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1. EYEGLASSES - FURNISHED TO THOSE FINANCIALLY 

UNABLE TO OBTAIN SAME, CONSTITUTES RELIEF AS 

CONTKMPLATED IN SECTION 3477 G. C. - CHARITABLE 

ORGANIZATION OR BENEVOLENT ASSOCIATION 

WHICH KEEPS RECORDS OF THOSE WHO APPLY FOR OR 

RECEIVE RELEIF - ONE WHO OBTAINS SUCH RELIEF 

PREVENTED FROM OBTAINING LEGAL SETTLEMENT 

WITHIN A COUNTY IN THIS STATE UNDER CONDI­

TIONS PRESCRIBED IN STATUTE. 

2. LOCAL RELIEF AUTHORITIES MAY NOT AGREE WITH 

PRIVATE AGENCY TO BE REIMBURSED FOR ANY RE­

LIEF FURNISHED OR TO EXPEND PUBLIC FUNDS PEND­

ING DETERMINATION, LEGAL SETTLEMENT OF AP­
PLI'CANT FOR POOR RELIEF. 

SYLLABUS: 

1. The furnishing of eyeglasses to persons who are in need thereof and 

who are unable, by reason of their financial condition to obtain glasses in 

any other manner, constitutes relief as that term is used in Section 3477, 
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General Code, and one who obtains such relief from a charitable organiza­

tion or other benevolent association which investigates and keeps a record of 

facts relating to persons who receive or apply for relief is thereby prevented 

from obtaining a legal settlement within a county in this state under the con­

ditjons prescribed in Section 3477, General Code. 

2. Pending determination of legal settlement of an applicant for poor 

relief, local relief authorities may not enter into an agreement with a pri­

vate agency whereby the authorities agree to reimburse said agency for ac­

tual value of relief provided said applicant and may not expend public funds 

under their control so to reimburse. 

Columbus, Ohio, June 25, 1940. 

Hon. Nicholas F. Nolan, Prosecuting Attorney, 

Dayton, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion on the 

following: 

'The Public Relief Administrations of the City of Dayton and 
of' Montgomery County respectively differ upon the question of 
legal settlement of a certain family which is applying for public re­
lief. So we are submitting same to you for your formal opinion, 
and also submit a copy of an opinion rendered thereon by our office, 
and one rendered by the City Attorney. 

FACTS: 

The family in question came to Montgomery County in Janu­
ary, 1938, and has resided in the City of Dayton continuously 
since. The father died in April, 1938. From August 15, 1938 
until September 25, 1939, a period of twelve months and ten days, 
the only item granted the family which might or might not have 
constituted poor relief was the providing of a pair of' eye glasses on 
November 15, 1938 to one of the children, then aged 11 years, who 
was a grade school pupil, by the Dayton Family Welfare Associa­
tion which is admittedly a charitable organization which investi­
gates and keeps a record of facts as set forth in Section 3477 G. C. 

For the detailed statement of facts and circumstances under 
which said glasses were. provided, we append hereto a copy of a let­
ter from the Dayton Family Welfare Association to our office, 
dated March 29, 1940. Pending the determination of the legal 



622 OPINIONS 

questions involved, the Welfare Association is now providing neces­
sary relief, with the understanding that it will be reimbursed by the 
County or City when the legal issue is settled. 

QUESTION NO. 1: 

Did the providing of eye glasses to a pupil or child under above 
described facts and circumstances, having in mind Sections 3477 
and 7777 G. C., constitute public relief so as to defeat the obtain­
ing of a legal settlement by the mother? 

QUESTION NO. 2: 

Can the 'County or City legally reimburse the said Family 
Welfare Association for actual value of the relief provided said 
family pending determination of settlement, assuming the County 
and the City are willing to reimburse it if legal, and also assuming 
that such a reimbursement agreement has actually been made and is 
heing carried out by the said Family Welfare Association?" 

Your first question is prompted by Section 3477, General Code, which 

provides in part as follows: 

"Each person shall be considered to have obtained a 
legal settlement in any county in this state in which he or she has 
continuously resided and supported himself or herself for twelve 
consecutive months, without relief under the provisions of law for 
the relief of the poor, or relief from any charitable organization 
or other benevolent association which investigates and keeps a rec­
ord of facts relating to persons who receive or apply for relief. 

By the terms of that section, in order to obtain a legal settlement in a 

county for purposes of poor relief, a person must reside continuously in such 

county for twelve consecutive months and during said period must have sup­

ported himself or herself without assistance of a public or private agency. 

As pointed out in your communication, the family in question now 

seeking public relief resided continuously in Montgomery County for a 

period in excess of twelve months without relief of any kind other than the 

giving to one of the minor children a pair of eyeglasses by the Family Wei·· 

fare Association of Montgomery County, admittedly a charitable organiza­

tion which investigates and keeps a record of facts relating to persons who 

receive or apply for relief. 

