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OPINION NO. 90-051 
Syllabus: 

1. 	 Pursuant to R.C. 307.88(B), the board of county commissioners, 
by unanimous vote of the entire board, may permit a contracting 
authority to exempt a bid on a contract for a portion of the work 
in the construction of a public improvement from the 
requirement of a performance bond if the estimated cost of the 
contract is in excess of $10,000 but less than $25,000. 

2. 	 Pursuant to R.C. 307.88, a performance bond is not required on a 
contract pursuant to R.C. 307.86 to 307.92 for the construction, 
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demolition, alteration, repair or reconstruction of an 
:mprovement where the amount of the bid is less than $10,000. 

To: Wllllam R. Swigart, Fulton County Prosecuting Attorney, Wauseon, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, July 13, 1990 

You have requested my opinion on the following questions: 1 

1. 	 May a board of county commissioners, pursuant to R.C. 
307.88(8), exempt a bid on a contract for a portion of the work in 
the construction of a pt:blic improvement project from the 
requirement of a performance bond if the estimated cost of the 
contract is in excess of $10,000 but less than $25,000? 

2. 	 Is a performance bond on a contract pursuant to R.C. 307.86 to 
307.92 for the construction, demolition, alteration, repair or 
reconstruction of a public improvement required where the 
amount of the bid is less than $10,000? 

As a preliminary matter, I note that you have indicated that by use of the 
term "performance bond" you mean a bond which indemnifies the county or other 
contracting authority2 against damage occasioned by the contractor's failure to 
fully perform a contract according to its terms and which guarantees the payment of 
subcontractors, materialmen, and laborers for labor performed or material furnished 
in pursuance of the contract. For purposes of this opinion, therefore, the term 
"performance bond" will refer to this type of bond. 

In order to answer your questions, I must first examine R.C. 153.54, which 
concerns bids for public improvement contracts. In general, R.C. Chapter 153 sets 
forth the various procedural requirements which govern the award of contracts for 
the construction, reconstruction, alteration, and repair of state and county 
buildings and various other public improvements. 1987 Op. Att'y Gen. No. 87-079. 
With respect to your question in particular, R.C. 153.54 requires, inter alia, that 
"[e]ach person bidding for a contract with the state or any political subdivision, 
district, institution, or other agency thereof, excluding therefrom the department of 
transportation, for the construction, demolition, alteration, repair, or reconstruction 
of any public improvement is required to file with his bid a bid guaranty.... " R.C. 
153.54(A). The bid guaranty may be filed in either of two forms. It may take the 
form of a bond in accordance with division (B) of R.C. 153.54 for the full amount of 
the bid. Division (B) requires that such bond be conditioned to provide that, if the 
bid is accepted, the bidder will enter into a proper contract in accordance with the 
bid and project specifications and, further, that such bond be conditioned to 
indemnify the state, political subdivision, district, institutiun, or agency against all 
damage occasioned by the bidder's failure "to perform the contract according to its 
provisions and in accordance with the plans, details, specifications, and bills of 
material therefor and to pay all lawful claims of subcontractors, materialmen, and 
laborers for labor performed or material furnished in carrying forward, performing, 
or completing the contract .... " R.C. 153.54(8)(2). 

The alternative form of bid guaranty is a certified check, cashier's check, or 
letter of credit (pursuant to R.C. Chapter 1305) in an amount equal to ten per cent 
of the bid and in accordance with division (C) of R.C. 153.54. R.C. 153.54(A)(2). 
R.C. 	153.54(C) requires that the certified check, cashier's check or letter of credit 

With your concurrence, I have reworded your questions for ease of 
analysis. 

