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OPINION NO. 87·048 

Syllabu1: 

A board of county commissioners may not use garbage
district funds arising under R.C .. 343.08 to repair
township roads in.and around a county landfill. 

To: Joaeph H. Niemeyer, Hancock County Prosecuting Attc,rney, Findlay, Ohio 
By: Anthony J. Celebre~e. Jr., Attorney General, July 10, 1987 

I have before me yo·ur request for my opinion on whether a 
board of county commissioners may use county garbage district 
funds to repair township roads in and around a county
landfill. You have indicated that the roads may have 
deteriorated as a result of continuous and heavy use by 
landfill patrons. 

As a creature of statute, a board of county commissioners 
may e:,:ercise only those powers expressly granted by statute or 
necessarily implied therefrom. State ex rel. Shriver v. Board 
of Commissioners, 148 Ohio St. 277, 74 N.E.2d 248 (1947).
Accordingly, the authority to use garbage district funds to 
repair township roads must be either expressly granted by 
statute or necessarily implied from an express statutory
provision. See generally 1985 Op. Att 'Y Gen. No .. 85-058 (a
board of county commissioners has no authority to license 
collectors of solid waste). 

R.C. Chapter 343 sets forth the powers of a board of county
commissioners with .respect to garbage and refuse disposa 1. See 
State v. Max W. Penberg & sons. Inc., 52 Ohio App. 2d 203, 369 
N.E.2d 12 (Wyandot county 1976). Pursuant to R.C. 343.0l(A), a 
board of county comissioners may establish and maintain one or 
more garbage and refuse disposal districts within the county.
Further, under R.C. 343.0l(B), the county commissioners of two 
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or more counties may establish and maintain a joint garbage and 
refuse disposal district. Since you have not indicated that 
Hancock County has joined a joint garbage and refuse disposal 
district, I will limit my discussion to a single county garbage 
and refuse disposal district. 

R.C. 343.08 establishes the fund for garbage district use. 
It specifically authorizes a board of county commissioners to 
"fix reasonable rates or charges to be paid by every person, 
board of township trustees, or board of ~ducation that owns 
premises to which" services are made available. In addition, a 
county owning or operating a garbage and refuse disposal, 
refuse recycling, or resource recovery facility "may fix 
reasonable rates or charges for the use of such facility by 
political subdivisions, corporations, private collectors, and 
other users," R.C. 343.08, who have contracted for such use 
with the county. R.C. 343.08 directs that: 

All moneys coll~cted as i~ies or charges for garbage 
and refuse collection, disposal, refuse recycling, or 
resource recovery 'service in any district shall be 
paid to the county treasurer in a county 
district ... and kept in a separate and distinct fund to 
the credit of the district. The fund shall be used 
for the payment of the cost of the management. 
maintenance, and operation of the garbage and refuse 
collection. disposal, refuse recycling. or resource 
recoverv facilities of the district .... In no case 
shall money so collected be expended otherwise than 
for the use and benefit of such district. (Emphasis 
added.) 

Thus, pursuant to the express language of R.C. 343.08, the 
garb,1ge district fund may be used only to pay the cost of 
management, maintenance, and operation of the garbage and 
refuse collection, disposal, refuse recycling, or resource 
recovery facilities of the district. In addition, if there is 
any surplus in the fund after such uses, it "may be used for 
the enlargement or replacement" of the facilities "and for the 
payment of the interest and principal on bonds and bond 
anticipat'.on notes issue~ pursuant to [R.C. 343.07]." See R.C. 
343.08. It is clear, therefore, that the express intention of 
the General Assembly is to permit the use of such funds for the 
maintenance and improvement of the garbage district facilities 
and not for the repair of roads. Although R.C. Chapter 343 
does not define what constitutes garbage district "facilities," 
it is apparent that roads in and around a landfill are not 
contemplated by use of that term. Accordingly, I am bound to 
follow the plain language of the statute in determining that 
county garbage district funds may not be used for road 
repairsl as it is axiomatic that effect be given to words 
used in a statute, and that words not used may not be 

l I note, however, that there are means by which a board 
of county commissioners may assist a township in 
maintaining township roads. See Van Scyoc v. Roth, 31 Ohio 
Op. 2d 382, 205 N.E.2d 617 (C.P. Monroe county 1964). As a 
general rule, R.C. 5535.0l divides the public highways into 
three classes: state roads, county roads, and township 
roads. Pursuant to subsections (B), and (C) of that section 
county roads "shall be maintained by the board of county 
commissioners," R.C. 5535.0l(B), and "[t]he board of 
township trustees shall maintain all [township] roads 
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inserted. Dougherty v. Torrence, 2 Ohio St. 3d 69, 442 N.E.2d 
1295 (1982): Bernardini v. Bd. of Education, 58 Ohio St. 2d l, 
387 N.E.2d 1222 (1979). 

It is my opinion, therefore, and you are advised that a 
board of county commissioners may not use garbage district 
funds arising under R.C. 343.08 to repair township roads in and 
around a county landfill. 

within its township," R.C. 5535.0l(C). R.C. 5535.0l(C) 
further provides that "[t)he board of county r.ommissioners 
may assist the board of township trustees in maintaining 
all [township) roads. In addition, R.c. 5535.08 provides 
that a township an·d a county may, by agreement, "contribute 
to the repair and maintenance of the roads under the 
control of the other." See generally 1981 Op. Att•y Gen. 
No. 81-039: 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-045; 1921 Op. Att•y 
Gen. No~ 1929, vol. I, p. 258 (surplus funds arising from 
levy under R.C. 5555.48. may be used to assist townships): 

-!.!!. also R.C. 5571.01 and R.C. 5571.02. This authority to 
assist in maintaining township roads, however, does not 
permit the use of garbage district funds for such purpose 
since R.C. 343 .08 specifically delineates the permissible 
uses for the garbage district fund. 




