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ATTORNEY GENERAL 

SCHOOL DISTRICT-METHOD TO DETERMINE IF UNDER 
EIGHT HUNDRED PUPILS-SCHOOL ENROLLMENT-CUR­
RENT YEAR-CONTRACTS FOR TEACHERS FOR ENSUING 
YEAR-SECTION 769<>-2 NOW 4842-8 G. C. 

SYLLABUS: 

The measure to be used for determining whether or not a school district is 
under eight hundred pupils, as the expression is used in the proviso or exception 
relating to contract systems in districts of under eight hundred pupils as contained 
in Section 7690-2 (now Section 4842'-8, General Code), should be school enrollment 
for the current year wherein contracts for teachers are made for the ensuing year. 
1941 Opinions of the Attorney General, No. 4204, p. 749, approved and followed. 

Columbus, Ohio, July 21, 1949 

Hon. Clyde Hissong, Superintendent of Public Instruction 
Columbus, Ohio 

Dear. Sir: 

Your request for my opinion is as follows : 

"A question has been submitted to our Department, and I 
believe we need some advice from your office before giving final 
answer. 
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"I am certain that you are aware of the fact that Sections 
4842-7 and 4842-8 of the General Code, specify two types of 
teachers' contracts for new and beginning teachers. The one type 
of contract is for districts of over 800 pupils. The question arises 
as to when a district is considered to be over 800 pupils and when 
it is under 8oo pupils. 

"A specific case is that of Cadiz Exempted Village School 
District. According to data submitted, the number of resident 
pupils within the Cadiz School District is less than 8oo. However, 
Cadiz reports approximately 65 pupils on a tuition basis from 
other neighboring districts. When these tuition students are 
counted, the total enrollment of pupils in the Cadiz School System 
is more than 8oo. However, if only the number of pupils living 
within the territorial boundaries of the school district is con­
sidered, it is less than 8oo. Which type of contract should govern 
the actions of the Cadiz Board of Education?" 

I believe the answer to your question involves a construction of the 

second proviso clause of Section 4842-8, General Code. That section reads 

as follows: 

"Teachers eligible for continuing service status in any school 
district shall be those teachers qualified as to certification who 
within the last five years have taught for at least three years in 
the district, and those teachers who, having attained continuing 
contract status elsewhere, have served two years in the district, 
but the board of education, upon the superintendent's recom­
mendations, may at the time of employment or at any time within 
such two-year period declare any of the latter teachers eligible. 

"Upon the recommendation of the superintendent of schools 
that a teacher eligible for continuing service status be re-employed, 
a continuing contract shall be entered into between a board of edu­
cation and such teacher unless the board by a three-fourths vote 
of its full membership rejects the superintendent's recommenda­
tion. However, the superintendent may recommend reemployment 
of such teacher, if continuing service status has not previously 
been attained elsewhere, under a limited contract for not to ex­
ceed two years, provided that written notice of the intention to 
make such recommendation has been given to the teacher with 
reasons therefor on or before the thirtieth day of April, but upon 
subsequent re-employment only a continuing contract may be 
entered into. 

"Provided, however, that on or before September I, 1941, 
a continuing contract shall be entered into by each board of educa­
tion with each teacher holding a professional, permanent or life 
certificate who, at the time of the passage of this act, is completing 
five or more consecutive years of employment by said board. 
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"A limited contract may be entered into by each board of 
education with each teacher who has not been in the employ of 
the board for at least three years and shall be entered into, regard­
less of length of previous employment, with each tea.cher employed 
by the board who holds a provisional or temporary certificate. 

"Any teacher employed under a limited contract shall at the 
expiration of such limited contract be deemed re-employed under 
the provisions of this act at the same salary plus any increment 
provided by the salary schedule unless the employing board shall 
give such teacher written notice on or before the thirty-first day 
of March of its intention not to re-employ him. Such teacher shall 
be presumed to have accepted such employment unless he shall 
notify the board of education in writing to the contrary on or be­
fore the first day of June, and a contract for the succeeding school 
year shall be executed accordingly. Provided, however, that in 
school districts of under eight hundred pupils the following con­
tract system shall control: 

"a. Beginning teachers, who have not previously been em­
ployed as a teacher in any school, shall be hired for one year. 

"b. New teachers, who have had at least one year's ex­
perience as teachers in other schools, shall be employed for a 
period of time commensurate with their past experience at the 
discretion of the hiring board of education, provided that no such 
contract shall be for more than five years. 

"c. Upon re-employment after the termination of the first 
contract, the new contract shall be for not less than two years 
nor more than five years provided that the teacher's educational 
qualifications have been fulfilled and the teacher's work has been 
satisfactory. 

"d. Upon re-employment after the termination of the second 
contract, the teacher's contract shall be for five years and subse­
quent renewal thereof shall be for five-year periods, or the board 
of education may at any time grant a continuing contract." 

(Emphasis added.) 

In the case of State ex rel. Bishop v. Board of Education of Mt. 

Orab Village School District, 139 0. S. 427, the court in the fifth branch 

of the syllabus held: 

"The second proviso of Section 7690-2, General Code, re­
lating to a contract system in school districts of less than eight 
hundred pupils, has reference to beginning teachers, new teachers 
and to their re-employment, and is without application to a cer­
tificated teacher completing five or more consecutive years of em­
ployment in such a school district." 
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The question remains, however, as to what is meant by the phrase, 

"less than 800 pupils." Does it mean less than Soo resident pupils in the 

school district or does it mean less than 800 pupils, considering the total 

enrollment? 

