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OPINION NO. 90-011 

Syllabus: 

Persons who dwell within a county, as distinguished from mere visitors 
or transients, are "county residents" or "residents of the county" for 
purposes of R.C. 5126.05. 

To: Philip J. Brumbaugh, Darke County Prosecuting Attorney, Greenville, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, March 9, 1990 

I have before me your opinion request concerning entitlement to services 
provided by a county board of mental retardation and developmental disabilities 
(hereinafter "county MR/DD board"). You specifically ask: ''What are the 
jurisdictional eligibility requisites of an individual so as to entitle that individual to 
receive the services of a particular county Board of Mental Retardation and 
Developmental Disabilities?" The information accompanying your opinion request 
indicates that you are not concerned with the provision of services for children or 
for a person for whom a guardian has been appointed. I am not, therefore, 
considering either situation in this opinion. 

R.C. 5126.02 provides for the creation of a county MR/DD board within each 
county. The powers and duties of such boards are prescribed by R.C. 5126.05, in 
part, as follows: 

Subject to the rules established by the director of mental 
retardation and developmental disabilities pursuant to [R.C. Chapter 
119) for programs and services offered pursuant to this chapter, 1 and 
subject to the rules established by the state board of education 
pursuant to [R. C. Chapter 119) for programs and services offered 
pursuant to [R.C. Chapter 3323), the county board of mental 
retardation and developmental disabilities shall: 

(A) Administer and operate facilities, programs, and services as 
provided by [R.C. Chapters 3323 and 5126) and establish policies for 
their administration and operation; 

(B) Assess the facility and service needs of the mentally retarded 
and the developmentally disabled residents of the county and of 
farmer residents of the county presently residing in state institutions 

1 Pursuant to R.C. 5126.0S(D), the Director of Mental Retardation and 
Developmental Disabilities is required to adopt rules concerning standards 
for determining the eligibility of clients for services. I am not aware, 
however, of any authority for the Director to determine eligibility of 
"county residents" or "residents of the county," as those terms are used in 
R.C. Chapter 5126, to be clients of the county MR/DD board. 

Your request specifically mentions eligibility for the adult program, 
see 10 Ohio Admin. Code 5123:2-1-06, and supportive home services, 
see 10 Ohio Admin. Code 5123:2-1-07. Neither rule sets forth residency 
requirements for eligibility to participate in either program. With respect to 
those programs, however, I note that, by rule, county MR/DD boards are 
required to have reciprocal eligibility criteria. See, e.g., 10 Ohio Admin. 
Code 5123:2-1-06(0)(3) (concerning the adult program, states in part: "The 
determination of eligibility and the completion of enrollment procedures 
shall be reciprocal between counties and between county board programs and 
developmental centers"); 10 Ohio Admin. Code 5123:2-1-07(0)(6) (concerning 
supportive home services, states in part: ''The determination of eligibility 
and the completion of enrollment procedures shall be reciprocal between 
counties except for children placed by the [local education agency, see 10 
Ohio Admin. Code 5123:2-1-0l(PP)]"). 
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or placed under purchase of service agreements according to [R.C. 
5123.18];2 · 

(C) Plan and set priorities based on available resources for the 
provision of both facilities and services to meet the needs of county 
residents with mental retardation or developmental disabilities and 
of former residents of the county presently residing in state 
institutions or placed under purchase of service agreements according 
to [R.C. 5123.18]; 

(E) Provide early childhood services, supportive home services, 
and adult services, according to the plan and priorities developed under 
division (C) of this section.... (Emphasis and footnotes added.) 

Pursuant to R.C. 5126.05(E), a county MR/DD board is required to provide, among 
other things, the supportive home services and adult services about which you ask 
"according to the plan and priorities developed under division (C) of this section." 
Your opinion request states that your primary concerns with regard to the 
assessment and provision of such services relate to the meaning of the term 
"residents of the county," as used in R.C. 5126.05(B), and the term "county 
residents," as used in R.C. 5126.05(C). I will, therefore, limit my discussion to only 
those terms. 

R.C. Chapter 5126 provides no definition of either term. Admittedly, as 
stated in Kelm v. Carlson, 473 F.2d 1267, 1271 (6th Cir. 1973), "[t]he word 
'resident' has many meanings in the law, largely determined by the statutory context 
in which it is used." (Citation omitted.) It is a fundamental principle of statutory 
construction, however, that, unless a word or phrase has acquired a technical or 
particular meaning, "[w]ords and phrases shall be read in context and construed 
according to the rules of grammar and common usage." R.C. 1.42. The word 
"resident" is defined in Webster's New World Dictionary 1209 (2d college ed. 1978), 
as meaning in part: "a person who lives in a place, as distinguished from a visitor or 
transient .... " In the case of In Re Fore, 168 Ohio St. 363, 371, 155 N.E.2d 194, 199 
(1958), the court found the word "resident," as used in a statute authorizing a 
resident to be appointed a guardian, was to be interpreted according to its ordinary 
meaning as, "indicating simply a place of dwelling within the state." A similar 
definition was set forth in Jackman v. Jackman, 110 Ohio App. 199, 201, 160 
N.E.2d 387, 389-90 (Hamilton County 1959), where the court stated that the term 
"resident," as used in its popular sense, means, "one who has his place of abode" 
within a particular place. Accord Frar.klin v. Franklin, 5 Ohio App. 3d 74, 449 
N.E.2d 457 (Mahoning County 1981). Thus, giving the word "resident" its common 
meaning, anyone who lives in a county, i.e., has his place of abode or dwells within 
a county, qualifies as a resident of the county or a county reuident, for purposes of 
R.C. 5126.05(B) and (C). 

