
 

  

 

 

 

 

 
 

        
 

 

 

August 19, 2019 

The Honorable Scott A. Haselman  
Fulton County Prosecuting Attorney 
152 S. Fulton Street, Suite 240 
Wauseon, Ohio 43567 

SYLLABUS: 	 2019-030 

1.	 Under R.C. 517.11, a board of township trustees may, by majority vote, 
purchase a columbarium for any cemetery under the jurisdiction of the 
township. (1969 Op. Att’y Gen. No. 69-101, overruled, on the basis of 
legislative amendment.) 

2.	 Under R.C. 505.262, a board of township trustees may contract for the 
construction of a columbarium for a cemetery under the jurisdiction of the 
township, but only by the unanimous vote of the board.  
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August 19, 2019 

OPINION NO. 2019-030 

The Honorable Scott A. Haselman  
Fulton County Prosecuting Attorney 
152 S. Fulton Street, Suite 240 
Wauseon, Ohio 43567 

Dear Prosecutor Haselman: 

You have requested an opinion regarding the authority of a board of township trustees to 
purchase or construct a columbarium in a township cemetery that is currently in use.1  You ask 
whether the board may proceed with such purchase or construction by a majority vote of the 
board’s membership, rather than by a unanimous vote.  Your question arises in the context of 
three statutes, each of which could be interpreted as providing a board of township trustees 
varying degrees of authority in the purchase or construction of a columbarium, and establishing 
the level of support required from the membership of the board of township trustees.  In 
evaluating the authority of the board in this situation, you ask us to reconsider language in a 
previous opinion, 1969 Op. Att’y Gen. No. 69-101. 

Statutory Scheme: R.C. 517.08; R.C. 517.11; and R.C. 505.262 

Three statutes provide boards of township trustees with varying degrees of authority to 
purchase, construct, maintain, or improve columbaria.  The first statute, R.C. 517.08, authorizes 
a board of trustees to use proceeds from the sale of cemetery lots to maintain or to improve 
entombments, including columbaria, and provides as follows:  

The proceeds arising from the sale of cemetery lots under section 517.07 
of the Revised Code shall be used in maintaining, improving, beautifying, and 
embellishing such grounds, and for maintaining and improving entombments, 

1   A columbarium is “a vault with niches for urns containing the ashes of cremated bodies.” 
Webster’s New World College Dictionary 296 (5th ed. 2014); see also R.C. 1721.21(A)(1)(c), 
(A)(6). 
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 Your question first requires us to examine the application of the second statute above, 
R.C. 517.11. In 1969 Op. Att’y Gen. No. 69-101, the Attorney General concluded that R.C. 
517.11 “refers to cemeteries which are no longer being used.” 1969 Op. Att’y Gen. No. 69-101, 
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including mausoleums, columbariums, and other interment rights[.]  (Emphasis 
added.) 

The second statute, R.C. 517.11, authorizes a board of township trustees to purchase, 
maintain, and improve columbaria, and levy taxes to cover the costs of such purchase, 
maintenance, or improvement. The statute provides as follows: 

The board of township trustees shall provide for the protection and 
preservation of cemeteries under its jurisdiction, and shall prohibit interments 
therein when new grounds have been procured for township cemeteries or burial 
grounds. Where such old cemeteries are in or near village plats, and the public 
health is liable to be injured by further interments therein, the board shall institute 
suits to recover possession thereof, remove trespassers therefrom, and may 
recover damages for injuries thereto or any part thereof, or to any fence or hedge 
enclosing them, or to any tomb or monument therein. 

The board may enclose cemeteries under its jurisdiction with a substantial 
fence or hedge, and shall keep any such fence or hedge in good repair.  It may re-
erect any fallen tombstones, regardless of the cause of the falling, in such 
cemeteries.  The board, as it considers necessary, may purchase, maintain, and 
improve entombments, including mausoleums, columbariums, and other interment 
rights.  The board may levy a tax to meet any costs incurred for these purposes, 
not to exceed one-half mill in any one year, upon all the taxable property of the 
township. (Emphasis added.) 

Finally, R.C. 505.262 is a general statute that provides a board of township trustees the 
authority to contract for the construction of buildings, by unanimous vote of the board.  It 
provides, in part, as follows:  

(A) Notwithstanding division (D) of section 505.37 of the Revised Code or 
any other statute of this state, the board of township trustees of any township, by 
unanimous vote, may adopt a resolution allowing the township to contract for the 
purchase of equipment, buildings, and sites, or for the construction of buildings, for 
any lawful township purpose. 

