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PERSON POSSESSING A SUB-MACHINE GUN NOT RE­
QUIRED TO RENEW PERMIT (\VHICH ALLOWS THEM TO 
HAVE CUSTODY OF THE WEAPON) ANNUALLY, AND SUCH 
PERMIT IS VALID SO LONG AS A VALID BOND FOR $5,000. 
IS KEPT WITH ADJUTANT GENERAL-§2923.04, R.C. 

SYLLABUS: 

Section 2923.04, Revised Code, does not require the annual renewal of a permit 
to own, possess, transport, or have custody of a machine gun, light machine gun or 
submachine gun; and where a permit has been issued under that section, such permit 
is valid so long as a satisfactory and valid bond in the amount of $5,000.00 remains 
on file in the office of the Adjutant General. 

Columbus, Ohio, August 29, 1961 

Hon. Loren G. vVindom, The Adjutant General 
Adjutant General's Department, Columbus 15, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 
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"Section 2923.04 of the Revised Code of Ohio provides in 
part that, 'No person shall own, possess, transport, have custody 
of, or use a machine gun, light machine gun or submachine gun, 
unless he first procures a permit therefor from and at the dis­
cretion of the adjutant general .. .' Also: 'Before obtaining 
such permit, each applicant shall give bond to this state, to be 
approved by the adjutant general, in the sum of five thousand 
dollars, conditioned to save the public harmless.. .' 

"The question now arises whether a new, or renewed, permit 
must be requested and issued annually. If an applicant for machine 
gun permit has provided required indemnity bond, and has been 
issued a permit by the adjutant general, is it necessary that said 
applicant each year, on or before the anniversary date of the 
permit issued to him, apply for a new machine gun permit? Or, 
having once been issued, is this permit valid as long as the 
accompanying indemnity bond remains in force?" 

Section 2923.04, Revised Code, provides: 

"No person shall own, possess, transport, have custody of, 
or use a machine gun, light machine gun or submachine gun, unless 
he first procures a permit therefor from and at the discretion of 
the adjutant general, or having such permit, use or consent to 
the use by another of such weapon in an unlawful manner. 
The adjutant general shall keep a complete record of each permit 
so issued. A separate permit shall be obtained for each gun so 
owned, possessed, or used. The adjutant general shall require 
each applicant for such permit to give an accurate description of 
such weapon, the name of the person from whom it was obtained, 
the name of the person to have custody thereof, and the place of 
residence of the applicant and the custodian. Before obtaining 
such permit each applicant shall give bond to this state, to be 
approved by the adjutant general, in the sum of five thousand 
dollars, conditioned to save the public harmless by reason of any 
unlawful use of such weapon while under the control of such 
applicant or under the control of another with his consent; and 
any person injured by such improper use may have recourse on 
said bond. This section does not affect the right of the national 
guard of Ohio, sheriffs, regularly appointed police officers of 
municipal corporations regularly elected constables, wardens and 
guards of penitentiaries, jails, prisons, penal institutions, or 
financial institutions maintaining their own police force, and such 
special officers as are authorized to possess and use such weapons 
when on duty. 

''Whoever violates this section shall be imprisoned not less 
than one nor more than ten years.'' 
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A consideration of Section 2923.04, s11pra, indicates that the legislature 

intended to protect the public by requiring all persons who possess, own, 

transport or have custody of a machine gun, light machine gun or sub­

machine gun to obtain a permit and post a bond of $5,000.00. The only 

requirements set forth for the obtaining of a permit are the filing of an 

application containing certain information and the submission of a bond 

approved by ,the Adjutant General in the amount of $5,000.00. There is 

no specific requirement or provision which requires the annual filing of an 

application for renewal and thus it becomes necessary to determine 

whether such requirement may be implied from the language of the srt:atute. 

Section 2923.04, supra, does not provide for a fee to offset the cost 

which would be present if applications were submitted annually nor does 

it contain any provision which directs the adjutant general to review and 

deny a permit for certain statutory grounds. The section does state, how­

ever, that the permit is issued at the discretion of the adjutant general. 

Thus, it would appear that the adjutant general may refuse to issue a 
permit should he decide that to be the proper action. 

Section 2943.04, supra, further indicates that whenever there is a 

change in possession, ownership, custody or when someone is transporting 

one of the specified weapons he must file application and post the necessary 

bond. This provision seems to indicate that no useful purpose would be 

served by renewal since the purpose of the statute is served when all 

persons having control of such weapons are revealed by such applications 

and the required bonds are posted. 

I further note that said Section 2923.04 is a penal statute which 

regulates the ownership and control of private property and as such 

must be strictly construed. State e.i: rel. Moore Oil Co. v. Dauben, 99 Ohio 

St., 406. Thus, it is apparent that the statute may not be enlarged by 

reading into it the additional burden of filing an annual application for 

such a permit. The statute without such provision serves the purpose of 

providing a complete list of all persons having any interest in a machine 

gun and further in compelling such persons to ·provide a substantial 

bond to protect the public from the unlawful use of such weapon. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that Section 2923.04, 

Revised Code, does not require the annual renewal of a permit to own, 

possess, transport, or have custody of a machine gun, light machine gun 
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or submachine gun; and where a permit has been issued under that section, 

such permit is valid so long as a satisfactory and valid bond in the amount 

of $5,000.00 remains on file in the office of the Adjutant General. 

Respectfully, 

MARK lVIcELROY 

Attorney General 
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