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OPINION NO. 89-059 

Syllabus: 

Pursuant to R.C. SOS.SO, a board of township trustees of a township, 
which has formed a township police district, may contract with a 
village whereby the township police district provides full police 
protection to the village. 

To: James A. Philomena, Mahoning County Prosecuting Al\.:,rney, Youngstown, 
Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attomey General, July 26, 1989 

I have before me your opinion request in which you ask whether a township, 
which has formed a township police district, may contract with a village to provide 
full police protection to the village. As stated in your letter: 

Although there are a number of statutory provisions regarding 
police protection for townships and municipal corporations, none of 
those provisions directly deal with the above issue. For instance, Ohio 
Revised Code Sections 505.431 and 737.041 permit townships and 
municipal corporations to provide police protection services to one 
another "without a contract," but are silent with regard to contracts 
for such services. In addition, Ohio Revised Code Sections 7(3)7.04 and 
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311.29 authorize municipal corporations to contract with other 
municipal corporations and with the county sheriff, respectively, for 
police protection, but are silent with. regard to the authority of 
municipal corporations to enter into such contracts with townships. 

You then ask whether either R.C. SOS.43 or R.C. SOS.SO provides the requisite 
authority for a township, which has formed a township police district, to contract 
with a village in order to provide full police protection to the village. 

Township police districts are created pursuant to R.C. SOS.48(A), which 
states in pertinent part: "The board of township trustees of any township may, by 
resolution adopted by two-thirds of the members of the board, create a township 
police district comprised of all or a portion of the unincorporated territory of the 
township as the resolution may specify." The role of the township trustees in the 
operation of the police district is set forth in R.C. 505.49 as follows: 

(A) The township trustees by a two-thirds vote of the board may 
adopt rules necessary for the operation of the township police district, 
including a determination of the qualifications of the chief of police, 
patrolmen, and others to serve as members of the district police force. 

The township trustees by a twe>-thirds vote of the board shall 
appoint a chief of police for the district, determine the number of 
patrolmen and other persoMel required by the district, and establish 
salary schedules and other conditions of employment for the employees 
of the township police district. The chief of police '>f the district shall 
serve at the pleasure of the township tn.lltees and shall appoint 
patrolmen and such other pensoMel as the district may require, subject 
to rules and limits as to qualification, salary ranges, and numbers of 
persoMel established by the township board of trustees. The township 
trustees may include in the township police district and under the 
direction and control of the chief of police, any constable appointed 
pursuant to [R.C. 509.01), or designate the chief of police or any 
patrolman appointed by him as a constable, as provided for in [R.C. 
509.01), for· the township police district. 

(B) Division (A) of this section does not apply to any township 
having a population of ten thousand or more persons residing within the 
township and outside of any municipal corporation, which has its own 
police department employing ten or more full-time paid employees, 
and which has a civil service commission establ!shed under [R.C. 
124.40(B)J. Such township shall comply with the procl!dures for the 
employment, promotion, and discharge of police persormel provided by 
[R.C. Chapt · - 124), except that the board of township trustees of the 
township ma) appoint the chief of police, and any person so appointed 
shall be in the unclassified service under [R.C. 124.ll] and shall serve 
at the pleasure of the board ..•• The board of towmhip trustees shall 
determine the number of personnel required and establish salary 
schedules and conditions of employment not in conflict with [R.C. 
Chapter 124)....This division does not apply to police constables 
appointed pursuant to [R.C. ~09.01). 

F\D'ther provisions in R.C. Chapter SOS-empower the board of township trustees to 
exercise various powers with respect to the filing and investigation of charges 
against police personnel. R.C. SOS.491-.495. In addition, R.C. SOS.SI expressly 
authorizes the board of township trustees to levy a tax "upon all of the taxable 
property in the township police district pursuant to [R.C. 5705.19 and 5705.25) to 
defray all or a portion of expenses of the district in providing police protection." 

With this general statutory scheme in mind, I will first address your question 
as to whether R.C SOS.43 authorizes a township, which has formed a township police 
district, to contract with a village Mthin the township and thereby provide police 
protection to the village. R.C. SOS.43 states in part: 

In order to obtain police protection, or to obtain :•dditional 
police protection in times of emergency, any township may ent..::r into a 
contract with one or more townships, municipal corporations, or county 
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sheriffs upon such terms a, are agreed to by them, for services of 
police departments or uae of police equipment, or the Interchange of 
the service or pollce departments or use of police equipment within the 
several territories of the contracting 1ubdlvi1iona, if the contract ls 
first authorized by respective boards of township trustees or other 
legislative bodies. (Emphasis added.) 

