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A COUNTY CHILD WELFARE BOARD OPERATING A TRAIN­

ING CENTER OR WORKSHOP FOR MENTALLY DEFICIENT 
PERSONS IS WITHOUT AUTHORITY TO REQUIRE THAT 

PERSONS TWENTY-ONE YEARS OF AGE PAY TUITION­

§§5127.01 to 5127.05, 5153.161 R.C. 

SYLLABUS: 

A county child welfare board operating a training center or workshop for 
mentally deficient persons pursuant to Chapter 5127., and Section 5153.161, Revised 
Code, is without authority to require that persons over twenty-one years of age 
pay tuition as a condition of enrollment in such center or workshop. 

Columbus, Ohio, January 27, 1962 

Hon. Earl W. Allison, Prosecuting Attorney 

Franklin County, Columbus 15, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"As you know, a recent session of the General Assembly passed 
Substitute House Bill 778 placing total responsibility on the child wel­
fare boards for the administration of training programs or workshops 
for mentally retarded persons. Its effective date was October 27, 1961. 

"Prior to Substitute House Bill 778, Section 5127.01 of the Re­
vised Code provided for only children under twenty-one years of age 
as eligible to enroll in the training programs. However, paragraph 
'B' of Section 5127.01, Revised Code, as amended, provides for per­
sons twenty-one years of age and over may now enroll in the training 
centers or workshops so provided. 

"Since persons twenty-one years of age or over are no longer of 
school age, the Franklin County Child Welfare Board now proposes 
to require the payment of tuition as a condition of enrollment by 
parents and legal guardians of persons twenty-one years of age and 
over who wish tu enroll in these training programs. The question 
has been raised as to whether the proposed requirement of tuition 
is permitted by Sections 5127.01 to 5127.05, inclusive, Revised Code 
and Sections 5153.01 to 5153.53, inclusive, Revised Code. 

"Because this question is one which may well affect other counties 
throughout the state and is, therefore, of state-wide interest, I re-
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spectfully request your opinion as to whether the Franklin County 
Child Welfare Board may require the payment of tuition as a condi­
tion of enrollment by parents or legal guardians of persons twenty­
one years of age and over." 

Section 5127.01, Revised Code, reads as follows: 

"The commissioner of mental hygiene, with the approval of the 
director of mental hygiene and correction, shall establish in any county 
or district a training center or workshop for the special training of 
mentally deficient persons, including those who have been adjudged 
by the proper authorities to be ineligible for enrollment in public 
schools under sections 3317.01 to 3317.15, inclusive, 3321.01, and 
3323.01 of the Revised Code, and who are determined by the division 
of mental hygiene to be capable of profiting by specialized training. 
Special attention shall be given to the establishment of a training 
program for the mentally deficient for the purpose of enabling them 
to become accepted by society and to find employment in the structure 
of society to the extent that they may be fitted therefor. The com­
missioner shall be the final authority in determining the nature and 
degree of mental deficiency, decide all questions relative or incident 
to the establishment and operation of each training center or work­
shop, determine what constitutes special training, promulgate all rules 
and regulations, subject to section 119.01 to 119.13, inclusive, of the 
Revised Code, governing the approval of mentally deficient persons 
for such training, determine or approve all forms used in the operation 
of programs undertaken under this section, and approve the current 
operating costs of such programs. 

"As used in sections 5127.01 to 5127.05, inclusive, of the Revised 
Code, a 'mentally deficient person' means: 

" (A) A person who has been determined by the proper authori­
ties to be ineligible for enrollment in a public school because of mental 
deficiency of such nature and to such degree that the person is in­
capable of profiting substantially by any educational program which 
should be provided by such public school; 

"(B) If not of school age, a person who has been determined by 
the proper authorities to be unemployable because of mental deficiency 
to such nature and to such degree that special training is necessary. 
The nature and degree of mental deficiency shall be determined in the 
manner prescribed by the commissioner. 

"As used in sections 5127.01 to 5127.05, inclusive, of the Revised 
Code 'county child welfare board' includes the county department of 
welfare which has assumed the administration of child welfare in 
accordance with the provisions of Chapter 5153. of the Revised Code." 

Section 5127.03, Revised Code, reads as follows: 
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"On the thirtieth day of June of each year, the county child wel­
fare board shall certify to the commissioner of mental hygiene : 

" (A) The names and residences of the persons enrolled in the 
training center and workshop pursuant to section 5127.01 of the 
Revised Code ; 

"(B) The period of time each deficient person was enrolled; 

"(C) An itemized report of expenditures which have been ap­
proved by the commissioner ; 

"(D) The net per capita cost for operating such training center 
and workshop. 