2 "Contracting authority" is defined, for purposes of R.C. 307.86 to 
307.91, as "any board, department, commission, authority, trustee, official, 
administrator, agent, or individual which has authority to contract for or on 
behalf of the county or any agency, department, authority, commission, 
office or board thereof." R.C. 307.92. 
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"shall be conditioned to provide that if the bid is accepted, the bidder will, after the 
awarding or the recommendation for the award of the contract. .. enter into a proper 
contract in accordance with the bid, plans, details, specifications, and bills of 
material." Division (C) also provides that if the bidder enters into the contract, he 
shall at that time file, in the amount of the contract, a bond which indemnifies the 
governmental entity with respect to full performance of the contract and guarantees 
payment of all lawful claims in the same manner as the bond required by R.C. 
153.54(B). Thus, the bond required by 153.54(C) is a performance bond, and the bond 
required by R.C. 153.54(B) is also, inter alia, a performance bond. 

While R.C. 153.54 is concerned with all bids for contracts for public 
improvements (except contracts of the department of transportation), R.C. 307.88 
only applies to bids submitted pursuant to sections 307.86 to 307.92 of the Revised 
Code. In general, R.C. 307.86 to 307.92 regulate purchases, leases and other 
contracts exceeding ten thousand dollars that are made by a county or any person or 
entity "which has the authority to contract for or on behalf of the county or any 
agency, department, authority, commission, office or board thereof." R.C. 307.92 
(defining "contracting authority" with respect to a county). R.C. 307.88 sets forth 
the requirements of bids submitted pursuant to sections 307.86 to 307.92 of the 
RP.vised Code: 

(A) Bids submitted pursuant to sections 307.86 to 307.92 of the 
Revised Code shall be in a form prescribed by the contracting 
authority and filed in a sealed envelope at the time and place 
mentioned in the advertisemrnt. The bids received shall be opened and 
tabulated at the time stated in the notice. Each bid shall contain the 
full name of each person submitting the bid. Except as otherwise 
provided in division (B) of this section, if the bid is in excess of ten 
thousand dollars and for a contract for the construction, demolition, 
alteration, repair, or reconstruction of an improvement, it shall meet 
the requirements of section 153.54 of the Revised Code. If the bid is 
in excess of ten thousand dollars and for any other contract authorized 
by sections 307.86 to 307.92 of the Revised Code, it shall be 
accompanied by a bond or certified check, cashier's check, or money 
order on a solvent bank or savings and loan association in a reasonable 
amount stated in the advertisement but not to exceed five per cent of 
the bid, conditioned that he shall, if his bid is accepted, execute a 
contract in conformity to the invitation and his bid. 

(B) The board of county commissioners may, by a unanimous vote 
of the entire board, permit a contracting authority to exempt a bid 
from any or all of the requirements of section 153.54 of the Revised 
Code if the estimated cost is less than twenty-five thousand dollars. If 
the board exempts a bid from any but not all of these requirements, 
the bid notice published in the newspaper pursuant to section 307.87 of 
the Revised Code shall state the specific bid guaranty requirements 
that apply. If the boarrJ exempts a bid from all requirements of section 
153.54 of the Revised Code, the notice shall state that none of the 
requirements of that section apply. 

Thus, a bid in excess of ten thousand dollars and for a contract for the construction, 
demolition, alteration, repair, or reconstruction of an improvement must meet the 
requirements of R.C. 153.54 unless the provisions of division (B) are applicable. 
Division (B) permits the board of county commissioners to allow a contracting 
authority to exempt a bid from any or all of the requirements of R.C.153.54 if the 
estimated cost of the contract is less than twenty-five thousand dollars. 

As discussed previously, a performance bond is among the requirements of 
R.C. 153.54. R.C. 153.54(B) and (C). R.C. 307.88(B) permits the board of county 
commissioners, by unanimous vote of the entire board, to allow a contracting 
authority3 to exempt a bid in excess of ten thousand dollars for the construction, 

3 Pur:;uant to R.C. 307.92, the board of county commissioners :nay itself 
be the "contracting authority." 

http:R.C.153.54
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demolition, alteration, repair or reconstruction of an improvement from any or all of 
the requirements of R.C. 153.54 if the estimated cost of the contract is less than 
twenty-five thousand dollars. Thus, I conclude that the board of county 
commissioners may permit a contracting authority to exempt a bid in excess of ten 
thousand dollars for the construction, demolition, alteration, repair or reconstruction 
of an improvement from the requirement of a performance bond if the estimated 
cost of the contract is less than twenty-five thousand dollars. 