We are now confronted with the question of whether or not the furnish­

mg of the eyeglasses constituted such relief as would break the twelve 
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months' period required to obtain a legal settlement under the prov1s10ns 

of Section 3477, supra. 

In opinion No. 1551 of the Opinions of the Attorney General for 1928, 

Vol. I, page 57, the then Attorney General considered a question similar in 

nature to the one which you have propounded. The second branch of the 

syllabus of the 1928 opinion reads as follows: 

"Children of compulsory school age, other than those coming 
within the class described in Section 7777, General Code, whose 
eyesight is so defective that they are unable to do school work, or 
whose eyesight is so defective that by attempting to do school work 
without the use of eyeglasses their health would be impaired, and 
whose parents, or other persons upon whom such children are de­
pendent, are financially unable to procure glasses for said children, 
should be furnished glasses by the proper municipal or township 
authorities, by virtue. of the authority vested in them by Section 
3476, General Code." 

At page 59 of said opinion, the then Attorney General observed: 

"A child who is compelled by law to attend school and who 
is unable to do school work on account of defective eyesight, or 
one whose health is being impaired because of a lack of eyeglasses 
is just as fit and proper a subject for relief as a person who is with­
out the other necessities of life. Glasses for such a child are just as 
necessary to the welfare of the child as are food and clothing. A 
lack of eyeglasses could not be plead as an excuse for failure to 
comply with the laws relating to compulsory education and yet 
the lack of glasses makes it physically impossible for the child prop­
erly to perform his school work and is to say the least, in many 
cases, detrimental to the child's health." 

A similar conclusion was reached in Opinion No. 1601, Opinions of 

the Attorney General for 1930, Vol. I, page 385, wherein the then Attorney 

General held as. evidenced by the syllabus as follows : 

"Under the prov.isions of Section 3476, General Code, town­
ship trustees may properly furnish glasses to a child in need thereof 
so as to enable such a child to attend school, providing that such 
child has a legal settlement in the township." 

I have carefully examined the opinions referred to above and concur 

with the reasoning therein contained. 

It is, therefore, my opinion in specific answer to your first question that 

the furnishing of eyeglasses to persons who are in need thereof and who are 
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unable, by reason of their financial condition to obtain glasses in any other 

manner, constitutes relief as that tem1 is used in Section 3477, supra, and 

one who obtains such relief from a charitable organization or other benevo­

lent association which investigates and keeps a record of facts relating to 

persons who receive or apply for relief is thereby prevented from obtaining 

a legal settlement within a county in this state under the conditions pre­

scribed in Section 3477, supra. 

In the instant case, the relief was furnished to a rumor child of the 

widow now applying for public relief. Said applicant, however, is charged 

with the legal duty of supporting said minor child and any relief furnished 

the child would be chargeable to the mother for purposes of determining 

legal settlement. In arriving at the view hereinbefore expressed, I am not 

unmindful of Section 7777, General Code. Said section provides in part 

as follows: 

"When an attendance officer is satisfied that a child compelled 
to attend school is otherwise unable to do so because absolutely re­
quired to work at home or elsewhere in order to support himself 
or help to support or care for others legally entitled to his services 
who are unable to support or care for themselves, such officer must 
report the case to the president of the board of education of the 
city, exempted village, village or rural school district in which 
such child resides. Upon proof of' such fact the given board of edu­
cation shall furnish free of charge textbooks and such other per­
sonal necessities for the child or persons entitled to his services and 
also such medical care in cooperation with the health commissioner 
of the district as may be necessary to enable the child to attend 
school. The expense incident to furnishing such relief must be 
paid from the contingent fund of the school district. Such child 
shall not be considered a pauper by reason of the acceptance of 
such relief. '~ ~' * " 

Under the provisions of that section, a board of education is limited to 

rendering aid to those cases "when an attendance officer is satisfied that a 

child compelled to attend school is otherwise unable to do so because abso­

lutely required to work at home or elsewhere in order to support himself or 

help to support or care for others legally entitled to his services who are un­

able to support or care for themselves". The first branch of the 1928 opin­

ion above referred to supports the view I have taken with respect to said 

limitation in the following language: 

"The authority vested in boards of education by virtue of 
Section 7777, General Code, to furnish personal necessities or 
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medical care to children attending school, extends only to cases 
where the child in question is of compulsory

O 

school age and is 
unable to attend school because absolutely required to work at home 
or elsewhere in order to support himself, or help to support or care 
for others legally entitled to his services, who are unable to sup­
port or care for themselves." 

