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IMPROVEMENTS, COST - INSTALLED BY TENA~TS OX PROP­
ERTY LEASED UNDER SHORT TERM LEASES-WHEN CAR­

RIED ON ACCOUNTING RECORDS OF TENA~T - DEFERRED 
ITEMS - DESIGNATED "LEASEHOLDS" OR "LEASEHOLD IM­

PROVEMENTS" -TO BE AMORTIZED OVER DCRATION OF 

LEASE- SUCH ITEl\IS "PREPAID ITEMS" - SECTION 5327 G. C. 



4 OPINIONS 

SYLLABUS:-

When the cost of improvements installed by tenants on property 
leased under short term leases is carried on the accounting records of 
the tenant as deferred items under the designation of "leaseholds" or 
"leasehold improvements" to be amortized over the duration of the lease, 
such items constitute "prepaid items" within the meaning of that term 
as used in Section 5327 of the General Code. 

Columbus, Ohio, January 13, 1944 

Hon. William S. Evatt, Tax Commissioner 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"In auditing personal property tax returns of persons en­
gaged in business, this department is frequently confronted with 
the question of the taxability of certain items set forth in the 
balance sheets of such taxpayers which are usually designated 
as 'leaseholds' or 'leasehold improvements'. Such balance sheet 
items result from improvements having been made by the lessee 
to the leased real estate. The amounts so expended by the lessee 
for such improvements may be either amortized over the period of 
the lease, or, immediately charged off within the year, depending 
upon the method of accounting used, Your opinion is respectfully 
requested as to whether, in either of the above cases, such item 
or items constitute 'prepaid' items within the term 'credits' as 
defined in Section 5327, General Code. 

Attention is directed to an opinion of one of your predeces­
sors appearing in Opinions of the Attorney General for 1935, 
Volume III, page 1599." 

For the purposes of this opinion, I am assuming that the leases re­

ferred to in your inquiry are those. popularly referred to as "short term 

leases" rather than "long term" or "perpetual leaseholds" and that the 

leasehold improvements therein referred to are the installations of equip­

ment, partitions, lighting fixtures, shelving or other equipment con­

structed or installed for the purpose of making the leased premises more 

suitable to the business of the lessee, wbiich items at the termination 

of the lease will either belong to the landlord by reas~n of the cove­

nants contained in the lease, or which, if removed at the end of the 

lease, would be of little value to the lessee and that they do not con-
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sist of buildings or structures erected upon vacant lands leased under 

a long term leasehold. 

Your inquiry arises by reason of the definition of "credits" con­

tained in Section 5327 of the General Code which reads: 

"The term 'credits' as so used, means the excess of the sum 
of all current accounts receivable and prepaid items (used) 
in business when added together estimating every such account 
and item at its true value in money, over and above the sum 
of current accounts payable of the business, other than taxes 
and assessments. 'Current accounts' includes items receivable 
or payable on demand or within one year from the date of in­
ception, however evidenced. 'Prepaid items' does not include 
tangible property. In making up the sum of such current ac­
counts payable there shall not be taken into account an acknowl­
edgment of indebtedness, unless founded on some :consideration 
actually received, and believed at the time of making such 
acknowledgment to be a full consideration therefor; nor an 
acknowledgment for the purpose of diminishing the amount 
of credits to be listed for taxation." 

The syllabus of the opinion of one of my predecessors referred to 

in your inquiry which defines "prepaid items", reads: (Opinions of 

the Attorney General for 1935, No. 4969, Vol. III, page 1599) 

"The term 'prepaid items' as the same is used in section 
5327, General Code, defining the term 'credits' for purposes 
of taxation, includes all items of prepayment made by the tax­
payer in the conduct of his business by which rights accrue to 
the taxpayer over the period of time covered by such prepay­
ment, which, by recognized and proper accounting practice, 
may be set up as prepaid items as an asset of the taxpayer, and 
which on tax listing day have an actual value in money amortized 
as of said date." 

In arriving at such conclusion my predecessor in office made the 

following observations: 