You question whether the legislature's definition of the terms "residence" 
and "legal residence" in R.C. 5123.01 also applies to the term "residents," as used in 

2 R.C. 5123.18 empowers the Director of Mental Retardation and 
Developmental Disabilities, in part, to: 

(A)(l) Notwithstanding [R.C. Chapter 340 and R.C. 5119.61, 
5119.62, 5123.02, 5123.17, 5126.08, and 5126.12] ... enter into a 
written contract with a private organization, a nonprofit 
corporation, or a local public agency for the provision of services 
at a reasonable cost, including residence, supervision, and 
habilitation services, for any mentally retarded person residing in 
a state-operated facility, or eligible for admission to such a 
state-operated facility, or for any developmentally disabled 
person, who is placed by the director in a facility operated by 
such an organization, corporation, or agency, or for the 
reasonable costs of beginning the operation of such a facility 
during a period not to exceed ninety days. 

March 1990 
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a different chapter of the Revised Code, specifically R.C. Chapter 5126. R.C. 
5123.01, however, states in pertinent part: 

As used in this chapter: 

(0) "Residence" and "legal residence" have the same meaning as 
"legal settlement," which is acquired by residing in Ohio for a period of 
one year without receiving general assistance or assistance from a 
private agency which maintains records of assistance given. A person 
having a legal settlement in the state shall be considered as having 
legal settlement in the assistance area in which he resides .... For the 
purpose of determining the legal settlement of a person who is living 
in a public or private institution or in a home subject to licensing by 
the department of human services, the department of mental health, or 
the department of mental retardation and developmental disabilities, 
the residence of such person shall be considered as though he were 
residing in the county in which he was living prior to his entrance into 
such institution or home. (Emphasis added.) 

In response to your concern, I note that the introductory phrase of R.C. 5123.01 
expressly limits the meaning of those definitions to the provisions of R.C. Chapter 
5123. Further, in division (P) of R.C. 5123.01, the word "resident," as used in R.C. 
Chapter 5123, is separately defined as meaning, "a person admitted either 
voluntarily or involuntarily to an institution or other facility pursuant to [R.C. 
2945.40] or this chapter who is under observation or receiving habilitation and care 
in an institution;" no mention is made of the term "legal settlement" as in R.C. 
5123.01(0). Certainly, if any definition set forth in R.C. 5123.01 were intended to 
be read into the meaning of the word "resident," as used in R.C. Chapter 5126, the 
definition of the word "resident" in R.C. 5123.0l(P), rather than the meaning of the 
related word "residence," would apply. In aJdition, had the legislature intended the 
limitations upon the meaning of "residence," established by R.C. 5123.01(0), to apply 
to the meaning of the term "residents," as used in R.C. 5126.05, it could easily have 
included such meaning within R.C. 5126.01, the definitional section provided 
expressly for terms having a specific meaning as used in R.C. Chapter 5126. See 
Lake Shore Electric Ry. Co. v. Public Utilities Commission, 115 Ohio St. 311, 319, 
154 N.E. 239, 242 (1926) (had the legislature intended a term to have a certain 
meaning, "it would not have been difficult to find language which would express that 
purpose," having used such language in other connections). Thus, I must conclude 
that the definition of "residency," set forth in R.C. 5123.01(0), has no application to 
the meaning of the word "residents," as used in R.C. 5126.05. 

Further support for this conclusion is found by comparing the language of 
R.C. 5123.01(0) with that of R.C. 5126.05(B) and (C), where the legislature has 
expressly included within the group of people entitled to a county MR/DD board's 
services not only residents, but also "former residents of the county presently 
residing in state insti tut ions or placed under purchase of service agreements 
according to [R.C. 5123.18)." In R.C. 5123.01(0), the legislature described the term 
"residence" as having the same meaning as "lega1 settlement" which includes the 
county in which a person lived prior to entrance into certain institutions or homes. 
In describing the persons to whom a county MR/DD board owes a duty to provide 
services under R.C. 5126.05, however, the legislature expressly included, among 
others, former residents of the county presently residing in state institutions. Had 
the legislature intended the meaning of "residence," as defined in R.C. 5123.01(0), to 
apply to the persons entitled to services under R.C. 5126.05, it would not have been 
necessary to include expressly within R.C. 5126.05 the phrase "former county 
residents currently residing in state institutions," since such persons would be 
included under the definition in R.C. 5123.01(0). See generally Metropolitan 
Securities Co. v. Warren State Bank, 117 Ohio St. 69, 76, 158 N.E. 81, 83 (1927) 
(the legislature, "[h]aving used certain language in the one instance and wholly 
different language in the other, it will rather be presumed that different results 
were intended"). 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that, 
persons who dwell within a county, as distinguished from mere visitors or transients, 
are "county residents" or "residents of the county" for purposes of R.C. 5126.05. 