By the express terms of Section 7777, supra, those chilrlren receiving 

the type of assistance therein contemplated are not considered paupers by 

the acceptance of such relief. 

The copy of the letter from the Family Welfare Association of Mont­

gomery County which you inclosed with your request states as follows with 

respect to the persons now under consideration: 

"In the case of J. H., daughter of Mrs. M. H., these chil­
dren entered school in January, 1938, after the school year had 
started, and therefore missed the routine bi-annual physical exam­
ination which takes place at the school. J.'s teacher felt that this 
child's poor work at that time might be the result of defective vision, 
so asked the nurse for a special examination of her. It was re­
ported to us on the referred blank that this child complained of 
'pain in the eyes, and that she was unable to see any distance'. The 
examination which the school was able to give, resulted in finding 
that her visual defect was 20/50 - 20/50. The child was ex­
amined by Dr. L. H. C. on November 21, 1938, and her condi­
tion was diagnosed as myopicastigmatism, and glasses were pre­
scribed." 

Nowhere in that letter does it appear that glasses were furnished to J. H. 

because she was required to work at home or elsewhere in order to support 

herself or help to support or care for others legally entitled to her services who 

were unable to support or care for themselves. That being the situation, it 

clearly follows that the local board of education would have been without 

authority to furnish any glasses to J. H. under the provisions of Section 7777, 

supra, had said board so desired. 

In support of the position that the furnishing of eyeglasses does not 

constitute relief, the copy of the opinion of your office forwarded with your 

request directs my attention to Opinion No. 5096, Opinions of the Attorney 

General for I936, Vol. I, page 50, wherein the then Attorney General held: 

"Clothing and supplies furnished children by a Board of Ed­
ucation, pursuant to the provisions of Section 7777, General Code, 
are not relief under the provi;sions of law for the relief of the poor 
within the meaning of Section 3477, General Code." 
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I have examined the 1936 opinion and do not find it to be in conflict 

with the views expressed in the instant opinion for the reason that the then 

Attorney General limited his views to children who came within the pur­

view of Section 7777, supra. There is nothing in the record presented to this 

office which would place the child in question in that position. 

Coming now to your second question, I direct your attention to Section 

3391-2, General Code, which provides as follows: 

"Local relief authorities shall administer poor relief m ac­
cordance with the following powers and duties: 

1. In each local relief area, subject to the prov1s10ns of 
law, poor relief shall be furnished by the local relief authority to 
all persons therein in need of such poor relief. '~ r,, r., Poor relief 
shall be granted only after sworn application therefor and proper 
home investigation to ascertain facts of need and available means 
of support. Thereafter, so long as poor relief is continued, there 
shall be reapplication at intervals within three months and such 
further investigation and visitation from time to time as may be 
necessary to secure prompt information of any changes in the con­
dition of recipients affecting their need of poor relief. Reasonable 
effort shall be made to secure support from persons responsible by 
law and from other sources as a means of preventing or reducing 
relief at public expense. 

6. Poor relief shall be inalienable whether by way of assign­
ment, charge, or otherwise, and exempt from execution, attach­
ment, garnishment, or other like process. 

7. There shall be created in each county a central clearing 
office for the purpose of keeping records of all persons in the 
county receiving public assistance after the effective date of this 
act. Such records shall set forth the kind of public assistance 
granted to each person as well as any other information required 
by the state director; ,:, ,:, ~'. 

Local relief authorities shall not disburse any funds through 
any private organization. 

11. Any person who receives poor relief as a result of mis­
representation or withholding information as to his needs or re­
sources, or who continues to accept such poor relief when no longer 
in need of such poor relief, shall be guilty of a misdemeanor, and 
shall upon conviction be fined not more than twenty-five dollars 
and costs or improsined for not more than thirty days or both. In 
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such case the local relief authorities may institute a civil action for 
the recovery of the value of such relief so received. 

12. All poor relief orders or payments shall be given to the 
recipient in person· upon his appearance at the office of the local· 
authority or at substations approved by the state director, unless 
the recipient can show to the local relief authority good cause· why 
he cannot appear in person." ( Emphasis mine.) 

From an examination of the statute above, it clearly appears that it 

was the legislative intent and mandate to require local relief authorities to 

expend funds under their control directly to a recipient after thorough in­

vestigation and that said recipient at all times should be under the super­

vision and control of said authorities. To permit a local relief authority to 

reimburse a private agency for relief furnished persons who are eligible for 

public relief would defeat the plain purpose ofo the section above quoted and 

would also be in contravention therewith. 

It is, therefore, my opinion that pending determination of legal settle­

ment of an applicant for poor relief, local relief authorities may not enter 

into an agreement with a private agency whereby the authorities agree to 

reimburse said agency for actual value of relief provided said applicant and 

may not expend public funds under their control so to reimburse. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




