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OPINION NO. 87-085 

Syllabus: 

A person aay at the ,a.. tlae bold the positions of 
tovn1blp clerk and clerk of a board of county coaai~sionera 
in different counties, provided that it la physically
poHible for sucb person to perfora tbe duties of both 
positions, ancl provided furtber tbat tbere is no contract 
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betw~en the county and township entered into under the 
authority of R.c. 307.15 which obligates the township to 
pay the county for services rendered or which otherwise 
directly involves either position. 

To: Jeffrey W. Welbaum, Miami County Prosecuting Attorney, Troy, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, October 30, 1987 

I have before me your request for my opinion regarding the 
compatibility of the positions of township clerk and clerk of a 
board of county commissioners when the positions are in 
different counties. 

In considering whether two positions are compatible, the 
following seven factors must be considered: 

1. 	 Is either of the positions a classified 
employment within the terms of R.C. 124.57? 

2. 	 Do the empowering statutes of either position 
limit the outside employment permissible? 

3. 	 Is one office subordinate to, or in any way a 
check upon, the other? 

4. 	 Is it physically possible for one person to 
discharge the duties of both positions? 

5. 	 Is there a conflict of interest between the two 
positions? 

6. 	 Are there local charter provisions or ordinances 
which are controlling? 

7. 	 Is there a federal, state, or local departmental 
regulation applicable? 

1979 Op. Att•y Gen. No. 79-111 at 2-367 to 2-368. 

Question number one of this analysis concerns R.C. 124.57 
which prohibits any officer or employee in the classified 
service of the state, the several counties, cities, city school 
districts, and civil service townships from taking part in 
political activity other than voting or expressing his or her 
political opinions. a.c. 124.11 divides the civil service into 
the classified and unclassified service. Both a township clerk 
and a clerk of a board ~f county commissioners are unclassified 
positions. R.C. 124.ll(A){l): R.C. 124.ll(A)(B). Therefore, 
the prohibition contained in a.c. 124.57 does not apply. 

Question number two asks whether the empowering statutes of 
either position limit outside employment. The empowering 
statute for the township clerk is R.C. 507.01 which provides
that a township clerk shall be elected every four years. R.C. 
507. 01 does not prohibit the person so elected from holding
outside employment. The empowering statute for the clerk of a 
board of county commissioners is R.C. 305.13 whicb provides: 

Ci] f the board of county commies loners finds it 
necessary for the cl.erk of the board to devote his 
entire time to the discharge of the duties of such 
position, it may appoint a full time clerk, in place 
of. the county auditor, and such necessary assistants 
to the clerk as the board deems necessary. such clerk 
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shall perform the duties required by sections 305 .10 
and 305.ll of the Revised Code and by the board. 

This statute does not prohibit the clerk from holding outside 
employment; therefore question number two must be answered in 
the negative. 

Question number three of the compatibility analysis asks if 
one office is subordinate to, or in any way a check upon, the 
other. The statutory duties of the positions must be examined 
to see whether one position controls the other; either directly 
or indirectly. See Op. No. 79-111. The position of clerk of 
the board of county commisaioners is an appointed one. The 
county clerk serves at the pleasure of the board. Pursuant to 
R.C. 305.13, the county clerk performs the duties prescribed by
R.C. 305 .10 (recording the proceedings of the board of county
co1111issioners), the dutiea prescribed by R.C. 305.11 
(certifying the records of these procAedings), and other duties 
prescribed by the board itself. The county clerk, therefore, 
is responsible to, and subj~~t to the control of, the board of 
county co1111issioners. The tvwnship clerk, on the other hand, 
is an elected official and is thus responsible to the 
electorate. The township clerk and county clerk serve 
different masters and are not subordine.te to each other. See 
Pistole v. Wiltshire, 189 N.E.2d 654 (C.P. Scioto county
1961) (a township trustee is responsible to people who elected 
hia and a deputy sheriff is responsible to the sheriff who 
appointed hia; neither position is subordinate to or a check 
upon, the other): Op. No. 79-111 (the positions of municipal 
councilaan and deputy sheriff are not subordinate to one 
another since a councilaan is elected while the deputy sheriff 
is appointed). Therefore neither the township clerk nor the 
county clerk is subordinate. to, or a check upon, the other. 

