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PRESIDING JUDGE-CO~1PENSATION OF LIMITED TO $500 

IN ADDITION TO BASE SALARY-§1901.09, .11 R. C., OAG NO. 
1082-1952-P. 18. 

SYLLABUS: 

1. A judge of a municipal court who took office in January, 1956, at a salary 
of $12,500.00 per year and who, in February, 1957, was selected as the presiding judge 
pursuant to Section 1901.09, Revised Code, was, under Section 1901.11, Revised 
Code, entitled at that time to $500.00 annually as presiding judge, in addition to his 
annual salary, a total of $13,000.00. (Opinion No. 1082, Opinions of the Attorney 
General for 1952, page 18, approved and followed.) 

2. Although the maximum salary of judges of that court was increased to 
$13,000.00 in 1957, and to $15,000.00 in 1959, said judge was serving "in term" at the 
time of such increases and, because of the restrictions of Section 20 of Article II, 
Ohio Constitution, was not eligible to receive such increases. 

3. The compensation of a presiding judge under Section 1901.11, Revised Code, 
is limited to an annual amount of $500.00 in addition to his base salary as judge, 
and a judge serving in such capacity may not receive more than that amount on the 
basis of an increase in the base salaries of other judges of the court, even though 
his term as presiding judge commenced after said increase became effective. 

Columbus, Ohio, January 19, 1961 

Hon. Earl Vv. Allison, Prosecuting Attorney 

Franklin County, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"\Ve request your opinion on the amount of compensation 
that a Judge of the Columbus Municipal Court is authorized 
under the following facts : 

" (a) Judge D. was re-elected as Judge for the term 
January 1, 1956 to December 31, 1961, at the salary of 
$12,500; 

"(b) In February 1957, he was elected Presiding 
Judge for the term ending January, 1958, and has since that 
time received a salary of $13,000 annually ($12,500 base 
salary and $500 additional compensation as Presiding 
Judge); 
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" (C) As of November 23, 1957, the base salary for 
Judges of the Municipal Court was increased to $13,000 
annually; 

"(d) On January 13, 1958, Judge D. was re-elected 
as Presiding Judge; 

" (e) As of November 2, 1959, the base salary for 
Judges of the Municipal Court was increased to $15,000 
annually; 

"(f) On January 11, 1960, Judge D. was again elected 
Presiding Judge for the subsequent two-year term. 

"Section 1901.11 of the Revised Code at all times pertinent 
to this problem, has read in part as follows : 

"'The presiding judge of a municipal court shall re­
ceive an additional five hundred dollars and the chief justice 
of a municipal court shall receive an additional one thou­
sand dollars, over and above the salaries paid to any other 
judge of the same court.' ( emphasis added). 

"As you know, Article II, Section 20, of the Constitution 
of the State of Ohio prohibits the change of salary of an officer 
during his existing term. Opinion No. 1082, Opinions of the At­
torney General for 1952 at page 18 might afford some assistance 
in resolving this issue, but I do not consider it dispositive of 
the question." 

Section 20 of Article II, Ohio Constitution, provides: 

"The general assembly, in cases not provided for in this con­
stitution, shall fix the term of office and the compensation of all 
officers; but no change therein shall affect the salary of any 
officer during his existing term unless the office be abolished." 

The first question to be considered is whether Judge D., upon being 

elected presiding judge in 1957, could, in view of the provisions of Section 

20, supra, be paid the $500.00 additional compensation allowed for that 

position. In this regard, it was stated by one of my predecessors in Opinion 

No. 1082, Opinions of the Attorney General for 1952, page 18: 

"Under the provisions of the Municipal Court Act, Sections 
1581 to 1617, inclusive, General Code, enacted by the 99th Gen­
eral Assembly by the passage of Amended Senate Bill No. 14, 
a judge of a municipal court who, on and after January 1, 1952 
is designated or selected as the presiding judge pursuant to Sec­
tion 1589, General Code, is entitled, during his term of office as 
such presiding judge, to the additional five hundred dollars pro­
vided by Section 1591, General Code, although elected judge of 
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a municipal court prior to the enactment of the tdunicipal Court 
Act and continued in the office of municipal judge during his 
existing term of such office by the ·Municipal Court Act." 