"The division of mental hygiene, upon receipt and approval of the 
report provided in this section, shall present a voucher to the auditor 
of state in favor of the agency providing the specialized training in 
an amount not to exceed three hundred dollars per year for each 
mentally deficient person under twenty-one years of age who is en­
rolled in such training center and workshop. Upon presentation of 
such voucher, the auditor of state, if satisfied as to the correctness of 
the voucher, shall draw a warrant on the treasurer of state in the 
amount of the voucher." 

Thus, the commissioner of mental hygiene, with the approval of the 

director of mental hygiene, is authorized to establish in any county 

or district a training center or workshop for the special training of mentally 

deficient persons. While this language implies that such a center or work­

shop would be a state facility run by employees of the commissioner, later 

language in the section indicates that the commissioner merely acts in a 

supervisory capacity in the establishment and operation of a training center 

or workshop. Further, Section 5153.161, Revised Code, indicates that the 

county child welfare board is the agency authorized to operate the training 

center or workshop. That section reads as follows : 

"The county child welfare board, subject to the rules, regulations, 
and standards of the commissioner of mental hygiene shall: 

"(A) Administer and supervise the provisions of sections 
5127.01 to 5127.05, inclusive, of the Revised Code, and exercise such 
powers and duties as prescribed by the commissioner; 

"(B) Submit an annual report of its work and expenditures, 
pursuant to section 5127.01 of the Revised Code, to the commissioner 
and to the board of county commissioners at the close of the fiscal 
year and at such other times as may be requested ; 

"(C) Employ such personnel and provide such facilities and 
equipment as are necessary; 
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"(D) Provide such funds as are necessary for the operation of 
training centers and workshops. 

"Any county child welfare board may enter into a contract with 
another such board of another county to provide the training center 
and workshop facilities authorized in sections 5127.01 to 5127.05, 
inclusive, of the Revised Code, upon such terms as may be agreeable." 

Under said Section 5153.161 the county child welfare board is to pro­

vide such funds as are necessary for the operation of training centers and 

workshops. In turn, the board is entitled under Section 5127.03, supra, 

to an amount from the state not to exceed three hundred dollars per year 

for each mentally deficient person under twenty-one years of age who is 

enrolled in the training center or workshop. Also, under Section 5127.04, 

Revised Code, the board is entitled to certain tuition payments from boards 

of education for the training of persons under twenty-one years of age. 

Said Section 5127.04 reads as follows: 

"The county child welfare board which during the school year 
has administered and supervised, pursuant to the provisions of section 
5127.01 of the Revised Code, a training center for the mentally de­
ficient shall prepare a statement for each person under twenty-one 
years of age who has received such training, such statement to show 
the name of the person, the name of the school district in which the 
person is a school resident, the name of the board providing the train­
ing, and the number of months the person received training. Not 
later than the thirtieth day of June the board shall forward a certified 
copy of such statement to the clerk of the board of education of the 
school district in which the person is a school resident and shall for­
ward a certified copy of such statement to the commissioner of mental 
hygiene. Within thirty days after the receipt of such statement the 
board of education shall pay to the county child welfare board sub­
mitting the statement an amount equal to the computed amount of 
tuition that would be due the school district receiving the statement 
if a nonresident pupil attended the schools of such district for the same 
period of time that the mentally deficient person attended the training 
center, such amount to be computed in the manner prescribed by 
section 3317.08 of the Revised Code." 

It will be noted that under the definition of "mentally deficient per­

son," as found in Section 5127.01, supra, training centers and workshops 

are not limited to persons of school age, and are presumably open to per­

sons of any age who otherwise qualify. (Previous to October 26, 1961, 

such schools were for only mentally deficient youth under twenty-one years 

of age-125 Ohio Laws, 876). 
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I have found no provision of law which would authorize a county child 

welfare board to charge tuition for any of the persons attending the train­
ing center or workshop. On the contrary, as noted, Section 5153.161, 

supra, states that the board shall provide such funds as are necessary for 

operation, and it appears inherent in the provisions of law herein discussed 

that the schools are open to all persons who qualify for training. 

It is true that the child welfare board is paid by the state for only 
those trainees under twenty-one years of age, and that a certain amount 

is reimbursed by boards of education for such trainee under that age. 

These facts, however, do not amount to a grant of power to the board to 

charge tuition for persons over twenty-one years of age, and in the absence 

of a specific grant of such power, I must conclude that such tuition charges 

may not be made. 

To conclude, it is my opinion and you are advised that a county child 

welfare board operating a training center or workshop for mentally de­

ficient persons pursuant to Chapter 5127., and Section 5153.161, Revised 

Code, is without authority to require that persons over twenty-one years 
of age pay tuition as a condition of enrollment in such center or workshop. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




