
760 OPINIONS 

1. POLICE RELIEF AND PENSION FUND-COMPUTATION 

OF AMOUNT OR DISABILITY ALLOWANCE DUE UNDER 

PARAGRAPHS 1 AND 2 OF SECTION 4628 G. C.-PROPER 

FOR TRUSTEES TO USE NUMBER OF YEARS AND FRAC­

TIONAL PARTS OF YEAR OF ACTIVE SERVICE. 

2. DETERMINATION, AMOUNT OF PENSION OR DISABIL­

ITY ALLOWANCE DUE MEMBER OF POLICE RELIEF 

AND PENSION FUND-ONLY FULL YEARS OF ACTIVE 

SERVICE SHOULD BE CONSIDERED-SECTION 4628, 

PARAGRAPHS 3, 4 G. C. 

SYLLABUS: 

1. Under the prov1s1ons of Section 4628, General Code, it is proper for the 
trustees of the police relief and pension fund to use the number of years and fractional 
parts of a year of active service in computing the amount of pension or disability 
allowance due a member under authority of paragraphs 1 and 2 of said section. 

2. In determining the amount of pension or disability allowance due a member 
of such fund under paragraphs 3 and 4 of Section 4628, General Code, only full years 
of active service should be considered. 

Columbus, Ohio, November 14, 1951 

Bureau of Inspection and SuJJervision of Public Offices 
Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

I have your request for my opinion, which reads as follows : 

"A question has arisen in connection with the examination 
of the cities of T. and Y. which requires the interpretation of 
certain provisions of Section 4628, General Code, pertaining to 
the allowance of pensions under the laws governing a municipal 
Police Relief and Pension Fund. Enclosed herewith are copies 
of corres1xmdence received from our examiners in T. and Y. in 
regard to the proper method to be used in computing 'years of 
service' credit to which a member is entitled for the purpose of 
determining such member's pension in accordance with the pro­
visions of paragraphs Nos. I and 2 of Section 4628, General 
Code. 

"It will be noted by reference to Section 4628, G. C., para­
graphs Nos. I and 2, the Legislature used the phrase 'number of 
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years said member was in active service', while in paragraphs 
Nos. 3 and 4, the wor<ls 'number of full years said member was 
in active service' were used. 

"Please examine the statutes governing Police Relief and 
Pension funds together with the data herewith submitted, and 
give us your formal opinion answer to the following questions : 

"1. Under the provisions of Sec. 4628, G. C., is it 
proper for the board of trustees of a Police Relief and Pen­
sion fund to use fractional parts of a year of active service 
in computing the amount of annual pension due a member 
under authority of paragraphs Nos. I and 2, of said statute? 

"2. Is the board of trustees of said fund required to 
use only full years of active service in determining the 
amount of disability pension due a member under authority 
of paragraphs Nos. 3 and 4 of said section?" 

Section 4628, General Code, to which your letter refers, reads in part 

as follows: 

"* * * I. A member of the fund, who has completed 
twenty-five years of active service in the police department and 
has attained fifty-two years of age may, at his election, retire 
from the police department and upon notifying the trustees in 
writing of such election, shall receive an annual pension, payable 
in twelve monthly installments, in an amount equal to two per 
cent of his average annual salary for the five year period imme­
diately preceding the date of his retirement multiplied by the 
nnmber of years said member was in the active service of said 
police department or an annual pension of twelve hundred dollars, 
whichever is the greater, provided, however, such annual pension 
shall not exceed sixty-six per cent of the member's average 
annual salary for the five year period immediately preceding the 
date of his retirement. 

"2. A member of the fund, who is permanently and totally 
disabled as a result of the performance of his official duties as a 
member of the police department, shall be paid annual disability 
benefits until death, payable in twelve monthly installments, in an 
amount equal to sixty-six per cent of his annual salary for the 
last year he was in the ,tctive service of the police department. 

"A member of the fund, who is partially disabled as a result 
of the performance of his official duties as a member of the police 
department and such disability prevents him from performing his 
official duties as a member of the police department and impairs 
his earning capacity, shall be paid monthly disability benefits in 
an amount to be fixed by the trustees. The trustees may increase 
or decrease such monthly benefits whenever in their opinion the 
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impairment in the member's earning capacity warrants an in­
crease or decrease but in no event shall a monthly benefit paid to 
such member exceed fifty per cent of the member's average 
monthly salary for the last year he was in the active service of the 
police department, provided, however, each such member who has 
completed twenty-five or more years of active service in the police 
department shall receive annual disability benefits payable in 
twelve monthly installments, in an amount equal to two per cent 
of his average annual salary for the five year period immediately 
preceding the date of his separation from active service multiplied 
by the number of years said member was in the active service of 
said police department, or an annual pension of twelve hundred 
dollars, whichever is the greater, provided, further, such annual 
pension shall not exceed sixty-six per cent of the member's 
average annual salary for the five years immediately preceding 
the date of his separation from active service in the police de­
partment. 

"3. A member of the fund, who has completed five or more 
years of active service in the police department and has incurred 
disability not caused or induced by the actual performance of his 
official duties as a member of the police department or by his own 
negligence, and such disability prevents him from performing his 
official duties as a member of the police department and impairs 
his earning capacity, shall receive monthly benefits in an amount 
to be fixed by the trustees. The trustees may increase or decrease 
such monthly benefits \vhenever in their opinion the impairment 
in the member's earning capacity warrants an increase or de­
crease, but in no event shall a monthly benefit be paid to such 
member exceed two per cent of the member's average monthly 
salary for the last five years he was in the active service of the 
police department multiplied by the number of full years said 
member was in the active service of the police department or 
fifty per cent of said average monthly salary, whichever is the 
smaller. 