The reasoning of my predecessor in Opinion No. 1082, supra, followed 

the general rule as stated in 43 American Jurisprudence, at page 152, as 

follows: 

"~' * * Where the duties newly imposed upon the officer are 
not merely incidents of and germane to the office, but embrace a 
new field, and are beyond the scope and range of the office as 
it theretofore existed and functioned, the incumbent may be 
awarded extra compensation for the performance of such duties 
without violating a constitutional inhibition against increase of 
salary during the term. * * *" 

At page 24 of said Opinion No. 1082, my predecessor concluded: 

"It is my considered opinion, therefore, that such duties are 
not germane to and within the ordinary scope of the duties of 
the office of municipal judge and that the additional compensa­
tion of five hundred dollars per year provided for presiding 
judges by Section 1591, General Code, may lawfully be paid to 
any municipal judge selected or designated as presiding judge 
whether such judge has assumed his term of office as municipal 
judge before or after January 1, 1952." 

Applying the above-noted general rule and reasoning to the instant 

question, I conclude that the $500.00 salary as presiding judge was law­

fully paid to Judge D., as of February, 1957. 

Next to consider is whether the salary increases of November 23, 

1957, and November 2, 1959, had any effect upon the compensation of 

Judge D. 

Obviously, Section 20 of Article II, Ohio Constitution, precluded 

Judge D. from receiving the two increases in base salary, as the allowance 

of such would have clearly constituted an increase during term within the 

purview of that section. The basic quest;on, therefore, is whether said in­

creases could operate to increase Judge D.'s salary as presiding judge­

remembering that the term of a presiding judge is two years ( Section 

1901.09, Revised Code) and that Judge D. served in three such terms 

during the period here in question. 

Judge D. was elected presiding judge 111 February, 1957. The pro­

vision of law as to the compensation of the presiding judge, Section 

1901.11, Revised Code, read then (as it now does) as follows: 
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"* * * The presiding judge of a municipal court shall receive 
an additional five hundred dollars * * * over and above the sala­
ries paid to any other judge of the same court." 

As of February, 1957, the maximum salary allowed for any judge 

of the court (Columbus), including Judge D., was $12,500.00. Thus, the 

salary of Judge D. as presiding judge at that time was clearly $500.00 in 

addition to said $12,500.00. Assuming, however, that a judge of the 

court was entitled to a $13,000.00 base salary as a result of the Novem­

ber 23, 1957 increase, should the salary of the presiding judge CJ uclge D.) 

elected in January, 1958, have been $500.00 over and above $13,000.00 

($13,50J.00)? Further, assuming that later a judge of the court was 

entitled to a $15,000.00 base salary as a result of the November 2, 1959 

increase, should the salary of the presiding judge CJ udge D.) elected in 

January, 1960, be $500.00 over and above $15,000.00 ($15,500.00)? Or, 

should the total salary of the presiding judge CJuclge D.) have remained 

at $13,000.00 since February, 1957? 

Prior to its amendment in 1953 ( 125 Ohio Laws, 168) Section 

1901.11, supra (then Section 1591, General Code), clearly provided that 

the compensation of the presiding judge was limited to $500.00 annually 

in addition to his base salary as judge. The pertinent provision then read: 

"* * * except the presiding judge of a municipal court shall 
receive an additional five hundred dollars * * *." 

In amending a law, the ·1egislation is generally assumed to have in­

tended to make some change in the law ( 37 Ohio J urispruclence, Section 

439, page 769). I must, however, confess to some doubt as to the meaning 

of the provision as amended ( set forth earlier). First, there is the positive 

language that the presiding judge is to receive an additional five hundred 

dollars. Then follows the words "over and above the salaries paid to any 

other judge of the same court." It is this latter language which causes the 

difficulty. 

