
Note from the Attorney General's Office: 

1942 Op. Att'y Gen. No. 42-5184 was questioned by 1987 Op. Att'y Gen. 
No. 1987-069.
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5184 

1. BUILDING TO BE USED FOR COUNTY OFFICES - COUNTY 
COMMISSIONERS AUTHORIZED TO PURCHASE:.._CON­

TRACT-TITLE SHALL PASS TO COUNTY, PART PUR­

CHASE PRICE PAID AT TIME OF CONVEYANCE, REMAIN­

DER IN ANNUAL INSTALLMENTS - SECTION 2433 G.C. 

2. SECTION 2333 G.C. APPLIES ONLY TO ERECTION OF COURT 

HOUSE OR OTHER COUNTY BUILDING. 

3. LIMITATION, $20,000.00, SECTION 2293-16 G.C.-NO APPLI­
CATION TO PURCHASE PRICE, BUILDING TO BE PAID FOR 

FROM FUNDS OTHER THAN PROCEEDS BOND AND NOTE 

ISSUE - UNIFORM BOND ACT - "NET INDEBTEDNESS" -

BONDS AND NOTES. 

4. OUTSTANDING BONDS ISSUED BY COUNTY COMMISSION­

ERS -TO IMPROVE AND REPAIR COUNTY COURT HOUSE 

BUILDING - SHOULD NOT BE COUNTED AND INCLUDED 

IN $20,000.00 UNVOTED BONDS COMMISSIONERS MAY IS­

SUE TO PURCHASE ANOTHER COUNTY BUILDING. 

https://20,000.00
https://20,000.00
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SYLLABUS: 

1. The county comm1ss1oners are authorized by Section 2433, Gen­
eral Code, to purchase a building to be used for county offices pursuant 
to a contract which provides that the title thereto shall be immediately 
conveyed to the county, and that part of the purchase price be paid at 
the time of conveyance and the balance thereof in annual installments. 

2. Section 2333, General Code, applies only to the erection of a 
court house or other building, and has no application to the purchase of 
a building already constructed and needed for county offices outside the 
court house building. 

3. The $20,000 limitation provision of Section 2293-16, General 
Code, has no application to the purchase price of a building to be paid 
from funds other than the proceeds of a bond and note issue put out 
under the provisions of The Uniform Bond Act, and the "net indebted­
ness" referred to in that statute refers solely to indebtedness created 
by the issuance and delivery of bonds and notes under that Act. 

4. Outstanding bonds issued by the county commissioners for the 
purpose of improving and repairing the county court house building 
should not be counted and included in making up the $20,000 of unvoted 
bonds which the commissioners may issue for the purpose of purchasing 
another county building. 

OPINIONS 

Columbus, Ohio, June 4, 1942. 

Hon. Hugo Alexander, Prosecuting Attorney, 

Steubenville, Ohio. 

Dear Sir: 

Your letter of May 16, 1942, relating to the contemplated purchase 

by your county commissioners of a building to be used for certain county 

offices now located outside the court house, and submitting several ques­

tions relating to financing the cost of such purchase, reads ( omitting 

formal parts) as follows: 

"The Board of County Commissioners of Jefferson County 
has had for consideration a proposal for the purchase of a build­
ing in the City of Steubenville to be used for County Offices, 
which are now located in the various parts of the City outside 
of the Courthouse Building. 

The Commissioners are not now in position to pay the en­
tire purchase price of said proposed building in cash, and the 
purchase price for the same exceeds the limitations of $25,000.00 
as provided in Section 2333 of the General Code, and also the 
limitations of Section 2293-16 of $20,000.00 in a period of five 
years for the acquisition, etc. of any one County Building. 

https://20,000.00
https://25,000.00
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Before coming to a definite conclusion concerning the pro­
posal. the Commissioners would like to have a number of legal 
questions in connection with such a transaction, submitted to 
you for your legal opinion. The questions are as follows: 

1. Can the Commissioners purchase a building to be used for 
County Offices by means of a contract with the vendor 
which provides that the vendor immediately convey title by 
Warranty Deed to the Commissioners and which further 
provides that the Commissioners make a down payment and 
pay the balance of the unpaid purchase price in installments 
over a period of not less than five years? 