"Two views are suggested as to the meaning of the term 
'prepaid items' as used in the section of the General Code 
above quoted. The first view limits the meaning of this term 
to such prepayments as, when the same are made, create an 
actual or potential account receivable in favor of the corpora­
tion or other person making prepayment of the item in question. 
Thus, prepayment of premiums on certain kinds of insurance 
creates a right in the insured which may on cancellation of 
the insurance policy result in an account receivable in favor 
of such insured person. The other view which is suggested with 
respect to the meaning of this term is based upon a supposed 
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recognition by the legislature of recognized accounting prac­
tice in setting up certain items as prepaid items on the asset 
side of the balance sheet of persons engaged in business, and 
leads to the conclusion that this term as used in the section 
of the General Code above quoted is intended to include all 
such items as according to recognized and proper accounting 
practice are set up as assets of the taxpayer. Looking to the 
theory upon which prepaid items in this view are made tax­
able, it is to be recognized, for example, that although a pre­
payment of rent for an extended period of time such as a year 
or more would not ordinarily result in an account receivable 
to the taxpayer making such prepayment in case of his removal 
from the leased premises before the expiration of the term of 
his prepaid lease, such taxpayer but for such prepayment of 
rent would thereafter have in possession in the form of money, 
bank deposits or inventory, property or wealth of some kind 
which would be taxable. And in this view, it seems but right 
and just that the right thus accruing to the taxpayer by reason 
of such prepayment should be taxed at the amortized true 
value which such right may have on the day as of which the 
same is listed for taxation. This in my opinion is the purpose 
and legislative intent indicated by the inclusion in the term 
'credits' of the rights of the taxpayer therein designated as 
'prepaid items'. 

This view with respect to the meaning of this term as 
the same is used in section 5327, General Code, is supported 
to some extent by certain provisions contained in section 5328-2, 
General Code, which section, among other things, allocates to 
this state for purposes of taxation certain classes of intangible 
property accruing in the conduct of business in this State by 
non-residents and which but for the provisions of this section 
and of section 5328-1, General Code, might be taxable only 
in the state where the owner of such intangible property re­
sides. Section 5328-2, General Code, in so far as the same is 
pertinent to the question here presented, provides: 

'Property of the kinds and classes herein mentioned, 
when used in business, shall be considered to arise 
out of business transacted in a state other than that 
in which the owner thereof resides in the cases and 
under the circumstances following: * * * 

In the case of prepaid items, when the right ac­
quired thereby relates exclusively to the business to be 
transacted in such other state, or to property used in 
such business.' 

The above quoted language of section 5328-2, General 
Code, lends color to the view that the term, 'prepaid items' 
includes all continuing rights created by a prepayment made in 
the course of business conducted by such taxpayer and relat­
ing to such business." 

In "Accounting in Law Practice", by Graham & Katz, at page 72, 
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the authors define for accounting purposes what is properly referred to 

as "prepaid items", as follows: 

"A deferred or prepaid expense is an asset which rep­
resents an amount paid but not yet consumed." 

Again on page 21 such authors, in discussing subdivisions of a balance 

sheet, describe such items as follows: 

"The current assets section includes those items which 
in the ordinary course of the business would be converted into 
cash in a relatively short period of time, perhaps six months 
or a year. The second division, prepaid expenses, includes 
items for which expenditures have been made but which have 
not yet been consumed and will be consumed in a relatively 
short period, perhaps a year." 

In Paton's "Accountants' Handbook", Second Edition, pages 300 

to 305, the author describes the types of items which are usually re­

garded as "prepaid expense" and includes insurance premiums which 

usually pay in advance the premium on the insurance for from one to 

three years, rent which is often prepaid for a period of a month or 

more, transportation charges, prepaid wages and salaries, office sup­

plies, drawing accounts, royalties and prepaid interest. On page 303 

of such work such author states as follows: 

"Rent is often prepaid from month to month and in 
some cases for much longer periods. Rent arises most com­
monly in connection with the use of land and buildings, but 
there are also many cases in which movable equipment, such 
as railway cars and motor vehicles, are leased, and more or less 
rare examples can be found of the hire of almost every kind 
of tangible asset. The right of the lessee, assuming payment 
has been made in advance, consists in a valid claim to the 
use of the property, under agreed conditions, for the period 
covered by the payment. The amount of any such prepay­
ment is undoubtedly a legitimate asset, to the payor, and in 
the event that more than one period is covered by the partic­
ular payment it is necessary at the close of each period to 
determine the amount expired and set up the new asset balance. 

Long-term prepayments of rent are sometimes made. In 
one type of leasehold a single Jump-sum payment is made 
for the right to use the property throughout the period of 
the contract; in other cases an initial special payment ( or 
'bonus') is made and an annual rental in addition. In both 
situations the amount of the initial payment ·should be sys­
tematically apportioned over the life of the contract as a rental 
cost, periodic unexpired balances being treated as a type of 
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asset. * * * " 

I am informed that in the leasing of office, store and shop space 

in some cases the alterations to make the space suitable for the tenant 

are made by the landlord or lessor and the rental reserved under the 

lease is a charge for the space as modified to suit the needs of the 

tenant, but that in other cases the sp.-ce is leased to the tenant in 

the condition in . which it exists at the time the indenture 
. 

of lease is

executed and that the tenant is authorized to make such alterations as 

will make the space suitable for his particular needs and that under 

such type of lease modern accounting practices amortize the expense 

of such alteratio:fts over the life of the lease when the occupant 

keeps his accounting records on an accrual basis or system. 

