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TAXES AND TAXATION-CORPORATIO~S-XO AUTHORITY FOR RE­
MISSION OR CmiPRO:\IISE OF CLAIM FOR PERSONAL TAXES NOT 
ERRO:\EOUSL Y OR ~EGLIGE);"TLY CHARGED- WHERE SUCH 
TAXES NOT FULLY COLLECTIBLE BECAUSE OF INSOLVENCY OF 
TAX PAYER A:\D EXISTEXCE OF PRIOR LIENS-HOW COUNTY 
TREASURER :\fAY PROCEED TO COLLECT LESS THAN SUM 
CHARGED. 

There is 110 authority for the· remission or compromise of a claim for personal 
taxes not erroneously or negligently charged; but where such taxes are not fully 
collectible because of the insolvency of the taxPayer and the existence of prior liens 
against his property subject to be sei::ed and sold for taxes, and the property is in 
the hands of a recei"'·er, the' county treasurer may rightfully receive less than. the 
sum charged if he is able to show that more is not collectible; and by asking for a 
rule to show cause tmder section 2660 of the General Code, he may obtain the direct 
authority of the court for such a course. 

CoLUMBUS, OHIO, March 28, 1922. 

HoN. LAWRENCE H. vVEBBER, Prosecuting Attorney, Elyria, Ohio. 

DEAR SIR :-In your letter of recent date you request the opinion of this· depart­
ment on the following question: 

Is a county treasurer authorized to accept from the receiver of an in­
solvent corporation, the property of which is heavily encumbered by mort­
gage, an offer to pay the principal sums of taxes without the penalties that 
have accrued on account of the non-payment of the tax within the time 
fixed by law? 

• No specific statutory authority has been found for such procedure. In fact, no 
county officer is authorized to compromise a claim for general property taxes. 
Peters vs. Parkinson, 83 0. S. 36, decides that the commissioners may not do this 
after suit brought by the county treasurer to enforce collection, but there is some 
reasoning in the case which goes beyond the actual decision therein. For example, 
it is remarked on page 49 that: 

"Another, and perhaps sufficient reason why the county commissioners 
could not rightfully settle or remit the taxes sued for in this case is that 
such taxes were not wholly due to, nor were they wholly levied for, the use 
of Holmes county, but there was included therein as well, state, township, 
municipal, and other taxes." 

There is no showing in the letter of the treasurer th<tt any part of the taxes 
was erroneously assessed or that the penalty accrued through the negligence of any 
officer charged with the duty under the law. That being the case, there is no author­
ity to correct the duplicate in the treasurer's hands, or to remit the penalty as such. 
The only facts shown by the letter reflect upon the probability of collecting these 
taxes in due course of law. It is said that the property is so heavily mortgaged that 
it is pos·siblc that the claims thereby secured will nearly exhaust the property. If 
this is so the claim for such taxes would be postponed, for there is no lien for per­
sonal property taxes; and while such taxes are by virtue of section 11138 of the 
General Code, a preferred claim, they are not preferred in prejudice of liens ob-
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tained in good faith and for value. See section 11139. These sections by analogy 
govern distribution of estates in the hands of receivers. 

There being strong likelihood, therefore, that the secured claims would exhaust 
the estate, the settlement offered by the receiver would seem to be a fair one, if 
these statements are correct in fact. It remains to be considered whether there is 
any way in which the settlement can be accepted. 

The treasurer can of course accept if he will any sum tendered in payment of 
taxes of this c.haracter. There is some restraint upon the receipt of taxes charged 
·upon real estate imposed by section 2665 of the General Code, but this does not apply 
to personal taxes. ' 

The only consequence then of a failure on the part of the county treasurer to 
collect personal taxes with which he is ch,arged is that he must give a reason at the 
time of the annual settlement between him and the county auditor for his inability 
to collect the tax for the entire amount. Section 2596 reflects upon this point, and 
provides in part as follows: 

* * * At each August settlement, the auditor shall take from the 
duplicate previously put into the hands of the treasurer for collection a list 
of all such taxes as the treasurer has been unable to collect, therein describ­

. ing the property on which such delinquent taxes are charged as described on 
such duplicate and note thereon in a marginal column the several reasons 
assigned by the treasurer why such taxes could not be collected. Such last 
mentioned list shall be signed by the treasurer, who shall testify to the cor­
rectness thereof, under oath, to be administered by the auditor." 

