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SURVEYOR, REGISTERED-PERSON UNDER TERMS OF ACT 

TO PROVIDE A STATE BOARD OF ENGINEERS AND SUR­

VEYORS BUT NOT REGISTERED AS PROFESSIONAL EN­

GINEER, CAN NOT LEGALLY DISCHARGE POWERS AND 

DUTIES OF OFFICE, ENGINEER OF MUNICIPALITY-SEC­

TIONS 1083-1 ET SEQ., 4364, 4366 G. C. 

SYLLABUS: 

A person who is a registered surveyor under the terms of the act providing for a 
state board of engineers and surveyors, Section 1083-1 et seq., General Code, but 
lacking registration therunder as a professional engineer, cannot legally discharge the 
powers and duties of the office of engineer of a municipality as defined by Sections 
4364 and 4366, General Code. 
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Columbus, Ohio, March 2, 1948 

State Board of Registration for Professional Engineers and Surveyors 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

Your request for my op1mon, after directing attention to Sections 

1083-1 and 1083-2, General Code, reads as follows: 

''In view of the foregoing provisions of Ohio Law the ques­
tion arises as to whether an individual who is a registered sur­
veyor, but who is not a registered professional engineer, can 
legally discharge the duties of a City Engineer, since his duties 
fall within the language of Section 1083-2, General Code." 

It will be assumed that in referring to a "City Engineer" you had in 

mind the office with respect to which it was held in the second branch of 

the syllabus in Wright v. Clark, 119 0. S. 462, to-wit: 

"Sections 4364 and 4366, General Code, create the office of 
engineer of a municipality and define the powers and duties of 
such office." 

Section 4364, General Code (96 0. L. 84), which has been 111 force 

and effect in its present form for many years, provides : 

"Under the direction of council, the street commissioner, or 
an engineer, when one is so provided by council, shall supervise 
the improvement and repair of streets, avenues, alleys, lands, 
lanes, squares, wards, landings, market houses, bridges, viaducts, 
sidewalks, sewers, drains, ditches, culverts, ship channels, 
streams, and water sources. Such commissioner or engineer shall 
also supervise the lighting, sprinkling and cleaning of all public 
places, and shall perform such other duties consistent with the 
nature of his office as council may require." (Emphasis added.) 

Section 4366, General Code ( Revised Section r782), has also been in 

effect in its present form for a considerable period of time and reads: 

"ln each municipal corporation having a fire engineer, civil 
engineer or superintendent of markets such officers shall each 
perform the duties prescribed by this title and such other duties 
not incompatible with the nature of his office as the council by 
ordinance requires, and shall receive for his services such com­
pensation by fees, salary or both as is provided by ordinance." 

(Emphasis added.) 



110 OPINIONS 

In ,view of the fact that the sections ,just noted now read exactly the 

same as they read at the time the court decided Wright v. Clark, supra, 

the principle of law incorporated in the second branch of the syllabus 

thereof must be regarded as presently of controlling effect. 

Attention will now be called to the act creating .the state board of 

registration for professional engineers and surveyors and providing for 

the regulation of the practice of professional engineering and surveying. 

Said act, which became effective September 28, 1933 (II5 0. L. 355), 

was heretofore codified as Sections 1083-1 to 1083-26 of the General 

Code. The purpose of said act is set forth in Section rn83-1, General 

Code, which provides : 

"That in order to safeguard life, health, and property, any 
person practicing or offering to practice the professions of engi­
neering or of surveying, shall hereafter be required to submit 
evidence that he is qualified so to practice and shall be registered 
as hereinafter provided; and it shall be unlawful for any person 
to practice or to offer to practice the professions of engineering 
or of surveying, in this state, or to use in connection with his 
name or otherwise assume, use, or advertise any title or descrip­
tion tending to convey the impression that he is a professional 
engineer or a surveyor, unless such person has been diily regis­
tered or exempted under the provisions of this act." 

(Emphasis added.) 

By virtue of Section 1083-2, General Code, the practice of professional 

engineering and of surveying is therein defined. Said section provides 

in part: 

"* * * The practice of professional engineering within the 
meaning and intent of this act includes any professional service, 
such as consultation, investigation, evaluation, planning, design, 
or responsible supervision of construction or operation, in con­
nection with any public or privately owned public utilities, struc­
tures, buildings, machines, equipment, processes, works or proj­
ects, wherein the public welfare, or the safeguarding of life, public 
health or property is concerned or involved, when such profes­
sional service requires the application of engineering principles 
and data. * * * 

"The practice of surveying, within the meaning and intent 
of this act, shall be held to mean that branch of engineering and 
applied mathematics which teaches the art of surveying and 
measuring the area of any portion of the earth's surface, the 
lengths and directions of the bounding lines, the contour of the 
surface, for their correct determination and description and for 
conveyancing, or for recording, or for the establishment or re-
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establishment of land boundaries and the plotting of lands and 
subdivisions thereof; and like measurements and operations in­
volved in the surveying of mines, and commonly known as 'mine 
surveying.' * * *" 

Section 1083-13, General Code, prescribes the requirements that must 
be met for registration as a professional engineer or as a surveyor. Sec­
tion 1083-14, General Code, fixes the fee for registration as a professional 
engineer at $15.00 and a like amount is charged for registration as a 
surveyor. Provision being made for separate registration, it cannot be 

seriously urged that, although surveying may be a branch of engineering, 

a registered surveyor is legally entitled to practice professional engineering 

as defined by law. 

