
444 OPJNIONS 

1. EDUCATION, BOARD OF-AUTHORIZED TO LEVY TAX 

UPON TAXABLE PROPERTY OF DISTRICT FOR SUPPORT 
OF SCHOOL DISTRICT LIBRARY-IRRESPECTIVE OF 

PARTICIPATION IN PROCEEDS OF CLASSIFIED PROP­

ERTY TAXES PROVIDED FOR IN SECTION 5625-20 G. C.­

SECTIONS 7639, 4840-3 G. C. 

2. BOARD NOT REQUIRED TO PROVIDE BY TAX LEVY 
AMOUNT NECESSARY FOR FULL AMOUNT CERTIFIED 
BY LIBRARY TRUSTEES AS NEEDED FOR MAINTE­

NANCE AND OPERATION OF LIBRARY-SECTIONS 7639, 

4840-3 G. C.-HOUSE BILL 125, 97 GENERAL ASSEMBLY. 

SYLLABUS: 

1. Both under the provisions of Section 7639, General Code, and under the 
provisions of Section 4840-3, General Code, upon its becoming effective on Septem­
ber 4, 1947, a board of education is authorized to levy a tax upon the taxable prop­
erty of the district for the support of a school district library, irrespective of its 
participation in the proceeds of classified property taxes, as provided in Section 
5625-20, General Code. 

2. A board of education is not required either by the provisions of Section 
7639, General Code, or by the terms of Section 4840-3, General Code, as enacted in 
House Bill No. 125 to become effective September 4, 1947, to provide by tax levy 
an amount necessary to provide the full amount certified by the library trustees as 
needed for the maintenance and operation of such library. 

Columbus, Ohio, August 20, 1947 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 
Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"In the case of State, ex rel. v. Lutz, 129 O.S., page 201, 
the court, in construing Section 5639, General Code, stated as 
follows: 

'A mere superficial examination of the statutes might lead 
to a conclusion that the preference allowed the public libraries 
is unreasonable and discriminatory, thereby raising a serious 
question as to whether such construction can be justified. 
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However, this difficulty disappears when it is remembered 
that the Legislature has completely deprived the public li­
braries of their former revenue from other sources, and they 
are now compelled to rely solely upon the proceeds of clas­
sified property taxes, while the municipal corporations, the 
county and school districts still derive their principal income 
from various other taxes.' 

This comment was later quoted in State, ex rel. v. Davis, 131 
o.s., 380. 

At the time these cases were decided, Section 7639, General 
Code, existed, and so exists today, and reads as follows: 

'Such board of library trustees annually, -during the month of 
May, shall certify to the board of education the amount of 
money needed for increasing, maintaining and operating the 
library during the ensuing year in addition to the funds 
available therefor from other sources. The board of education 
annually shall levy a tax of not to exceed one and one-half 
mills for such library purposes, which tax shall be in addition 
to all other levies authorized by law, and subject to no limita­
tion on tax rates except as herein provided.' 

"This section is repealed by H. B. No. 125. effective Sep­
tember 4th, 1947, and Section 4840-3, General Code, was enacted. 
and reads as follows : 

'The board of library trustees of a school district free 
public library may annually, during the month of May, cer­
tify to the board of education of the school district the 
amount of money required to maintain and operate said 
free public library during the ensuing year and the amount 
of revenue anticipated from all sources other than a tax levy 
on the taxable property of said school district. The board 
of education may annually levy a tax on the taxable prop­
erty of the school district, not to exceed one and one-half 
mills for the purpose of providing funds for library opera­
tion pursuant to said certification. The tax so levied shall 
be in addition to all other levies authorized by law and 
subject to no limitation of tax rates as herein provided.' 

Section 5625-20, General Code, provides that any board of 
library trustees may adopt rules and regulations extending its 
services to all inhabitants of the county and when such rules and 
regulations are adopted the library becomes qualified to partici­
pate in the distribution of intangible taxes. 

Said section further provides: 

'In all cases in which such rules and regulations have 
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been so certified and in which the adoption of such rules 
and regulations is not required, the taxing authority shall 
include in its budget of receipts such amounts as shall have 
been specified by such library trustees as contemplated 
revenue from classified property taxes and in its budget of 
expenditures the full amount requested therefrom by such 
board of library trustees.' 

May we respectfully request your opinion upon the following 
questions: 

May a board of education levy a tax upon the taxable 
property of the school district for the support of a school 
district library? 