In the past, the provisions of R.C. 505.43 have been viewed as an alternative to the 
formation or a police district for the provision of police protection to a township. 
See, e.g., 1976 Op. Att'y Gen. No. 76-027. Whether a township, which has formed 
a police district, may enter into a contract punuant to R.C. 505.43, however, is a 
matter which I need not decide in answering your question, since the statute is 
clearly llmited to the situation where a township seeks to obtain some form of police 
protection, rather than where a township seeks only to provide police protection, as 
in the situation about which you ask. See generally Slingluff v. Weaver, 66 Ohio 
St. 621, 64 N.E. 574 (1902) (syllabus, paragraphs one and two) ("[t]he object of 
judicial investigation in the construction of a statute is to ascertain and give effect 
to the intent of the law-making body which enacted it.... [T)he intent of the 
law-makers is to be sought first of all in the language employed, and if the words be 
free from ambiguity and doubt, and express plainly, clearly and distinctly, the sense 
of the law-making body, there is no occasion to resort to other means of 
interpretation"). Based upon the plain language of R.C. 505.43, I must conclude that 
R.C. S05.43 does not authorize a township, which has formed a police district, to 
contract with a village for the purpose of providing full police protection to the 
village. 

As mentioned in your opinion request, R.C. 505.431 allows for the provision 
of police services by a township police district to a village, as follows: 

TM police department of OIIY township or township police 
district may provide police protection to Olly county, mwaicipal 
corporation, or township of this state or to a governmental entity of 
an adjoining state without a contract to provide police protection, 
upon the approval, by resolution, of the board of township trustees of 
the township in which the department is located and upon authorization 
by an officer or employee of the police department providing the 
police protection who ts designated by title of office or position, 
pursuant to the resolution of the board of township trustees, to give 
such authorization. (Emphasis added.) 

In authorizing a township police district to provide police protection to a municipal 
corporation, the legislature has expressly stated that such protection may be 
provided "without a contract to provide police protection" and is silent as to a police 
department's authority to provide such protection pursuant to contract. It is a 
fundamental rule of statutory construction that, in interpreting an ambiguous 
statutory provision, it is necessary "to give effect to the words used, not to delete 
words used or to insert words not used." Colunin&I-Suburban Coach Lines, Inc. v. 
Public Utilities Commission, 20 Ohio St. 2d 125, 127, 254 N.E.2d 8, 9 (1969). Had 
the legislatW'e intended to authorize a police department of a township police 
district to provide police 11rotection pursuant to contract, it could easily have so 
stated, having expressly provided the authority to contract in other instances, see, 
e.g., R.C. 505.43; R.C. SOS.SO. I must conclude, therefore, that the legislature did 
not intend that the authority of the police department of a township police district 
to provide police protection to ll village under R.C. 505.431 encompass those 
situations where such protection would be provided pursuant to a contract. 

The final statute about which you ask, R.C. SOS.SO, states in pertinent part: 

The board of trustees of any township may enter into a contract 
with one or more townships, a municipal corporation, or the county 
sheriff upon such terms as are mutually agreed upon for the provision
of police protection services or additional police protection services 
either on a regular basis or for additional protection in times of 
emergency. Such contract shall ~ agreed to in each instance by the 
respective board or boards of township trustees, the county 
commissioners, or the legislative authority of the municipal 
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corporation involved. Such contract may provide for a fixed annual 
charge to be paid at the time agreed upon in the contract. (Emphasis 
added.) 

Pursuant to R.C. SOS.SO, the board of township trustees of any township may 
contract with, among others, a village "for the provision of police protection 
services or additional police protection services." The purpose for which :i board of 
township trustees may contract with a municipality, Including a village, see 
generally Ohio Const. art. xvm, S 1 (stating in part: "Municipal corporations are 
hereby classified into cities and villages"), is stated rather unclearly as being "for 
the provision of" various types of police protection services. The question arises as 
to whether the language of R.C. SOS.SO encompasses situations where a township 
seeks to provide police protection services to a village, as In the situation about 
which you ask. 

