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OPINION NO. 66-152 

Syllabus: 

Regular policemen or patrolmen employed by a municipal
corporation are subject to Section 2919.08, Revised Code, 
which forbids officers and employees to be interested in 
any contract for the purchase of property, supplies or fire 
insurance for the use of the municipal corporation with which 
they are connected. 

To: James V. Barbuto, Summit County Pros. Atty., Akron, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, September 8, 1966 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Would Section 2919.08 of the Ohio 
Revised Code prohibit a corporation
which is controlled by regular City
police patrolmen, appointed by the 
Civil Service Commission of the munici­
pality, and the municipality which em­
ploys them as such, from entering into 
contracts: 

"l. For the sale of property and 
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supplies to the City for the use of the 
Fire Department? 

11 2. For the sale of property and 
supplies to the City for the use of the 
Police Department? 

"Would it make any difference that: 

11 1. Neither these policemen nor any
of their superiors in the Police Department
has any authority to enter into any contracts 
on behalf of the City? 

11 2. The corporation which these police­
men control is the only reasonable source 
of supply for such supplies in the immediate 
area of the municipality, and to go elsewhere 
for such supplies would result in increased 
cost to the City?" 

Section 2919.08, Revised Code, to which your letter 
refers reads as follows: 

"No person, holding an office of 
trust or profit by election or appoint­
ment, or as agent, servant or employee 
of such officer or of a board of such 
officers, shall be interested in a con­
tract for the purchase of property, sup­
plies, or fire insurance for the use of 
the county, township, municipal corpora­
tion, board of education, or a public
institution with which he is connected. 

"Whoever violates this section shall 
be imprisoned not less than one nor more 
than ten years." 

The above statute forbidding officers and employees 
to be interested in any contract for the purchase of prop­
erty, supplies or fire insurance with the political subdi­
vision with which he is connected has frequently been applied 
and enforced. 

The theory upon which such contracts are forbidden 
appears to be that the possession of an office or position
with a public body opens the way for fraud or favoritism 
or gives such officer or employee an unfair opportunity to 
secure such contract. 

A city policeman is generally regarded as an officer 
of the municipality. This official status is given him on 
the ground that his·principal duty is the preservation of 
the public, peace, which is always a matter of public con­
cern. See, Wright v. Lorain, 70 Ohio App., 337, 25 0.0. 
89;State ex rel. Spaller v. Painesvi1148 13 C,C. (N.S ) 
577, 32 C.C. 123, aff'd., 85 Ohio St. 3, 98 N.E. 1134. 

In aadition, the Court of Appeals of Summit County in 
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State, ex rel. Randel v. Scott, Auditor, 95 Ohio App., 197, 
199,530.0. 132, 133, stated: 

"We therefore determine that, since 
the Civil Service Code defines the term 
'employee', a police officer is an 
'employee' within the meaning of this 
act, even though a police officer is a 
public officer." 

Also pertinent is Opinion No. 2983, Opinions of the 
Attorney General for 1948, which held that municipal fire­
men are subject to the provisions of Sections 12910 and 
12911 of the General Code {now Sections 2919.08 and 2919.09, 
Revised Code). The then Attorney General at page 149 of 
the opinion said that: 

"There is no question but that regu­
lar firemen are employees of the munici­
palities by whom they are appointed, and 
are amenable to the laws in question pro­
hibiting employees generally, from having 
an interest in certain contracts." 

There can be little doubt that Section 2919.08, Revised 
Code, prohibits police officers as employees or as public
officers, from being concerned, directly or indirectly, in 
any contract for work to be done, or material or fire in­
surance to be furnished, for the public body they represent. 

An examination of Section 2919.08, supra, clearly
shows that it makes no difference that the officer or em­
ployee lacks the authority to enter into contracts on be­
half of the public body they represent. And there is no 
statutory authority which would render Section 2919.08, 
supra, inapplicable for the reason that the corporation
in question is the only source for supplying the public
body and to go elsewhere for such supplies would result 
in increased cost. 

We should keep in mind, however, that the section above 
referred to does not apply to a person whose only interest 
in such contract is as a shareholder owning five per cent 
or less of the stock not exceeding $500.00 in value of a 
corporation of which he is not a director or officer. See, 
Section 2919.11, Revised Code. 

Accordingly and in specific answer to your inquiry, 
it is my opinion: 

Regular policemen or patrolmen employed by a municipal
corporation are subject to Section 2919.08, Revised Code, 
which forbids officers and employees to be interested in 
any contract for the purchase of property, supplies or fire 
insurance for the use of the municipal corporation with which 
they are connected. 




