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OPINION NO. 93-040
Syllabus:

In the absence of a collective bargaining agreement varying the minimum service
credit provisions of R.C. 9.44, where a township has adopted a vacation leave
policy for its employees based upon service with the township, R.C. 9.44 requires
that, in computing the amount of vacation leave to which such employees are
entitled, such employees be given credit for prior service with any township.

To: David P. Joyce, Geauga County Prosecuting Attorney, Chardbn, Ohio
By: Lee Fisher, Attorney General, November 16, 1993

You have requested an opinion on the following question: "If a non-civil service
township has adopted a policy which provides that employees accumulate vacation leave based
on years of service with the township, does R.C. 9.44 mandate that employees be credited with
years of prior service with a different township?"!

Vacation Leave for Township Employees

Vacation benefits for township employees are not governed by statute. Rather, the board
of township trustees, pursuant to its authority to fix the compensation of various township
employees, see, e.g., R.C. 511.10, is authorized to provide vacation leave as a fringe benefit,
if, and to the extent, the trustees so desire. See generally 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-
061 (authority of township trustees to provide fringe benefits for township employees). The
board’s authority to prescribe fringe benefits, including vacation leave, for township employees
is, however, subject to any statutory provisions limiting that authority. See id.

Prior Service Credit under R.C. 9.44

The township about which you ask has adopted a vacation leave policy under which the
amount of leave a township employee receives is based upon the amount of time the employee
has served with the township. Your question concerns the authority of the board of township
trustees, in adopting a vacation leave policy for township employees, to vary the service credit
provisions of R.C. 9.44, which states, in part:

(A) Excepr as otherwise provided in rhis secrion, a person employed,
other than as an elective officer, by the state or any political subdivision® of the
state, earning vacation credits currently, is entitled 10 have his prior service with

' Your request refers to a non-civil service township. The term "civil service township, "
as used in R.C. Chapter 124, is defined in R.C. 124.01(G), as meaning, "any township with a
population of ten thousand or more persons residing within the township and outside any
municipal corporation, which has a police or fire department of ten or more full-time paid
employees, and which has a civil service commission established under [R.C. 124.40(B)]." In
the context of your question, however, whether or not a township is a civil service township
appears to be of no significance. This opinion will, therefore, use the term township, without
further designation.

?  See generally 1981 Op. Att’y Gen. No. 81-011 (syllabus, paragraph one) (for purposes
of Ohio Const. art. II, §29, a township is a political subdivision).
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any of these employers counted as service with the state or any political
subdivision of the state, for the purpose of computing the amouns of his vacation
leave. The anniversary date of his employment for the purpose of computing the
amount of his vacation leave, unless deferred pursuant to the appropriate law,
ordinance, or regulation, is the anniversary date of such prior service.

(B) To determine prior service for the purpose of computing the amount
of vacation leave for a person initially employed on or after July 5, 1987, by:

(1) A county, the person shall have only his prior service with a county
counted;

(2) A municipal corporation, the person shall have only his prior service
within that municipal corporation counted; and

(3) A township, the person shall have only his prior service with a
rownship counted.

(C) An employee who has retired in accordance with the provisions of
any retirement plan offered by the state and who is employed by the state or any
political subdivision of the state on or afier June 24, 1987, shall not have his
prior service with the state or any political subdivision of the state counted for the
purpose of computing vacation leave. (Emphasis and footnote added.)

Thus, R.C. 9.44(A) entitles a township employee, who was initially employed by a
township prior to July 5, 1987, and who is currently earning vacation leave credits, to receive
credit for prior service with the state or any political subdivision, for purposes of determining
the amount of vacation leave to which he is entitled in his current township employment. 1989
Op. Att’y Gen. No. 89-096.

Pursuant to R.C. 9.44(B)(3), however, a different policy applies to a person initially
employed by a township on or after July 5, 1987, who "shall have only his prior service with
a township counted” (emphasis added). Under R.C. 9.44(B)(3), therefore, such a township
suployee is entitled to receive credit for prior service with any township, but not for service
with the state or any other subdivision. See generally Op. No. 89-096 at 2-468 ("[u]nder the
statute, a person who is initially employed by a county on or after July 5, 1987, shall have prior
service with all counties counted as service for purposes of computing vacation leave, and an
analogous situation results for a person initially employed by a township on or after July 5,
1987"(emphasis added)). If the statute were intended to confine the person’s credit only to prior
service with that particular township, it undoubtedly would have repeated the different language
applied to municipalities in the preceding division, which limits credit to the person’s "prior
service within rhar municipal corporation." R.C. 9.44(B)(2) (emphasis added). Therefore,
under both R.C. 9.44(A) and (B), a township employee is entitled to receive credit for prior
service with any township for purposes of computing the amount of vacation leave to which he
is entitled in his current employment.

Township May Not Reduce Service Credit Minimums of R.C. 9.44

As concluded in 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-104, syllabus, paragraph one, with respect
to the authority of a municipality to vary the service credit provisions of R.C. 9.44:

In computing the amount of vacation leave of municipal employees, ali
municipalities, statutory and charter, must provide credit for prior service at the
minimum levels established in R.C. 9.44, except those municipalities which have
entered collective bargaining agreements pursuant to R.C. Chapter 4117 that
specifically exclude rights accrued under R.C. 9.44. (Emphasis added.)
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Thus, Op. No. 90-104 characterized the service credit provisions of R.C. 9.44 as establishing
minimum benefits that may not be reduced by a municipality, whether under its power to
establish its employees’ compensation or under its powers of home rule, although such
provisions are subject to change pursuant to a collective bargaining agreement entered into under
R.C. Chapter 4117.

The same analysis applies to the authority of a township to vary the prior service credit
provisions of R.C. 9.44 applicable to township employees. In the absence of a collective
bargaining agreement entered into under R.C. Chapter 4117 that expressly changes the service
credit provisions of R.C. 9.44, a board of township trustees may not, as part of its authority to
fix the compensation of township employees, reduce the minimum service credit provisions of
R.C. 9.44; similarly, the home rule authority of a township that has adopted a limited form of
self-government under R.C. Chapter 504 does not include the power to reduce the prior service
benefits to which its employees are entitled by R.C. 9.44.

Conclusion

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that, in the absence
of a collective bargaining agreement varying the minimum service credit provisions of R.C.
9.44, where a township has adopted a vacation leave policy for its employees based upon service
with the township, R.C. 9.44 requires that, in computing the amount of vacation leave to which
such employees are entitled, such employees be given credit for prior service with any township.
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