2. In making such a contract do the limitations of Section 2333 
apply requiring a vote by the people for the erection of a 
County Building at a cost to exceed $25,000.00, in view of 
the fact that no erection is contemplated but merely the 
acquisition or purchase of a building already constructed 
and suitable for use? 

3. In making such a contract, do the limitations of Section 
2293-16, limiting the issue of bonds in an amount exceeding 
$20,000.00 in any period of five years for the acquisition, 
etc., of any one County Building affect the right of County 
Commissioners under Section 2433 of the General Code, to 
purchase such a building by such a contract where the pur­
chase price exceeds the sum of $20,000.00, the payment of 
which may extend beyond the five year period? 

4. Will such a contract, as above outlined providing for the 
payment of the unpaid balance of the purchase price in 
regular installments over a period of approximately five years 
or more, be considered an installment contract under Sec­
tion 2433 of the General Code, and would such a contract be 
classified as a continuing contract? 

5. Will such a contract be considered an obligation of the Coun­
ty that will affect the net indebtedness incurred without a 
vote of the people as provided in Section 2293-16? 

6. The County Commissioners have already issued bonds under 
Section 2293-16 in the sum of approximately $14,000.00 
for the improvement and repair of the County Courthouse 
Building. Will the issuance of these bonds preclude the 
County Commissioners from issuing bonds in the sum of 
S20,000.00 for the purchase and necessary improvement of a 
separate and distinct building not in any way connected with 
the County Courthouse? 

You unquestionably realize the importance of this matter 
and I would sincerely appreciate your kind and immediate at­
tention to this matter. Your cooperation in rendering an op­
inion on this matter as soon as possible will be greatly appreci­
ated." 
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As I understand your letter, the county commissioners have two 

financial plans under consideration, one involving the payment of the 

purchase price from the proceeds of a bond issue, and the other the pay­

ment of the purchase price in installments from other available public 

funds. 

1. Your first and fourth questions involve not only Section 2433, 

General Code, but also certain provisions of the budget law, Section 

5625-1, et seq., General Code. 

Section 2433, so far as pertinent reads as follows: 

"The taxing authority of any county in addition to other 
powers conferred by law shall have the power to purchase, for 
cash or by installment payments, lease with option to purchase, 
lease, appropriate, construct, enlarge, improve, rebuild, equip 
and furnish a court house, county offices, jail, county home, 
juvenile court building, detention home, public market houses, 
county children's home and other necessary buildings, and sites 
therefor;" etc. 

A case analogous to the one you have presented was before this 

office for consideration in 1938. See Opinions of the Attorney General, 

1938, No. 2491, page 1078. In that case it appears that the county com­

missioners had under consideration the question of purchasing a build­

ing for $15,000. The purchase price was to be paid in installments over 

'a period of years, at the end of which time the building would become 

the property of the county. The syllabus to that opinion reads as fol­

lows: 

"Under the provisions of Section 2433, General Code, the 
county commissioners are expressly authorized to purchase by 
installment payments a building deemed necessary for any of 
the purposes mentioned in said section." 

In the opinion it was said: 

"The above quoted section, * * * in very clear language, 
is dispositive of your first question in that your attention is di­
rected to that part of the section which specifically authorizes 
the county commissioners to purchase by installment payments 
such a building as is contemplated provided the same is deemed 
necessary for any of the purposes mentioned in said section. 

At this time I wish to direct your attention to Section 
5625-36, General Code, which authorizes the fiscal officer to 
make his certificate in case of contracts running beyond the 
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termination of the fiscal year for only the amount needed for the 
fiscal year and that thereafter the amount that would become 
payable during the next fiscal year should be included in the 
annual appropriation measure for such next year as a fixed 
charge. You will note, therefore, that this section is an ex­
ception to the provisions of Section 562 5-33, General Code." 

Another somewhat analogous case involving the lease of a building 

was considered by me in 1939 (Opinions of the Attorney General, 1939, 

No. 1062, page 1497). In that opinion I held that: 

"A board of county commissioners in good faith and with­
out fraudulent intent may, under the authority of Section 2433, 
General Code, enter into a lease of a building necessary and con­
venient for the housing of such county offices as may not be 
housed in the court house, for a period of ten years at a rental 
for such term reasonable in amount, if in the use of its discretion 
such lease is advantageous to the county.1 ' 

The two opinions just mentioned, as well as the statutes therein 

referred to, justify an affirmative answer to your first question, and it is 

also my opinion that the contract mentioned in both your first and fourth 

questions may be classed as one of the contracts referred to in Section 

562 5-36, General Code. 