Your second question asks whether a performance bond on a contract 
pursuant to R.C. 307.86 to 307.92 for the construction, demolition, alteration, repair 
or reconstruction of a public improvement is required where the amount of the bid is 
less than ten thousand dollars. As I noted above, R.C. 307.88, which regulates bids 
submit~ed pursuant to R.C. 307.86 to 307.92, requires that a bid in excess of ten 
thousand dollars for a contract for the construction, demolition, alteration, repair or 
reconstruction of an improvement must meet the requirements of R.C. 153.54, which 
requirements include a performance bond, unless the exception contained in division 
(BJ of R.C. 307.38 is applicable. However, R.C. 307.83 does not contain a similar 
requirement for such bids which arc less than ten thousand dollars. The general rule 
of statutory construction known as expressio 1111ius est exclmio alterius holds that 
the naming of a specific class implies the exclusion of those not named. Crafrsmcm 
Type Inc. v. Lindley, 6 Ohio St. 3d 82, 451 N.E.2d 768 (1983); Kruger v. Bu11•crs, 3 
Ohio St. 2d 76, 209 N.E.2d 209 (1965). Application of such rule to ICC. 307.8f leads 
to the conclusion that only bids submitted pursuant to R.C. 307.86 to 307.92 which 
are in excess of ten thousand dollars and for the construction, demolition, alteration. 
repair or reconstruction of any public improvement must meet the requirements of 
R.C. 153.54; such bids which arc ten thousand dollars or less need not meet the 
requirements of R.C. 153.54. 

R.C. 153.54 itself, however, contains language which is broad enough to 
include any bid, regardless of the amount, for a contract with any political 
subdivision for the construction, demolition, alteration. repair or reconstruction of 
any public improvement. Thus, an apparent conflict exists between R.C. 307.88 and 
R.C. 153.54. 

In order to determine the intention of the legislature with respect to these 
statutes and to resolve the conflict between them, it is useful to examine their 
legislative histories. R.C. 153.54 was enacted by Amended Senate Bill 157, 
1979-1980 Ohio Laws, Part I, 414 (eff. August I, 1980). The purpose of Am. S.B. 157 
was, in part, "to establish uniformity in the bid guaranties for all public improvement 
projects except those of the Department of Transportation." (Preamble to Am. S.B. 
157). As enacted by Am. S.B. 157, the requirements of R.C. 153.54 apply to "[e]ach 
person bidding for a contract with the stale or any political subdivision ... excluding 
the.-errom the department of transportation, fur the construction, demulition, 
alteration, repair, or reconstruction of any public improvement .... " R.C. 153.54(A). 

In addition to the enactment of R.C. 153.54, Am. S.B. 157 amended several 
statutes that regulate competitive bidding, including R.C. 307.88 and 307.89. Prior 
to its amendment, R.C. 307.83 provided as follows: 

Bids submitted pursuant to sections 307.86 to 307.92, inclusive, 
of the Revised Code shall be in a form prescribed by the contracting 
authority and filed in a sealed envelope at the time and place 
mentioned in the advertisement. The bids received shall be opened and 
tabulated at the time stated in the not,ce. Each bid shall contain the 
full name of each person or company submitting the bid. If the bid is 
in excess of six thousand dollars4 it shall be accompanied by a bond 
or certified check 011 a solvent bank in a reasonable amount stated in 
the advertisement but not tu exceed five per cent or the bid, 
conditioned that he shall, if his bid is accepted, execute a contract in 
conformity to the invitation and his bid. 