Question nuaber four asks whether it is physically possible 
for one person to discharge the duti~s of both positions.
Ordinarily, this is a factual question to be determined at the 
local level aince such persons aay aore precisely determine the 
deaands of each position. Op. No. 79-111. However, as noted in 
1959 Op. Att•y Gen. No. 1031, p. 708 at 711: 

Although physical possibility is a question of 
fact and not of law, it aust be considered since, 
should the duties of one of the offices in question 
consuae a prohibitive aaount of tiae or otherwise make 
it physically iaposaible for an individual to perfora
the duties of both, then it would [not] be in the best 
interests of the public for one individual to bold 
both offices at the saae ti••· 

several of ay predecessors have opined that it would not be 
physically possible for one person to bold the position of 
clerk of a board of county co..issioners concurrently with 
another position. In so finding, ay predecessors focused on 
the language of a.c. 305.13 which provides: 

If the board of county co..issioners finds it 
necessary for tile clerk of the board to devote his 
entin t111 to the discharge of the duties of such 
position, it aay appoint a full tiae clerk ...• 
(Baphasis added.) 

l!t 1937 Op. Att•y Gen. No. 164~ vol. I, p. 242 (county clerk 
position incoapatible with position as secretary of a building 
co..ission): 1933 Op. Att•y Gen. No. 161, vol. I, p. 187 
(county clerk position incoapatible with position as deputy 
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clerk of county board of elections); 1931 Op. Att•y Gen. No. 
3513, vol. II, p. 1098 (county clerk position incompatible with 
position as county hospital bookkeeper); 1913 Op. Att 'Y Gen. 
No. 65, vol. II, p. 1096 (county clerk position incompatible 
with position as deputy county auditor). But.!!§.!. 1959 Op. No. 
1031, p. 708 (county clerk position compatible with position as 
member of local board of education); 1932 Op. Att•y Gen. No. 
4884, vol. III, p.1512 (county clerk position compatible with 
position as deputy auditor of building commission). 

The terms "full time" and "entire time" as used in R.C. 
305.13 may be regarded as equivalent. 1959 Op. No. 1031. R.C. 
325.l9(G)(l) defines a "full time employee" for purposes of 
calculating holiday and vacation benefits as one "whose regular 
hours of service for a county total forty hours per week, or 
who renders any other standard of service accepted as full-time 
by an off ice, department, or agency of county service. 11 See . 
~ 1962 Op. Att'y Gen. No. 3464, p. 971 (defining full-time 
employee as one who regularly works all of the normal working 
hours required by the employer). A full time clerk, then, must 
render either forty hours of worlc per week or 11 any other 
standard of service accepted as full-time" by the board of 
county commissioners. Thus the board of county commissioners 
has control over the amount of hours the clerk must devote to 
his duties. See !.!.!2. 1959 Op. No. 1031 (what is normal or 
standard depends on the particul~r fact situation and therefore 
is a question to be resolved by the appointing authority). In 
addition, the board will prescribe the time and location of the 
clerk's service, since pursuant to R.C. 305.13 the county clerk 
must perform those duties prescribed by the board and must 
record the proceedings of the board. Nevertheless, as long as 
the county clerk is able to perform the duties of his position, 
R.C. 305.13 does not prohibit hi• fro• holding another position. 

In contrast to the county clerk, the township clerk has 
considerable discretion over when and where he performs his 
duties. In 1986 Op. Att•y Gen. No. 86-057 I addressed the 
issue of who has authority to regulate the time, place and 
manner of the township clerk• s performance of his duties. I 
stated that: 

[t]he [township] clerk is required to perform the 
duties iaposed by statute and, where the nature of 
such duties requires that the clerk be present at a 
particular time or place, or act in a particular 
manner, the clerk must do so. §.!!., !L..!l.:.., R.C. 507.04 
(requiring the clerk to keep an accurate record of the 
proceedings of the board of township trustees at all 
its meetings). 

Where, however, the clerk has duties that need 
not, by their nature, be perforaed at any particular 
tiae or place, or in any particular manner, the clerk 
has discretion to choo.ae the tiae, place, and manner 
of perforaance, provided that the duties are performed 
in compliance with the law. In auch matters, the 
township trustees have no authority to control the 
discretion of the clerll:. In if,Uticular, the township 
trustees are not authorized to require that the 
township clerk •be present in his office certain 
day-tiae hours each week,• 1960 Op. No. 1151 
(syllabus, paragraph one}, or that the township clerk 
perfora all his clerical duties in the townahip 
building. 

Op. No. 86-057 at 2-312. 
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since the township clerk has some discretion with respect 
to the time and place of the performance of his duties. it may
be physically poBBible for him to perform other duties. In 
particular. it may be physically possible for a township clerk 
to also perform the duties of a full time clerk of a board of 
county commissioners. The ultimate determination of whether it 
is physically poBBible for one person to hold both positions 
must be determined locally by the affected individuals. Op. 
No. 79-111 at 2-373. 

