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1. ::vIENTAL HYGIENE-NO STATUTORY AUTHORITY AND 
NO LEGAL DUTY TO CHARGE OR COLLECT FEE FOR 
TREATMENT OF PATIENTS IN RESIDENT AND TRAVEL­
I:N"G MENTAL HYGIENE AND PSYCHIATRIC CLINICS­
SBCTION 5123.05 RC. 

2. DIVISION OF MENTAL HYGIENE-WITH APPROVAL OF 
DIRECTOR OF PUBLIC WELFARE MAY ESTABLISH RESI­
DENT MENTAL HYGIENE AND PSYCHIATRIC CLINIC IN 
COMMUNTY-LOCAL CLINICAL 1F.AJCILITIES INADE­
QUATE-TWO CLINICS, THE LOCAL AND ONE OPER­
ATED BY PRIVATE ORGANIZATION-COOPERATIVE 
PROJECT-PRIVATE ORGANIZATIONS COULD COLLECT 
A CHARGE FOR NONPROFESSIONAL SERVICES SUP­
PLIED BY PRIVATE CLINIC TO PATIENTS ABLE TO PAY 

-SECTION 5123.05 RC. 

SYLLABUS: 

1. The division of mental hygiene is under no legal duty, and possesses no 
statutory authority, to charge or collect a fee for the treatment of ,patients in resident 
and traveling mental hygiene and psychiatric clinics established under the provisions 
of Section 5123.05, Revised Code. 

2. In the event that the division of mental hygiene, with the appro\·al of the 
director of public welfare, should establish a resident mental hygiene and psychiatric 
clinic in a community where the local clinical facilities are inadequate and should find 
it practica!ble to participate with a local mental hygiene clinic, operated by a private 
organization, in .the operation of the two clinics as a cooperative project integrated for 
many practical purposes, -~he lack of statutory authority on the part oi the division 
to make a charge for the services ,supplied ,by the public clinic does not operate so as 
to prevent such private organization from making and collecting a charge for such 
nonprofessional services as may be supplied by the private clinic to patients who are 
able to pay such charge. 

Columbus, Ohio, November 12, 1953 

Hon. J. H. Lamneck, Director, Department of Public ·welfare 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"On March 13, 1953, you rendered this Department an 
opinion relating to the establishment and operation of local 
mental hygiene clinics. 
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"Since then a question has arisen as to whether or not the 
Division of Mental Hygiene in this Department may or is obli­
gated to collect fees from persons using such clinics or their 
responsible relatives. In connection with this question, will you 
please give me your opinion on the following: 

"r. Is the Division of ·Mental Hygiene in this Department 
required to charge a fee for the services rendered by local mental 
hygiene clinics established under the provisions of Section 
5123.05 of the Revised Code? 

"2. If the Division is not obligated to charge a fee, may 
it charge a fee? 

"3. If the Division of Mental Hygiene may or is obligated 
to collect fees for the services rendered by a mental hygiene 
clinic, \Yhat are the rates to be charged? 

"4. If fees are collected for services rendered by a local 
mental hygiene clinic, what disposition should be made thereof? 

"In this connection I desire to call your attention to Sections 
5123.03 to 5123.05, inclusive, of the Revised Code." 

Although the specific questions set out above appear upon first 

examination to relate only to the collection of fees by the Division of 

Mental Hygiene for services rendered to patients in clinics which are 

purely state supported and operated, the use of the expression "local 

mental hygiene clinics" leads me to suppose that your inquiry is some­

what broader in scope. 

It will be observed that the duty of the division in the matter of 

local mental hygiene and psychiatric clinics is stated in Section 5123.05, 

Revised Code, which provides in part: 

"There shall be created a bureau of prevention and educa­
tion under the supervision of the commissioner of mental hy­
giene. The bureau shall : * * * 

" ( B) Promote and develop a state-wide comprehensive sys­
tem of mental hygiene and psychiatric clinics and establish resi­
dent and traveling clinics to serve communities where local clini­
cal facilities are lacking or inadequate: * * *" 

lt would seem that this language recognizes the fact and the pro­

priety of the operation of "local clinical facilities" by agencies other than 

the state, and provides for the establishment by the state •Of "resident and 

traveling clinics" to serve the community concerned when local facilities 

are "lacking and inadequate." Such being the case, I deem it appropriate 
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to consider your inquiry as applicable to each such category of clinics, the 

more especially in view of the conclusion stated in my opinion 2366, dated 

March 13, 1953, that resident clinics established by the division might be 

operated in such close association with a local clinical facility that for 

many practical purposes the two might be operated as an integrated 

project. 