Referring to this languagefi the words "any other judge" refer to one 

judge; thus, why is the plural, "salaries," used? Also, what is the meaning 

of the words "over and above"? Given their common application, these 

words would mean that a judge is entitled to a specified amount in addi­

tion to what is already clue him. As used in Section 1901.11, supra, how­

ever, the words appear to apply to an amount in addition to what is already 

clue another judge. 
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The position might be taken that, as oi January, 1958, Juclge D. was 

entitled to his salary of $12,500.00, plus $1,000.00 ($500.00 over and 

above the salary of any other judge of the court-$13,000.00 being the 

maximum base salary at that time), and that, as of January, 1960, he 

was entitled to his base salary of $12,500.C0, plus $3,000.00 ($500.00 over 

and above the salary of any other judge of the court-$15,000.00 being the 

maximum base salary at that time). I do not, however, believe that the 

language used is specific enough to accomplish this result. If the legislature 

had intended to increase the salary of the presiding judge, it could have 

easily clone so by increasing the $500.00 to $1,000,000 or to whatever 

amount was desired. It might be argued that the intent was to increase 

the salary of only those judges who are not receiving the maximum base 

salary allowed judges of the court. But such an intent would clearly be in 

violation of the provisions of Section 20 of Article II, supra. 

I am aware that J uclge D. has served separate terms as presiding 

judge and that if the salary as presiding judge were increased during one 

term he would not be precluded from receiving the increase in the next 

term. In this case, however, the allowance of an amount in excess of 

$500.00 annually to Judge D. for his services as presiding judge would 

necessarily be based on the base salary increases made in 1957 and 1959. 

YVithout these increases there would be no doubt that the salary of the 

presiding judge should be limited to $500.00 per year. But under the pro­

visions of Section 20 of Article II, supra, _T udge D. is precluded from 

benefitting from an increase in the base salaries of mun:cipal judges, and 

to allow him to do so in this case would constitute a violation of that 

constitutional provision. 

Strengthening my belief 111 this regard, is the situation which would 

prevail if the presiding judge were to receive $500.00 more than the salary 

of any other judge of the court. In the Columbus court, for example, the 

salary of Judge D., as presiding judge, would have been $500.00 as of 

February, 1957; $1,000.00 as of January, 1958; and $3,000.00 as of 

January, 1960; all with no change being made in the law as to the salary 

of the presiding judge. At the same time, if another judge had been chosen 

as presiding judge, the salary might have been only $500.00 during all of 

these years and the duties would have been the same. Also, in other courts 

throughout the state there would be no fixed salary for the presiding judge, 

the salary in any case being dependent on what judge holds the office and 

the base salary of that judge. The salaries of the presiding judges would 
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not, therefore, be uniform throughout the state and there would be a 

strong possibility of conflict with Section 26 of Article II, Ohio Constitu­

tion, which provides that all laws of a general nature shall have a uni­

form operation throughout the state. In view of the general rule that a 

statute should be construed in such a manner as to render it constitutional 

( 37 Ohio Jurisprudence, page 627), the question of uniform application 

might alone, therefore, be decisive of the instant question. 

Answering your specific questions, therefore, I conclude that as of 

February, 1957, Judge D. was entitled to an annual salary of $12,500.00, 

as judge, and $500.00 as presiding judge, a total of $13,000.00; and that 

the later increases in the salaries of judges of the court did not affect this 

annual compensation. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

1. A judge of a municipal court who took office in January, 1956, at 

a salary of $12,500.00 per year and who, in February, 1957, was selected 

as the presiding judge pursuant to Section 1901.09, Revised Code, was, 

under Section 1901.11, Revised Code, entitled at that time to $500.00 

annually as presiding judge, in addition to his annual salary, a total of 

$13,000.00. (Opinion No. 1082, Opinions of the Attorney General for 

1952, page 18, approved and followed.) 

2. Although the maximum salary of judges of that court was in­

creased to $13,000.00 in 1957, and to $15,000.00 in 1959, said judge was 

serving "in term" at the time of such increases and, because of the restric­

tions of Section 20 of Article II, Ohio Constitution, was not eligible to 

receive such increases. 

3. The compensation of a presiding judge under Section 1901.11, 

Revised Code, is limited to an annual amount of $500.00 in addition to his 

base salary as judge, and a judge serving in such capacity may not receive 

more than that amount on the basis of an increase in the base salaries of 

other judges of the court, even though his term as presiding judge com­

menced after said increase became effective. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 
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