Question number five of the compatibility analysis asks 
whether there ls a conflict of interest between the two 
positions. An answer to this question requires an examination 
of the powers and duties of the respective positions to see 
whether there is any material reason why an individual 
occupying both positions would be subject to conflicting 
interests or divided loyalties. Op. No. 79-111. ~~ 1970 
op. Att •y Gen. No. 70-168 at 2-336 (a public servant 11 owes an 
undivided duty to the public. It is contrary to public policy 
for a public officer to be in a position which· would subject 
bia to conflicting duties •.•. 11 

). Various statutory duties are 
iaposed upon the township clerk. R.C. 507.04 requires the 
township clerk to "keep an accurate record of the proceedings 
of the board of township, trustees at all its meetings. and of 
all its accounts and transactions. including the acceptance of 
the bonds of township' officers." see also. R.C. 505.33 (the 
township clerk. shall certify to the county auditor the names of 
property owners and a description of lands that are delin~uent 
as to waste disposal service charges); R.C. 507.051 (the 
township clerk shall notify the board of elections of vacancies 
in township offices and of township boundary changes); a.c. 
507.08 (the township clerk shall record the bonds of. constables 
in the book kept for that purpose); R.C. 507.11 (no money 
belonging to the township shall be paid out except upon an 
order signed by at least two trustees and countersigned by the 
clerk): a.c. 5705.03 (clerk, as fiscal officer for township, 
aust deposit proceeds of tax levy in township treasury to 
credit of appropriate fund): R.C. 5705.08 (each year~ clerk 
aust certify to township trustees the amount necessary to 
provide payment of final judgments against township). The 
duties of the clerk of the board of county commissioners 
include recordinq the proceedings of the board of . county 
couissioners, a.c. 305.10, certifying the records of these 
proceedings, R.C. 305.11, and performing other duti~s as 
required by the board, R.c. 305.13. 

The duties of both positions are largely minloterlal and 
thus do not present any readily apparent conflict of int.erest. 
several of my predeceHors have acknowledged potential 
conflicts involved where officials must compete for the same 
county budqet funds. l!.!. 1972 Op. Att•y Gen. No. 72-109 (since
township clerk may appear before county budget commission to 
defend township budget, positions of township clerk and county 
highway department employee are incompatible because clerk may 
be tempted to subordinate his interests in township budget in 
favor of highway department budget); 1958 Op. Att •y Gen. No. 
1962. p. 215 (since it is common for county clerk to appear 
before county budget commission to defend county budget. 
posit,.ons of county clerk and city council member are 
incompatible because of t:he possibility of inconsistent 
loyalties, as both are competing for available funds). ~ 
!112 R.C. 5705.32(!)(2) (representatives of each subdivision 
11ay appear in bearing before county budget commission). 
However. county budget conflict of interest concerns do not 
apply in this case because two different counties are invoh·,d. 
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While there does not appear to be any potential conflict 
between the positions of township clerk and county clerk as to 
budgetary matters when the positions are in different counties, 
I must also consider whether such a conflict could arise if the 
township and county contract with one another. R.C. 307.15 
permits ·a board of county commissioners to contract with 
legislative authorities of subdivisions of other counties, 
including township trustees. Under such contracts, the board 
may "exercise any power, perform any function, or render any
service, in behalf of the contracting subdivision or 
legislative authority, which said subdivision or legislative 
authority may exercise .... " Id. 

The township and county clerks' connection with such a 
contract would be limited. However, it is possible that the 
county clerk could be involved in some way if the board of 
county commissioners so prescribes. .!!!.!. R.C. 305.13. The 
township clerk is more likely to be directly involved since any 
payment by the township to the county under such a contract 
must be countersigned by the township clerk. .!!!.!. R.c. 507 .11. 
It is thus clear that where the township and county have 
contracted with one another under R.C. 307.15, and the contract 
involves the township paying the county, an unacceptable
conflict of interest would arise. However, since the formation 
of an inter-county contract is only a remote possibility, and 
since administration of such contracts is not a primary
function of either the township clerk or the clerk of the board 
of county commissioners, I find that the potential conflict of 
interest does not, in itself, make the two positions
incompatible. .!!!.!. Op. No. 79-111 (factors to' consider in 
deteraining whether a potential conflict renders two positions
incompatible include: degree of reaoteness of a potential
conflict; 1bility of individual to reaove hiaeeU from the 
conflict; whether positions involve decision-making· authority;
whether potential conflict involves priaary function of each 
position; and whether potential conflict involves budgetary
controls). 

Questions six and seven of the compatibility analysis are 
of local concern and I assuae, for purposes of this opinion,
that there are no departaental regulations, charter provisions, 
or ordinances which liait the holding of outside employment by 
~ township clerk or clerk of a board of county coaaissioners. 

Therefore, it is llf opinion, and you are advised, that a 
person aay at the sa11e tiae hold the positions of township
clerk and clerk of a board of county coaaissioners in different 
counties, provided that it is physically possible for such 
person to perform the duties of both pod tions, and provided
further that there is no contract between the towr11;i:.ip and 
county entered into under the authority of a.c. 307 .. 15 which 
obligates the township to pay the county for services r~ndered 
or vhicb otherwise directly involves either position. 
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