe, Timberlake, Lakeline and Waite Hill filed petitions 
with the Commissioners or Lake County, Ohio, requesting the 
erection of townships out of Willoughly Township and a portion 
of Kirtland Township, the boundaries of which would he coterm­
inous with the boundaries of the municipalities. 

"The County Commissioners granted the requests and created 
new townships in each of the municipalities coterminous with 
the boundaries of the res·pective municipalities and also created a 
new township out of the unincorporated part of original Wil­
loughby Township. The name Willoughby Township was retained 
by the unincorporated part. 

"The unincorporated part of Willoughby Township had 
adopted township zoning several years previously. 

"Our question is-does Township Zoning as previously 
adopted, continue to apply to Willoughby Township as it now 
exists?" 
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Section 3249, General Code, authorizing the changes here m ques­

tion, reads as follows: 

"H the limits of a municipal corporation do not comprise the 
whole of the esta!blished township or townships in which it is 
situated, or if by change of the limits of such corporation, or other­
wise, they include territory lying in more than one township, and 
the council of such corporation shall in either case, by a vote of 
the majority of the members thereof, petition the commissioners 
of the proper county for a change of township lines so as to make 
them identical in whole or in part with the limits of the corpora­
tion, or to erect a new township out of the portion of such town­
ship or townships included within the limits of such municipal 
corporation, the commissioners on presentation of such petition, 
with the proceedings of the council duly authencicated, at a regu­
lar or adjourned session, may change the boundaries, of the 
township or townships, or erect such new township accordingly." 

It appears from these provisions that changes in township ,boundaries 

may be made thereunder alternatively as follows: 

I. If the limits of a municipality do not comprise the whole of the 

esta,blished township in which it is located, township lines may be changed 

so as to make them identical with the limits of the corporation, (a) in 

whole, or (b) in part. 

2. If the same is true of a municipality located in more than one 

township, similar action may be taken to make township lines identical 

with the limits of the corporation (a) in whole, or (b) in part. 

3. In any such situation the alternative action may be taken of 

erecting a new township out of the portion of such township or townships 

included within the limits of the municipal corporation concerned. 

In the first and second situations a,bove described it is clear that 

where the township lines have ,been made identical only in part with the 

boundaries of the municipality, the only effect would be to transfer such 

municipality from one township to another, or to place it entirely in one 

township in a case where it had previously been situated in more than one. 

However, where such lines are made wholly identical with the 

boundaries of the municipality, it is clear that the unincorporated territory 

previously situated within the township is excluded therefrom. Such 

territory, if it be less than twenty-two square miles in area can be annexed 

to a contiguous township, or it may be erected into a new township under 

the provisions of Section 3250, General Code, which reads: 
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"In making such change, if any township not having within 
its limits a city or village, is reduced in territory to less than 
twenty-two square miles, it may ,be by the commissioners there­
upon annexed to any contiguous township or townships, or the 
commissioners may annex thereto territory from any contiguous 
township or townships, and erect a new township, as in their 
opinion will 1best promote justice and public convenience. If a 
majority of the householders of such reduced township outside 
the limits of such municipal corporation petition therefor, the 
commissioners may erect such reduced township into a new 
township." 

I find no express provision in the statute for the disposition of such 

excluded territory which is in excess of twenty-two square miles in area, 

but it can scarcely 1be doubted that the commissioners could include it in 

a contiguous township by a change of boundaries effected under the 

general provisions of Section 3245, General Code, which reads: 

"The county commissioners may alter or change the boun­
daries of any civil township or townships, or partition any town­
ship or townships among other townships within their respective 
counties, by attaching a part of one township to another, or rby 
dividing one township and attaching the parts to other townships, 
or by laying off and designating a new township from the terri­
tory of one or more townships of the .same county, or from 
territory not before included in a civil township, when it is made 
to appear necessary or expedient, by a petition for that purpose, 
signed by a majority of the householders residing within the 
bounds of the respective townships to be affected by such partition 
or division." 

Whatever action 1s taken in this regard, however, with respect to 

the first and second situations described above, it would appear that the 

political entity of the original township in such cases would _follow the 

reduced territory which is now coterminous with the municipality, since 

the boundaries of such township have 1been changed "so as to make them 

identical * * * with the limits of the corporation." Such is the case in 

the change of county boundaries as indicated •by Read, J., in Crawford 

County v. Commissioners, 16 Ohio, 467 (468), in the following language: 

"* * * The identity of a county does not depend upon its 
territorial boundaries, but its political organization, * * *. 

"* * * A change of boundary is not the erection of a new 
county. If its political organization continues, its identity is 
preserved, its existence dates from the act erecting it, and not 
the act which may change its boundary. * * *" 
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Because both counties and townships are creatures of the statute, 

it would appear that this rule would be applicable in the instant case also. 

In the third situation described above, however, it is to be observed 

that the statute provides for the erection of a new township out of that 

portion of the old which is included within the limits of the municipal 

corporation. In such cases it would follow, under the rule in the Crawford 

County case, supra, that the original political entity would follow the 

unincorporated territory not included in such municipal limits. 

With these rules in mind we may proceed to inquire, in the situation 

you describe, whether the political entity remains intact in the unincor­

porated portion of the original Willoughby Township, which portion, 

following the action of the commissioners, is still known by that name. 

You have stated that the action so taken has resulted in ·the creation 

of seven new townships coterminous with each of seven municipalities in 

the two original townships of Willoughby and Kirtland. By reference to 

a township map of Lake county, I note that at least two of such munic­

ipalities were located in the original Willoughby township. It obviously 

would be impossible in this situation so to change township lines as to 

make them coterminous with each of these municipalities, and thus to 

preserve in each of them the original political entity of the old township. 

Nor does it appear that this was attempted. You state that a new township 

was created in each such case, thus indicating that the commissioners have 

proceeded under the third alternative method provided for in Section 

3249, supra. Such ibeing the case, it follows that the commissioners could 

not, and did not, create a new township out of the unincorporated portion 

of the old, for such action is not authorized by law in this situation. From 

this it follows that the present Willoughby township is a political entity 

identical with that of the original township. 

In this situation I am unable to perceive how the change m the 

township lines reducing it in area would affect the validity of zoning 

ordinances theretofore in effect. It is to lbe noted here that such zoning 

ordinance could have been made effective in this township only ,by a 

favorable vote thereon under the provisions of Section 3180-35, General 

Code. This section reads : 

"If the zoning resolution is adopted .by the ,board of town­
ship trustees, the board of township trustees shall cause the 
question of whether or not the proposed plan of zoning shall be 
put in effect to be submitted to the electors residing in the 
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unincorporated area of the township included in the proposed plan 
of zoning for their approval or rejection at the next primary or 
general election, or a special election may lbe called for this 
purpose. No zoning regulations shall be put into effect unless 
a majority of the vote cast on the issue is in favor of the proposed 
plan of zoning. Upon certification by the ,board of elections the 
resolution shall take immediate effect if the plan was so approved." 

Of special significance is the provision above for a vote by the electors 

"residing in the unincorporated area of the township." This clearly indi­

cates that the specific zoning resolution here in question has already been 

voted on by the electors resident in the same territory which now com­

prises the township with ,which we are concerned. This being true, it 

could probably be said, even in a situation where the reduced township 

is erected into a new political entity, that a zoning ordinance theretofore 

approved by vote of the electors resident therein would be unaffected ,by 

such change. Where, as in the case at hand, the political entity of the 

old township has continued unchanged, I conclude without difficulty that 

such ordinance is unaffected. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


