
188 OPINIONS 

478 

1. ENGINEERING AND SURVEYING, PROFESSIONAL IN­
DIVIDUAL NOT REGISTERED OR EXEMPTED AS PRO­
FESSIONNL ENGINEER AS DEFINED BY STATUTE MAY 
NOT USE WORD "ENGINEER" OR "ENGINEERING" IN 
ADVERTISEMENTS ALTHOUGH ENGAGED IN WORK AS 
TAX CONSULTANT, BUSINESS MANAGER OR A>OOOUNT­
ANT. 

2. FIRMS, PARTNERSHIPS, ASSOCIATIONS- MEMBERS 
NOT REGISTERED OR EXEMPTED AS ENGINEERS­
PROHIBITED FROM USING WORD "ENGINEER" OR "EN­
GINEERING" WITH ADVERTISEMENTS OF SUCH FIRMS, 
PARTNERSHIPS AND ASSOCIATIONS. 

SYLLABUS: 

1. An individual, not registered or exempted as a professional engineer in 
accordance with provisions of the act to regulate the practice of professional engineer­
ing and surveying, may not use the word "engineer" or "engineering", in connection 
with his advertisements, although such individual is engaged in work as a tax con­
sultant, business manager or accountant. 

2. Firms, partnerships, and associations whose members are not registered or 
exempted as engineers in accordance with provisions of the act to regulate the practice 
of professional engineering and surveying are prohibited from using the word "engi­
neer" or "engineering", in connection with advertisements of such firms, partnerships 
and associations. 

Columbus, Ohio, May 9, 1949 

Mr. Robert N. Waid, Secretary, State Board of Registration for 

Professional Engineers and Surveyors 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for an opinion, submitted to my predecessor is as follows: 

"Under Section 1083-16 G. C., this board is authorized to 
'designate the various recognized branches of professional engi­
neering', and to this end the following branches have been estab­
lished for purposes of examination: aeronautical, architectural, 
ceramics, chemical, civil, electrical, industrial, mechanical, metal­
lurgical, mining and structural. 
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"The branch of electrical engineering, for example, encom­
passes fields or sub-branches of engineering such as electronics, 
radio, communications, illumination, power transmission and the 
like. In like manner, the branch of industrial engineering en­
compasses phases of engineering or industrial management con­
cerned with production methods and means, layout and use of 
production and safety equipment, time and motion studies, prod­
uct quality control, and the like. The branch of mechanical engi­
neering encompasses heating and ventilating, air conditioning, 
machine design, and the like. 

"Attorney General Bricker in 1936 A.G.O., No. 6467 held 
that an individual not registered as professional engineer could 
not advertise himself as a civil engineer or use any other similar 
title, apparently basing his opinion on the reasoning that one 
would not hold himself out to the public as an engineer unless he 
were seeking engineering work, or 'holding out' as a professional 
engineer. 

"In view of the foregoing, we ask your opinion on the fol­
lowing: 

"1. May an individual not registered as professional en­
gineer under Sec. 1083-1 et seq., General iCode, advertise him­
self as an engineer or use the word 'engineer' or 'engineering' in 
connection with his name or business in a form such as 'electronics 
engineer', 'management engineer', 'heating or ventilating engineer', 
'air conditioning engineer' or the like? 

2. May an individual not registered as professional engineer and 
not engaged in engineering practice, but engaged in work as tax 
consultant, :business management, accounting, and the like, use 
the word 'engineer' or 'engineering' in connection with his name 
or business on letterheads, calling cards, directory listing, and the 
like, thus leading the public mistakenly to believe that he is a pro­
fessional engineer?" 

In 1933 the Legislature passed an act to regulate the practice of pro­

fessional engineering and surveying, II5 0. L. 355, which laws were codi­

fied as Sections 1083-1 to rn83-26, both inclusive of the General Code. 

Under the provisions of Section 1083-1, General Code, it is provided: 

"That in order to safeguard life, health, and property, any 
person praoticing ,or offering 1to practice the professions of en­
gineering or of surveying, shall hereafter be required to submit 
evidence that he is qualified so to practice and shall be registered 
as hereinafter provided; and it shall ·be unlawful for any person 
to practice or to offer to practice the professions of engineering or 
of surveying, in this state, or to use in connection with his natJ,ne 
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or otherwise assume, use, or advertise any title or description 
tending to convey the impression that he is a professional engineer 
or a surveyor, unless such person has been duly registered or 
exempted under the pr.ovisions of this act." (Emphasis mine.) 