R.C. 505.262(A) (emphasis added).  Of the three statutes above, you ask which, if any, may be 
used as authority for a board of township trustees to purchase or construct, by majority vote, a 
columbarium for a township cemetery currently in use. 

1969 Op. Att’y Gen. No. 69-101 
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at 2-207 (emphasis added). Under the current version of R.C. 517.11, a township has authority 
to purchase a columbarium.  If R.C. 517.11 were limited to cemeteries no longer in use, as the 
1969 opinion advises, then a board of township trustees would have the authority to purchase a 
columbarium for a cemetery no longer in use, but the board would lack the authority to purchase 
a columbarium for a cemetery still in use. This questionable result was not likely the intent of 
the General Assembly.  See State ex rel. Brecksville Educ. Ass’n, OE/NEA v. State Emp. 
Relations Bd., 74 Ohio St. 3d 665, 671, 660 N.E.2d 1199 (1996) (“[i]n construing the statutes of 
this state, we must presume that just and reasonable results are intended by the General 
Assembly”). 

In fact, the General Assembly amended R.C. 517.11 to avoid this very result.  Sub. H.B. 
413, 131st Gen. A., at 23 (eff. Sept. 28, 2016). The legislature deleted the word “such” in the 
first sentence of the second paragraph of R.C. 517.11, quoted in full above, which referred to 
“old cemeteries” in the first paragraph.  At the time the 1969 opinion was issued, R.C. 517.11 
provided that a board of township trustees may enclose “such [old] cemeteries with a substantial 
fence or hedge.” Id.  Now, R.C. 517.11 provides that a board of township trustees may enclose 
“cemeteries under its jurisdiction with a substantial fence or hedge,” clarifying that the statute 
applies to all cemeteries under a township’s jurisdiction, whether the cemeteries are currently in 
use or not. Id.  In light of this legislative enactment, we find it necessary to overrule 1969 Op. 
Att’y Gen. No. 69-101 to the extent the opinion stands for the proposition that R.C. 517.11 
applies only to cemeteries no longer in use.  Consequently, we conclude that R.C. 517.11 applies 
to all cemeteries under the jurisdiction of a township. 

Authority of Board of Township Trustees to Purchase or Construct Columbaria by 
Majority Vote 

A board of township trustees, as a creature of statute, may act only in accordance with 
authority expressly or implicitly granted by law.  2017 Op. Att’y Gen. No. 2017-007, at 2-53. 
The first statute above, R.C. 517.08, authorizes a board of township trustees to use proceeds from 
the sale of cemetery lots to maintain and to improve columbaria. “Maintain” is defined as “to 
keep in a certain condition or position, esp. of efficiency, good repair, etc.; preserve.” Webster’s 
New World College Dictionary 880 (5th ed. 2014). “Improve” is defined as “to raise to a better 
quality or condition; make better.” Id. at 732. Consequently, both words refer to actions done to 
something already in existence or under the care of a board of township trustees.  The statute 
does not authorize the purchase or construction of columbaria, even though the two other statutes 
detailed above contain the terms “purchase” and “construct.”  The General Assembly is 
presumed to have intended different results when it uses certain language in one statute and 
entirely different language in another statute. See Metro. Sec. Co. v. Warren State Bank, 117 
Ohio St. 69, 76, 158 N.E. 81 (1927); Lake Shore Elec. Ry. Co. v. P.U.C.O., 115 Ohio St. 311, 
319, 154 N.E. 239 (1926). Therefore, because R.C. 517.08 limits the authority of a board of 
township trustees to using cemetery lot proceeds to improve or maintain columbaria, a board 
cannot act under authority of R.C. 517.08 to purchase or construct columbaria.  
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The second statute, R.C. 517.11, authorizes a board of township trustees to “purchase” 
columbaria.  The General Assembly, in 2016, in addition to clarifying that R.C. 517.11 applies to 
all cemeteries under the jurisdiction of a township, also enacted express authority for boards of 
township trustees to purchase columbaria, by adding an additional sentence to the second 
paragraph of the statute: “The board, as it considers necessary, may purchase, maintain, and 
improve entombments, including mausoleums, columbariums, and other interment rights.” Sub. 
H.B. 413, 131st Gen. A., at 23 (eff. Sept. 28, 2016).  R.C. 517.11 does not require a board of 
township trustees to act by unanimous vote when purchasing a columbarium for use in a 
cemetery under the jurisdiction of the township.  See State ex rel. Saxon v. Keinzle, 4 Ohio St. 2d 
47, 48, 212 N.E.2d 604 (1965) (“[i]n the absence of a statute to the contrary, any action by a 
board requires that a quorum participate therein, and that a majority of the quorum concur”); 
2007 Op. Att’y Gen. No. 2007-002, at 2-20 n.10; 1929 Op. Att’y Gen. No. 892, Vol. II, p. 1390, 
at 1391 (“a majority of the board of township trustees may transact such business as does not 
expressly require unanimous vote”). Therefore, under R.C. 517.11, a board of township trustees 
may decide to purchase a columbarium, by majority vote, for use in any cemetery under the 
jurisdiction of the township. 