Considering first the authority of the purely state clinics to charge 

a fee, we may first invite attention to what appears to be the general 

policy of the state in the support of the several state benevolent institu­

tions as set out in Section r, Article VII, Ohio Constitution, in the fol­

lowing language: 

"Institutions for the benefit of the insane, blind, and deaf 
and dumb, shall always be fostered and supported by the state; 
and be subject to such regulations as may be prescribed by the 
General Assembly." 

In considering the constitutional validity of a statute which imposed 

on the patients, or the persons having them in charge, a liability for 

clothing e~pense of such patients, the court in State v. Keisewetter, 37 

Ohio St., 546 ( 1882), said at page 549: 

"It is also claimed that this construction of the statute 
brings it in conflict with section r, article 7 of the constitution, 
which declares that 'institutions for the benefit of the insane. 
blind, deaf and dumb, shall always be fostered and supported by 
the state; and be subject to such regulations as may be pre­
scribed by the general assembly.' 

The answer to this objection is that the provision of the 
constitution is not self executing, and that the mode in which 
such institutions are to be fostered and supported is leit to the 
discretion of the general assembly. That discretion has been exer­
cised in the passage of the statute now under consideration."' 

The rule thus stated was approved and followed in State ex rel 

Price V. Huwe, ros Ohio St., 304, (1922). 

It may readily be conceded that the constitutional prov1s10n above 

mentioned does not by its terms comprehend the various mental hygiene 

and psychiatric clinics established and operated by the division, but such 

provision, in my opinion, is indicative of the general policy of the state 

that the several benevolent institutions and services established and 

operated for the benefit of the mentally ill should be wholly at state ex­

pense except as the Legislature shall otherwise direct. 
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The extent to which the Legislature has otherwise directed may be 

seen in the provisions of Section 5123.40, Revised Code, as follows: 

';The support and maintenance of patients confined in re­
ceiving and state hospitals for the mentally ill, state institutions 
for the mentally deficient, and state institutions for epileptics, in­
cluding the state hospital for the criminal insane and psycho­
pathic and the state institution for mentally deficient offenders, 
excepting those transferred thereto from correctional, penal, and 
reformatory institutions, and persons under indictment or con­
viction for crime, shall be collected and paid in accordance with 
sections 5121.01 to 5121.10, inclusive, of the Revised Code." 

By referring to Sections 5121.01 to 5121.rn, inclusive, Revised Code, 

we may note first that provision is made for the maintenance of all 

inmates of ,benevolent institutions at the expense of the state, with the 

proviso, however, that where they are able to do so the responsible rela­

tives of such inmates are to be charged with certain enumerated expenses 

of maintenance. 

The duty of ascertaining the identity of the responsible relatives in 

the case of "any person * * * committed to a state hospital for the 

mentally ill" is placed on the judge making such commitment under 

Section 5121.02, Revised Code. 

The rate of support of such inmates is provided for in Section 5121.03, 

Revised Code, the amount ,being "the average per capita cost of the care 

and treatment of such patients, * * *". It is obvious, of course, that the 

expression "such patients" refers to "inmates" of the benevolent institu­

tions mentioned in the preceding sections. 

Subsequent sections in Chapter 5121, Revised Code, refer to "the 

financial condition of the inmates of benevolent institutions," the amount 

of "the estate of an inmate or of a relative liable for such inmate's sup­

port,'' "an inmate of a benevolent institution," etc., the import of all such 

language being that the provision for support and maintenance which 

is found in Section 5123-40, supra, relates to the support and maintenance 

of patients who are actually confined in benevolent institutions concerned 

as inmates therein. 

The word "inmate" 1s defined in vVebster's New International Dic­

tionary as "one of a family or community occupying a single dwelling or 

home; * * * also one confined or kept in an institution such as an asylum 

or poor house." From t,his definition it is clear that nothing in these 



628 OPINIONS 

statutory provisions relates to the support and maintenance of patients 

who receive treatment as out-patients in a state operated clinic, nor do 

such provisions authorize a charge or collection of a fee for services thus 

rendered; nor is there anything in such language which would authorize, 

even by implication, the charging of a fee for professional services as 

distinguished from support and maintenance. 

I am unable to find any other statutory provision which could be 

supposed to authorize the division to exact a fee or charge, either for 

support or maintenance, or for professional services, of mentally ill patients 

who are given treatment at an out-patient basis, i.e., those who are not 

actually inmates or resident patients in one of the state hospitals or 

benevolent institutions enumerated in Chapter 5121, Revised Code, or in 

Section 5123.40, Revised Code. Accordingly, giving effect to the rule 

of "expressio unius," I conclude that the division is under no legal duty, 

and has no legal authority, to charge and collect a fee for the treatment 

of patients in resident and traveling clinics established under the provisions 

of Section 5123.05, Revised Code. 