Section 2597 then authorizes the taxes returned delinquent to be deducted from 
the amount with which the treasurer is charged on settlement. 

There are then made up two delinquent lists, one for real estate (section 2601 
G. C.) and one for personal taxes (section 5694 G. C.). The county treasurer has 
no further. immediate responsibility as to the former, but has with respect to the 
latter. See the section just cited. Th.e delinquent personal duplicate as made up by 
the auditor on the basis of the return of the duplicate at settlement time is ~o be 
delivered to the treasurer, who by section 5695 G. C. is commanded "to forthwith 
collect the taxes and penalties on the duplicate by any of the means provided by 
law." The statute goes on to provide different "means" for the collection of delin­
quent personal taxes in addition to those already provided for, but nowhere is it 
explicitly provided that the county treasurer who receives the delinquent property 
tax duplicate is personally charged with the taxes. Such a thing, of course, would 
be absurd. He is to collect, and collect what he can. In the absence of any re­
strictive provision then, it seems reasonably clear that after the delinquent duplicate 
is in the hands of the treasurer, he is clearly entitled to receive any amount that he 
sees fit in part payment of a charge against a person for taxes of this character. 
He is not, of course, permitted to release the person from all claims, and the charge 
remains on the duplicate. It thus appears that before settlement time, if good and 
sufficient reasons are given for the failure of the treasurer to collect all or any part 
of the personal tax, he may take what is offered (but" not, of course, in full settle­
ment) and the remainder only will go on the delinquent list. After settlement time 
he is likewise authorized to receive any payment that is offered as part payment. 
Neither he nor any other officer is authorized to remit the balance of the charge, 
however. So th:at if the offer of the receiver in this case is to pay the principal 
sum of the taxes with the understanding that the charge for the penalty is to be 
expunged, the strict answer to the question is that the offer cannot be accepted. 



232 OPINIONS 

However, it seems that a practical way out of the difficulty can be found by the 
treasurer under such circumstances to avail himself of the special remedy provided 
by section 2660 of the"General Code for his own protection. This section provides 
as follows: 

"If the county treasurer is unable to collect by distress taxes assessed 
upon a person or corporation or an executor, administrator, guardian, re­
ceiver, accounting officer, agent or factor, he shall apply to the clerk of the 
court of common pleas in his county at any time after his semi-annual set­
tlement with the county auditor, and the clerk shall cause notice to be served 
upon such corporation, executor, administrator, guardian, receiver, account­
ing officer, agent or factor, requiring him forthwith to show cause why he 
should not pay such taxes. If he fails to show sufficient cause, the court at 
the term to which such notice is returnable shall enter a rule against him 
for such payment and the costs of the proceedings, which rule shall have 
the same force and effect as a judgment at law and shall be enforced by 
attachment or execution or such process as the court directs." 

Here is an opportunity for the treasurer "to secure an order of court declaring 
that sufficient cause has been shown for the abatement of the tax itself. Such an 
order of court would be a protection to the treasurer. 

Possibly a direct intervention in the receivership proceedings would accomplish 
the same purpose, but it would seem best to follow the statute strictly. 

It is the opinion of this department, therefore, that a treasurer is authorized to 
receive less than the amount with which he stands charged on the duplicate if he 
can show good cause for his failure to collect the remainder, whether the same be 
principal tax or penalty; that the consequence of his failure to collect is not to ex­
punge the charge, but simply to leave it unsatisfied, subject to be credited to him as 
uncollectible and delinquent at the succeeding final settlement, at which time the 
treasurer must make a showing of his inability to collect, and the treasurer would 
be perfectly protected by an order of court under section 2660 of the General Code 
finding that because of prior liens, etc., only the principal sum of the taxes without 
the penalty should or could be paid by the receiver. 

Respect£ ully, 
JoHN G. PRICE, 

Attorney-General. 