In 1941, the then Attorney General in Opinion No. 4204, at page 749, 

said in the fourth branch of the syllabus: 

"The measure to be used for determining whether or not a 
school district is under eight hundred pupils, as the expression is 
used in the proviso or exception relating to contract systems in 
districts of under eight hundred pupils as contained in Section 
7690-2 ( now Seotion 4842-8), should be school enrollment for 
the current year wherein contracts for teachers are made for the 
ensuing year." (Parenthetical matter and emphasis mine.) 

The reasons for the above conclusion are set out at pages 757 to 759 

of the 1941 Opinion and read as follows: 

"The legislative intent, which of course., controls in the inter­
pretation of statutory enactments, as to what is meant by 'school 
districts of under eight hundred pupils' as the expression is used 
in the above proviso or exception is somewhat obscure, to say the 
least. There is nothing in the statute itself to indicate in any way 
what is determinative of whether or not a district is under eight 
hundred pupils, nor are there any related statutes that are at all 
helpful as there exists nowhere in the statutory law of Ohio any 
classification of school districts on the basis of number of pupils 
unless the provision with respect to the distribution of the state 
public school fund on the basis of average daily attendance may 
be regarded as a classification of school districts on the basis of 
number of pupils. It apparently was the purpose of the Legis­
lature to provide differently for a 'contract system' in the smaller 
districts than the system provided for school districts generally 
in the Aot exclusive of the exception. Just why the dividing line 
was made 'districts having under eight hundred pupils' is im­
material. It is clear that it was so made and that the classification 
relates to local districts and not county districts as local boards 
of education hire the teachers and not the county boards of educa­
tion. That fact however, affords no guide whatever as to the man­
ner of determining when a district is under eight hundred pupils. 
In the only instances where number of pupils in a school district 
is looked to for any purpose, the number is determined by school 
enumeration, school enrollment or average daily attendance. By 
consideration of the times and manner of making such determina­
tions we may by a process of elimination arrive at the most prob­
able intent of the Legislature as to the meaning of the expression, 
'districts of under eight hundred pupils.' 
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"Enumeration of the school youths in a district as made by 
virtue of Section 7794, General Code, is made annually during 
the four weeks ending on the fourth Saturday of May of each 
year, and consists generally of the tabulation of all resident youths 
in the district between the ages of five and eighteen years, whether 
they attend public or private schools. Section 7681, General Code, 
provides that the schools of each district shall be free to all youth 
in the district between six and ,twenty-one years of age who are 
children, wards or apprentices of actual residents of the district. 
In some districts kindergartens are maintained where children who 
are under six years of age attend the classes. vVhether or not such 
schools are maintained, and the age limits for attendance therein 
are matters of local regulation. It would not seem to be reasonable 
to suppose that the Legislature had in mind 'enumeration' when 
it provided the contract system for districts of under eight hundred 
pupils as the result of an enumeration of school youths does not 
reflect the number of public school pupils actually in the district. 

"Moreover, teachers are usually employed sometime before 
the fourth Saturday in May, the time fixed for the completion of 
the enumeration, although as a matter of fact an enumeration is 
not completed in many districts until considerably later. It is 
oftentimes advisable to employ teachers earlier than that date. 
They may be employed for the ensuing school year as early as 
February of a calendar year. See Section 7691, General Code. 

"It would not seem consistent with a reasonable legislative 
intent to think that the Legislature meant the enumeration of 
school youths to be the criterion by which it should be determined 
whether or not a school district was under eight hundred pupils, 
and thus have its contract system controlled by the exception 
above mentioned. 

"For a somewhat similar reason 'average daily attendance' 
may be eliminated as 'average daily attendance' can not be deter­
mined until school sessions for a year are ended. Usually, this is 
the latter part of May and sometimes the early part of June. The 
Legislature should not be charged with having intended that the 
determination of whether or not a district is under eight hundred 
pupils and thus have the manner of employment of its teachers 
postponed until so late a date as it is not consistent with efficient 
and proper school administration in many instances at least, to 
wait until so late a date to employ teachers for the following school 
year. 

"This leaves 'enrollment' which I believe is the proper meas­
ure to be applied to determine whether or not a school district is 
under eight hundred pupils. Of course, there is nc way of deter­
mining enrollment for an ensuing school year for which teachers 
are to be employed. The current enrollment for the year within 
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which the teachers are employed for the ensuing school year 
should control." 

The only other authority I have been able to find is a Pennsylvania 

decision, 127 A. L. R. 1320, wherein a similar situation was under con­
sideration and it was held: 

"The provision of the Teachers' Tenure Act of Pennsylvania 
for termination of a teacher's tenure contract upon a natural de­
crease in the number of students refers generally to enrollment in 
a course, school, or school district; and when there is a decrease 
of students in a course due to establishment of another depart­
ment, such a decrease is one due to natural causes, * * *" Jones 
v. Holes (1939) 334 Pa. 538, 6 A (2d) 102. 

The view that enrollment should serve as the guide and not the num­

ber of resident pupils is in my opinion the better view. It would seem that 

the teacher's position should be considered. Many illustrations could he 

cited where discrimination might result if school residence was the cri­

terion. Thus, for example, let us assume a school district of 801 resident 

pupils with a total enrollment of 8o1 pupils and another school district of 

799 resident pupils with a total enrollment of 1,000 pupils. A beginning 

teacher in the former instance would have an advantage under the con­

tract system over a beginning teacher in the latter example, using residence 

rather than enrollment as a guide, yet the teacher in the latter example 

would be undertaking more responsibility and more work than the former. 

For these reasons, it is my opinion that the measure to be used for 

determining whether or not a school district is under eight hundred pupils, 

as the expression is used in the proviso or exception relating to the con­

tract system in districts of under eight hundred pupils as contained in 

Section 4842-8 General Code, should be school enrollment for the current 

year wherein contracts for teachers are made for the ensuing year. I :ip­

prove and follow the opinion of the Attorney General for 1941. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