4 The six thousand clollar limit was amended to ten thousand dollars in 
I987. 1 9 3 7 - I q 3 S Oh iu Laws. !' ;1 rt II. 2 0 ·l 2 (, \ n 1. H. [3. 59. e f'I'. Ck t . I . I CJ 87). 
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1967-1968 Ohio Laws, Part II, 2623 (H.B. 428, eff. December 9, 1967). This version 
of R.C. 307.88, thus, required a bond to guarantee the execution of a contract upon 
the acceptance of a bid, but did not require a performance bond. However, _prior to 
its amendment by Am. S.B. 157, R.C. 307.89 required a performance bonds for all 
contracts for the construction, erection, alteration or repair of public 
irnprovem mts. Thus, Am. S.B. 157 removed from R.C. 307.89 the provision for a 
performance bond for such contracts and amended R.C. 307.88 to provide that bids 
in excess of six thousand (now ten thousand) dollars fo, such contracts must meet the 
requirements of R.C. 153.54. Since one of the requirements of R.C. 153.54 is a 
performance bond, the effect of Arn. S.B. 157 was to require a performance bond 
when a bid submitted pursuant to R.C. 307.86 to 307.92 exceeded six thousand (now 
ten thousand) dollars. 

Arn. S.B. 157, therefore, enacted a general law, R.C. 153.54, to provide 
uniformity with respect to bid guaranties for public improvement contracts, except 
those of the Department of Transportation. Additionally, Am. S.B. 157 amended, 
inter alia, R.C. 307.88 and R.C. 307.89, which sections specifically provide for 
bids submitted pursuant to R.C. 307.86 to 307.92. Although R.C. 153.54 was enacted 
and R.C. 307.88 was amended by the same bill, R.C. 307.88 and R.C. 153.54 are 
irreconcilable to the extent that R.C. 307.88 excepts from the requirements of R.C. 
153.54 bids less than ten thousand dollars which are submitted pursuant to R.C. 
307.86 to 307.92 for contracts for the construction, demolition, alteration, repair 
and reconstruction of improvements. R.C. 153.54, however, includes such bids 
within its operation. R.C. 307.88 is a special provision as it is limited to bids 
submitted pursuant to R.C. 307.86 to 307.92. Since R.C. 153.54 and the amendments 
to R.C. 307.88 were enacted concurrently, the special provisions of R.C. 307.88 must 
prevail over the general provisions of R.C. 153.54 to the extent that they conflict. 
R.C. 1.51; State ex rel. Myers v. Clziaramonte, 46 Ohio St. 2d 230, 348 N.E.2d 323 
(1976). Therefore, a bid submitted pursuant to R.C. 307.86 to 307.92 that is less 
than ten thousand dollars and for a contract for the construction, demolition, 
alteration, repair or reconstruction of an improvement need not meet the 
requirements of R.C. 153.54 and, thus, no performance bond is required for a 
contract awarded pursuant to such a bid. This finding is compelled, moreover, by the 
fact that the General Assembly made specific changes to the language of R.C. 
307.88 when it enacted Am. S.B. 157. Had the legislature intended to amend R.C. 
307.88 to require that bids of less than ten thousand dollars meet the requirements 
of R.C. 153.54, such amendment could have been enacted. 

Accordingly, it is my opinion, and you are hereby advised that: 

1. 	 Pursuant to R.C. 307.88(8), the board of county commissioners, 
by unanimous vote of the entire ~oard, may permit a contracting 
authority to exempt a bid on a contract for a portion of the work 
in the construction of a public improvement from the 
requirement of a performance bond if the estimated cost of thr. 
contract is in excess of $10,000 but less than $25,000. 

2. 	 Pursuant to R. C. 307 .88, a performance bond is not required on a 
contract pursuant to R.C. 307.86 to 307.92 for the construction, 
demolition, alteration, repair or reconstruction of an 
improvement where the amount of the bid is less than $10,000. 

5 The bond required by R.C. 307.89 prior to its amendment was the bond 
set forth in R.C. 153.57, which was substantially the same as its present 
form. See 1917 Ohio Laws 643 (S.B. 39, approved Mar. 30, 1917) (as G.C. 
2365-4, subsequently recodified as R.C. 153.57, 1953-1954 Ohio Laws 7 (Am. 
H.B. 1, eff. Oct. 1, 1953)). 