2. Section 2333, General Code, referred to in your second question, 

so far as pertinent to your case, reads as follows: 
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"When county commissioners have determined to erect a 
court house or other county building at a cost to exceed $25,000, 
they shall submit the question of issuing bonds therefor to a 
vote of the electors thereof." 

This statute, according to its terms, applies only when the county 

commissioners have determined to "erect" a court house or other county 

building, and then only when a bond issue is contemplated. It has no 

application to the purchase of a court house or other building already 

constructed, or to the alteration or extension of any such existing build­

ing. See also Opinions of the Attorney General, 1930, No. 1502, page 226. 

For the reasons just stated, your second question is answered in the 

negative. 

3. Section 2293-16, General Code, referred to in your third ques­

tion, is one of the sectiqns of "The Uniform Bond Act," and, so far as 

pertinent to your case, reads as follows: 
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"The net indebtedness created or incurred by any county 
without vote of the electors shall never exceed a sum equal to 
one per cent of the first one hundred million dollars or part 
thereof of the tax list of the county plus one-half of one per cent 
of such tax list in excess of one hundred million dollars. * * * 

Provided that, except by vote of the electors, bonds shall 
not be issued by any county in an amount exceeding twenty 
thousand dollars in any period of five years, for the acquisition, 
construction, improvement, enlargement or extension of any one 
county building, including the acquisition of a site therefor, but 
this limitation shall not apply .to buildings for a district con­
sisting of two or more counties." 

The statutory provisions just quoted would only be applicable in case 

the building referred to in your letter is to be purchased from the pro­

ceeds of a bond and note issue put out by the county commissioners under 

"The Un.iform Bond Act,". and in the event the commissioners should de­

termine to issue bonds and notes for that purpose the amount of the is­

sue could not exceed $20,000 unless first approved by the requisite ma­

jority vote of the electors. But if, as just indicated, the purchase price 

is not to be paid from the proceeds of a bond and note issue, but from 

other available funds, none of the limitations of this section would have 

any application. 

Your third question therefore is answered in the negative. 

4. As already stated, Section 2293-16, General Code, which is also 

referred to in your fifth question, is one of the sections of "The Uni­

form Bond Act," and the "net indebtedness" referred to therein has 

reference only to an indebtedness created by the issuance of bonds and 

notes. This is made manifest by the descriptive definition of "net in­

debtedness" contained in Section 2 293-13, General Code,. as follows: 

"The net indebtedness of any subdivision shall be the 
difference between the. par value of the outstanding and unpaid 
bonds and notes of the subdivision and the amount held in the 
sinking fund and other indebtedness retirement funds for their 
redemption. An indebtedness shall not be deemed to have been 
created or incurred until the delivery of the bonds or notes 
under contract of sale." 

It is quite apparent therefore that if the purchase price of the build­

ing referred to in your letter is not to be paid from the proceeds of a 

bond and note issue, the net indebtedness provision of Section 2293-16 

would have no application. 
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In this connection I quote from Opinions of the Attorney General, 

1927, Xo. 718, page 1220, dealing with an analogous case (the pur­

chase of real estate,) as follows: 

"Section 2293-16 of the General Code, to which I have re­
ferred, is a limitation solely on the authority to issue bonds. In 
the event that there are available sufficient funds to acquire the 
real estate in question without the necessity of issuing bonds. 
the county commissioners may proceed under the authority of 
section 2433," etc. 

Your fifth question therefore is answered in the negative. 

5. The provisions of Section 2293-16, General Code, with respect 

to the $20,000 bond limitation, and also referred to in your sixth ques­

tion, should be confined to the particular building referred to in your 

letter, if bonds are to be issued to finance its purchase. The reason for 

this is found in the language of the statute which confines the $20,000 

limitation to '·any one county building." In other words, the outstand­

ing $14,000 bond issue which was put out by the county commissioners 

for the purpose of improving and repairing the present county court 

house building, is not to be counted and included in making up the 

$20,000 of unvoted bonds which the county may issue for the purpose 

of purchasing another county building, such as the one referred to in 

your letter. 

Your sixth question therefore is answered m the negative. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General. 