Although the operation of R.C. SOS.SO has be,m addressed by my 
predecessors in circumstances where a township has sought to obtain, rather than to 
provide, police protection services, see, e.g., Op. No. 76-027; )971 Op. Att'y Gen. 
No. 71-045, the language of R.C. SOS.SO appears also to encomp.,ss situations where 
a township seeks to provide such services. At the time the General Assembly 
enacted R.C. SOS.SO in 1963 Ohio Laws 212., 1814 (Am. H.B. 744, eff. Sept. 24, 1963), 
R.C. 505.441 (currently at R.C. 505.43) 1 authorized townships specifically to 
obtain police protection or additional police protection pursuant to contract. R.C. 
SOS.SO was then enacted authorizing the board of trustees of any township to 
contract with certain public entitles "for the provision or• certain typ1,s of police 
protection services, without specifying whether the township was thereby to obtain 
or to provide such services. Since, pursuant to R.C. 505.441 (now R.C. 505.43), 
townships were already empowered to obtain police protection services or additional 
police protection services by contract from a township, municipality, or county 
sheriff, the authority for a township to contract with those entities under R.C. 
SOS.SO "for the provision of" such services must be read as including the authority to 
provide such services to the other contracting entity; otherwise, that portion of R.C. 
505.50 would have no purpose. See generally United Sales Promotion Co. v. 
Anderson, 100 Ohio St. 58, 125 N.E. 106 (1919). After the enactment of R.C. 
505.43, the General Assembly enacted R.C. 505.431 in 1979-1980 Ohio Laws, Part I, 
328 (Am. S.B. 98, eff. Oct. 6, 1980), expressly authorizing township police 
departments to "provide" police protection to various other governmental entities, 
but specifically "without a contract." It is a fundamental rule of statutory 
construction that, in interpreting a statute, it is necessary "to give effect to all its 
terms and provisions; and to render it compatible with other and related enactments 
whenever and wherever possible." Commonwealth Loan Co. v. Downtown Lincoln 
Mercury Co., 4 Ohio App. 2d 4, 6, 211 N.E.2d 57, 59 (Hamilton County 1964). A 
reading of R.C. SOS.SO which authorizes a township to contract to provide police 
protection services to one of the designated entities, thus, appears to comport with 
the statutory scheme set forth in R.C. Chapter SOS governing townships and police 
protection services. 

R.C. 505.441 stated in pertinent part: 

In order to obtain police protection, or to obtain additional 
police protection in times of emergency, any township may enter 
into a contract with one or more townships, municipal 
corporations, or county sheriffs upon such terms as are agreed to 
by th.em, for services of police departments or use of police 
equipment, or the interchange of the service of police 
departments or use of police equipment within the several 
territories of the contracting subdivisions, if such contract is 
first authorized by respective boards of township trustees or 
other legislative bodies. 

1961 Ohio Laws 582, 632 (Am. H.B. 1, eff. Jan. 10, 1961). 
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Part of your question is whether the township may provide full police 
protection to the village. In State ex rel. OCSEA v. City of Coshocton, S Ohio 
App. 3d 5, 488 N.E.2d 834 (Coshocton County 1982), the court found that, since R.C. 
737.04 empowered a municipality "to obtain police protection or to obtain additional 
police protection" pursuant to contract with other municipalities, a municipality 
could so obtain all or additional police protection. Similarly, since R.C. SOS.SO 
empowers a township to contract "for the provision of police protection services or 
additional police protection services either on a regular basis or for additional 
protection in times of emergency," It appears that a township may provide full police 
protection under that statute. I must conclude, therefore, that R.C. SOS.SO 
empowers the board of trustees of a township, which has formed a township police 
district, to contract with a vlllage to provide the village "police protection services 
or additional police protection services either on a regular basis or for additional 
protection in times of emergency," where the board of township trustees and the 
legislative authority of the village so agree. Fµrther, "(s]uch contract may provide 
for a fixed annual charge to be paid at the time agreed upon in the contract." R.C. 
sos.so. 

In answer to your specific question, it Is my opinion, ,Ind you are hereby 
advised that, pursuant to R.C. SOS.SO, a board of township trustees of a township, 
which has formed a township police district, may contract with a ,·mage whereby the 
township police district provides full police protection to the village. 