Also pertinent to your question is Section 1083-2, General Code, 

which reads in part as follows: 

"The term 'professional engineer' as used in this act shall 
mean a person who, by reason of his knowledge of mathematics, 
the physical sciences, and the principles of engineering, acquired 
by professional education and practical experience, is qualified 
to engage in engineering practice as hereinafter defined. 

"The practice of professional engineering within the meaning 
and intent of this act includes any professional service, such as 
consultation, investigation, evaluation, planning, design, or respon­
sible supervision of construction or operation, in connection with 
any public or privately owned p111blic utilities, structures, build­
ings, machines, equipment, processes, works or projects, wherein 
the public welfare, or the safeguarding of life, public health or 
property is concerned or involved, when such professional service 
requires the application of engineering principles and data." 

This section defines and limits the practice of professional engineering 

to include "any professional services, such as consultation, investigation, 

evaluation, planning, design, or responsible supervision of construction or 

operation, in, connection with any public or privately owned public utilities, 

structures, buildings, machines, equipment, processes, works or projects, 

wherein the public welfare, or the safeguarding of life, public health or 

property is concerned or involved, when such professional service re­

quires the application of engineering principles and data." 

From the language as stated in Section 1083-2, supra, it is clear that 

the meaning and intendment of the act is to prohibit any person from en­

gaging in engineering activities of every kind, unless such person has duly 

qualified with your board under the provisions of the act by submitting his 

qualifications for registration. 

Section 1083-16, General Code, is relevant to your question and reads 

in part: 

"The board shall issue a certificate of registration upon pay­
ment of registration fee as provided for in this act, to any appli­
cant who, in the opinion of the board, has satisfactority met all the 
requirements of this act. The iboard shall be authorized to desig-
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nate the various recognized branches of ,professional engineering 
and to classify the applicant in the branch or branches for which 
he is qualified to register. In case of a registered engineer the 
certificate shall authorize the practice of 'professional engineer­
ing', in the branch or branches granted and in the case of a reg­
istered surveyor, the certificate shall authorize the practice of 'sur­
veying.' Certificates of registration shall show the full name of 
the registrant, shall have a serial number, and shall be signed by 
the chairman and the secretary of the board under seal of the 
board." 

In the Opinions of the Attorney General for 1936, Volume III, Page 

17o8, it was stated: 

"Legislation similar to this license law has been uniformly 
upheld as a proper exercise of police power. No doubt the Legis­
lature felt that in the interest of ·the safety of the general public 
not only the actual practice of engineering should be regulated 
but also the public should be protected from persons who hold 
themselves out as engineers. In other words, the public should 
be protected from the possibility of deception by unlicensed per-· 
sons." 

In my opinion 962 published in the Opinions of the Attorney General 

for 1937, Volume II, at Page 1694, I stated in reference to Section 1083-16 

as amended supra. 

" 'The board shall be authorized to designate the various 
recognized branches of professional engineering and to classify 
the applicant in the branch or branches for which he is qualified 
to register.' " 

I also stated in this Opinion that : 

"The intention of the legislature as expressed in the fore­
going amended section is so perfectly clear as to preclude the 
necessity for any construction. The legislature simply and plainly 
recognized the right of the members of the engineering profession 
to hold themselves out to the public as being qualified in a recog­
nized branch or branches of engineering." 

Your letter also suggests that some individuals, although not reg­

istered with your board as professional engineers, insert advertisements by 

omitting the word "professional" but do describe themselves as engineers 

of a certain type. 
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I construe such practice by these individuals as being an offer to the 

public to render engineering service. The representation by verbal claim, 

sign or advertisement that the individual practices any branch of the pro­

fession of engineering is an outright assertion that such individuals hold 

themselves out to the public as professional engineers. Certainly, if the 

service or work advertised by such individuals requires engineering educa­

tion and training and the application of specific knowledge of the mathe­

matical, physical and engineering science in conjunction with such service 

or work, then these individuals could not claim that they are not attempt­

ing to engage in the practice of professional engineering. Under the 

definition of professional engineer, as set out in Section 1083-2 supra, such 

activity by these individuals comes within that definition. 

Specifically, included therein by clear and concise language is a distinct 

prohibition directed against individuals holding themselves out to the pub­

lim as professional engineers, unless such individuals have fulfilled re­

quirements for registration as professional engineers in conformity with 
provisions of the act. 

It is therefore my opinion in the light of the provisions of the act that 

the answer to questions numbered one and two of your request is in the 

negative, and to question three in the affirmative, since the application of 

the law and its stated prohibitions would apply equally to firms, partner­

ships and associations as well as individuals. 

Respectfully yours, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 