"4. A member of the fund, ,vho has served fifteen or more 
years as an active member of the police department and who is 
discharged from such department for any reason other than dis­
honesty, cowardice, intemperate habits or conviction of a felony, 
shall receive an annual pension, payable in twelve monthly in­
stallments, in an amount equal to one and one-half per cent of 
his average annual salary for the five year period immediately 
preceding his discharge from the police department multiplied by 
the number of full years said member was in the active service of 
said police department, provided, however, such pension pay­
ments shall not commence until such member has attained the age 
of fifty-two years and twenty-five years have elapsed from the 
date on which =he became a full time regular policeman in said 
police department. * * *" (Emphasis added.) 
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Your question appears to turn on the intended meaning of the word 

"year," as used in paragraphs I and 2, of this section, and the words "full 

years," as used in paragraphs 3 and 4. At the outset, we may dismiss the 

idea that these words in eithtr case mean the calendar year, to wit, begin­

ning January I and ending December 31. It is true that the word "year," 

as used in the statutes, where there is nothing in the context or the mani­

fest purpose of the statute t•) indicate another meaning, is generally taken 

to import a calendar year. Many cases support that proposition. How­

ever, it is very well settled that the word means merely a period of twelve 

months in all cases where the context or the obvious plan of a statute calls 

for such interpretation. Muse v. London Assurance Corporation, 108 

N. C., 240; Knode v. Baldridge, 73 Ind., 54; United States v. Dixon, 40 

U. S., 141. This is illustrated by the many statutes which fix the begin­

ning of the terms of public c,fficers at some other date than January I. 

That such is the only reasonable interpretation that can be given to 

this word as used in this statute relating to the police pension system is 

manifest from the fact that policemen are not appointed for a term begin­

ning at any particular time of the year, and their period of service must 

necessarily be measured from the time when they are appointed and their 

service begins. 

Referring especially to paragraph I of the statute quoted, we note at 

the outset that it deals with a member of the fund who has completed 

twenty-five years of active service in the police department. There is no 

difficulty in understanding this provision. If, for instance, a member had 

begun service in the police department on the 12th clay of September, 1925, 

and continued in active service thereafter, he would complete such period 

of active service on the r rth day of September, 1950, and thereafter would 

be entitled to the benefits of the section in question, as having completed 

twenty-five years or more of active service. Likewise, the provision rela­

tive to 2% of his average salary for the five year period immediately pre­

ceding the date of his retirement, offers no difficulty, because the five year 

period would be easily ascertainable. 

When it comes to the mathematical computation whereby in deter­

mining the amount of his annual pension 2% of his average salary for the 

five year period is to be multiplied by the "number of years said member 

was in the active service," we encounter the first question calling for inter­

pretation. If the member has completed an even thirty years, obviously 
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we would multiply the 2% by 30. If he has completed twenty-nine years 

and nine months, it appears to me that the conclusion is inescapable that 

we should multiply the 2% by 29¾ ; in other words, give him the benefit 

of his years and fraction of a year of active service. There is a suggestion 

in the correspondence attached to your letter that some pension boards 

have been assuming that if there is a fraction of a year of more than six 

months, they have authority to consider that fraction as an additional year. 

I can see no basis for that assumption, because six months was never a 

year and is never to be considered a year in applying a statute unless the 

law expressly authorizes it. 

What has been said will apply equally to the pension provided in 

paragraph 2 of the statute in question, where a member is partially dis­

abled as a result of the performance of his official duties as a member of 

the police. department. If he has completed twenty-five or more years of 

service, he is entitled to annual disability benefits in the amount of 2% 
of his average salary for the five year period, multiplied by the number 

of years and fractions of a year said member was in the active service of 

said police department. 

\i\Then we come to paragraphs 3 and 4, of the statute in question, we 

encounter different language in the formula for computing the pension or 

disability allowance. Here, the factor by which the percentage is to be 

multiplied is not the number of "years" but the number of "full years." 

·where the service has extended over a period of 15¾ years, it could not be 

said that within that period there were more than fifteen full years, and no 

authority is found to multiply by 15¾ years as was intended in paragraphs 

and 2. 

We must ascribe to the general assembly some purpose in employing 

these different phrases in fixing the basis on which these pensions and 

allowances are to be computed. It is evident that paragraph I is intended 

to provide a reward for long continued service, and paragraph 2 is in­

tended to afford relief for men who have been permanently disabled by 

the performance of their dangerous duties, ,vhereas, paragraphs 3 and 4 

deal in the one case with an officer who has suffered a disability entirely 

outside his service duties, and in the other with one who has been dis­

charged from the department for some reason other than those named, and 

has not to his credit the long period which entitles him to the maximum 

pension benefits. I therefore conclude that the difference in the language 
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as to these classes within paragraphs I and 2, as against those falling in 

paragraphs 3 and 4, is reasonably explained on the theory that the legis­

lature intended to be more generous in providing for those persons men­

tioned in paragraphs I and 2, than for those in paragraphs 3 and 4. 

In specific answer to the questions which you have submitted, it 1s 

my opinion: 

1. Under the provisions of Section 4628, General Code, it is proper 

for the trustees of the police relief and pension fund to use the number of 

years and fractional parts of a year of active service in computing the 

amount of pension or disability allowance due a member under authority 

of paragraphs I and 2 of said section. 

2. In determining the amount of pension or disability allowance due 

a member of such fund under paragraphs 3 and 4 of Section 4628, General 

Code, only full years of active service should be considered. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