In the case of local clinics for the mentally ill, established and oper­

ated •by private charitable organizations, however, neither the reasoning 

above outlined nor the conclusion just stated would appear to be applicable. 

As already pointed out the operation of mental hygiene clinics by 

agencies other than the state appears to be clearly recognized by the pro­

visions of Section 5123.05, supra. Such recognition of the propriety of 

the operation by private charitable organizations of clinical and hospital 

facilities is in complete harmony with the long history of hospital practice 

in this state and throughout the country, a field in whioh the participation 

of charitable organizations has been most extensive. Such recognition is 

in harmony also with the rule stated in 41 Corpus Juris Secundum, 333, 

Section 3, as follows : 

"In the absence of statute no legislative permission is neces­
sary for the establishment of a private hospital, but the estab­
lishment of such hospitals is a frequent subject of municipal 
regulation." 

Moreover, it may be pointed out that hospitals are regarded as public 

charities even though they receive pay patients as well as charity patients. 

26 American Jurisprudence, 588, 599, Section 3. By analogy the same 

rule must be regarded as applicable to installations limited to clinical 



629 ATTORNEY GENERAL 

services to out-patients as contrasted with full hospitalization services for 

resident patients. 

By reason of the character of such private hospitals and clinics there 

is no necessity for finding statutory authority to charge and collect fees for 

services rendered to patients who are able to make payment therefor so long, 

of course, as such practice does not contravene the statutes relating to 

professional practice. The rule in this respect was stated in my opinion 

No. 1751, Opinions of the Attorney General for 1952, p. 6o8, as follows: 

"A hospital corporation, wheH1er or not organized for profit, 
is entitled to a fair compensation (a) for the use of technical 
equipment owned by it and used by a physician in the performance 
of professional services, and (b) for non-professional services 
supplied to such physician; but where such corporation enters 
into an arrangement with a physician whereby it receives com­
pensation for such use and such services which is manifestly in 
excess of the fair value thereof, the hospital is unlawfully engaged 
in the practice of medicine and .the physician concerned is guilty 
of grossly unprofessional conduct under the provisions of Section 
1275, General Code." 

Subject to this limitation, therefore, I perceive no reason why a 

privately established and operated mental hygiene clinic should not charge 

and collect fees in the case of patients who are able to pay for the services 

supplied to them. 

In my opinion No. 2366, supra, I pointed out the legal possibility of 

operating a public clinic and a private clinic as a single integrated project. 

Specifically I concluded: 

"* * * the Division does have authority, under the provisions 
of Section 1890-9, General Code, to 'establish resident * * * clinics 
* * * where local clinical facilities are * * * inadequate,' and any 
such resident clinics may be established in such close association 
with a clinic established by a corporation not for profit, and 
operated in such close cooperation with it that the two clinics will, 
for many practical purposes, be operated as an integrated project. 
In any such case, however, it will be necessary to preserve the 
separate entity of each clinic in matters involving control of 
operations and financial support." 

Accordingly, if you should find it practicable for the division to par­

ticipate with a locally established private clinic in the operation of such 

a cooperative project, I perceive no reason why the lack of statutory 

authority on the part of the division to make a charge for the services 
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supplied by the public clinic should operate in such a way as to prevent 

the private organization from making and collecting a charge for such 

non-professional services as may be supplied by the private clinic to 

patients who are able to pay such charge. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that: 

r. The division of mental hygiene is under no legal duty, and 

possesses no statutory authority, to charge or collect a fee for the treat­

ment of patients in resident and traveling mental hygiene and psychiatric 

clinics established under the provisions of Section 5123-.05, Revised Code. 

2. In the event that the division of mental hygiene, with the ap­

proval of the director of public welfare, should establish a resident mental 

hygiene and psychiatric clinic in a community where the local clinic facili­

ties are inadequate and should find it practicable to participate with a 

local mental hygiene clinic, operated by a private organization, in the 

operation of the two clinics as a cooperative project integrated £or many 

practical purposes, the lack of statutory authority on the part of the divi­

sion to make a charge for the services supplied by the public clinic does 

not operate so as to prevent such private organization from making and 

collecting a char,ge for such nonprofessional services as may be supplied 

by the private clinic to patients who are able to pay such charge. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 
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