By contrast, the third statute, R.C. 505.262, does require a board of township trustees to 
act by unanimous vote when contracting for the construction of buildings.  As set forth above, 
that statute authorizes a board of township trustees, by unanimous vote, “to contract for the 
purchase of equipment, buildings, and sites, or for the construction of buildings, for any lawful 
township purpose.” R.C. 505.262(A) (emphasis added).  Therefore, under R.C. 505.262, when 
contracting for the construction of a columbarium, a board of township trustees must act by 
unanimous vote.  In this context, however, the bare “unanimous vote” requirement in R.C. 
505.262 means the absence of dissent, rather than an affirmative favorable vote from all 
members of the board of township trustees.  See 1985 Op. Att’y Gen. No. 85-010, at 2-38. 
Consequently, if a member of the three-member board of township trustees is absent or is 
recused from voting, for example, the other two members of the board may vote to contract for 
the construction of a columbarium, so long as those two members are in agreement. 

With respect to “purchasing,” R.C. 505.262 conflicts with the more specific R.C. 517.11. 
As noted above, R.C. 517.11 authorizes a board of township trustees to purchase a columbarium 
by majority vote.  R.C. 505.262 can reasonably be interpreted, however, as requiring a 
unanimous vote when a board of township trustees contracts to purchase a columbarium.  As 
such, the two statutes conflict. Under the Revised Code, the rule in reconciling conflicting 
statutes is as follows: 

If a general provision conflicts with a special or local provision, they shall 
be construed, if possible, so that effect is given to both.  If the conflict between 
the provisions is irreconcilable, the special or local provision prevails as an 
exception to the general provision, unless the general provision is the later 
adoption and the manifest intent is that the general provision prevail.  
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R.C. 1.51. Here, the amendments to R.C. 517.11 are special provisions that apply to 
entombments, such as mausoleums and columbaria, and were enacted later than the general 
provisions of R.C. 505.262 which apply to all township buildings.  There is no indication that the 
General Assembly intended the general R.C. 505.262 to prevail over the more specific R.C. 
517.11 with respect to purchasing columbaria.  Therefore, we conclude that, with respect to the 
purchase of columbaria, R.C. 517.11 provides the controlling authority, and a board of township 
trustees may purchase a columbarium by majority, rather than unanimous, assent. 

With respect to a board of township trustees contracting for the “construction” of 
columbaria, however, R.C. 505.262 controls.  “When the language of a statute is plain and 
unambiguous and conveys a clear and definite meaning, there is no need . . . to apply the rules of 
statutory interpretation.” Symmes Twp. Bd. of Trustees v. Smyth, 87 Ohio St. 3d 549, 553, 721 
N.E.2d 1057 (2000). The General Assembly made the policy decision to differentiate between 
procedural requirements that apply to a board of township trustee’s decision to purchase a 
columbarium and the decision to contract for the construction of a columbarium.  The General 
Assembly has not authorized a board of township trustees to “construct” a columbarium by 
majority vote, as that term does not appear in R.C. 517.11.  We cannot say that this distinction is 
an unreasonable one, and, consequently, we interpret the law as it is written.  Therefore, we 
conclude that a board of trustees may purchase a columbarium for any cemetery under its 
jurisdiction by majority vote pursuant to R.C. 517.11, but the board must act by unanimous vote 
when contracting for the construction of a columbarium under R.C. 505.262. 

Conclusions 

Based on the foregoing, it is our opinion, and you are hereby advised as follows:  

1.	 Under R.C. 517.11, a board of township trustees may, by majority vote, 
purchase a columbarium for any cemetery under the jurisdiction of the 
township. (1969 Op. Att’y Gen. No. 69-101, overruled, on the basis of 
legislative amendment.) 

2.	 Under R.C. 505.262, a board of township trustees may contract for the 
construction of a columbarium for a cemetery under the jurisdiction of the 
township, but only by the unanimous vote of the board.  

 Respectfully,

 DAVE YOST 
Ohio Attorney General 