If the answer to the above question is in the affirmative, 
in cases where the requested needs of the library are for an 
amount greater than the amount allocated by the budget 
commission to the library from the intangible taxes, is it 
mandatory that the budget commission and board of educa­
tion provide by tax levy the amount necessary to provide the 
full amount certified by the library trustees as needed for the 
maintenance, etc. of the library?" 

You have set out the full text of Section 7639 of the General Code, 

and also of Section 4840-3, General Code, enacted in House Bill No. 125, 

by the 97th General Assembly, which is to become effective September 4, 

r947. As you have stated, this act in addition to enacting Section 4840-3, 

repeals Section 7639, General Code. 

The two sections are in the main quite similar. The differences do 

not affect the questions we are here considering. The act itself, 1s a 

recodification and revision of the laws relating to public libraries gen­

erally. 

There are, however, slight variations to which attention may prop­

erly be called. In Section 7639, it is provided that the board of library 

trustees annually during the month of May "shall" certify the amount 

of money needed for library purposes, and also that the board of education 

annually "shall" levy a tax for suoh purpose. The new act substitutes 

the word "may" for "shall" in both cases. In other words, under the 

law shortly to become effective, the board of library trustees may certify 

to the board of education the amount required and the board of education 

111,ay levy a tax. As you have stated in your letter, Section 7639 supr:i. 

was in full force at the time that the cases of State, ex rel. v. Lutz, 129 
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0. S., 201, and State, ex rel. v. Davis, 131 0. S., 38o, were decided. 

The statement which you have quoted from the first of the above cases, 

was observed and commented upon by my immediate predecessor in an 

opinion found in 1943 Opinions of the Attorney General, page 156. The 

then Attorney General said : 

''This comment was quoted later in State, ex rel. v. Davis, 
131 0. S., 380. In each case the comment was obiter dictum, 
and I am unable to find in the enactments of the Legislature any 
basis for the statement." 

ln that opinion it was held that a county owning a library, might 

pursuant to Section 2456, General Code, levy a tax for its support and 

might in addition thereto, participate in the distribution of classified prop­

uty taxes under the provisions of Section 5625-20, General Code. 

Section 5639, General Code, which the court was considering in the 

two cases mentioned, provides for the distribution of the undivided clas­

sified property tax fund, and as the court stated, it appeared to give quali­

fied libraries a decided preference over the other participating authorities. 

But a careful reading of the section as it stood then or in its present form, 

fails to disclose any provision excluding libraries from any other sources 

of revenue. 

It should be kept in mind that while Section 5625-20, General Code, 

does give public libraries the opportunity to avail themselves of a very 

substantial allowance from the classified property taxes, that privilege is 

conditioned strictly on the library extending the benefits of its service to 

all the inhabitants of the county. A public library, however, is not com­

pelled by law to take that course, but may if it chooses confine its library 

service to its own area. Is it to be said that a library so choosing, is 

deprived of all means of support? Certainly, that conclusion is in direct 

contradiction to the dear provision of Section 7639, and to the whole policy 

c,f the law with reference to other libraries than public school libraries, 

for we find in the statutes quite similar provisions giving other public 

libraries the right of support from the levy of taxes, entirely independent 

of the provisions of said Section 5625-20. See Section 2456, General 

rode, as to county libraries; Section 3404, as to township libraries. Fur­

thermore, Section 5625-3, General Code, furnishes general authority for 

the levy of taxes for all current operating expenses, which certainly in­

cludes all libraries authorized by law. 
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An examination of Sections 5625-20 conferring this special benefit 

on libraries which decide to offer a county-wide service, does not disclose 

any provision whatever which in terms or by implication deprives such 

library of the normal support which is given it by way of a tax levy. 

Apparently, the purpose of the General Assembly was to furnish a library 

with a very substantial added source of income by way of compensation 

for widening the scope of its service. Section 5625-20, General Code, in 

so far as pertinent, reads as follows : 