There is no specific requirement in either Section 4364, General Code, 

or Section 4366, General Code, that the '·engineer" therein provided for 

must be registered since, as has been pointed out, these sections came into 

existence long before the passage of the act here being considered. Hence 

there remains for consideration the matter of whether the statutory duties 

of a municipal engineer are such as to constitute the practice of engineer­

ing as now defined by law. Collaterally in:volved is the further question 

as to whether the office of municipal engineer has been specifically ex­

empted from the operation of said act. In respect of the second matter 

Section ro83-20, General Code, provides inter alia: 

"The following persons shall be exempt from the provisions 
of this act, to-wit : * * * 

" (d) Officers and employees of the government of the 
United States while engaged within this state in the practice of 
the profession of engineering or surveying, for said government. 

" (e) All elective officers of the political subdivision of the 
state while in the practice of professional engineering or survey­
ing in the performance of their official duties, unless otherwise 
required by law. * * *" (Emphasis added.) 

It is noteworthy that in the case of the government of the United 

States the exemption extends to officers and employees. Employees are 

not mentioned in paragraph "e" above noted. Said exemption extends 

solely to elective officers of a political subdivision of the state. No occa­

sion exists to consider the "or otherwise" provision in this just noted 

paragraph. 
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There will now be considered the matter of whether the duties that 

are set forth in said Sections 4364 and 4366 of the General Code are of 

such a nature as to require one holding the office therein provided for to 

engage in the practice of engineering. It is particularly pertinent that in 

Section 4366, General Code, reference is made to a "civil engineer". 

Touching on the proposition here inyolved is an opinion of one of my 

predecessors, which will be found in Opinions of the Attorney General 

for 1935, Vol. II, page I 504. Consideration was given therein to supple­

mental Section 2782-1, General Code (II6 0. L. 283), as effective 

August 8, 1935, which section reads: 

"The title of county surveyor shall be changed to that of 
county engineer. Wherever the words 'county surveyor' are 
found in any section of the General Code, not herein amended 
or repealed, they shall, after the taking effect of this act, be read 
'county engineer.'" 

At the same time and by virtue of the same act Section 2783, General 

Code, was amended to read as follows : 

"No person holding the office of clerk of court, sheriff, 
county treasurer or county recorder, shall be eligible to the office 
of county engineer. In all counties no person shall be eligible 
as a candidate for the office of county engineer or be elected or 
appointed thereto, except a registered profssional engineer and 
registered surveyor licensee! to practice in the state of Ohio.'' 

It is significant that Sections 2792 and 2793 of the General Code, which 

now define the duties of the "County Surveyor", remained unchanged. 

See also Section 7181 et seq., General Code, which relate to the duties 

of the present County Engineer. 

During the course of his aforesaid opinion the Attorney General for 

1935, after referring to said Sections 2792 and 2793 of the General Code, 

stated: 

"* * * It is apparent from the reading of the above sections 
that the performance of the statutory duties of a county engineer 
in.valves the practice of professional engineering. By Section 
2793, General Code, supra, he shall perform 'all necessary serv­
ices to be performed by * * * a civil engineer'. Even in the 
absence of such an express statutory provision, from a recital 
of the duties appertaining to his office, it appears that an extensive 
knowledge of the principles of engineering and the proper appli­
cation thereof, are involved in the performance of the duties of 
what was formerly designated as a 'county surveyor'. * * *" 
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It is not difficult to formulate the conclusion that the duties set forth 

m Sections 4364 and 4366 of the General Code, will necessitate the ren­

dition of services customarily performed by a registered professional 

engineer. The observation of my aforesaid predecessor could well be 

regarded as equally applicable to the sections just noted. Furthermore 

it is quite apparent that a registered surveyor cannot legally discharge 

such duties. 

1 n specific answer to your inquiry it is therefore my opinion, and 

you are so advised, that a person who is a registered sur_veyor under the 

terms of the act providing for a state board of engineers and surveyors 

(Section 1083-1 et seq., General Code), but lacking registration there­

under as a professional engineer, cannot legally discharge the powers and 

duties of the office of engineer of a municipality as defined by Sections 

4364 and 4366, General Code. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