The only other method, I am advised, by which the business could 

account for such expense would be to charge it entirely to operation ex­

pense at the time of the expenditure, even though such installations 

were to be used by the tenant during the period of the lease. 

It further appears to .be modern practice that when taxes are paid 

in advance, as in the case of personal property, taxes whi_ch are pay­

able in March and September, such items are also included as pre­

paid items and amortized during the year; that is, one-twelfth of the 

annual taxes is taken as an expense during each month. Such has been 

accepted accounting practice over a long period of time. It would 

appear that under accepted accounting practice prepaid insurance, 

prepaid rental, prepaid taxes and other similar items are all included 

as prepaid items. It is, therefore, somewhat difficult to perceive that 

if the tenant assumes the obligation of preparing leased office space 

to his particular business needs, rather than having such space so 

adapted by the landlord and paying the rental over the period of the 

lease, that it would -come in any different category than if the rental 

were paid in advance since the rental which would be otherwise pay­

able over the life of the lease is to a like extent diminished. 

When we look at the facts from which your inquiry arises from 

the lessee's view point, it would appear that rental paid for business 

quarters is but the cost of acquiring suitable space in which to transact 

his business during the term of the lease. If he has paid the rental 

for the entire term in advance, such prepayment of rent is in ordinary 
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accounting practice · prepaid business expense and would be reflected 

upon his books of account as an asset and be amortized over the period 

of the lease. If such be true, let us suppose that soch tenant could 

acquire more suitable or efficient space in which to transact his busi­

ness by making certain improvements, as by installing better lighting 

equipment, more efficient elevators, refinishing certain space so as 

to change it from storage space to salesrooms or offices, or painting 

salesrooms to make the same more attractive to customers. Such altera­

tions, so made by the tenant, would presumably be useful for and bene­

ficial to the tenant's business for a more or less extended period of time. 

If so, the same reasons which exist for amortizing prepaid rent, which is 

the cost of the leasehold estate over the life of the lease, as a prepaid 

expense would apply with equal force to the treating of the additional 

expense of acquiring improved business space as an asset to be amor­

tized over the life of the lease. 

While it is not controlling in the decision of your inquiry, it may 

be pertinent to note that under the regulations promulgated by the 

Federal Treasury Department (Reg. 111, Sec. 29.23 (a)-10), a lessee 

who has made improvements to the leasehold premises is not permitted 

to deduct the cost thereof as a business expense, but must capitalize 

the item and charge the same off to expense during the life of the im­

provement or the life of the lease, whichever is the shorter. 

From the nature of the estate held under a lease and the installa­

tion of improvements on a leased premises, it is evident that the owner­

ship of such improvements, after installation, is in the lessor and that 

the only interest which the lessee has therein is the intangible right of 

enjoyment thereof during the life of the lease. It is such right which 

is evidenced on the books of account of the tenant as "improvements 

to leased property", "leaseholds", "leasehold improvements" or "prepaid 

expense". It would thus seem that the commonly accepted meaning of 

the term "prepaid items" or "prepaid expense", as used by account­

ants in the Federal Government in the administration of the income tax 

law, includes the cost of acquiring a leasehold estate to the extent that 

it has been paid in advance whether as prepayment of rent, advance­

ment of taxes or an improvement of the leased premises where the im­

provements are to be enjoyed or consumed over a period of time 

after installation. 
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It will be observed that Section 5327 of the General Code, above 

quoted, does not purport to define the exact nature of "prepaid items" 

which are to be included in the computation of "credits" for purposes 

of taxation. Such term, as we have above pointed out, is one used by 

accountants or business men and, as so used, has a commonly accepted 

meaning. 

It has been held on numerous oacasions that when a word in 

common use is used in a statute, it is to be construed in its ordinary 

accepted meaning and significance. See Eastman v. State, 131 0. S. 1; 

Keifer v. State, 106 0. S. 285, 289; Woolford Realty Company, Inc. 

v. Rose, 268 U. S. 568; Maillard v. Lawrence, 16 How. (U. S.) 251, 

261; Old Colony R. R. Co. v. Commissioner of Internal Revenue, 

284 u. s. 552, 560. 

In view of the commonly accepted meaning of "prepaid items and 

expense", as in common use, I am unable to form the conclusion that 

the expense of leasehold improvements installed by the tenant and 

carried on his accounting records as "prepaid expense" does not con­

stitute "prepaid items" within the meaning of that term as used in 

Section 5327 of the General Code, especially in view of the fact that 

the Legislature -did not define such term. 

In specific answer to your inquiry, it is my opm10n that when the 

cost of improvements installed by tenants on property leased under 

short term leases is carried on the accounting records of the tenant 

as deferred items under the designation of "leaseholds" or "leasehold 

improvements" to be amortized over the duration of the lease, such 

items constitute "prepaid items" within the meaning of that term as 

used in Section 5327 of the General Code. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 