"The board of trustees of any public library, desiring to par­
ticipate in the proceeds of classified property taxes collected in 
the county, shall adopt appropriate rules and regulations extend­
ing the benefits of the library service of such library to all the 
inhabitants of the county ( excepting to the inhabitants of sub­
divisions maintaining a public library participating in the pro­
ceeds of classified property taxes) on equal terms, unless such 
library service is by law available to all such inhabitants, and 
shall certify a copy of such rules and regulations to the taxing 
authority with its estimate of contemplated revenue and expendi­
tures. In all cases in which such rules and regulations have been 
so certified and in which the adoption of such rules and regula­
tions is not required, the taxing authority shall include in its 
budget of receipts such amounts as shall have been specified by 
such library trustees as contemplated revenue from classified 
property taxes, and in its budget of expenditures the full amounts 
requested therefrom by such board of library trustees. The 
board of trustees of any public library participating in the pro­
ceeds of classified property taxes may supply library services 
to the inhabitants of the county on the same basis that said board 
is empowered to supply library services to the inhabitants of the 
subdivision maintaining said library. The board of trustees of a 
public library may establish branch libraries, library stations, and 
may provide traveling book service, and may do any and all other 
things necessary to provide county wide library service as it is 
empowered to do in rendering service to the residents of the sub­
division maintaining said library, except in another subdivision 
maintaining a public library participating in the proceeds of clas­
sified property taxes." 

It may be noted in this connection that in House Bill No. 125 above 

referred to, this section has also undergone amendment. The only change 

made, so far as libraries are concerned, is the elimination of the words 

which were enclosed in parenthesis and the elimination of the last two 

sentences beginning: "The board of trustees of any public library par­

ticipating," etc. I cannot discover in the section as it now stands or as 
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it is shortly to be in effect, anyt,hing which gives any basis for the remark 

made by the court in the cases above noted. 

The general purpose of the law in providing public libraries of every 

character with the right to receive support by the levy of taxes, and con­

ditioned on their extending their service to the entire county excepting to 

the inhabitants of subdivisions maintaining a public library participating 

in the proceeds of classified property taxes, is shown by the fact that in 

the new act referred to which is a recodification of existing library legis­

btion, provision is made in Section 2454-2 for a tax to be levied for 

the support of a county library; in Section 3404, for a like tax for the 

support of a township library; and in Section 7643-3 for the support of a 

county-district library. As already pointed out, these provisions, with 

the exception of the so-called county-district library, which is a new 

creation, were already to be found in the previously enacted statutes in 

substantially the same terms. It t,hus appears that there has been a 

continuing policy so far as the General Assembly is concerned, to provide 

the normal support for all public libraries by way of tax levy, and in 

addition thereto to give them the right, upon their compliance with a cer­

tain condition, to obtain additional revenue from the classified property 

tax. 

Your second question is whether it is mandatory on the budget com­

mission and the board of education to provide by tax levy an amount 

sufficient to provide the full sum certified by the library trustees as 

needed for the maintenance, etc., of the library. This question appears 

to have been directly met and answered in an opinion by one of my prede­

cessors, found in 1922 Opinions of the Attorney General, page 357, where 

it was held: 

"The board of education is not required by Section 7639, 
General Code to make a tax levy .sufficient to realize the amount 
of money certified to it by the board of library trustees, but it may 
in a proper case raise that amount by taxation if it can be clone 
by a levy not exceeding one and one-half mills." 

In support of that conclusion the Attorney General called attention to 

the fact that prior to its amendment in 1921, Section 7639 had provided 

that the board of education should levy a tax to meet the request of the 

library trnstees not exceeding one and one-half mills "as shall be neces­

sary to realize, without reduction, the amount so certified." He further 
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called attention to the fact that in 1921 the section was amended by 

omitting the words, "without reduction," thus evidencing the clear pur­

pose on the part of the legislature to .give the board of education discretion 

to levy less than the library trustees requested. 

That conclusion appears to me to be logical, and it is my opinion that 

Section 7639 does not require the board to levy the full amount requested. 

The Attorney General in the opinion just referred to, further held that 

the board of education could not arbitrarily refuse to levy the tax, but 

that it had the power of finally deciding ( 1) the necessity for funds; ( 2) 

the amount that should be raised. There has been no change in the 

wording of Section 7639 since the opinion was rendered. 

Accordingly, and in specific answer to your request it is my opinion: 

1. Both under the provisions of Section 7639, General Code, and 

under the pro.visions of Section 4840-3, General Code, upon its becoming 

effective on September 4, 1947, a board of education is authorized to 
levy a tax upon the taxable property of the district for the support of a 

school district library, irrespective of its participation in the proceeds of 

classified property taxes, as provided in Section 5625-20, General Code. 

2. A board of education is not required either by the provisions of 

Section 7639, General Code, or by the terms of Section 4840-3, General 
Code, as enacted in House Bill No. 125 to become effective September 4, 

1947, to provide by tax levy an amount necessary to provide the full 

amount certified by the library trustees as needed for the maintenance and 

operation of such library. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 


